un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva observații despre burgeri

15 Jun 2015  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

switch_eat_22_onion_rings_burgerV-am întrebat cândva dacă ați gătit ceva pe baza rețetelor mele și răspunsurile au fost surprinzător de multe și de încurajatoare. Voi mai continua cu rețete!

Acum e rândul să vă întreb dacă ați fost și la burgerii recomandați de mine în Turul Burgerilor. Sper că da și sper că ați avut experiențe plăcute.


Am senzația că nu voi termina niciodată Turul Burgerilor. Când l-am început, aveam în minte vreo 6-8 localuri și cam atât. Între timp, moda burgerilor a explodat, s-au deschis multe alte localuri bune, plus și mai multe banale (serios, zilele trecute am văzut o cafenea din fața unui mall vânzând burgeri – ba chiar la un preț exorbitant) și nu văd un final în viitorul apropiat.

De exemplu în acest moment pe lista mea de “go to burger” sunt:

  • OSHO – din nou, după ce zilele trecute am văzut pe Facebook că au adăugat un wagyu burger în meniu. Vita Wagyu este cea mai scumpă, e făcută după o metodă japoneză de creștere care o face ceva mai grasă – în fine, acum au wagyu burger și costă nu mai puțin de 74 de lei.
  • Beef Club – un restaurant recent deschis în gama steakhouse, au câțiva burgeri care se anunță foarte buni. Ca o idee, o friptură wagyu la ei costă 310 lei. Meniul pare excelent și m-aș duce acolo mai degrabă pentru altele, dar deh… obligația.
  • Oro Toro – restaurantul din Centrul Vechi, nu fast-food-urile din malluri.
  • Trickshot în Promenada, Sports Arena în Mega Mall – au burgeri, dar nu cred că voi merge pentru că mă enervează zgomotul de bowling și fumul.
  • Berăria H – e o destinație populară și aș vrea să scriu ce cuprinde burgerul acela. L-am mâncat o dată, la lansarea oficială, dar vreau să duc Turul Burgerilor până la capăt în mod anonim.
  • Urban Burger – încă un camion ce face burgeri, pe modelul Burger Van.

Dacă mai stăm o săptămână, probabil mai apar vreo două în listă. Culmea, am o altă idee de “tur”, ceva mișto legat mai mult de localuri de un anumit tip, nu de burgeri în particular, și aș vrea să-l încep pe acela, dar banii și timpul impun niște limitări.


O poveste despre social media: am mâncat burgeri în multe locuri până acum, dar cu puține reacții din partea restaurantelor. Într-un singur caz, e vorba de Grand Combo, m-au chemat oamenii a doua oară, mi-am arătat bucătăria, am mai mâncat ceva, am avut acea perioadă în care primeați 25% reducere dacă spuneați codul meu. Tot atunci mi-au spus că au citit primul meu articol și deja modificaseră câteva lucruri de care mă plângeam în el. În alt caz, parcă Republic, au vrut să-mi trimită un burger special acasă, dar i-am refuzat din motive logistice.

Vreo două alte localuri au dat share pe pagina lor de Facebook articolului meu. De ce doar două? Habar n-am! Într-un moment când recomandările personale sunt un bun de mare preț pentru restaurante, oamenii lor de social media par blocați în a pune fotografii cu mâncare și a ne ura bună dimineața pe Facebook. Prea puțini fac o monitorizare a ce se spune și scrie despre ei, deși instrumentele pentru asta sunt disponibile chiar și gratuit (Zelist, Google Alerts etc); dintre aceștia, unii consideră că a da share unui articol despre localul lor înseamnă că de fapt ei îmi fac mie publicitate, trimițând vizitatori pe blog, nu invers.

Apoi ne uităm la străini. Am scris despre Bacoa din Barcelona, unde am mâncat excelent. Șase zile mai târziu, spaniolii au pus articolul pe pagina lor de Facebook, ba chiar mi-au mulțumit într-o română tradusă online. Nu cred că fanii lor au ce citi în articol, nu în limba asta, dar e un gest simpatic.

bacoa_facebook


Apropo de Bacoa, văd că prind bine și recomandările de burgeri din alte țări. Cei de la TVdece și Dragoș Mone au fost la Bacoa și mi-au mulțumit pe FB apoi.
bacoa_recomandarebacoa_recomandare_1

Așadar, dacă mai vreți alte recomandări, am mai scris despre Negro Carbon, tot din Barcelona, și mai urmează și despre Ellis Gourmet Burger, un lanț de vreo 5 restaurante din Belgia. Dacă scot de la naftalină fotografiile, aș putea scrie și despre Burger Bar-ul din Amsterdam sau despre Hipopotamul din Franța.


La BurgerFest n-am fost (deși am fost întrebat dacă vreau să fiu parte din juriu). Eu caut niște rețete speciale și burgeri făcuți cu atenție; cei mai buni de până acum i-am găsit în restaurante unde totul este preparat cu atenție și migală. La BurgerFest totul se transforma în fast-food, cu 2000 de oameni acolo așteptând la coadă, și fix așa am văzut că a și fost din reacțiile celor de acolo.

Am reținut însă câștigătorul, adică Bistro del Arte din Brașov (Piața Enescu 11bis), pe unde voi trece când mai am drum prin Brașov. N-au burgeri în meniul de pe site, cică sunt într-un fluturaș din oferta specială, așa că nu știu ce să aștept, dar i-am văzut la emisiunea lui Marius Tudosiei de la Digi24 și păreau făcuți cu atenția și know-how-ul pe care-l caut și eu.


Mâine, însă, mă duc la Food Bloggers Conference. Sunt curios ce se zice pe acolo și ce probleme sunt în acest domeniu.

Sunt în continuare mâhnit că prea mulți oameni gătesc acasă și arată rețete mișto și prea puțini bloggeri food se axează pe review-uri de restaurante și terase. De exemplu Restograf s-a transformat într-o tristețe de site greu de utilizat și sunt sigur că cer și o grămadă de bani pe review-uri “bune”, că de la o vreme nu se mai potrivește nimic din ce zic ei cu ce găsesc în teren. Aș scrie eu mai mult despre localuri, dar 1. nu vreau să inund blogul cu aceste subiecte și 2. n-am atâția bani sau timp, iar de multe ori eu și Matilda mergem unde știm deja ce și cum se mănâncă, tocmai pentru că timpul nostru e prea limitat pentru a încerca (și a fi de multe ori dezamăgiți) de localuri.

Așadar, ca un sfat, dacă aveți blog sau chiar și pe Facebook, când mergeți undeva puneți 5-6 fotografii cu ce-i de mâncare pe acolo, cum arată și cum v-ați simțit. Poate că nu ați crede, dar astfel de chestii ajută enorm.

 

    26 comentarii

  1. In primul rand “Multumesc!”. Am fost la OSHO de 2 ori si la Vivo 1 data. Experientele culinare a fost placute in ambele locuri, cu un plus pentru sosurile de la OSHO.
    Totusi Oro Torro by OSHO pare mai convenabil raport calitate pret fata de un Mc sau KFC.
    Keep up the good work !

      (Citează)

  2. Ciprian: Totusi Oro Torro by OSHO pare mai convenabil raport calitate pret fata de un Mc sau KFC.
    Keep up the good work !

    Dacă te referi la Oro Toro din mall-uri, da, dar este alt gen de fast-food, unul făcut mai pretențios. La fel este și Burger Box din AFI, unde am mâncat o dată și n-a fost nimic de menționat pe blog.

      (Citează)

  3. Ca o observatie: burgerul trick shot de la restaurantul cu acelasi nume este unul foarte reusit si pe timp de vara exista terasa, astfel ca fumul sau zgomotul jocurilor sunt eliminate cu brio din ecuatia asta culinara :D Have fun & bon appetit

      (Citează)

  4. Pana acum am fost doar la 3 localuri: Vivo, switch.eat si berăria h. Vivo mi s-a părut destul de slab si au noroc cu cartofii aia ai lor, altfel ar părea un burger de duzina. Iar intre berăria h si switch.eat diferenta au facut-o sosurile si cartofii, care la berărie au venit plini de ulei. In schimb, burgerii au fost super la ambele :)
    Cu topul faci o treaba misto si chiar îl consulta lumea când vrea sa iasă la un burger. Felicitări :)

      (Citează)

  5. am fost la switch.eat si mi-a placut.

    la burgerfest a fost interesant concursu. eu am fost destul de multumit de burgerul facut, fiind a 4a oara cand faceam asa ceva nu aveam prea multe asteptari.

      (Citează)

  6. Am fost si eu la switch.eat si mi-a placut atat atmosfera cat si burgerii.

    Mai am si o recomandare. Fa o vizita si la La Bonne Tarte (http://labonnetarte.ro/menu/). Cred ca va fi pe gustul tau. Atentia la detalii e sporita si burgerul, “chef’s signature”, e interesant.

      (Citează)

  7. animaloo:
    am fost la switch.eat si mi-a placut.

    la burgerfest a fost interesant concursu. eu am fost destul de multumit de burgerul facut, fiind a 4a oara cand faceam asa ceva nu aveam prea multe asteptari.

    Ai participat la concursul pentru public? Cum a fost?

      (Citează)

  8. nwradu: Dacă te referi la Oro Toro din mall-uri.

    Sunt curios de diferenta dintre OroToro din centru vechi si cee din malluri. Am nacat de cateva ori la restaurantul din CV si au fost ok (peste Vivo si Bufflo baz, din punctul meu de vedere).

    acum au wagyu burger și costă nu mai puțin de 74 de lei.

    De banii astia iti iei chiar 3 feluri 2.

      (Citează)

  9. Eu am fost la hard rock si am dat 50 de lei pe un burger numai din cauza ta. Imi esti dator cu vo 20 de lei deci. Pe de alta parte, am fost si la switch.eat unde mi-a placut, deci suntem chit.

    Am ajuns si la Osho, dar fiindca n-aveau in meniu nimic si pentru femei nemancatoare de carnuri, n-am ramas.

    Asa, bloggerii nu se axeaza pe review-uri de localuri pentru ca bloody expensive. Doua localuri ca Joseph si esti in faliment luna aia.

      (Citează)

  10. Am fost si eu la OSHO in Promenada.foarte ok. Daca ai ocazia sa ajungi la Iasi, Little Texas ofera burgeri deliciosi, mult peste Osho. Am mancat acolo o combinatie cu vita rucola hribi ulei de trufe absolut fabuloasa.

      (Citează)

  11. Eu (de fapt noi, că suntem mai mulți colegi + prietene) am fost aproape la toate localurile la care ai făcut review. Uneori nu se pupă 100% realitate din teren cu cea prezentată de tine, dar per total ești de mare ajutor.

    Exemplu: la switch.eat am fost de cel puțin 7 ori până acum, iar în 5 dintre ocazii burgerii au venit extra well done în condițiile în care au fost ceruți medium. Vivo e de cel puțin 3 ori peste…

    La burgerfest n-ai pierdut nimic, am încercat și acolo vreo 3 tonete… :D

      (Citează)

  12. Ciuby: Exemplu: la switch.eat am fost de cel puțin 7 ori până acum, iar în 5 dintre ocazii burgerii au venit extra well done în condițiile în care au fost ceruți medium. Vivo e de cel puțin 3 ori peste…

    Multumesc! :)

      (Citează)

  13. Fiind din provincie unde e mai greu cu burgarii de fiecare data cand ajung in Bucuresti lovesc cate un restaurant recomandat de tine, pe langa alte recomandari. Ca sa nu mai zic ca uneori te intreb pe twitter si raspunzi.

    Cu alte cuvinte multumim pentru recomandari.

      (Citează)

  14. Oro Toro centrul vechi : meh;

    Nu se ridica la nivelul burgerilor de la : switch.eat / vivo / baz / osho / hrc / grand combo diner / simbio / multe altele.

    Am fost o singura data, carnea a fost banala, chiflele proaste ( se dezmembrau ), toppingurile banale si ele.

    De multe ori prima impresie nu e relevanta, asa ca daca dai o fuga pe acolo, astept cu interes review-ul tau, poate au avut o seara proasta.

      (Citează)

  15. Am fost până acum la următoarele:
    Switch.eat- foarte bun, e locul 1 în topul personal
    Vivo- Burger bun, servirea este foarte greoaie și chelnerii uita de tine deseori
    osho- cea mai bună carne de Burger din câte am mâncat.
    Vaca muu- carnea nu m-a impresionant, deși mergeam cu așteptări mari
    Biutiful- nimic notabil, gustos oricum.
    Berăria H- oribil! Zgârciuri în carne, chiflă sfărâmicioasă, scump având în vedere ce primești.

      (Citează)

  16. Vezi ca si Teo’s Kitchen (cel de pe Strada Sperantei, in zona Rosetti) are burgeri in meniu si sunt destul de buni, cred ca ar merita incercati.

      (Citează)

  17. A-ha! Deci nu sunt singurul căruia i-au plăcut cartofii ăia, Radu! :D

    costin: Vivo (…) au noroc cu cartofii aia ai lor

      (Citează)

  18. partea cea mai amuzanta e ca a ajuns ca 40-50 de lei sa fie considerata o suma corecta pentru un burger.

      (Citează)

  19. Mergand pe Turul Burgerilor am incercat urmatoarele: switch.eat, grand combo, burger bar, the harp, hard rock cafe, beraria h.
    Pentru primele trei iti multumesc!
    Pentru the harp si hrc inca sunt indecis caci mi s-au parut destul de comuni. In cazul H, ma abtin de la orice alt comentariu. Data viitoare imi iau o salata :)
    La orro torro in centrul vechi am fost dezamagit de cat de fad era un burger medium-rare…

      (Citează)

  20. cred ca ar trebui sa ti se multumeasca pentru ca ai pornit moda actuala cu burgerii.

      (Citează)

  21. Bobo:
    Am fost si eu la OSHO in Promenada.foarte ok. Daca ai ocazia sa ajungi la Iasi, Little Texas ofera burgeri deliciosi, mult peste Osho. Am mancat acolo o combinatie cu vita rucola hribi ulei de trufe absolut fabuloasa.

    E foarte frumos la Little Texas. Nu stiu burgerii, o data am fost si eu, dar mi-a placut locul in sine – foarte verde si placut amenajat.

      (Citează)

  22. cum sa fie? concurs. Am avut 30 de minute sa fac 4 burgeri. Mi-a luat 33 :D

      (Citează)

  23. E simplu: nu dau share pentru ca nu ii pupi in cur in articolele respective. Tu iti spui parerea ta, si ce nu iti place tie, sau ce crezi ca fac ei gresit. Ei vor publicitate, sa spui ca ai fost acolo, ca e beton, ca totul e frumos si ca ai vazut un cal verde. Cum sa dea share cand tu spui ca ai cerut medium rare si a venit medium well done, ca muzica era prea tare, ca era prea mult fum, ca nu ti-au placut cartofii, ca nu au avut sosuri, si mai stiu eu ce. In Romania nu exista termenul “constructive criticism”, daca ai spus ceva de rau, pentru ei ala e un review negativ.

      (Citează)

  24. A, din toate articolele nu m-am dus decat la Irish Pub in centru. Am fost si la altele din lista respectiva, dar ca vroiam eu sa ma duc, nu ca am citit aici. Doar la Irish Pub am fost convins de articol si m-am dus fix pentru burger si guinness.

      (Citează)

  25. N-am avut timp să adun toate ingredientele pentru reteta ta așa ca mulțumesc pentru pontul cu Bistro del Arte, nu am mai fost acolo de 10 ani.
    Mi-am luat burger-ul Bistro, care avea asa: 1/2 chifla data cu unt topit – frunza de salata – dulceata de ceapa – burger – ( m-a întrebat chelnerita cum îl vreau, am vrut medium) – branza cedar – o pasta de ardei dulce – OU OCHI CU GALBENUȘUL MOALE- 1/2 chifla data cu unt topit.

    Dulceata de ceapa a mers foarte bine cu piperul din rasnita care avea si fulgi de ardei iute, iar galbenusul moale din oul prajit a fost extraordinar in combinatie cu chifla rumenita și plina de unt topit. A costat 35 lei.

    O sa-ti trimit și poza cand ajung la telefon, nu stiu cat e de reusita, nu-mi place sa fac poze in restaurante.

      (Citează)

  26. Salut,
    Am avut un drum prin Bucuresti luni, si am incercat sa mananc un burger recomandat de tine.
    Cand am ajuns la Switch.eat, era inchis, deschideau de marti.
    Buna, asta e, ghinion, trecem pe la Vivo.
    Servire super, burger bun (nu m-a dat peste cap), dar cartofii au meritat.
    Recomand !

    PS: Tine-o tot asa, si cu Turul burgerilor, si cu retete diverse.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus