un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O metodă simplă și eficientă de a da amenzi

10 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Ca să vedeți cum se dau amenzile în alte state, să vă povestesc ceva ce mi-a spus cândva un Englez venit în vizită pe la noi la firmă. Apropo, am râs recitind articolele mele din 2009 despre Englez, în ordine unu, doi și trei, în special părțile cu desfăcătorul de sticle sau câinii vagabonzi.

Era Englezul în vizită și na… nu părea impresionat de București. Unde să-l ducem noi ca să ne lăudăm cu ceva bun pe partea tehnică? Îl ducem la Centrul Infotrafic, locul de unde se monitorizează și controlează tot traficul rutier din București.

Probabil că n-ați fost niciodată acolo, dar e o cameră mare, cu un videowall cât toate zilele, polițiști și tehnicieni ce stau la pupitre și supraveghează imaginile de la camerele video din oraș și se uită pe niște grafice complexe ce prezintă starea semafoarelor și cum comută ele. Este destul de impresionant dpdv tehnic.

Englezul n-a fost impresionat. Adică a intrat, l-a văzut, a zis “băi… e frumos, dar eu am fost și în centrul de unde se monitorizează traficul din Londra și acela este, cum să vă spun eu?, de 10 ori mai mare și cu 1000 de ori mai multe camere. Sunt atâția pereți video încât simți cum te bronzezi“.

E ca și cum ai compara aeroportul Heathrow cu Otopeni. Englezul a fost până la urmă mult mai impresionat de cât de ieftine erau țigările în România, așa că a plecat cu valiza plină.

Totuși, ne uitam acolo la imaginile din tot orașul și Englezul întreabă “dar uite, acolo e unul parcat aiurea, salvați poza și dați-i amendă, că se vede clar numărul de înmatriculare”.
“Păi… nu putem”
“De ce? Ce probă mai bună decât înregistrarea asta video?”

Într-adevăr, ce probă mai bună? Nu mai știu explicația exactă dpdv juridic, dar are legătură cu faptul că nu există o procedură în lege prin care să poți amenda pe cineva pentru o faptă surprinsă pe camerele video, iar acestea nu erau omologate/verificate/ceva așa.

S-a întristat Englezul. Ne spune că în Londra și alte zone așa se dau o grămadă de amenzi. Dacă-l vezi pe camere pe unul cum încalcă legea, îi salvezi poza și îi trimiți amenda acasă, că afli totul după plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculului. De asta au și pus camere pe fiecare bandă a fiecărei intersecții și, un exemplu pe care-l țin minte de pe un panou de avertizare, dacă intrai pe banda rezervată autobuzelor și taxi-urilor amenda era de 120 de lire. Așa că toți stăteau blocați în trafic pe la periferia Londrei; semaforul era verde, dar nu se înainta, iar banda autobuzelor era liberă, dar nu intra nimeni pe ea.

Într-o discuție ulterioară îmi spune de o altă șmecherie făcută de Poliția engleză. Au cumpărat niște mașini micuțe de tot, ca să nu încurce prin trafic, ceva gen Smart. Le-au montat o cameră video în parbriz și un înregistrator video și apoi le duc prin oraș pentru a surprinde contravenții.

Pur și simplu șoferul polițist parca mașina undeva pe vreun trotuar orientată astfel încât să filmeze intersecția, apoi pleca din ea. Se întorcea după vreo 4-5 ore, o ducea la sediu, apoi lua înregistrările la verificat. Salva imaginile incriminante cu toți șoferii care treceau pe roșu, blocau intersecția, nu se înscriau pe banda care trebuie șamd, iar amenzile le erau trimise prin poștă.

Îmi spunea Englezul că o astfel de mașină ajută la amendarea zilnică a vreo 10-20 de șoferi, suma totală fiind de câteva sute sau mii de lire pe zi. În nici o lună, se recupera costul mașinii, al sistemului de înregistrare și salariul polițistului. Din a doua lună deja intrau pe profit.
Intersectia cu Regent Street

    19 comentarii

  1. ce pot sa mai zic decat as pleca in Anglia urgent :)))

      (Citează)

  2. La noi mai e o problema si cu incasarea amenzilor. E complicat.
    La altii e mai simplu – n-ai platit o amenda? “Vinde” politia amenda unei firme ce se ocupa de recuperat, aia te dau in judecata si din momentul in care judecatorul spune “da ma, Y trebuie sa va plateasca suma x” ei se pot duce la banca sa-ti scoata din contul tau cat ai de platit. Fara executori judecatoresti.
    Si stii cum se asigura ca toti au asigurare pe masina? Politia are acces la baza de date a asiguratorilor; in momentul in care ti-a expirat asigurarea daca nu te duci la politie sa le predai numerele de inmatriculare, iei din start amenda. Nu trebuie sa fii prins in trafic.

      (Citează)

    • @Sabotor: văd că e pe cale să se rezolve în curând și la noi aceasta probelă. Dacă nu plătești în 30 de zile o amendă, iți suspendă permisul. Bănuiesc că automat, deci vei circula fără permis și prima oară când te oprește cineva intri la belele și mai mari.

        (Citează)

  3. Great minds think alike :) Treaba e ca nimeni nu are curajul sa investeasca din banii publici in niste camere, asta si teama ca l-ar filma pe Ghita, ruda unui smecher, care ar scutura un pic cu sefii ca l-au filmat parcand aiurea sau trecand pe rosu si au avut tupeul sa il amendeze.

      (Citează)

  4. “Îmi spunea Englezul că o astfel de mașină ajută la amendarea zilnică a vreo 10-20 de șoferi, suma totală fiind de câteva sute sau mii de lire pe zi.” – Cum sa faca statul rroman asa ceva? Pai zi-mi tu cum dai spaga unei masini?! Aud? Si daca esti militian, cum iti mai iei spaga daca prapadesti toate contraventiile pe amenzi?! Ca sa nu mai spun ca asa am putea ajunge sa ciruclam ca neoamenii, respectand toate regulile…

      (Citează)

  5. Pai si nu ne explici ca exista motive pentru care la noi nu se poate asa. Ca na o fi greu sa definesti exact in termeni legal cum tre; sa fie o inregistrare corecta (daca se vede pixelul violet, daca masina nu era parcata ci doar stationa ca i s-a stricat brusc motorul, etc) si decat asa mai bine ca la noi…udam florile pe ploaie :)

      (Citează)

  6. Auzi Raducu draga, dar ce pile ai matale de poti ajunge la centrul Infotrafic cu un turist? :) Doar intreb :)
    Poate ma duci si pe mine intr-o zi :)

      (Citează)

  7. Voi chiar mai aveti sperante ca in tara asta se intampla sau se va intampla ceva bun? Serios zic. De ex. noul cod rutier.. S-au propus la inceput niste amenzi foarte mari pentru alcool la volan. Au sfarsit prin a le permite sa bea in limita a 0.02% .. Probabil si-au dat seama ca ar fi fost inculpati mult prea multi dintre ei.

      (Citează)

    • @Mimanu: nuu, noile limite de alcool mi se par foarte bine gândite. Acel 0,2 nepedepsit îți permite să bei ceva. Mi s-a mai întâmplat uneori să refuz un pahar de șampanie sau o gură de vin ca să rămân pe zero, dar acum aș putea bea.
      În plus, 0,2 la mie nu mai lasă loc de tocmeală. “Hai șefu că au gustat și eu un pic, hai că era doar o bere de 0,33”. Nu mai e. Dacă treci de 0,2, e clar că nu doar ai gustat.

      În plus, a scăzut limita pentru dosar penal de la 0,8 la 0,5. Cu alte cuvinte, acum te temi mult mai rău de băut, că până acum era doar amendă până în 0,8. Acum e cu cazier.

        (Citează)

  8. @jules subscriu :D

      (Citează)

  9. Sa vezi cate porcarii o sa iasa cu sistemul asta de amenzi daca nu o platesti in 30 de zile iti suspenda permisul automat . Sunt atatea variabile care fac sa nu primesti amenda in timp util ca o sa iasa o gramada de magarii . De la posta romana , la politisti analfabeti de nu stiu sa scrie . Sa nu mai zic de sistemul informatic si bazele de date care trebuie facute sa comunice bine unele cu altele cine o sa le faca asa cum trebuie ?! Firme de IT care iau contracte pe relatii nu pe competenta .

    Am avut de platit o amenda de rovinieta primita de tatal meu . M-am plimbat in 2 locuri diferite sa o achit si dupa a trebuit sa ma duc la posta sa trimit si o recomandata la sediul de politie special , ca nu aveau si ei un sistem unde platesc si eu toata suma odata fara sa mai trebuiasca sa trimit si probe pentru asta .

      (Citează)

  10. Radu, nu ai lucrat cumva la UTI?

      (Citează)

  11. Am ascultat emisiunea lui Moise Guran si acolo spunea ca nu se poate sa dea amenzi doar pe baza probelor video pentru ca soferii nu si-au dat acordul explicit sa fie filmati. De aceea Curtea Constitutionala nu a aprobat modificarea asta.

      (Citează)

  12. Da, dar la englezi intai ca se aplica legea si doi ca se urmareste incasarea amenzii. Si chiar si asa exista rau platnici.
    La noi sa se urmareasca intai incasarea amenzii si executarea silita a tuturor contravenientilor, sa vezi bogatie de bani la buget.

      (Citează)

  13. adrian manolache

    04/12/2014 la 8:27 PM

    Orice simplu sofer se poate transforma intr-un redutabil avocat, propriul sau avocat in raport cu abuzurile politiei rutiere.
    Intra acum pe http://www.maestrii-succesului.ro, unde te asteapta o surpriza placuta, cartea “MAESTRU IN ANULAREA AMENZILOR RUTIERE-cum sa devii”,continand 570 pagini pline de informatie juridica practica, noua si originala.

    Comentariul tau asteapta aprobarea!

      (Citează)

  14. adrian manolache

    04/12/2014 la 8:28 PM

    Orice simplu sofer se poate transforma intr-un redutabil avocat, propriul sau avocat in raport cu abuzurile politiei rutiere.
    Intra acum pe http://www.maestrii-succesului.ro, unde te asteapta o surpriza placuta, cartea “MAESTRU IN ANULAREA AMENZILOR RUTIERE-cum sa devii”, continand 570 pagini pline de informatie juridica practica, noua si originala.

    Comentariul tau asteapta aprobarea!

      (Citează)

  15. adrian manolache

    04/12/2014 la 8:30 PM

    Orice simplu sofer se poate transforma intr-un redutabil avocat, propriul sau avocat in raport cu abuzurile politiei rutiere.

    Intra acum pe http://www.maestrii-succesului.ro, unde te asteapta o surpriza placuta, cartea “MAESTRU IN ANULAREA AMENZILOR RUTIERE-cum sa devii”,continand 570 pagini pline de informatie juridica practica, noua si originala.

      (Citează)

  16. Masinile din link sunt:) Majoritatea contributiilor la bugetul local in Londra, vin de la aceste masini. Aici in Anglia ..gresesti, platesti ! Aveti un link cu amenzile oficiale: https://www.gov.uk/highway-code-penalties/penalty-table

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus