un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ryanair lansează din octombrie cursele spre Italia

14 Jul 2015  ·

TURISM  ·

12 comentarii

M-am întâlnit ieri cu niște oameni de la Ryanair, compania low-cost care practic a inventat acest sistem în Europa. Ryanair a împlinit recent 30 de ani de existență.

Ryanair au o prezență timidă în România, momentan sigurele curse fiind din București către Bruxelles (zilnic), Dublin (de 4 ori pe săptămână), Londra (de două ori pe zi) și Madrid (zilnic). Nu-s multe, dar pe toate au încărcare peste 90%. Vestea bună este că din octombrie deschid Roma (de două ori pe zi), Milano (o cursă zilnică) și Bologna (de patru ori pe săptămână). Puteți rezerva încă de acum bilete, la un preț promoțional, pe siteul ryanair.com

Zborul cu ei are niște avantaje:

  • al doilea bagaj de cabină este gratuit. Se referă la un bagaj mic, gen poșetă sau laptop sau cameră foto, dar la alte low-cost-uri ar fi trebuit să le ascunzi în bagajul principal de cabină, dacă ai unul.
  • locurile se alocă dinainte de zbor (am aflat, apropo, de ce unele low-costuri nu dau locuri, ci acestea se ocupă după cum vor sau nimeresc pasagerii: pentru ca avioanele să petreacă mai puțin timp la sol înainte de următoarea cursă, nu se dau locuri și atunci pasagerii vin la îmbarcare din timp, fac coadă, intră rapid în avion ca să prindă locuri bune).
  • dacă ai făcut mici erori la rezervarea biletelor, ai 24 de ore pentru a face schimbări fără să plătești vreo taxă. La alte companii te costă să schimbi un nume.
  • tarifele sunt mult mai mici. Tariful mediu este de 47 euro, mic pentru că au flotă mare (315 avioane Boeing 737 și alte 380 comandate!) și zboară cu avioanele pline, ceea ce le permite să scadă marja.

A mai aflat că, deși sunt de 18 luni pe piața noastră și cu puține curse, sunt pe locul 5 la cota de piață (Wizz, TAROM, Blue Air, Lufthansa, Ryanair), astăzi aniversează pasagerul cu numărul 500.000 în București și vor încheia anul cu 700.000 de pasageri transportați din România, au peste 100 de milioane de pasageri pe an, folosesc numai aeronave Boeing 737-800, au peste 1600 de rute către 191 de aeroporturi din 31 de țări. Toate aceste cifre îi fac cea mai mare companie aeriană din Europa ca număr de rute și volum anual.

Anul trecut am pornit programul Always Getting Better de îmbunătățire a serviciilor. Peste câteva luni vor lansa serviciul Hold a Fare, unde pentru 5 euro poți rezerva un tarif pentru 24 de ore, până te decizi dacă iei bilete sau nu. Acum vreo câteva luni eu am pierdut niște bilete bune Ryanair (era o ofertă la 6 euro segmentul) pentru că, până mi-a răspuns Matilda dacă să luăm sau nu, se dăduseră toate și prețul crescuse la cel normal.

Eu n-am zburat niciodată cu ei, dar sute de mii de români o fac, iar în Europa sunt pe nr 1 ca poziție de piață în Spania, Italia, Belgia, Irlanda și Polonia, nr. 2 sau 3 în Marea Britanie, Germania, Portugalia și Franța.

Și cam asta a fost tot ce-am aflat. Știu că atunci când vă gândiți la low-cost probabil că nu vă ziceți și Ryanair, dar în restul Europei acesta este primul cuvânt care vine în mintea călătorilor. Dacă zburați spre destinațiile deservite din București, analizați și tariful lor.

ryanair

    12 comentarii

  1. S-au anuntat de prin aprilie cursele Ryanair spre Italia. Am cumparat atunci 2 bilete dus-intors la Roma cu 120 lei.

      (Citează)

  2. Am zburat de zeci de ori cu ei, in peste 90% din cazuri au fost on-time. Singurele intarzieri notabile au fost pe o cursa Constanta-Pisa acum vreo 5-6 ani si pe una Barcelona-Milano anul asta.

    De multe ori au ajuns mai devreme, iar toamna asta am programate zboruri cu ei la Milano (cele de 6,5 euro de care probabil ziceai si tu!), Roma, Rabat (din Roma) si Barcelona (din Milano).

    I just love Ryanair!

      (Citează)

  3. Cu Ryanair am zburat de 4 ori: o cursa locala Barcelona – Tenerife si retur, Bucuresti – Londra si retur. Serviciile sunt ok, aeronavele la fel. Singurul lucru deranjant ar fi spatiul restrans in interior si publicitatea agresiva in timpul zborului (pe cursa spaniola ruleaza publicitate audio non-stop si nici nu poti pune mute pe difuzorul deasupra capului). La intoarcere din Londra am fost preluati de o companie ungara cu un avion nou-nout si insotitori de bord mult mai eleganti.
    Ce am observat fata de alte companii low-cost, Ryanair nu e atat de strict cu dimensiunile bagajului si au acceptat valize vizibil mai mari, fara comentarii sau extra-cost.

      (Citează)

  4. Am prins si eu oferta din primavara si am luat zboruri pt un weekend in Bologna.
    Eu am mai avut zburat cu Ryan Air din Madrid acum cativa ani si am avut surpriza ca zborul nostru care trebuia sa plece dimineata a fost cumulat cu cel de seara, asa ca am plecat pe la 8 PM pana la urma. Nu a fost mare tragedie, ca am mai prins o zi plina de plimbare prin Madrid, dar e nasol daca iti faci legaturi cu alte zboruri bazandu-te pe orarul lor.
    La ce preturi au totusi pe unele segmente, mai ales cand prinzi vreo promotie, merita riscul :)

      (Citează)

  5. Am luat zilele astea 2 bilete OTP – CRL dus – intors cu 350 lei pentru weekendul ala prelungit de 30 Noiembrie – 1 Decembrie. Sper sa fie ok.

    Si aici au un tool fain de gasit biletele ieftine
    https://www.ryanair.com/en/cheap-flights/

      (Citează)

  6. Le-au anuntat din aprilie, au avut si un promo cu 6,5 Euro/segment pentru calatoriile in noiembrie, am prins la fel 2 biletele cu 26 euro Otopeni – Bergamo.

    Avantajul este ca poti face combinatii bune de pe anumite aeroporturi gen Otopeni-Bruxeles- Tenerife etc.

      (Citează)

  7. Stiam ca “24 hr changes” adica modificarile in timp de 24 de ore de la efectuarea unei rezervari sunt gratis la orice linie aeriana. Oare sa ma insel?

      (Citează)

  8. Preturile sunt cu adevarat bune daca rezervi cu 2 luni in avans. Cu 2 saptamani inainte sunt OK, nu mi se par exceptionale.

      (Citează)

  9. Ar mai fi de adaugat faptul ca “Always getting better” (sau “fluffy M’OL” ) le-a adus anul acesta un profit in crestere cu 65%. Au dupa parerea mea cel mai bun website pentru un low-cost (poate tocmai cu exceptia SouthWest) , isi folosesc tehnologia din spate la maximum. In rest, experienta depinde destul de mult de orasele intre care zbori. Btw mai au trompetele care anunta ca au ajuns inainte de ora stabilita?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus