un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dacă ar exista un zeu al ingineriei, aș deveni imediat credincios

7 Aug 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Nu degeaba tehnologia spațială reprezintă inginerie de cea mai înaltă clasă și performanță: sonda Rosetta, lansată de Agenția Spațială Europeană, a intrat zilele trecute pe orbită în jurul unei comete din sistemul nostru spațial.

Reușita aceasta este extraordinară nu doar prin precizia pe care o cere mecanica unor astfel de corpuri mici în contextul dimensiunilor uriașe ale sistemului nostru solar (va sta la 2,5 kilometri de cometă), ci și prin felul în care s-a realizat acțiunea:

  • Rosetta a fost lansată în 2004. A zburat 10 ani prin spațiu înainte de a ajunge la cometa ei.
  • Sonda a fost accelerată folosind gravitația Pământului, trimisă spre Marte pentru a accelera în jurul acelei planete, de acolo înapoi la o întâlnire cu Pământul pentru o nouă manevră praștie, spre un asteroid dincolo de orbita Marte, înapoi pentru o trecere pe lângă Pământ pentru accelerarea finală, zburând apoi până la orbita planetei Jupiter pentru ca apoi să prindă din urmă cometa și să se întâlnească undeva între Jupiter și Marte, la 400 de milioane de kilometri de Pământ.
  • în total, Rosetta a zburat 6,4 miliarde de kilometri, cam de 16.000 de ori distanța Pământ-Lună.
  • timp de doi ani, când se îndrepta spre Jupiter, Rosetta a fost pusă în hibernare și trezită abia în mai 2014 pentru a frâna în vederea întâlnirii cu cometa.

Închipuiți-vă ce înseamnă să planifici tot acest traseu pentru 10 ani și să-l execuți la perfecție, în condiție în care toate releele și motoarele, plus toată electronica de bord, funcționează de un deceniu la aproape zero Kelvin! Câțiva dintre voi sunt ingineri – imaginați-vă la ce nivel trebuie executate toate componentele, planificate toate manevrele și mișcările, programat software-ul de bord, astfel încât totul să se desfășoare fără probleme după 10 ani în spațiu și 6,4 miliarde de kilometri parcurși.

Și să nu vă închipuiți că Rosetta e mare cât un vapor și plină de sisteme de rezervă. Sonda are 2,8 x 2,1 x 2 metri, plus o antenă și niște panouri solare, iar în aceste dimensiuni se regăsesc 10 sisteme pentru măsurători diverse, combustibilul pentru manevre, plus mini-robotul Philae, pe care în noiembrie îl va lansa pentru a ateriza pe cometă. Philae va fora în cometă (caută gaze de șist, sunt sigur) și va măsura alte lucruri de acolo.

Rosetta a fost construită, evident, în principal de către nemți: Astrium Germany, ajutați de Astrium Marea Britanie și Franța, plus mulți alții.

Pagina oficială a misiunii Rosetta este rosetta.esa.int, unde puteți găsi fotografii cu cometa respectivă, și are și cont de Twitter pe @esa_rosetta.

rosetta_probe

    22 comentarii

  1. Pe scurt: si eu!

      (Citează)

  2. Sa ne rugam sa aterizeze Filaie in siguranta :)

      (Citează)

  3. @Florin: ca nuca-n perete comentariul cu rugaciuni la un articol despre performantele stiintei. :D

      (Citează)

  4. mircea(primul)

    07/08/2014 la 1:25 PM

    Intre timp, la coada la moastele sfintei pe gheata, babele bat cruci la-20de grade…celsius si nu mananca 3 zile ca are dumnezeu grija de ele. Iti dai seama cum e sa planifici o vizita la moastele pe gheata ? Infinit mai dificil…

      (Citează)

  5. @ipo, ce atac nedemn la romani ortodocsi (si doar tocmai ce-ai fost avertizat), se stie ca pupatul repetat in punctele cardinale, alternat cu facutul de multe cruci ajuta inzecit mai mult decat orice bit compilat in softul ala de navigatie..

      (Citează)

  6. Excelent comentariul si informatiile de aici, va felicit si ma gandesc ca orice inginer care are privilegiul de a fi angajat al ESA e un om fericit profesional.
    Eu unul, as lucra si voluntar o vreme acolo, daca as sti ca pot fi de folos cu ceva la asemenea minuni ale tehnologiei.
    Imi imaginez ce frumoasa e colaborarea intre astrofizicieni si ingineri de toate specialitatile pentru a dezvolta acest automat programabil “aproape perfect”, ce asigura traiectoria si comunicatiile jucariei. Doar Dumnezeu e perfect 100%.
    Sa mai scrieti articole de-astea! :)

      (Citează)

  7. Eu credeam ca zeul exista si se numeste @nashu.

      (Citează)

  8. @2DU

    Cred da @ipo nu este nici roman nici ortodox. Ar trebui ostracizat.

      (Citează)

  9. Doamne fereste de asa frig!…. sa nu se sparga cumva Rosetta !

      (Citează)

  10. Iti dai seama ca au facut multe simulari si ca nu au lasat sonda nesupravegheata, da? In rest este matematica si fizica si norocul de a nu fi ciuruita de vreun micro-meteorit, pentru ca astea mici sunt periculoase, cele mari sunt detectate si cunoscute iar traiectoria lor este cunoscuta.

      (Citează)

  11. … si totul cu tehnologie de acum 10 ani…

      (Citează)

  12. e cu tehnologie de azi, ca nu ai tu acces la ce descopera astia peste noapte chiar deodata asa.

      (Citează)

  13. Absolut impresionanta realizare tehnica si inginereasca!

      (Citează)

  14. Era cat pe ce sa avem si noi o asemenea reusita cand m-am imbatat si am aruncat cu iPhonu de la etaju 10.

      (Citează)

  15. @Catalin: nu ma refeream la tehnologia pe care o avem noi, mirenii, ci la tehnologia pe care o au tot ei. Da, ai dreptate, mai mult ca sigur noi avem abia acum acces la tehnologia de care dispuneau ei acum 10 ani, dar intre tehnologia pe care o aveau ei acum 10 ani si cea pe care o au acum, tot… 10 ani sunt…
    ;) if you know what I mean…

      (Citează)

    • @d.orin: nu, dar în general tehnologia aerospațială și militară este mult mai avansată pentru că au bani foarte mulți la dispoziție. Aceleași tehnologii ajung în domeniul comercial la 5-10, poate chiar mai mulți ani, atunci când costul de producție devine unul rentabil.

      De exemplu sunt sigur că și acum s-ar putea face baterii de smartphone care să te țină o săptămână, nu doua zile, dar ar costa 2000 de euro una. N-ar da nimeni acești bani, dar dacă e nevoie de ceva de genul acesta pe un tanc sau pe sonda spațială, banii nu mai contează. Am zis-o din burtă, dar e bună analogia.

        (Citează)

  16. @ipo: norocul are şi el rolul lui în inginerie. Au fost atîtea cazuri în care pur şi simplu un mic detaliu, deci în esenţă ghinionul care şi-a băgat coada, a dus la eşecul unei misiuni (vezi o parte dintre misiunile către Marte, vezi apollo 13, etc). Fiabilitatea sistemelor este exprimată statistic, deci dacă ai ghinion, se întîmplă fix ceea ce era doar 0.01% probabil să se întîmple… şi gata cu misiunea.

      (Citează)

  17. @nwradu: ba din contră, tehnologia spaţială este în general mai puţin evoluată ca performanţă, dar fiabilă la maxim şi “hardened” la radiaţii, de ex. la momentul cînd toată lumea avea Pentium, procesorul de pe nuştiu ce satelit era un 486 modificat… rezistent la radiaţii. Şi ca putere de calcul, era suficient, pt că nu trebuia să ruleze Facebook sau să randeze MP4-uri…

    Nu e vorba aici că e ceva tehnologie secretă… e vorba că e construită la nişte specificaţii muuuuuuult mai stricte… şi de aia e şi mult mai scumpă.

      (Citează)

  18. @radu: nu am inteles la ce ai raspuns cu nu, dar vad ca am declansat discutii aprinse :D
    *grabs popcorn*

      (Citează)

  19. Eu unul nu cred ca e vreun releu pe Rosetta…probabil are un generator radiotermic care incalzeste zonele sensibile

      (Citează)

  20. foarte impresionant si interesant!

      (Citează)

  21. Este intr-adevar o performanta, gandindu-ne nu doar la fiabilitatea componentelor, electronice, mecanice, cat si la tehnologia folosita, cea disponibila acum 10 ani si mai mult in urma, caci si planificarea a luat ceva timp, nu doar zborul in sine catre cometa.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus