un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sistemul Radarul Pădurilor mi se pare o copilărie

5 Nov 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

O statistică de anul trecut spunea că în România se defrișează câte 3 hectare de pădure pe oră. PE ORĂ! Defrișatul ilegal este o mare problemă pentru țară și o sursă de bani pentru mulți oameni din sate unde aproape toți sunt complici la ce se întâmplă, există câte un gater în curtea fiecăruia și ochii se închid, deși pe termen lung cu toții avem de pierdut.

Nevoia de rezolvare a acestei probleme este foarte mare, dar cred că am auzit cele mai proaste măsuri ce puteai fi gândite pentru a o combate. Există trei metode mari și late.

Șoferul camionului trebuie să introducă datele transportului printr-un telefon inteligent în serverul de monitorizare.
Toate camioanele ce transportă lemn sunt acum obligate să aibă un PDA/smartphone în care șoferii vor introduce datele despre transport: ce camion, cât lemn duce, unde îl duce, care este originea.

Cu alte cuvinte, ne bazăm pe șoferii din acele zone de munte, meserie pentru care nu-ți trebuie cine știe ce cunoștințe tehnice, să folosească un smartphone și să facă totul ca la carte pe un server. Permiteți-mi să fiu sceptic că ei vor face asta.

Nu de alta, dar vorbim de aceiași șoferi pentru care multe firme private montează aparate de monitorizare GPS pe mașini pentru a împiedica furturile de combustibil din rezervoare. E ca și cum ai pune lupul paznic la oi.

La depozit, camionul este din nou verificat că există în sistem și deci lemnul este de proveniență legală.
Da, bună ideea, dar în practică toți copacii tăiați ilegal ajung tot la gatere ce funcționează ilegal, unde toată lumea știe care este proveniența lemnlui. Acolo se taie, iar cheresteaua obținută este apoi vândută prin cine știe câți alți intermediari către cine știe ce magazine, unde se poate declara orice, inclusiv că lemnul a fost adus din Antarctica.

Când e ultima oară când ați cumpărat vreo placă de OSB sau un blat de bucătărie și ați întrebat de unde este adus lemnul?

Dacă vă amintiți problemele, și capacele de canal se furau și cei de la centrele de colectare de fier vechi nu aveau nici o problemă în a le accepta acolo, deși era clară proveniența lor. Banul va avea întotdeauna prioritate, mai ales în vârf de munte prin sate uitate de lume.

Oricine poate raporta poliției camioanele încărcate cu lemn, iar poliția verifică dacă acestea sunt în sistem.
Altfel spus, poate că sătenii de pe acolo observă un camion plin cu copaci proaspăt tăiați și vor cere verificarea cursei. Da, de parcă sătenii din zonele respective acum ar afla că se taie ilegal pădurile.

Aiurea, totul este cunoscut, știe fiecare ce se întâmplă pe acolo, că doar lemnele nu sunt ușor de ascuns și nici gaterele respective. Nu le pasă. Banul are prioritate, chit că fără acele păduri copiii lor chiar că vor muri de foame, iar apa le va lua și mai ușor casele. Gândirea lor, însă, se oprește la propriul maț.

Sau poate că poliția se bazează că eu voi vedea un camion cu lemne și-l voi raporta telefonic pentru verificare. Nu, șoferii de pe camioane nu sunt mână în mână cu poliția, care le spune pe unde sunt eventuale filtre sau echipaje de la RAR; nu, poliția în România este 100% curată și cinstită.

Din păcate, copacii care se taie în Maramureș nu sunt duși tocmai la Giurgiu pentru a fi prelucrați, ca să străbată toată țara în văzul tuturor. Nu, gaterele funcționează chiar în satul de la marginea pădurilor, iar odată ajunse acolo, trunchiurile de copac sunt decojite, tăiate cherestea de diverse dimensiuni, iar mai departe sunt duse pe șosea ambalate în pachete puse în cine știe ce camioane închise.

Șansele ca cineva să raporteze un transport suspect de lemne este foarte mic, mai ales acolo în primul segment al mafiei lemnului.

Dar na, să fie servere, să se facă software, să ne lăudăm că s-au luat măsuri high-tech de combatere a problemei, în timp ce pădurile ne dispar în continuare.

golf_terceira_azore_16

Mai multe detalii: Știrile ProTV.

    8 comentarii

  1. Iese Ponta prrsedinte si se ocupa de problema. Are specialisti in domeniu: Hrebenciuc, Adam, tata socru…

      (Citează)

  2. Iti trebuie o solutie low-tech la o problema low-tech. Se fura la mica/ sau marea intelegere, dupa caz in buza muntelui.

      (Citează)

  3. imi aminteste de Good Morning, Vietnam (1987)
    “having a very difficult time finding the enemy: Well, we walk up to someone and say, ‘Are you the enemy? And, if they say yes, then we shoot them.”

      (Citează)

  4. Ieri, 3/11, am implinit 6 ani de naveta zilnica Pitesti-Bucuresti si retur. In intervalul orar 6h20-7h20 cand sunt pe autostrada vad minim 20 de camioane/ARO cu remorca/alte tipuri de masini de transport rase cu lemne. Daca numai in cele 60 deminute din noapte trec atatea, dar cate or mai fi in spate sau deja trecute in fata, cum sa ii mai oprim pe astia?

      (Citează)

  5. Trei hectare/ora, trei hectare/ora…. voi vă dați seama cam cât pot fura românii?! :O De ce naiba nu avem viteza asta și la construit autostrăzi, spre exemplu?

      (Citează)

  6. E greu se opresti furtul cu amanuntul al satenilor, insa aici e cu totul altceva. Vorbim de o adevarata industie cu utilaje care muncesc non stop.. Aici sunt clar implicate autoritatile locale, care evident nu vor sa-si taie singure craca. Pare dificil de eradicat acest fenomen pentru ca te gandesti ca cineva trebuie sa-i prinda in flagrant in mijlocul paduri cand defriseaza, insa cheresteaua in cele din urma ajunge in piata si la un pret sub cel normal, deci se poate ajunge la ei mult mai usor.

      (Citează)

  7. Soferii nu-s in stare sa isi faca foile de parcurs, in care trebuie sa scrie ziua, de unde au plecat, unde s-au dus si km parcursi. Ce sa introduca pe smartphone, ce sa dea pe server in cloud.

    Filtru permanent cu echipaje de politie supravegheata prin camera video care sa transmita direct la DNA.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus