un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Turul Burgerilor: Presidential și Ramen Burger la berăria Republic

18 Feb 2015  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

O surpriza plăcută a fost să descopăr că prin octombrie anul trecut berăria Republic din Centrul Vechi (sau Re:public, pe numele oficial) a “upgradat” meniul cu niște burgeri mari și interesanți ca rețete, așa că am trecut și pe acolo pentru Turul Burgerilor. O mică atenționare: am fost acum o lună și ceva, iar între timp au mai schimbat un pic ingredientele față de ce vedeți în fotografii, dar nu crucial.

Iată un Presidential Burger (45 de lei). Este modelul de top din meniu, ceva mai scump decât celelalte, și se laudă cu carne de vită Angus, foie gras, chiflă “brioche” cu cheddar topit, roșii, hrean, brânză pecorino, maioneză cu trufe, salată frisee și roșie coaptă cu usturoi. Ditamai lista.

beraria_republic_12_presidential_burger

A fost bun, dar prea scump și cu prea multe ingrediente “fiță”, încât primești câte puțin din fiecare. Carnea este gustoasă, groasă, a avut o culoare frumoasă pe afară și a fost făcută mediu în interior, chifla este bună, foie gras-ul este bucata aceea mai cenușie de sub roșia “leșinată”.

Mai jos este un Ramen Burger (24 lei acum) care în loc de pâine are tăiței ramen prăjiți, carne de vită Angus, rucola, sos asiatic, ceapă verde și ou ochi,
beraria_republic_14_ramen_burger

beraria_republic_13_ramen_burger

beraria_republic_16_ramen_burger

Acesta a fost mai degrabă inedit prin “chifla” de tăiței, dar în rest este un burger normal. V-aș recomanda mai degrabă o varianță normală, cu pâine, care cade mai bine la stomac. Din nou, carnea a fost bine făcută, ingredientele bine dozate.

Garniturile nu sunt incluse, am luat separat niște cartofi cu brânză peste ei (11 lei). Buni.
beraria_republic_15_cartofi

Ca meniu (cel de braserie, nu cel de berărie, care e cu cârnați nemțești și altele asemenea) și mai ales ca meniu de burgeri, Republic promite multe. De exemplu Monkey Burger include marmeladă de ceapă roșie, The Fun-ghi are ciupercă Portabello marinată în ulei de trufe, ceapă caramelizată și brânză Gruyere, The Hot Burger este cu carne de porc de Mangalița șamd.

Și mai amuzant este că, atunci când am fost eu, aveau în meniu ceva numit The Re:Burger, greu de 6 kg, conține două salate, 8 roșii și alte asemenea cantități, adică un burger mare cât un tort, pentru 10-20 de persoane. Trebuia comandat cu 48 de ore înainte. L-au scos acum din meniul de pe site.
beraria_republic_03_pounder

Bere costă între 6,9 lei Carlsberg la 0,25 și 9,9 lei la 0,4 litri până pe la Kilkenny la 14 lei porția mică, plus altele mai scumpe. E berărie, ai de unde alege, dar prețurile sunt cam mari.
beraria_republic_10_bere

Pe scurt

  • Chifla: bună, moale, cam prea umflată, dar n-a fost asta o problemă.
  • Carnea: gustoasă, făcută așa cum am cerut-o, culoare frumoasă.
  • Garnitură: suficientă în burger, dacă mă refer la salate și brânză. Cartofii nu sunt incluși în prețul burgerului, dar au fost gustoși.
  • Sosuri: în burger nu sunt sosuri, dar ne-au adus la masă un coșuleț cu sosuri uzuale de ketchup, maioneză, tabasco șamd. Cu așa rețete de burgeri, ar fi trebuit să gândească și niște sosuri pe rețete proprii, ca să meargă până la capăt.
  • Prețuri: mari, după părerea mea. Presidențialul nu face 45 de lei. Ceilalți burgeri sunt mai normali la preț, între 24 și 35 de lei, dar cum cartofii nu sunt incluși în preț, tot mare rămâne. Sigur, așa este în Centrul Vechi, dar în general Republic mi s-a părut mereu un loc destul de scump.
  • Băuturi: Berea Carlsberg draft 0,4 litri este 9,9 lei, Tuborg este 7,9 lei. Au și multe altele, vreo 40 de în total din diverse țări, au halbe speciale, au cocktailuri, au tării.
  • Desert: n-am încercat, dar în meniu scrie că deserturile sunt făcute de cei de la Adore Cakes. Le găsiți în meniu prin linkul de mai jos.
  • Servire: nimic special. Dacă ești nefumător, stai chiar la intrare și speri ca din când în când să vină cineva și pe acolo. Vei da mult din mână pentru a le atrage atenția.
  • Toaletă: e mare, pe măsura berăriei, care are sute de locuri pe două niveluri.
  • Ambianță: prea beznă. Ca nefumători, am fost siliți să stăm la intrare, ceea ce înseamnă că simți câte un vânt rece de câte ori deschide cineva ușa de la intrare. Nici scaunele nu sunt foarte comode, iar mesele din acea zonă sunt mai mici. La subsol au mese lungi, de berărie, iar în restul spațiului, la fumători, parcă am văzut mese mai mari.
  • Ce faci cât aștepți mâncarea: nimic. Vino cu bateria încărcată la telefon.
  • Parcare: fiind Centrul Vechi, mai bine vii cu metroul sau parchezi la Universitate, în subteran, la 3,5 lei/ora. La cât dai pe mâncare aici, chiar nu mai contează.

Concluzie

Burgerii de la Republic au fost o surpriză plăcută, pentru o berărie. Nu sunt multe opțiuni de burgeri în Centrul Vechi (mai găsiți vreo două în Turul Burgerilor), așa că dacă sunteți în zonă și doriți așa ceva, să știți că au la Republic și sunt bunicei. Nu sunt excelenți însă, în sensul că mi se pare că au încercat niște rețete extravagante care poate nu-și au locul într-o berărie, ci ar fi mai adecvate în bucătăria unui restaurant mai de gastronomie fină, unde foie gras-ul și ciupercile în sos de trufe sunt o prezență mai constantă.

Adăugați la asta prețurile destul de mari pentru burger și mă aștept ca mulți oameni să spună “e berăria, iau un carnat nemțesc cu curry și varză”, nu “vreau burger cu trufe”. Eu plănuiesc să mai încerc vreo două bucăți, când mă voi găsi în zonă.

Re:public se găsește pe strada Șelari nr. 14, iar orarul este L-J 12-02, V-D 12-05. Seara este animație ca într-o berărie mare, au des concerte etc. Consultați site-ul oficial, meniul de braserie (cel cu burgeri și alte preparate) și cel de berărie (bere, platouri pentru bere, cârnați etc).

    22 comentarii

  1. Parcarea de la Universitate este acum 4 lei/ora.

      (Citează)

  2. Trebuie anuntat si Zoso despre acesti burgeri mari și interesanți poate are mai mult succes decat cu shaorma.

      (Citează)

  3. La ce scor e Re:Burger-ul?

      (Citează)

  4. Bogdan:
    La ce scor e Re:Burger-ul?

    Asa-i ca n-ai citit articolul si doar te-ai uitat la poze? :)

      (Citează)

  5. etk:
    Parcarea de la Universitate este acum 4 lei/ora.

    Au scumpit-o deja? Misto! :))
    Oricum, bine de stiut.

      (Citează)

  6. Ce faci cat astepti mancarea: socializezi cu oamenii care te insotesc :)

      (Citează)

  7. numa 45 de lei? are sa-mi dea rest la 500?

      (Citează)

  8. Nimeni sa te-ntrebe de piscot?! Pfff, s-au lasat pe tanjala haterii. :)))

    In alta ordine de idei, la Re:public e (era?) naspa personalul – nu sunt atenti, sunt foarte fitosi si iti vorbesc de sus.
    Am fost de 3 ori la ei, de 2 ori cu o prietena, si o data cu mai multa lume, si de fiecare data am avut senzatia ca ar trebui sa-mi caut eu masa, sa-mi caut eu meniul pe undeva, sa ma chinui sa fac semne disperate ca sa comand sau ca sa primesc nota, si tot asa.

    Needless to say – nu am mai fost acolo.

      (Citează)

  9. Vad ca se tinde foarte mult spre punctul de pret dat de Osho si Hard Rock, ar trebui tratate ca exceptii.

    Si o observatie de ramen burger, chifla lor arata groaznic de lesinat, poate de la lumina.

      (Citează)

  10. Raluca Enache:
    Ce faci cat astepti mancarea: socializezi cu oamenii care te insotesc :)

    Normal, faza cu telefonul era o glumă.

      (Citează)

  11. alxzen: Vad ca se tinde foarte mult spre punctul de pret dat de Osho si Hard Rock, ar trebui tratate ca exceptii.
    Si o observatie de ramen burger, chifla lor arata groaznic de lesinat, poate de la lumina.

    Așa este, chiar și la OSHO mănânci un burger bun și cu garnitură multă pe la 35 de lei. Doar cel special cu foie gras și măr copt era mult mai scump, când am fost eu.

    Chifla e din tăiței, nu de pâine, da? Erau suficienți, nu vrei un strat gros de tăiței.

      (Citează)

  12. Andreea: In alta ordine de idei, la Re:public e (era?) naspa personalul – nu sunt atenti, sunt foarte fitosi si iti vorbesc de sus.
    Am fost de 3 ori la ei, de 2 ori cu o prietena, si o data cu mai multa lume, si de fiecare data am avut senzatia ca ar trebui sa-mi caut eu masa, sa-mi caut eu meniul pe undeva, sa ma chinui sa fac semne disperate ca sa comand sau ca sa primesc nota, si tot asa.
    Needless to say – nu am mai fost acolo.

    Sunt chestii care de obicei fac sau desfac un local și totuși sunt atât de multe care nu înțeleg asta și au impresia că lumea va reveni oricum…

      (Citează)

  13. Andreea: Nimeni sa te-ntrebe de piscot?! Pfff, s-au lasat pe tanjala haterii. :)))

    Azi are loc SMS București și sunt ocupați acolo :P

      (Citează)

  14. Cum nu sunt oferte de burgeri in Centrul Vechi? Pai imi vin in minte:

    Embassy
    Oro Toro by Osho
    BurgerBar
    IrishPub St Patrik
    OldCity

    + acum Re:public

    ..si sigur mai sunt si in alte localuri :)

      (Citează)

  15. Scump frate mai bine mananc altceva de 45RON.

      (Citează)

  16. am impresia ca sunt cumva banat?

    intrebam de un tag doar pentru categoria asta de articole :(

      (Citează)

  17. Radu, trebuie sa incerci si hamburgerii de la Trickshot Promenada. Si eu sunt fan,am mancat in multe locuri si cel cu ciuperci pleurotus e favoritul meu

      (Citează)

  18. Zece lei o halba de bere îndoită cu apa mi se pare ca e puțin cam mult. Totusi, de ce nu bagam la ghiozdan burgeri de la Mec cu 3,5 lei/buc?

      (Citează)

  19. total nesanatos…junk food
    ceva reclama la mancare mai sanatoasa se poate?

      (Citează)

  20. wekend acesta o sa fac o vizita acestui restaurant, sunt curios daca au burgeri mai buni decat la ruby tuesday

      (Citează)

  21. Geniala mancarea la Re:public, recomand tuturor

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus