un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nazistul de gramatică și sintaxă

18 Jul 2013  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

limbaAcum câteva zile îmi lasă cineva un comentariu la un clip pe YouTube în care spune “am vrut să mă uit la clip, dar am văzut titlul și n-am mai făcut-o”. De ce?

Mă uit cu atenție la titlu. Scrisesem “motorul de 1 litri”. Mă uit la tastatură. U este chiar lângă I. Un typo neobservat nici după verificarea finală pe care l-am corectat ulterior.

Cu toții facem greșeli. Observ însă că unii se bucură ca de Revelion când găsesc una, de zici că-i singura lor menire în viață. Dacă nu o găseau, s-ar fi dat jos din pat degeaba în acea zi.

Reacția normală este să o semnalezi. “Bă, vezi că ai o greșeală acolo”. Mulți dintre voi așa faceți, spunându-mi asta în comentarii sau pe Twitter sau pe Facebook. Unii mă întreabă dacă mă supăr atunci când mi se arată o greșeală. Nu, cum să mă supăr! Apreciez atenția, apreciez faptul că vreți să vedeți un text perfect și apreciez că vă pasă. Doar și interesul meu este să le reduc la minim.

Apoi, trecând la gramatică, lucrurile se complică. Cineva îmi spunea zilele trecute că “mă propun pe mine” este un pleonasm. Mie mi se pare discutabil. Pare a fi pleonasm, dar în același timp pleonasm înseamnă alăturare a două cuvinte diferite care au același înțeles. “Doi gemeni”. “Aleargă repede”. Ori în cuvintele mele pleonasmul este mai greu de observat, poți spune că “a propune” este verb reflexiv în acest context, că “pe mine” are rol de întărire, că așa este expresia, similară cu “mă deranjează pe mine” sau “ce mă uimește pe mine”, alte cazuri în care parcă și simți accentul pus pe ultimele două cuvinte tocmai pentru a le sublinia mai tare. Dacă o inversez și zic “pe mine mă propun” mai pare pleonasm?

Ce vreau să spun însă este că gramatica nu-i știință exactă. Pare ciudat, dar nu este. Am avut ca diriginte în liceu unul dintre profesorii buni de română ai Bucureștiului și țin minte când ne spunea odată despre cum inclusiv profesorii se ceartă între ei la analiza gramaticală pe anumite texte întortocheate, unde împărțirea frazei sau funcția anumitor cuvinte devine o chestie subiectivă. Limba în sine este subiectivă, iar sensul anumitor construcții care poate au vrut să întărească sau să enumere sau să constituie o referință de timp sau de loc este, de multe ori, diferit pentru fiecare cititor.

Cu cratimele, i-urile în plus sau minus și exprimările anapoda e simplu, dar sunt chestii care și experților le scapă, motiv pentru care, de fapt, o limbă este în continuă evoluție. Și de asta contează la fel de mult cum reacționezi la o greșeală, indiferent de care parte a ei te afli.

    12 comentarii

  1. alearga repede e pleonasm cum sunt eu aviator

      (Citează)

  2. Bă, vezi că ai o greșeală acolo… la minimum ;)

      (Citează)

  3. Uite aici ceva de pleonasme.. http://blog.sporovaieli.com/printre-pleonasme/. Dupa ce am cititi, am vrut sa ma las de limba romana. Se vrea prea mult de la ea.. Nu pot scrie linistit 10 randuri pentru ca ba pun vreo virgula aiurea, ba scriu un pleonasm, ba etc.. Le corectez cat pot, dar nu pot fi perfect. Recunosc, am gresit uneorie extrem de grav. Poate si din neatentie, dar si din prostie. M-am intors si am corectat cat s-a putut si unde am gasit. Tuturor celor care m-au anuntat de greseli, le-am multumit. Dar gresim, suntem oameni.

      (Citează)

  4. Da, in felul cum reactionezi sta totul. Sa vezi cati sunt care se ataca daca le atragi atentia… Of, eu am renuntat la “sportul” asta :)

      (Citează)

  5. Când eram mai mic, în anumite cazuri, încercam să indic – acolo unde mă pricepeam – că-i pleonasm și trebuie evitat. După ce mai multe persoane s-au simțit ofensate de atitudinea mea, am decis să nu mai zic nimic și eventual să le savurez mental.

      (Citează)

  6. Antonela Munteanu

    19/07/2013 la 12:06 AM

    Am fost “citată”, m-am prezentat.
    Dă-mi voie să explic puţin ce este cu acest aşa-zis pleonasm “mă propun pe mine”. E vorba de dublarea pronominală a complementului direct(în cazul de faţă) sau indirect(exprimat printr-un substantiv sau un pronume cu formă accentuată: Pe Mihai îl caut; Îl văd pe el; Mie îmi place; Ţi-a zis ţie etc.), o situaţie care în trecut era ceva mai discutată, în prezent, necontroversată. Lingvistica actuală explică fenomenul (şi) prin ceea ce ai spus, ideea de întărire. E o repetiţie care se justifică sau aşa cum spunea cândva Heliade, e un “pleonasm legiuit”.
    Ce-ar însemna o limbă ţintuită într-un regim atât de strict din care propoziţia n-ar putea scăpa?

      (Citează)

    • @Antonela Munteanu: mulțumesc de precizări!
      Ar trebui să le spună cineva și celor care “știu ei mai bine”, că altfel rămân convinși de varianta lor.

        (Citează)

  7. Mai există și confuzia dintre typo și greșeală gramaticală. Atunci când cineva face un typo și toată lumea sare pe el: Vai, ești praf la gramatică.
    Typo este greșeala de tehnoredactare, o litera aiurea sau altceva.

      (Citează)

  8. Tripleții nu sunt tot gemeni? Dacă da, atunci “doi gemeni” nu mai este pleonasm…

      (Citează)

  9. K3 sty tu ma Radule, nw estyy kapabyl sa scriii si u korekt, k noi key kre toata zywa stam pe feisbook, ne aratam sanyy k makar atat sa se vada

      (Citează)

  10. Noy shwnthem ghen3ratzya kre vha salvaa Rromanya, noy snt33m extr3m de ineligenty sy byne pregatyty, edukkatia rroman3aska a dov3dit kk este un sukkes, noy swnt3m key kare vha voom pl@ty pensya, va pwtethy baazha pe noy!

      (Citează)

  11. Pentru mine, care te cunosc si stiu ca scrii bine si mai ales corect, o greseala (typo) nu inseamna sfarsitul lumii. Dar si mie mi se intampla sa vad o greseala in titlu sau in primul paragraf al unui text si sa desconsider autorul.
    Daca nu a fost in stare sa scrie corect, automat imi fac o parere proasta si nu iau in serios ceea ce a scris in articol.
    Mi se trage de la ziar: am facut corectura cativa ani si inca sunt corector suplinitor sau corector in rezerva (cand isi ia corectorul concediu, trebuie sa ii tin eu locul) si am vazut atatea greseli grave in textele ziaristilor incat nu mai pot sa am o parere buna despre un om care nu scrie corect.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus