un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Carduri în lei versus carduri în valută la plata în străinătate

14 Sep 2015  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Nu știu de ce uneori Digi24 face reportaje proaste, având în vedere că în multe alte situații face unele excelente, dar cert este că dacă nu te pricepi și ai încredere în ce afli de la televizor, poți lua niște țepe imense.

Exemplu concret este un reportaj economic din campania lor cu Dl Ștefănescu, un fel de ghid despre cum să te descurci mai bine în viață. Personajul lor fictiv, Ștefănescu, află că, după ce a fost prin concediu și a plătit cu cardul său normal, s-a trezit cu peste 5% taxe și comisioane.

Adică dacă plătești în străinătate cu un card în lei dai cu 5% mai mult decât face pentru că taxele sunt mari. Soluția propusă de Digi24? Îți faci un cont în euro și un card în euro și plătești direct cu el.

Cei care știu un pic despre taxe și comisioane bancare deja și-au dat seama cât de proastă e recomandarea Digi24 dpdv costuri totale. Dacă nu știți, iată calculele.

Se face că în august am plătit de vreo trei ori sume în euro folosind cardul meu în lei. Un hotel în Viena, un bilet de avion direct pe site-ul străin al companiei aeriene șamd. M-am uitat în extrasul de cont pentru a vedea cursul valutar la care a fost făcută conversia și avem rezultatele următoare:

Curs la care am plătit Curs BNR în acea zi Curs la casele de schimb
4,56 4,44 4,50
4,55 4,42 4,48

A treia plată dădea aceleași rezultate ca și a doua, n-am mai trecut-o.

Dacă diferența între cursul calculat de bancă la plata cu cardul și cursul BNR vi se pare mare (cam 0,1 lei), este una înșelătoare. Cursul BNR e unul de referință, nu-mi este util în practică. Diferența trebuie studiată față de cursul de la casele de schimb valutar, altfel spus cât am pierdut plătit cu cardul față de dacă aș fi schimbat din lei în euro și m-aș fi dus acolo cu bani cash.

Procentual față de sumele plătite, diferența este de 1,39%. Adică am plătit hotelul în Viena 327 de euro, iar banca mi-a luat din cont 1492,23 lei. Dacă m-aș fi dus cu bani în buzunar din țară, aș fi plătit doar 1471,5 lei, o diferență de vreo 20 de lei. 4 euro, beam o cafea pe undeva.

De la 1,39% la 5% cât susține Dig24 este cale foarte lungă. În rest nu plătesc nimic, am utilizat cardul meu bancar Mastercard, pe care-l am oricum și-l folosesc aproape zilnic (cred că mi-ar plăcea să fac parte dintr-un challenge din acela Mastercard de tipul “viața fără cash” timp de o lună, să văd cum mă descurc), adică taxele aferente lui oricum le suport.

Ce-ar însemna să am și un cont în euro? Horror, asta ar însemna. Comisioanele sunt imense. De exemplu la o bancă deschiderea unui cont în euro costă 6 euro și administrarea sa 0,5 euro/lună. La altă bancă deschiderea contului e aproape gratuită, dar administrarea cardului atașat lui este mult mai scumpă. Iată niște taxe:

Taxe În lei În valută
Deschiderea contului Gratuit Gratuit
Taxă lunară de administrare 2,5 lei 1 euro
Emitere card 15 lei 5 euro
Taxă anuală administrare card 20 lei 10 euro
Depunere minimă în cont la emiterea cardului 35 lei 50 euro
Depunere cash în cont la ghișeu 0 lei 0 lei
Retragere cash la ghișeu 0,5% minim 5 lei 0,5% minim 3 euro
Retragere cash la ATM în străinătate 1% plus 2,5 euro 1% plus 2,5 euro

Nu sunt diferențe uriașe (mai depinde și de bancă, altele au taxe mai mari), dar pe total plătești mai mult anual, mai ai încă un cont în portofoliu și niște bani blocați pe acolo. În plus, un cont și un card în euro te pot ajuta când călătorești în țările Euro, dar dacă mergi în Turcia, Croația, Ungaria, Marea Britanie, Țările Nordice, Polonia și alte destinații apropiate nouă ne întoarcem de unde am plecat. Despre destinații mai îndepărtate nici nu mai zic, oricum se va face o conversie valutară.

Poate că veți considera că, având un cont în euro, veți putea plăti sume în euro prin transfer bancar din online banking. Taxele sunt imense și mai mult ca sigur veți prefera să plătiți cu cash, că altfel banca vă ia minim 10 euro comision de procesare, plus “speze SWIFT” de vreo alți minim 10 euro sau procent din suma totală șamd.

În plus, nu uitați că nu există taxe la plățile cu cardul la POS-uri în străinătate. Se face doar conversia la cursul băncii, dar fără alte taxe – așa încurajează VISA și Mastercard consumul și cheltuiala.

TL:DR

1. Folosiți fără teamă cardurile normale de debit sau credit în străinătate. Nu veți plăti taxe suplimentare, doar conversia din lei în valuta locală se va face la cursul băncii, dar pentru sume uzuale de concediu e ceva neglijabil.
2. Dacă trebuie să retrageți bani din bancomat, faceți bine estimarea și faceți o singură retragere. Există un comision minim pentru fiecare retragere, câțiva euro, așa că ieșiți mult mai bine retrăgând direct 100 de euro decât din două retrageri de câte 50 de euro.
3. În unele țări puteți avea probleme cu carduri mai vechi precum Maestro sau Visa Electron. N-ar strica să faceți un upgrade la carduri Mastercard sau Visa normale, cu cifrele în relief, eventual chiar un card de credit. În special pe la închirieri auto pot apărea surprize.
4. Un card/cont în valută doar în țările ce folosesc acea valută, că altfel n-ai rezolvat nimic.

Știu, e nevoie de un TLDR la TLDR.

    27 comentarii

  1. mircea (primul)

    14/09/2015 la 6:48 AM

    Dap, face reportaje excelente. Ca ala cu oprescu

      (Citează)

  2. Cu nedisimulată tristețe trebuie să anunț că mi-am pierdut complet încrederea în ”jurnalismul” Digi24. Începusem de mult timp să am bănuieli că nu-i ”cușer” ceva acolo, dar totul a culminat cu știrea din care aflam că pe 09.09.2015 Apple a lansat un televizor (pe lângă alte gadgeturi).

    Sit tibi terra levis!

      (Citează)

  3. La BT sunt mai OK comisioanele si cursul e mai bun.

      (Citează)

  4. Aproposed de carduri, în germania e destul de dificil sa plătești cu visa sau cu orice alt card cu cifrele în relief. Prefera cărțile de debit.

      (Citează)

  5. La plata cu cardul prin pos cursul de schimb e cel visa sau mastercard. Nu cel al bancii. E o diferenta marisoara uneori.
    La extragere de bani, da, cursul bancii.

      (Citează)

  6. Card cu cifre in relief, mai pe scurt card embosat.

      (Citează)

  7. Eu stiu ca majoritatea cardurilor din Romania au un comision de 2%-2.5% la platile in valuta (in cazul tau este inclus in cursul de schimb). Poate 5% era la retragere cash de la bancomate.

    Si cum ai ajuns la concluzia ca Maestro si Visa Electron sunt carduri mai vechi ?

      (Citează)

  8. Se putea rezuma mult mai simplu: platesti cu cardul atasat contului pe care il ai.

    Ai cont in euro? In general inseamna ca ai venituri in euro (chiar e destul de nasol sa incasezi EUR in cont de RON) sau faci des tranzactii in respectiva moneda. Atunci vei plati direct din conul ala cu un cont atasat.

    Ai venituri exclusiv in lei? De ce sa iti faci alt cont pentru vacanta? Vacanta e atat de scurta si intamplatoare incat nu are rost o astfel de operatie. Raha t, in vacanta nici sa cauti mai mult de trei strazi un Exchange cu un curs de schimb valutar mai bun nu merita. Da, inteleg sa nu schimbi bani in aeroport sau gara, dar cam atat…

      (Citează)

  9. BONUS: daca platesti intr-o tara care nu e la euro, se fac 2 conversii: moneda locala – euro – lei. Pentru ca visa si mastercard lucreaza cu euro, sau ceva de genul.

      (Citează)

    • Nu chiar. Ieri am scos lire turcesti de la un bancomat Sberbank in Kemer, la un curs destul de bun de 1,29 lei per lira. Si am primit si sms instant. Bine, comision de cam 3%, dar asumat.

        (Citează)

  10. Comisionul suplimentar de 5% nu este asa de aberat precum ai spus, mai ales ca reportajul se refera la cheltuieli in strainatate avand LEI in cont (adica inclusiv retrageri de la bancomate din afara). In plus de asta, se refera la cheltuiei in alta valuta, nu neaparat EUR, iar exemplul tau este cu EUR. Este o diferenta mare EUR/nonEUR, vezi mai jos.

    Facusem si eu calcul la un monentdat, tot pe la 5% poti sa ajungi sa dai in plus, fata de a merge cu banii cash, in valuta potrivita.

    Depinde foarte mult de banca la care ai cardul, dar hai sa vedem totusi care sunt costurile reale la schimbul valutar.

    * Curs valutar banca – poate si cu 1% mai mare decat ai putea gasi la o casa de schimb de pe strada
    * Comision de conversie valuara pentru schimburi non EUR – 2% (majoritatea bancilor percep aceasta taxa pentru conversii in afara de EUR)
    * Curs valuar Visa/Mastercard – aici depunde de multi factori, dar poate sa mai intervina cu un 0.5% in plus

    Deci, daca te duci in UK si platesti GBP, poti sa ajungi la un frumos 3.5% in plus, scurt.
    Daca mai adaugi si retrageri de la bancomat, te poti apropia foarte usor de 5%.

    Calculul de mai sus nu ia in vedere costurile aferente mentinerii unui cont in valuta si a cardului aferent.

    Concluzia este ca, poti sa economisesti chiar si 5% daca mergi cu banii cash fata de a plati cu cardul din contul tau de lei.
    Evident, implica un disconfort, dar depinde cat ai de gand sa cheltuiesti in strainatate, in ce valuta, in ce conditii si cat de des.

      (Citează)

  11. eu am fost in Croatia, unde mi-am pus si euro cash, dar am avut si bani pe card, sa fie. La inceput am schimbat euro in kuna si plateam cash, pe urma am zis hai sa fac si niste teste cu plata cardului (Kaufland, autostrada, benzinarii, restaurante etc).

    curs oficial euro-kuna=1 euro=7,5 kuna, mie mi-a calculat cu 7,41
    curs schimb valutar in tara 1 euro=4.43 lei, mie mi-a calculat ING cu 4.5

    Ce sa mai spun ca pe autostrada la “portile” de plata cash erau cozi de 1-2 km in zona Zagreb(nu exagerez), pe cand la card erau 3 masini in fata mea.

      (Citează)

  12. E o diferenta intre TL:DR si TL;DR.

    Vine de la “too long; didn’t read” care indica altceva decat “too long: didn’t read”.

    Pui “:” cand intr-o situatie de genul: situatia asta. Iar cu “;” doar cand e vorba de asa ceva; e mai usor.

    Daca spui ca ca e acelasi lucru poti sa pui virgula in loc de punct in toate frazele tale si sa nu respecti punctuatia.

    Super articolul; nu l-am citit. (joke)

      (Citează)

  13. Tranzactiile se fac initial la cursul Mastercard/Visa (iti blocheaza suma pe card), dar se deconteaza la cursul bancii (iti ia efectiv banii) care e mai mare. In prezent la card de credit cursul este cu 2.75% peste BNR. La cardul de debit este tot cu 2.75% mai mare, desi anul trecut era cam 1.5-1.75%. Raiffeisen ambele.

    In Turcia e mai avantajos sa platesti cu cardul si sa scoti bani de la bancomat decat in UE. Testat anul trecut cu carduri de debit si de credit. Foarte ciudat

      (Citează)

  14. eu la credit agricole am card cu multi currency. Adica, daca fac plata in euro, intai se uita pe contul de euro sa vada daca am ceva.

      (Citează)

  15. Bogdan:
    Nu chiar. Ieri am scos lire turcesti de la un bancomat Sberbank in Kemer, la un curs destul de bun de 1,29 lei per lira. Si am primit si sms instant. Bine, comision de cam 3%, dar asumat.

    In Turcia am platit direct cu cardul de fiecare data. Urmaream ulterior ce suma se deconta – de fiecare data aveam o surpriza placuta , se deconta mai putin decat estimam…

      (Citează)

  16. Cum s-a scris si mai sus, analiza ta nu este foarte corecta de data aceasta.
    Fa comparatia la plati non-Euro si o sa ai surprize. Eu cel putin cu ING am niste batai de cap cu dubla conversie la cursul ING din non-Euro in Euro si din Euro in lei.

      (Citează)

  17. La Raiffeisen, există un curs separat pentru tranzacții cu cardul de debit. Probabil și alte bănci au reguli similare.
    De exemplu:
    La ghișeu
    EUR = 4.35 C; 4.49 V
    Tranzacții cu card de debit:
    EUR = 4.29 C; 4.53 V

    Oricum, și eu prefer plata cu cardul pentru cumpărături sau plăți mai mari. Cash-ul îl țin mai mult pentru bere :)

      (Citează)

  18. Visa Electron este inca foarte bun. Exista un test foarte simplu pentru a determina daca un card este util intr-o tara din UE:
    – il accepta Amazon si PayPal? este bun
    THE END

      (Citează)

  19. Experienta mea recenta cu ING. Cumpar cazare online in EUR, avand LEI in contul curent, pe 20 Februarie.

    Curs VISA: 4.55
    Curs vanzare ING in homebank: 4.58
    Curs aplicat la tranzactie: 4.67

    Motivul pe care mi l-au prezentat este ca fix pe 20 Februarie au schimbat sistemul si aplica un curs separat la platile cu cardul. Le-am cerut unde sunt afisate aceste cursuri, dar ghinion, nu se poate.
    Dupa ceva insistente, mi-au returnat diferenta de curs cu mentiunea ca este un favor pentru mine, nu ca au ei o problema/sunt hoti.

      (Citează)

  20. Tot cu ING, experienta pe 02-Aprilie 2017.
    Platit 89.5 Euro cu cardul in Olanda, blocati pe card la cursul VISA de 4.5617, luati apoi cu japca de ING banii la cursul de 4.7082.
    Pai baaaa, sunt peste 3.2% in plus. WTF? De unde ii cursul asta?
    S-a dus si plata cu cardul in afara…

      (Citează)

  21. Rog pe cineva care poate să mă lămurească conform legilor în vigoare, cum pot să rezolv următoarea problemă:
    -am master card în lei şi trebuie să transfer bani în dolari pe un cont real al unei platforme bursiere cu opţiuni binare;
    Care sunt procedurile legale, ce site-uri trebuie accesate şi chiar descărcate pentru a face schimbul valutar, ştiind că platforma brokerului care administrează opţiunile binare nu poate alimenta contul real decat cu moneda aleasa-respectiv dolarul USD.
    Muţumesc!

      (Citează)

  22. Până la urmă, n-am înțeles.

    Dacă am un cont în EUR cu card atașat și un cont în RON cu card atașat, cum e mai avantajos să plătesc în străinătate (într-o țară în care se folosește EUR) – cu care dintre carduri?

      (Citează)

    • Cu cel în euro, dar e un avantaj mic.

      Dacă ai cont în euro și card atașat lui, plătești exact suma scrisă la casa de marcat.

      Dacă ai cont în lei și card atașat și plătești ceva în străinătate, nu ești comisionat în plus, dar schimbul valutar se face la cât vrea banca, adică un pic mai mult decât cursul oficial. De exemplu cumperi de 10 euro ceva. Cu cardul în euro, îți ies 10 euro din cont. Cu cardul în lei probabil că ți-ar ieși echivalentul a vreo 10,2 euro la cursul BNR.

      Bine, acum vine altă discuție: cât de util este cursul BNR? Dacă schimburile se fac la cursul băncii, poate acela ar trebui să fie cel de interes pentru fiecare dintre noi.

        (Citează)

    • Corect, cursul BNR e bun doar pentru a-ți face sânge rău.

      Dar, (cursurile sunt de la Raiffeisen) dacă aș plăti azi o cazare la hotel de 1000 EUR cu cardul în lei => 1000*4.8046 = 4804.6

      Dacă aș schimba EUR în lei, în cont (ca să am lei pe cardul cu care plătesc) => 4804.6/4.59 = 1046 EUR.

      Dacă plătesc acolo, direct cu cardul în EUR => o diferență de 46 EUR adică vreo 10-15 beri – nu-i de colea.

      Nu știu care e situația dacă plătesc pe internet cu cardul în EUR.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus