un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fury: tancuri și scene clasice de război într-un film cu scenariu bun

4 Nov 2014  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

fury_2
Am fost sâmbătă să văd filmul Fury, povestea unui tanc și a echipajului său ce trebuie să îndeplinească o misiune periculoasă în al doilea război mondial. Brad Pitt are rolul principal, ajutat de Shia LeBoeuf și Logan Lerman.

Fury are toate elementele unui film de război ca la carte: violență și scene grotești, arătându-ți cât de crunt este războiul și cum moartea este ceva uzual, chiar aleator, eroi cu defecte, onoare, înjurături, crime. Regizorul și scenariștii nu s-au ferit de la a înfățișa brutalitatea războiului. Dacă v-ați uitat la Saving Private Ryan, Thin Red Line, Band of Brothers, Platoon, The Deer Hunter, Hamburger Hill, Casualties of War (sau Game of Thrones :P), știți la ce să vă așteptați.

Fury este un tanc Sherman, așa că dacă vă plac tancurile (și jocul World of Tanks), vă va plăcea și acest film. Din păcate, există o singură scenă importantă de luptă tanc vs tanc, dar este excelent realizată (împotriva unui tanc Tiger 1 real, singurul rămas funcțional) și te ține în priză. Sigur, nu sunt oricum multe astfel de scene în cinematografie, așa că nu prea am cu ce să o compar. Atenție, însă, că nu e un film la care să-ți duci copii, recomandarea aceea de 15+ trebuie luată în serios.

Actorii joacă bine. Brad Pitt (care, apropo, are 51 de ani) nu este exploatat la maxim în acest film, probabil și din cauza scenariului axat în principal pe Norman, noul membru al acestui echipaj de veterani, dar și pentru că într-un tanc nu se vorbește mult. Oricum, n-am ce-i reproșa la acest capitol.

fury_1Personal am apreciat mult mai mult dialogurile pline de morală și subînțeles decât scenele de luptă. Sunt câteva momente foarte mișto, de exemplu atunci când cei din echipaj se ceartă între ei dacă ar trebui să o violeze sau nu pe o nemțoaică și unul dintre ei îi descrie noului venit toate ororile văzute până atunci, în ani de campanie în Africa, Franța și Germania, spunându-i de fapt că întâi să treacă și el prin toate acelea și apoi să vadă dacă mai face pe cavalerul și le refuză altora mici plăceri, chit că asta însemna un viol în toată regula.

Un alt moment bun este după lupta dintre tancuri, când întreg echipajul râde nervos, răsuflă ușurat și se felicită între ei cu vorbe mari.

Mi-a plăcut și replica “sunt tineri și sunt în viață” dată ca simplu motiv pentru care doi oameni sar imediat unul pe altul să facă sex. Mi-a plăcut și soldatul neamț care stinge lanterna și pleacă mai departe (veți ști la ce mă refer dacă vedeți filmul), arătând milă pentru un soldat american, milă pe care cu siguranță nu ar fi obținut-o dacă rolurile ar fi fost inversate, după cum de altfel întreg filmul de până atunci ne-a arătat. Mi-a plăcut și cum Brad Pitt spune, pe un ton absolut normal, că sfârșitul războiului este aproape, dar totuși foarte mulți oameni nevinovați și soldați vor mai muri până atunci, că așa este la război.

Mi-a plăcut și faptul că acest echipaj experimentat, de oameni care știu cum să ocolească regulile și să-și apere pielea, își acceptă însă rolul de soldați într-un război mult mai mare, în care fiecare rotiță are misiunea ei și nimeni nu o poate abandona. Se transmite bine ideea că nu luptă pentru glorie, nici măcar pentru supraviețuiri, ci pentru că aceasta este datoria lor și misiunea pe care au primit-o.

Ce nu mi-a plăcut, însă, a fost lipsa de realism în lupte. Sute de nemți atacă un tanc alergând spre el sau prin fața lui în mod haotic și fiind omorâți pe capete de mitralierele acestuia. Americanii stau pe tanc și trag cu mitraliera, în timp ce gloanțele de la sute de nemți ce li se opun par să-i ocolească, probabil prin magie. Nemții deschid trapa tancului și întâi se holbează în el pentru a fi împușcați în dinți, deși în realitate se aruncă rapid o grenadă acolo și gata. Iar când aruncă grenade și acestea explodează, cei din tanc mor liniștiți, pe când în realitatea probabil că ar fi dezintegrați complet de șrapnel și presiune și căldură.

La filme de război se duc, de obicei, oameni care sunt pasionați de lupte și istorie militară, iar ei cu siguranță ar fi apreciat ca astfel de mici detalii să fie făcute ca la carte.

În rest, însă, Fury rămâne un film bun de război și sunt mulți ani de când n-am mai văzut unul plasat în al doilea război mondial. Va rămâne cu siguranță în viitor pe lista de filme de război clasice. Sper să aibă succes, poate-i va convinge și pe alții să mai facă filme de război, nu doar sequel-uri la desene animate și filme cu super-eroi.

fury_3

De pe IMDB:

Fury marks the first time a genuine Tiger I tank has been used in the production of a WWII film. Fury features “Tiger 131” from the UK’s Bovington Tank Museum, the only fully functioning Tiger tank in the world.

The Main Shermans used in Fury were : Fury M4A2 76mm HVSS from Bovington Tank Museum, M4A2 75mm VVSS from Tay Restorations, M4A2 76mm HVSS from Jeep Sud Est, M4A4 75MM VVSS from Adrian Barrell, M4A1 76mm VVSS.

    11 comentarii

  1. Dacă mai scriai mult nu mai era nevoie să-l vad…

      (Citează)

  2. Da, ricosau rachetele de panzerfaust pe tancul ala ca pietrele. Tipical Hollywood bullshit.

      (Citează)

  3. Rahat de film de Hollywood laudat de toti necunoscatorii …

      (Citează)

  4. Are ceva din “Blindatele Mortii” in el? Sau, ma rog, ceva din genul cărtilor lui Sven?

      (Citează)

  5. Un film bun cu tancuri e “Kelly’s Heroes”, cu Donald Sutherland si Telly Savalas si multi alti actori buni. Il recomand cu caldura.
    In Fury, degeaba joaca Brad Pitt daca e si Shia salata boeuf ala, unul din cei mai prosti actori ever.

      (Citează)

  6. Cel mai probabil o sa ma duc sa-l vad.Inteleg ca este inca un film in care nemtii ies sifonati din toate luptele (ca in orice productie americana care se respecta).Si probabil astia cu carapacea lor de Sherman (net inferior unui Tiger) distrug toate panzer-ele din lume…

      (Citează)

  7. Un prieten de-al meu a facut pentru proiectul de licenta un tanc care functiona cam asa: intra sub pamant, se camufla si tragea. Acum e in America omul…

      (Citează)

  8. Cred ca e un film ce trebuie vazut, tinand cont de toate filmele care apar in ultima perioada, acesta iese putin din tipar.

      (Citează)

  9. M4A3E8 n-are nici o speranta in fata un Tiger 1, armura de pe Sherman e facuta franjuri de tunul de pe Tiger 1. In schimb de pe Tiger 1 ricoseaza de zor proiectilele trase de Sherman.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus