un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre fanatismul greșit direcționat

10 Oct 2013  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Am întâlnit foarte puțini iubitori de animale care să aibă un discurs logic pe tema asta. Oameni care să spună “sunt conștient că avem o problemă în oraș, dar eu iubesc animalele și voi milita și lupta pentru o altă soluție decât eutanasierea”. Am toată stima pentru astfel de oameni.

Și sunt câțiva care spun “uite, eu chiar am adoptat vreo 3 maidanezi, că mai mult nu pot, dar mi-am făcut partea mea, fapte, nu vorbe”. Am și mai mare stimă pentru ei.

Mulți dintre ceilalți iubitori de câini sunt însă fanatici în convingerile lor. Oameni care mie îmi par instabili psihic, isterici în cauza lor pe care o argumentează prin tot felul de explicații și exemple care în mintea lor sunt perfect justificate, deși pentru alții sunt la limita ridicolului.

Unii pun pe net tot felul de fotografii cu câini morți, care de care mai scârboase. Alții arată știri despre cum niște descreierați au omorât niște animale sau filme în care se întâmplă chiar asta. Iar mesajul la toate acestea este “opriți eutanasierea câinilor în România, iată ce se întâmplă aici pe străzi”, de parcă pe străzile României ar umbla oameni cu sabia în mână, căsăpind fiecare câine care le iese în cale. Nu se întâmplă asta; din contră, aș spune, oamenii umblă pe străzi ocolind cu atenție câinii vagabonzi.

Sunt mulți descreierați în România. Sunt violatori, sunt criminali, sunt bolnavi psihici despre care auzi în știrile acelea crunte despre crime groaznice; și nu doar la noi, ci în toată lumea. Cei care fac astfel de acte de cruzime împotriva animalelor trebuie găsiți și pedepsiți, ba chiar avem legi clare împotriva lor. Dar hai să nu folosim actele izolate ale unor descreierați, acele 1, 2, 10 astfel de cazuri, ca să concluzionăm că de fapt asta se întâmplă sau se va întâmpla fiecărui câine de pe stradă.

Ar fi ca și cum am spune “în România oamenii se violează și se omoară între ei pe stradă” doar pentru că un criminal a făcut asta cu o victimă nevinovată. Generalizarea nu poate fi în favoarea celor care o fac (și nici cifrele false, aș spune).

Apoi mă întreb totuși ce-i în mintea unora dintre acești oameni. Sunt oameni care vorbesc cu seninătate despre mii de alți oameni morți, dar plâng cu lacrimi de crocodili pentru o viitoare crimă împotriva câinilor maidanezi.

Oameni care, de exemplu, nu sunt interesați că sute de mii de oameni au murit în Siria, că zeci de copii au murit într-un singur moment dintr-o singură zi, că în alte părți ale lumii se întâmplă genociduri la fel de groaznice; în schimb devin isterici la gândul că vor fi eliminați câinii.

Oameni care, sunt sigur, privesc ca pe ceva normal faptul că de Paști omorâm sute de mii de miei în fiecare an, animale care au o privire la fel de blajină și behăie frumos și neprihănit spre noi, atunci când negociem cu ciobanul prețul “în viu”. Oameni care comandă meniul de 5 aripioare fără să se gândească la faptul că sute de mii de pui mor zilnic pentru a asigura toate alimentele din fast-food-uri și toate acele pachete din frigiderele hipermarket-urilor.

Explicația? “Acele animale sunt crescute pentru a fi tăiate și mâncate, de asta există”. Cu alte cuvinte, e ok să omorâm animale care nu ne fac nimic, doar pentru că le-am crescut pentru a fi omorâte atunci când sunt mai cărnoase, dar problema apare când vrem să omorâm acele vietăți care s-au înmulțit peste măsură și care mușcă anual zeci de mii de oameni.

Se poate mai multă ipocrizie de atât? Adică eu măcar am zis dintotdeauna că sunt ok cu ambele crime, cea a animalelor pentru fast-food și a maidanezilor de care trebuie cumva scăpat. Asta e lumea în care trăim, nu-i cinstit pentru animale, dar trebuie să o facem. Nu văd o altă soluție, că doar n-am vreo plăcere nebună în a ști că vor fi omorâți; dacă s-ar putea construi adăposturi pentru toți câinii din țara asta, ca să trăiască acolo și nu pe străzi, ar fi excelent. Dar știu, înțeleg, conștientizez că nu se poate implementa așa ceva.

Vă scriu acestea după ce am văzut două texte ridicole într-o singură zi. Într-unul dintre ele o doamnă spunea că nu vrea să mai plătească impozite la statul care omoară câinii maidanezi. Ba din contră, spun eu, ar trebui să plătească dublu, pentru că tratamentul oamenilor mușcați de câini costă. Vrei să rămână câinii pe stradă? Atunci plătește pentru a compensa victimele.

Apoi exemplul de mai jos. E un comentariu la un clip în care una dintre secvențe arată un câine mușcând din alt câine care-i mort. Ca în filmele cu zombie, ca în documentarele de pe Animal Planet, îi rupe carnea de pe el și o mănâncă.
elena_caini

Cât de nebună trebuie să fii atunci când spui “sper ca și copiii lor să sufere la fel”? Oare iubitorii fanatici de animale ce-ar alege, să moară copii sau să moară câini? Dacă apare acum mama copilului care chiar a fost omorât de maidanezi, oare Elena i-ar spune “mă bucur că a murit!”?


Alt exemplu perfect aici. Argumentele sunt:

  • “cainii simt cu maxima precizie degenerescenta si pornirile criminale. Asadar, un caine va latra un betiv, un potential criminal, un violator, un psihopat, sau orice alt degenerat care le incalca teritoriul. Asta pentru ca un caine vrea ca locul sau sa fie unul curat. Iar oamenii ar trebui sa isi doreasca acelasi lucru. Cu alte cuvinte, daca un asa-zis om a fost atacat de caini, acesta trebuie retinut imediat de Politie, iar ulterior trebuie verificat urgent cazierul acestuia si trebuie testat psihiatric.”
  • “Cainii maidanezi iti ajuta copilul sa nu devina un psihopat-scelerat, chiar daca acest copil nu beneficiaza de cea mai “senina” inzestrare genetica. Sa ne amintim ca noi toti, cei care am crescut printre blocuri, aveam cand eram mici ca partener de joaca unul sau mai multi caini maidanezi. Cu acestia invatam sa impartim mancarea, sa ne jucam, sa fim generosi si echilibrati.”
  • “Cainii maidanezi iti pazeau avutul. Avem aici cateva exemple concrete. Pana sa imi vina idea sa mut masina intr-o parcare plina de caini maidanezi am ramas de multe ori fara oglinzile de la masina parcata intr-o zona “sigura”.”

    19 comentarii

  1. Mda… eu zic ca si acea vorba: cainii latra, caravana trece.
    Asa si cu astia… sa ii lasam sa latre si primariile sa-si faca treaba.
    Oricum, e o chestiune de timp pana ii vor prinde pe toti cainii, chiar daca unii ii ascund, se bat pentru ei etc.

      (Citează)

  2. @Vlad sau ii adopta pentru cateva ore dupa care ii abandoneaza in localitatile invecinate… Numai dimineata vazui cateva specimene care nu-s din zona la intrarea pe A1… pe langa cele relocate din ultimele saptamani. Trebuie sa imi fac casco ca unii is cam cat viteii. De mari.

      (Citează)

  3. Cum se procedeaza in Japonia.
    “A 6 minute segment taken from a 25 minute piece of footage which details the entire process of extermination, from arrival at the facility, to incineration.
    Animal loving Japanese families discard 300,000 of their four legged friends each year, due to cost issues.

    The dogs and cats are sent to extermination facilities as soon as they are taken off the streets.

    http://www.liveleak.com/view?i=0df_1380838363

      (Citează)

    • @bogdans: japonezii nu mi se par exemplu bun aici, sunt o societate diferită de a noastră, au și probleme de spațiu și suprapopulare, au alte concepții despre ce poate fi omorât și cum. N-aș trage paralele chiar cu ei.

        (Citează)

  4. mi-a venit in minte o idee de afacere. cainii astia stransi sunt dusi intr-un parc d-asta natural si vanati de vanatori care platesc o taxa. ca-n hunger games cum ar veni. in felu asta cainii aduc bani si ne fac si un serviciu murind.

    eu stau vizavi de o biserica langa care se construieste, in mod evident, una de vreo 10 ori mai mare (pentru ca romanii sunt prosti, dar asta e alta discutie). in curtea santierului erau vreo 20 de javre d-astea cat ursii carpatini, agresivi si care mai si scapau pe strada. se vedea clar ca sunt inraiti, actionau in haita, erau bine ierarhizati. au venit 2 dube de hingheri, au colectat vreo 10 catei ca atat intrau in dube (din nefericire, nu poti sa bagi cateii unii peste altii in dube, tre sa ii pui in custi separate). au mai ramas vreo 7-8 catei dupa care nu s-a ma intors nimeni… eu cand ii vad pe-afara din curte incerc sa ii calc cu masina dar in general se feresc.

    despre fanatismul indreptat spre “salvarea” javrelor s-a tot discutat. nu discutam si despre ala indreptat spre omorarea lor? cum ar veni… ala benefic societatii in care sanchi, traim.

      (Citează)

  5. Sa zicem ca fanatismul asta cretin (una din principalele piedici in fata unei attitudini coerente a aparatorilor drepturilor animalelor din Romania) este contrabalansat perfect de specimene ca idiotul de mai sus care incearca sa calce caini cu masina. Sa nu uitam de aia care le dau otrava, ii impusca, vaneaza cu toporul, etc.
    (in caz ca va inflamati, nu uitati ca e datoria autoritatilor sa se ocupe de caini si nu a diversilor justitiari care cu ocazia asta mai defuleaza niste probleme personale).

    Pentru ca Romania, tara civilizata.

      (Citează)

  6. Astia de la Southpark au un episode bun despre iubitorii de animale :

    http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s08e08-douche-and-turd

      (Citează)

  7. @ radu: comentariul meu e inca in moderare, in timp ce ala ma face idiot cu subiect si predicat si are postul afisat. de ce? doar pentru ca i-am urat ca mama lui, sau sora, sau sotia sau copilul sa fie raniti/omorati de un maidanez, ca sa inteleaga cum sta treaba? ca nu trebuie sa astepti ca redusul sa isi faca autoritatile treaba, cand in mod evident nu si-o fac? (lol)

    sau ca i-am spus ca el da dovada ca nu e civilizat? in fond, nu eu sunt cel care e de acord ca in secolu 21, anul de gratie 2013, intr-o tara membra a UE, oamenii sa moara in cel mai barbar mod cu putinta, mancat de caini?

      (Citează)

  8. “in fond, nu eu sunt cel care e de acord ca in secolu 21, anul de gratie 2013, intr-o tara membra a UE, oamenii sa moara in cel mai barbar mod cu putinta, mancat de caini?” – asta e fix generalizarea de care vorbea Radu, dar aplicata la caini… Ironic.

    Din pacate, nu toti oamenii muscati de caini se duc pe forumuri sa se vaite, in schimb la fiecare postare pe subiectu asta sunt destule comentarii cu “hai sa iti zic eu cum omor cainii cu cioburi de sticla” sau alde mircea care depune un efort constant sa ii calce cu masina – de asta se si panicheaza in exces fanaticii de care e vorba… Eu ma panichez cand vad cat de multi entuziasti militeaza pentru genu asta de solutii in loc sa fim intr-adevar civilizati si sa facem ceva care chiar sa functioneze ptr problema asta: amenzi ptr abandon, adaposturi curate cu personal antrenat, campanii de adoptii, eutanasieri in conditii civilizate dupa X zile in adapost…

    Eh, daca ar fi si violatorii/criminalii la fel de “isteti” ca astia care maltrateaza animale si se lauda pe toate forumurile cu faptele lor de vitejie, poate am trai intr-o tara ceva mai buna..

      (Citează)

  9. Stii ce mi se pare mie ironic. Ca ei protesteaza impotriva legi care isi propune sa nu mai fie caini pe strada, exemplificand cu imagini ce prezinta atrocitati petrecute tocmai pentru ca sunt caini pe strada. Ei vor sa lase in continuare cainii pe strada unde nu poti stii peste ce descreierat dau, nu poti sa stii cine ii otraveste sau cine ii calca cu masina. Se impotrivesc unei legi aducand tocmai argumentele care ar recomanda o astfel de lege.
    Legea data acum e departe de a fi perfecte, insa e mai bine decat vidul legislativ pe care il aveam pana acum. Si, cu toate ca se prevede eutanasierea cainilor neadoptati in 14 zile, legea incurajeaza in primul rand adoptia si construirea de adaposturi private. Adica sa nu mai fie lasati cainii in strada, unde se intampla lucrurile de care se planga fanaticii.

      (Citează)

  10. Sincer a ajuns sa-mi fie frica sa merg si cu metroul…cine stie cand un fanatic maidanezofil se va arunca in aer (si pe noi in acelasi timp) in numele patrupezilor…

      (Citează)

  11. @nwradu trebuia sa te gandesi ca o sa “escaleze” cand l-ai lasat pe ala sa faca “idiot” un alt ins de pe forum. In cazu asta trebuia sa lasi dreptul la replica si pe urma sa ai grija sa nu “escaleze”

    @georgiana te-as otravi si pe tine daca as putea. Cred ca faci parte din categoria oamenilor care nu au avut niciodata probleme cu maidanezii, caz in care ar trebui sa te intorci in bucatarie unde ti-e locul.

    @ciprian cum adica ti-e frica? Au grija autoritatile de tine, n-are sens sa ai si tu. Si georgiana procedeaza la fel si uite, inca traieste.

    Uite o intrebare legitima: cu ce e mai presus un jegos de maidanez de pe strafa decat un porc crescut pentru carne si taiat ca sa faca georgiana dosul mare? Cu nimic. Si atunci ce impiedica statul sa faca din adaposturile de caini o afacere prin care sa proceseze maidanezii in rujuri, sapunuri, bocanci, mmanusi?

    Cata ipocrizie… ma intreb cati dintre protestatarii eutanasierii maidanezilor sunt vegetarieni?

      (Citează)

    • @Mircea: Ștefan este la prima lui jignire pe aici, tu ai ceva mai multe, văd că sunt multe discuții în care ajungi la cuvinte grele fără un motiv bun. În scris trebuie să-ți poți exprima argumentele logic ca să-l convingi pe celălalt de ce spui tu sau să-ți exprimi părerea. Dacă-i zici de mă-sa sau “te-aș otrăvi și pe tine”, nu zici de fapt nimic, e doar o înjurătură, trecem peste și gata.

      Dacă eu nu înjur în articole, în subconștient mă aștept ca și răspunsurile să fie cam la fel, dar la tine unul din două comentarii atacă pe cineva, nu subiectul. Asta e cumva împotriva discuției.

      Cât despre de ce să plătești tu staul pentru a ține câinii, asta e o discuție care nu trebuie pornită. Așa e sistemul, plătim taxe și alții le utilizează pentru a face diverse lucruri, multe nu în beneficiul nostru. Pe același principiu, cei care nu sunt șoferi s-ar putea întreba de ce să plătească taxe pentru a ne face nouă autostrăzi.

        (Citează)

  12. A si inca ceva. Ba georgiana, de ce sa platesc eu statul sa tina pe banii mei cateii in adapost 14 zile? Ce castig eu sin asta? In schimb uite alta solutie civilizata: adunati de pe strazi si omorati direct.

      (Citează)

  13. Radu, am comentat la acest articol fiind placut impresionata de cat de logic si deschis la minte ai fost, si regasindu-ma destul de mult in primele doua paragrafe cu care ai inceput. Imi place sa cred ca e un blog unde poti sa iti spui parerea, femeie sau nu, fara sa fii amenintata cu otravirea (chiar daca nu are nici o valoare, doar de dragul unei conversatii civilizate) si trimisa unde mi-e locul, la cratita…
    In nici un mediu civilizat si evoluat nu ar trebui acceptate violenta verbala, amenintarile si sexismul ( nici cruzimea fata de animale, as adauga eu). Stiu ca probabil un cititor in plus sau in minus nu inseamna mult pentru un blog atat de citit ca al tau, dar you might want to know ca atitudini si reactii de genul acesta printre comentariile tale ii vor determina pe unii din noi, cu regret, sa nu te mai viziteze…

      (Citează)

    • @Georgiana: pe astfel de subiecte (câini, RMGC, biserică, Băsescu șamd) e practic imposibil să ai numai discuții civilizate. Îmi pare rău că nu regăsești acea atmosferă din alte articole, dar la subiecte controversate e nevoie de ceva dat din coate ca să reziști discuției. Totuși, de obicei acestea sunt subiectele cu adevărat importante pentru toți și nu te-aș sfătui să renunți la ele sau la blog.

        (Citează)

  14. nu radu, cei care nu conduc nu ar trebui sa spuna de ce sa plateasca taxe sa ne faca noua autostrazi, pentru ca fara strazi pe care sa circuli, aia care nu conduc nu si-ar primi pizza calda acasa, sau coletul din america de sud la usa in 24 de ore sau nu ar putea sa vina beti crita din club noaptea cu taxiu acasa. daca spun asta, inseamna ca nu gandesc.

    sunt de acord sa dau bani, si inca bani grei, sa ma scape statul de catei. dar sa ma scape prompt si negresit, nu in termen de 5 secole, timp in care din banii respectivi sa le dea de mancare si sa ii tina in adaposturi incalzite si etc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus