un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

HTC pierde

10 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

HTC raportează pierderi mari pe ultimul trimestru, au în jur de 100 de milioane de dolari în minus.

Pierderi mai au și alții. De exemplu Nokia pierdea bani atunci când pierduse piața, Blackberry pierde bani din același motiv, pentru că nu regăsește calea spre un model de succes. Dar cred că-i prima oară când aud de pierderi mari pentru o companie care are un model foarte bun și foarte apreciat pe piață, HTC One, și un “mini” suficient de capabil. Pare împotriva firii.

Bănuiesc că un motiv pentru această pierdere este numele Samsung. Dacă telefoanele lor sunt mai bune sau mai rele decât ale HTC-ului rămâne de discutat, dar cu siguranța renumele este mult mai bun și iată cât de mult contează acest lucru.

Și îmi aduc aminte că acum ceva vreme CEO-ul HTC a spus că au avut deficiențe mari pe partea de marketing și de aceea anul trecut a fost unul prost pentru ei. Un an mai târziu… ce s-a schimbat? Ce marketing a făcut HTC? I-au dat o grămadă de bani lui Robert Downey Jr ca să fie imaginea lor, plus o sponsorizare la Champions League și ce-au realizat astfel? L-ați văzut măcar pe Downey Jr în vreo reclamă? Ați remarcat la CL că acum e HTC sponsor și, în toiul meciului, v-ați gândit că poate v-ar trebui un One?

Pentru că eu n-am văzut ceva notabil, o acoperire a vulnerabilității declarate anterior. Ar fi trebuit să fim asaltați de brandul HTC, astfel încât și cei care nu cunosc bine acest univers să-l audă foarte des.

Dacă vor continua așa, peste doi ani HTC va fi noul Nokia, noul Blackberry, dar să văd cine-i cumpără pe ei. Sunt curios dacă în curând va apărea din nou CEO-ul cu o nouă scuză pentru aceste rezultate și o nouă promisiune că de atunci totul va fi bine. Tare mi-ar părea rău să se ducă în jos, au demonstrat că au idei foarte bune și le pot implementa bine.
htc_one_mini_01

sursa: The Verge.

    24 comentarii

  1. Rezultatul conversației de sâmbătă? :)

      (Citează)

  2. Daniel Mitran

    10/10/2013 la 2:25 PM

    Umbla deja vorba-n targ ca cei de la Lenovo ar fi mai mult decat interesati de HTC

      (Citează)

  3. da, mișto marketing. când ai primit ultima oară un htc de la htc?

      (Citează)

    • @vali: well, mi-au oferit recent Desire 200, dar am testat un Desire 500 de la Orange și nu aveam timp și de 200. Dar am senzația că au puține mostre.

        (Citează)

  4. In alta ordine de idei, care este top 3 in privinta smartphones ca si cota de piata? Samsung, care fabrica mult mai multe decat telefoane si le este la indemana sa faca cross business lines cand vine vorba de buget de marketing, Apple care beneficiaza de vanzari record cu fiecare nou model (in acelasi timp ei fac si tablete ca sunt foarte bine vandute) si LG (cam in aceeasi situatie cu Samsung).
    Sigur, poate nici strategia celor de la HTC nu a fost cea mai fericita, insa la bugetul lor, greselile conteaza.

      (Citează)

  5. Cu Peter Chou la conducere, HTC n-are nicio sansa. In ultmii doi ani, asta pur si simplu si-a batut joc de companie.

    1. HTC Sensation fata de Galaxy S2 a fost o porcarie (ecran fara culori si contrast + memorie interna de 1 GB!!!).

    2. Au scos nu mai putin de 161 de smartphone-uri, iar de remarcat s-au remarcat doar cinci modele (HTC Desire, HTC One X, HTC Butterfly, Droid DNA si HTC One). Plm, degeaba scoti telefoane pe banda rulanta, daca toate la un loc nu se vand cat un model de la Apple.

    3. Singurul telefon HTC care are autonomia mai mare de 24 de ore se vinde doar in Japonia!!!

    4. Indiferent de tehnologia folosita, N-AI VOIE sa vii cu camera de 4 megapixeli, cand ceilalti vin cu camere de 13 sau 20 de megapixeli. Nici 10% din potentialii clienti nu stiu ce este ala UltraPixel, majoritatea se uita la cifre.

    5. HTC One l-au adus in reteaua Verizon cand nu l-a mai vrut nimeni.

    6. HTC One Mini are 1 GB memorie RAM si baterie de doar 1.800 mAh!!! Spune-mi de ce ai cumpara asa ceva in 2013?

    In loc sa scoata 20 de telefoane anul asta, mai bine scoteau unul rezistent la apa ca Butterfly, cu camera de 16 megapixeli ca HTC Titan II, cu procesorul si ecranul de la HTC One si cu bateria de 3200 mAh ca la HTC Butterfly S si RUPEAU piata.

    Un singur lucru bun au reusit sa faca si ei in ultimul timp. Este vorba de update-urile telefoanelor. Pentru prima data telefoanele HTC au oficial versiuni mai noi de Android decat Samsung.

      (Citează)

  6. “Dacă telefoanele lor sunt mai bune sau mai rele decât ale HTC-ului rămâne de discutat, dar cu siguranța renumele este mult mai bun și iată cât de mult contează acest lucru.”

    De samsung nu auzise nimeni inainte de a porni la lupta cu apple. Nu o sa imi dau cu parerea ca sunt mai buni sau nu decat apple in momentul de fata ca sigur o sa ai vreo 300 de comentatori care au un iphone 4 cu gevey sim care o sa imi sara in cap ca apple e fiul lui dzeu trimis pe pamant pentru salvarea oilor ratacite, dar uite ca au reusit in cativa ani sa invinga renumele marului. HTC de ce nu o face?
    HTC One X? Vorbesti serios? One X-ul a fost primul telefon de la HTC care imi facea cu ochiul, m-am dus sa imi iau unul.Am pus mana pe primul si avea ripple effect, l-am scos pe al doilea din cutie, avea ripple effect, am zis hai ca a 3-a oara e tot cu noroc, la fel ripple effect. Cam asta a fost experienta mea HTC. M-am multumit in schimb cu o caramida de S3 ca pe langa alte chestii am si degetele mari si pot umbla cu o singura mana la el nu ca alti liliputani care au comentat mai sus

      (Citează)

  7. si eu citeam de dimineata in Capital ca sunt in tratative cu Lenovo si ca ar fi sanse sa-i preia de la anu’

      (Citează)

    • @Raducu: or fi, nu știu în ce măsură este o mișcare bună. Lenovo probabil are o rețea uriașă de distribuție, dar sper să lase libertatea de creație celor de la HTC.

        (Citează)

  8. Htc si celelalte sunt in scadere si Allview merge bine, mai ales a4all un model pe gustul meu :)))

      (Citează)

  9. Daca bagau mai multi bani in reclame… acum aveau 300 milioane pierderi in loc de 100.

      (Citează)

  10. @Dan: cine ar cumpara un HTC One Mini? Eu ma intreb cine n-ar cumpara, in masura in care nu-l intereseaza fitele, nu-l atrag telefoanele cat o paleta de tenis si nici nu vrea sa plateasca o suma exorbitanta. Eu unul am luat un One Mini saptamana trecuta si nu am absolut nimic sa ii reprosez, este un telefon excelent, cu o dimensiune normala si cu o interfata foarte buna (ecran de calitate si care raspunde bine comenzilor, SenseUI se misca foarte fluent, etc).

    Revenind la subiect, HTC fiind un producator axat strict pe telefoane si venit mai recent pe piata, este clar ca au mult de luptat cu imaginea altor giganti, oricine stie de Samisungi si mult mai putini de HTC. Oricum ar fi, eu unul ca fan HTC (Desire -> Sensation -> One Mini) sper sa isi revina sau macar sa isi gaseasca un partener care sa nu le omoare brand-ul imediat un eventual acord.

      (Citează)

  11. Ceea ce li se intampla cum celor de la HTC nu are legatura doar cu partea de marketing ci si de modul mizerabil in care si-au tratat clientii. Uite aici un exemplu recent http://insertcoin-roms.org/2013/10/03/my-htc-one-story-broke-and-denied-warranty/ care din fericire pentru baadnwz s-a rezolvat. Si tine cont de discutam de-un client care a avut HTC Sensation, One X+, si One-ul de acum. Un client care din pasiune incearca sa imbunatateasca rom-ul celor de la HTC oferindu-le o experiente mai buna, culmea, clientilor HTC. Eu am avut o problema asemanatoare, cand in urma cu vreo 2 ani, mi-a cazut butonul de volum de pe capacul spate al telefonului. L-am trimis in service unde a stat 2 saptamani, si mi-a venit inapoi cu refuz de schimbare a capacului pe motiv ca telefonul e rootat!!! Evident c-am facut tam-tam, m-au sunat si de la HTC Uk explicandu-mi ca asta e politica lor. Strict teoretic ei erau acoperiti de clauzele contractul de garantie. Si-n plus, cand i-am intrebat la ce pret imi ofera un capac spate contra cost, mi-au dat pretul care era undeva la 350 de lei. 350 de lei! In conditiile in care mi l-am comandat de pe amazon cu 150. Ala a fost momentul in care mi-am jurat ca nu voi mai achizitiona in veci un produs de-l lor, desi m-a tentat rau One-ul. Dar citind ce-a patit baadnwz observ ca nu s-au schimbat prea multe intre timp, asa ca ma felicit ca n-am facut-o. Asa ca nu poti sa-ti tratezi cu nesimtire clientii si sa-ti imaginezi c-o sa-ti mearga la nesfarsit. Nu, la un moment dat ajungi sa platesti pentru asta. Si ma bucur nespus ca HTC-ul o face acum cu varf si indesat.

      (Citează)

    • @zetu: din ce-a pățit baadnwz trebuie să zică mersi că s-a băgat HTC România pentru el și i se face o favoare.

      Altfel, cu mâna lui probabil a dat accept la faptul că renunță la garanție când ia codurile de unlock sau ce sunt alea. Nu că renunță doar la garanția pe partea de soft, nu că nu știu ce defect al camerei nu are legătură cu ROM-urile etc. EULA alea la care dăm direct accept probabil că au și paragrafe interesante.

      Singura problema reală pe care am citit-o în acel articol este că service-ul e în Polonia.

        (Citează)

  12. @zetu: chestia cu garantia si rootarea e valabila cam pentru orice producator de telefoane. Daca cauti pe net ai sa vezi cazuri si la Samsung si sunt convins ca majoritatea fac la fel.

      (Citează)

  13. La Samsung mai trece cu vederea root-ul.

    Sper sa ii cumpere Lenovo ca sa scoată și pe piața de la noi ce au în Japonia.

      (Citează)

  14. Experienta mea cu HTC: in vara am vrut sa-mi iau la liber HTC One S. Aflu ca au doua versiuni cu doua procesoare diferite. Cu chiu cu vai am gasit varianta cu procesor Dual-core 1.5 GHz Krait la quickmobile (1250 ron). Fac comanda, dar magazinul nu-l mai gaseste la furnizor. Inainte sa comand, stiam deja ca HTC a anuntat ca nu-i mai fac update mai mult de Android v4.1.1 (Jelly Bean), dar am zis ca trecem peste fiindca e un telefon frumos. Apoi m-am uitat la HTC One mini: 1GB ram, baterie micuta, 1800+ ron? Vorba lui Dan: in 2013?
    Pana la urma mi-am luat la liber Samsung S4 mini (1500 ron).
    HTC sa fie sanatosi: fiascoul cu procesorul + refuzul cu update-ul de SO pt un telefon “vechi” de un an si un pic. Faliment dureros!

      (Citează)

  15. @Mihai: de evitat telefoanele gen “plus”,”advance”,”mini”…”(MARKETING)”
    La bani astia erai mai fericit cu un Nexus :))

      (Citează)

  16. @Raducu: am tinut in mana si m-am jucat cateva ore cu Nexus. E evident mai puternic/bun si era chiar mai ieftin decat S4 mini la data achizitiei. Dar mie mi s-a parut prea mare si bateria se descarca mai repede decat la S4 mini, conform endurance rating gsmarena si din ce mi-a mai spus colegul de la care am imprumutat Nexus-ul despre care vorbeam mai devreme.
    HTC One X avea alt coleg, iarasi nu mi-a placut – prea mare, prea repede se ducea bateria. Criteriile mele au fost, in primul rand: android > 4.0, ecran de maxim 4.3″, rezolutie de bun simt (>= 256ppi) si bateria. Dupa un Phone finder pe gsmarena in shortlist raman: s4 mini, one mini, xperia v, xperia sl si cam atat. Restul le-am exclus din diverse motive.

      (Citează)

    • @Mihai: puteai să-ți iei One S cu procesorul mai slab fără probleme. E mai slab decât ce făcuseră inițial, dar în continuare bun.

        (Citează)

  17. @nwradu: neah, pentru 250 lei in plus a meritat sa astept inca ~2 luni.

      (Citează)

  18. Chinezii de orice specie sunt batuti in cap la ideea de marketing, nu pot sa o inteleaga.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus