un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum m-a convins concediul de la mare că am nevoie de un laptop 2 în 1

14 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

asus_transformer_chi_02Am citit rezultatele unui sondaj făcut de Intel în România pe iq.intel.ro și care confirmă în întregimea opinia mea despre utilitatea dispozitivelor 2 în 1, adică acele laptopuri cărora le poți detașa ecranul pentru a deveni tablete mult mai portabile. Putem avea și situația cealaltă, tablete normale cărora le poți atașa o tastatură, dar mie la prima categorie de dispozitive îmi stă mintea.

Exemplul perfect sunt eu. Sunt nevoit să-mi iau laptopul cu mine în călătorii, chiar și în cele de o noapte. Strict legat de blog, mi s-a întâmplat ca în astfel de momente să fiu nevoit să repar ceva stricat, să răspund la emailuri urgente, să scriu articole ce nu puteau suferi amânare șamd.

Eram în Turcia când cineva mi-a cerut să semnez și să ștampilez niște documente, că are un control pe cap. N-aș fi reușit asta de pe tabletă. Eram în Viena când am primit o ofertă pentru o campanie și în aceeași seară am scris un articol lung despre evoluția tehnologiei și cât de departe am ajuns în câțiva ani, articol pe care-l consider printre cele mai bune de pe blog. Eram la Sinaia când laptopul mi-a permis să fiu printre primii cu o reacție la o micuță criză politică, articol ce s-a răspândit rapid și a atras comentarii și vizualizări.

De plecat la MWC sau la vreun drive-test de unde am scris, editat fotografii și publicat articole chiar în acea seară nici nu mai zic. Bloggingul, așa cum am spus-o mereu, necesită și o reacție rapidă la subiectele momentului, iar experiențe precum cele de mai sus mi-au arătat că am nevoie de un calculator rapid și performant, iar după o vreme mi-am dorit să fie și ușor și portabil, că-l căram în spate. Așa că am un Ultrabook căruia nu-i pot reproșa nimic.

Probabil că vă întrebați de ce nu fac acestea de pe o tabletă. E practic imposibil, cine a folosit aplicația WordPress de Android știe că merge greu și are limitări mari în special la uploadul și gestionarea fotografiilor. Interfața web nu mă ajută prea mult, la cât de lungi sunt articolele mele mi-ar fi dificil să le scriu pe un touchscreen. Adaugă aici și nevoia unui split screen și a unui copy-paste unde să nu pierzi două minute încercând să selectezi corect porțiunea din text pe care o vrei.

Situația se complică în concediile mai lungi. Am fost recent în Grecia și, ca și anul trecut, am avut la mine două dispozitive, Ultrabook și tabletă. Din Ultrabook am răspuns la emailurile lungi, am atașat fișiere cerute, am făcut backup fotografiilor din camera foto și GoPro, am scris niște articole. La un moment dat am moderat și răspuns la peste 50 de comentarii la un singur articol, lucru posibil doar cu un ecran mare și o tastatură sub el.

Am avut tableta pentru distracție pe plajă. Wifi am avut peste tot, așa că pe plajă am mai dat câte un like pe Facebook, am citit feed-uri, m-am uitat pe noile telefoane Apple, am urmărit un clip despre noua Toyota Prius, am citit o carte (sunt la seria Culture a lui Iain Banks), m-am uitat pe harta insulei Kos și am planificat un traseu de vizitare, am urmărit știrile de acasă, am citit despre Simona Halep și cam tot ce mai poți face cu o tabletă. E micuță, bateria mă ține o zi-lumină, n-are pe unde intra praf în ea, o aruncam și o scoteam din geantă de câte ori era nevoie.

laptop_plaja_wotMi-a plăcut să am la mine două dispozitive separate, două încărcătoare diferite, două istoricuri de navigare, fișiere stocate și arhive foto? Nu prea, mai ales în aeroport, când le căram pe toate în spate.

Și de asta un 2 în 1 ar fi o soluție perfectă. Un singur dispozitiv, modular, pe care-l pui la priză și-l înfigi în tastatură atunci când vrei performanță și eficiență sau pe care-l detașezi și iei doar ecranul cu tine în momentele de relaxare. Aceleași fișiere, aceleași setări indiferent de modul de utilizare. Sunt ca Batman, miliardar de succes în timpul zilei, super-erou puternic în timpul nopții.

Când le-o suna ceasul sau când o fi o ofertă bună, următorul meu laptop va fi un 2 în 1, că majoritatea producătorilor au deja diverse modele în oferta lor.

Rezultatele sondajului Intel sunt mai jos. 95% dintre românii ce-au răspuns rămân conectați la Internet și în timpul vacanței, căutând în principal hărți și informații turistice. Tastatura detașabilă este elementul care a convins de departe pe cei mai mulți că un astfel de dispozitiv este foarte util. Părerea mea este că mai durează un an până ca majoritatea să sesizeze al doilea avantaj major, faptul că memoria de stocare este aceeași, deci vei avea aceleași fișiere și setări întotdeauna la tine.

(click dreapta și save link as sau save image as pentru a vă uita la infografic în programul vostru preferat, cu zoom)
sondaj_intel_2_1_infografic


Acest articol face parte din seria scrisă pentru Intel, care a adunat un grup de pasionați de tehnologie din care fac și eu parte. Citiți și alte opinii pe iq.intel.ro

    9 comentarii

  1. 2 in 1 decent si cu Windows sunt cam rare. Surface 3 si Pro eventual, doar ca incep de la 1000 Euro, nu stiu daca se preteaza pentru marea majoritate a romanilor.

      (Citează)

  2. Astept cu nerabdare noile generatii de tablete/laptopuri intel Core generatia 6. S-ar putea sa gasesti exact ce vrei acolo :D.

      (Citează)

  3. Depinde ce vrei, la ce iti trebuie in ceea ce faci mai des.

    In general, definitia este astfel:

    *Tablet = content consumption, mobility, battery life
    *Laptop = content production, productivity

    Variante hibride, intre cele doua capete ale intervalului de mai sus, te ajuta mai mult sau mai putin in directia dorita.

    Am avut tablete din toate felurile si era sa dau cu cateva de perete, atat de “neajutorate” erau pentru ce-mi trebuiau mie.

    M-am oprit la un 2 in 1 (Asus T300 CHI) si chiar daca am pierdut din mobilitate si durata la baterie, pot spune ca pentru ce imi trebuie mie este compromisul potrivit.

      (Citează)

  4. Acu te asteptam si cu sugestii de 2 in 1

      (Citează)

  5. mi se par niste solutii de compromis astea 2 in 1 – mai ales din cauza procesoarelor slabe si a ecranului de sticla – si greutatea este destul de mare – ecranul mic…
    eu personal de cativa ani lucrez cu x1 carbon – acum la a 3-a generatie – si este laptopul aproape perfect – 14” la 1,3kg e suficient de usor .
    poate un surface 4 m-ar face sa imi schimb parerea dar momentan nu e disponibil

      (Citează)

  6. Sunt bune si par utile, dar inca sunt cam scumpe. Eu cam de mult ma uit la unul, cadou pentru consoarta (ei i-ar fi cu adevarat util, mie, nu, ca am nevoie de diagonala mai mare).

    Nu gasesc ceva rezonabil pentru mine la 12 inci diaginala (calitate rezonabila, pret care sa nu sara de 4000 de lei). Mai astept, mai ales ca laptopul ei inca mai duce. Tehnologia e acolo, la fel si software-ul (Windows 10), dar pachetul e inca scump.

      (Citează)

  7. la cate laptopuri am avut, pe primul loc la defectiuni au fost harddiskurile si pe locul 2 balamalele de la ecran

    daca as fi sigur ca la acest tip de dispozitive nu se strica repede balamalele, poate m-as gandi sa iau.

    desi nu prea sunt de acord cu tine ca ai nevoie de un laptop si de o tableta in acelasi timp, pentru ca locul tabletei poate fi suplinit cu succes de telefon.

    adica inteleg ca uneori ai nevoie si de laptop, doar ca nu mi se pare ca ai nevoie si de tableta pt ca ai tot timpul telefonul cu tine.

    mai bine un laptop cinstit si un telefon cu ecran mai mare gen Galaxy Note, mi se par bani mai bine cheltuiti.

      (Citează)

  8. mircea (primul)

    14/09/2015 la 1:45 PM

    Credeam ca un alt articol excelent semnat digi24 te-a convins

      (Citează)

  9. Am un Asus Transformer Book T300F, e excelent ca si dotari pt. ce imi trebuie mie (mail, documente, unele foarte mari) . Ca si configuratie nu am ce sa reproaez prea mult, insa, ca si constructie au dat-o in bara rau. E a treia oara in service pentru ca se incinge si se inchide din senin. Uneori chiar nu porneste deloc. Initial am crezut ca sunt eu ghinionist si am nimerit un produs cu probleme. Apoi am vazut ca e net-ul plin de situatii similare, asa ca am mari dubii cu privire la calitate. De altfel, asa se explica si pretul la Asus. Nu e prima experienta urata cu Asus, am mai vazut multe cu pixeli morti, cu diverse probleme de racire, insa asta e cel mai penal. Pacat de configuratie, in rest si-au cam batut joc!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus