un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile plăci nVidia Geforce GTX770 și GTX780

6 Jun 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

lansare_nvidia_gtx780_8Am fost la lansarea noilor plăci nVidia Geforce GTX770 și GTX780, din noua serie 7. Se pare că un best-buy este modelul 770, apropiat de performanțe de 780, dar semnificativ mai ieftin. Asta în măsura în care “semnificativ” înseamnă o trecere de la 1900 lei la aproape 2900 de lei.

N-a zis nimeni că sunt ieftine. Cea mai nouă generație se adresează gamerilor pasionați, iar cei amatori pot să se bucure de generațiile anterioare 5xx și 6xx, care devin mai ieftine.

Câteva date interesante puteți vedea în graficul de mai jos, unde se arată că jocurile de PC rămân baza pe piață. Ce-i și mai interesant este că jocurile gratuite prind tot mai mult teren, banii urmând a fi făcuți din achiziții in-game, chiar dacă acestea nu sunt obligatorii. World of Tanks, League of Legends și Planetside 2 sunt exemple foarte bune, cu milioane de jucători în lume.
lansare_nvidia_gtx780_1

Iată și sporul de performanță pentru noile plăci din seria 7, raportată la cea anterioară și cu scoruri calculate în 20 de jocuri rulate la setări avansate.

În rest, mi-a plăcut modul în care nVidia s-a infiltrat încet-încet în multe domenii din care acum fac bani. Poate că în mintea multora nVidia este sinonimă cu plăci video, dar au o cotă substanțială din piața de chipseturi pentru telefoane și tablete, unde Tegra 2 și Tegra 3 au prins foarte bine, iar apoi produc tehnică de procesare grafică pentru stații avansate de lucru (rendering profesionist) și intră inclusiv în zona automotive de interfețe cu pasagerii.

Am instalat Geforce Experience pentru că mi-a plăcut ce-am aflat despre acest utilitar. Îți spune setările optime pentru jocurile instalate, ba chiar le și modifică direct, cu explicații simple despre ce reprezintă fiecare opțiune de genul “Ambient Occlusion”, “Decal Quality” și celelalte opțiuni pe care le poți regla.

Am văzut și un prototip de nVidia Shield. Tot nu cred în succesul acestei console portabile, iar posibilitatea suplimentară de a face streaming de joc de pe un PC performant pe ecranul consolei, ca și cum aceasta ar fi un mic monitor cu butoanele necesare jocului, mi se pare în continuare inutilă (dacă ai un PC bun, joacă-te pe el, nu pe o micuță consolă de buzunar!), dar vom vedea ce se întâmplă după lansare, în câteva luni. Oricum, pe ea am văzut rulând Vice City și alte jocuri bune și funcționau foarte bine. Va costa 349 dolari.
lansare_nvidia_gtx780_9

Din ce-am simțit prin broșuri și prezentare, nVidia ar cam vrea să creeze jucătorilor dorința de a face des upgrade la placa video. Deh, consolele viitoare le-a luat AMD & ATI, și oricum acolo vânzarea de hardware se face o dată și gata. De exemplu la nVidia m-a amuzat faptul că seria GTX este prezentată ca fiind pentru gaming, pe când cea GT este pentru editare foto-video, uitat la filme și jocuri entry-level.

Nu zic, e mișto să ai o placă video super-performantă ca să te bucuri de toate efectele plănuite de dezvoltatorul jocului. Dar n-aș vrea să creez impresia că pe o placă ieftină nu te poți juca, chiar dacă nu la fel de bine, un joc modern.

Clipul de mai jos nu este dintr-un joc, ci e doar un demo pentru engine-ul Unreal Engine 4. Este randat în timp real, pe o placă nVidia. Urmăriți-l la calitate maximă ca să vedeți ce efecte plăcute de iluminare prezintă, particule, texturi foto-realiste și toate celelalte tehnologii. Astfel de chestii durau zile întregi de randat pentru filme SF.

Puteți găsi plăci nVidia, inclusiv acestea noi, la PC Garage și eMAG.

    3 comentarii

  1. In graficul ce arata cum se vand jocurile pe PC si console, au luat in calcul toate modurile de vanzare (retail, online)? Mereu aveam impresia ca jocurile pe consola se vand mai bine decat pe PC.

      (Citează)

  2. Bune de minat LTC :)

      (Citează)

  3. Prin lansarea Shield, nVidia vrea mai mult sa promoveze Tegra 4 decat sa vanda o consola de jocuri.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus