un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Intel a aniversat 10 ani de prezență în România

5 Nov 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Intel a aniversat 10 ani de prezență în România.

Mi se pare dificil de înțeles și realizat modul în care Intel a schimbat însăși societatea noastră și tehnologia modernă. De la primele procesoare și până la toate tehnologiile cumva adiacente dezvoltate tot de Intel (porturi USB, platforma Centrino șamd), tehnologia dezvoltată de Intel stă la baza oricăror alte tehnologii mișto pe care le folosim de atunci. De la mașinăriile care produc telefoanele noastre la sistemele automate care controlează infrastructuri de transport la toate serverele care țin internetul la avioanele care zboară pe deasupra noastră (și tot ce altceva vă trece prin cap din orice domeniu) – totul fie rulează sau a fost proiectat folosind tehnologii Intel. Asta sunt ei când privești lucrurile de la o distanță mai tare, nu doar producători de procesoare.

În concepția mea, sunt doar trei mari companii IT care au transformat lumea în care trăim: IBM, Intel și Microsoft. Poate și ARM, mă mai gândesc.

Și ce-i de admirat la Intel, mai ales în comparație cu celelalte companii enumerate mai sus, este că ei încă sunt pe val și încă dezvoltă tehnologii noi cu aceeași pasiune și mai ales cu acelasi puternic impact. Lăsați ultrabook-urile, Intel este deja numărul doi mondial la capitolul chipseturi de tablete și telefoane, în creștere mari, iar dacă vă place tehnologia uitați-vă la fotografia de mai jos:
intel_core_m
(Chipworks)

Sunt cele 13 straturi ale procesorului Core M, nou lansat. 13! Este o micuță secțiune în procesor, atât de mică încât n-am vedea-o cu ochiul liber, ci este nevoie de un microscop electronic. Distanțele pe acolo sunt de ordinul zecilor de nanometri și o mașinărie ghidată de tehnologie Intel toarnă metal de asemenea dimensiuni mult mai mici decât un fir de păr.

În România Intel a aniversat 10 ani de prezență. Îi găsește această vârstă aici cu un centru de dezvoltare software, cu compania Wind River din Galați și, în curând, cu o noua echipă de ingineri software ce vor dezvolta soluții pentru datacenter-uri.

La conerința de presă a fost prezentă și Bernadette Andretti, vicepreședinte Sales and Marketing al Intel la nivel mondial (care, apropo, s-a angajat la Intel ca inginer pe partea de proiectare de procesoare embedded), care a avut numai cuvinte de laudă pentru centrul românesc, despre care a spus că s-a remarcat rapid în interiorul Intel prin activitate și calitatea excelentă a tinerilor români angajați aici. Ionuț Budișteanu, tânărul inventator român premiat internațional, a fost și el prezent.

Apoi am văzut și câteva proiecte speciale dezvoltate de studenți cu plăci Intel Galileo, donate către 21 de facultăți cu profil tehnic din România. Erau proiecte individuale, hardware și software, precum senzori de monitorizat plantele și acționat pompe care să le aude, sisteme de recunoscut culorile, măsurarea adâncimii apei și echilibrarea bazinelor, plus o colecție mare de tablete și laptopuri având procesoare Intel. Din păcate, sala era albastră și așa au ieșit fotografiile.

    5 comentarii

  1. Nu as zice ca IBM nu e pe val. Da, nu mai sunt asa vizibili, dar in continuare au proiecte extrem de interesante, orientate catre viitor. O gramada de rezultate din cercetarea facuta de IBM sunt integrate in piata dupa cativa ani. As zice chiar ca Intel sta mai prost decat IBM, in conditiile in care o mare parte din venituri vin din procesoare si treptat pierd cota de piata. IBM mi se pare o companie care mereu a reusit sa anticipeze ca domeniile in care opereaza devin neatractive si sa se reorienteze. Intel, pe de alta parte, mai putin… (sau poate nu le cunosc istoria suficient de bine)

      (Citează)

  2. dar_nu_ma_dau_de_gol

    05/11/2014 la 2:02 PM

    Am lucrat in Bucuresti la Telmap, compania dezvolta software si era detinuta de Intel.
    Aveau proiecte interesante si colectivul era misto, dar Intel a inchis firma in 2013.
    Primit multe salarii compensatorii, nu regret nimic :))

      (Citează)

  3. Chiar mă miram de ce n-am mai auzit nimic despre Telmap.

      (Citează)

  4. @Rares: Nu stiu daca IBM se mai poate considera ca fiind pe val, in conditiile in care compania trece prin restructurari masive, iar targetul este de a renunta la 25% din angajati world wide pana la finele lui 2015 (aprox. 100k de oameni…)

      (Citează)

  5. @MEye: Nu mi se pare o problema majora, este normal sa cauti eficientizare si sa renunti la partile neprofitabile. Diferenta e ca IBM are o plaja imensa de activitate, pe cand la Intel este ceva mai restansa. Dupa mine oricum nu prea ai cum sa le compari, dar daca as avea o suma de investit, intre cele 2 as alege fara ezitare IBM. Faptul ca actiunile sunt la un nivel inalt acum sugereaza ca poate am dreptate, desi e un indicator subiectiv.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus