un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un nou record pentru salt cu parașuta de la limita stratosferei

27 Oct 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

La doi ani după ce Felix Baumgartner a sărit cu parașuta de la limita spațiului cosmic, depășind în cădere liberă viteza sunetului, un record și o premieră mondială, recordul a fost deja doborât de un alt american.

Alan Eustace a sărit acum de la 25 de mile altitudine, atingând în cădere o viteză de 822 de mile pe oră. Asta înseamnă o altitudine de 40 km și o viteză de 1315 km/h și rețineți că vorbim de un om îmbrăcat într-un costum de protecție și atât. Avioanele comerciale, de exemplu, zboară pe la maxim 12 km altitudine.

Și mai surprinzător este că omul are 57 de ani, dar este vice președinte la Google, așa că probabil s-a ținut bine la viața lui. Expediția a fost simplă, un balon cu heliu l-a ridicat până acolo, a avut o mică echipă și un costum special făcut, dar costurile au fost ținute mult mai jos decât în cazul aventurii Red Bull de acum 2 ani. Mai mult, Eustace a refuzat ajutorul Google tocmai pentru a nu transforma propria sa pasiune într-un moment publicitar.

alan_eustace_1alan_eustace_2

Mai multe detalii găsiți pe NY Times, dar urmăriți următorul paragraf despre tehnologia costumului utilizat:

Despite the fact that the stratosphere becomes colder at higher elevations, the problem the suit designers faced was keeping him sufficiently cool at the top of the stratosphere, because there is no atmosphere to remove the heat. His suit did not have a cooling system, so it was necessary to make elaborate design modifications to keep dry air in his helmet so that his face plate did not fog.

In order to keep from overheating, Mr. Eustace kept his motions to a minimum during his ascent, including avoiding moving his arm to toggle a radio microphone. Instead, he responded to ground controllers watching him from a camera rigged above his suit by slightly moving one leg to acknowledge their communications.

    2 comentarii

  1. Doi ani au trecut de la saltul lui Felix? Nu e mai recent?

      (Citează)

  2. Daca au trecut 2 ani de la saltul lui Felix, e momentul sa ma intreb serios ce fac cu viata mea. Cand a trecut timpul asa de repede?

    In alta ordine de idei, de la tine am aflat. Nu am mai vazut pe nicaieri altundeva.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus