un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce imagini poți găsi pe un site stock photography

8 Apr 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

dreamstime_stock_images_01Știți că sunt pe net site-uri care îți oferă, contra-cost, acces la sute de mii de fotografii și ilustrații din toate domeniile posibile, pentru un preț. Am primit acces temporar la dreamstime.com, un astfel de site, și iată ce puteți găsi acolo.

De ce ați lua imagini de acolo? Pentru că probabil aveți nevoie de ele ca imagini de ilustrare a unui articol, pagini de pe un site de prezentare, pentru o pagină de Facebook, pentru broșuri, pliante, prezentări, montaje, printuri sau digitale. De ce pe bani? Pentru că așa este legal.

În primul rând, baza de date cu imagini mi se pare imensă. M-am uitat prin categoriile lor, care sunt Abstract, Animale, Arta și arhitectură, Afaceri, IT&C, Industrie, Natură, Obiecte șamd. Numărul imaginilor este impresionant, de exemplu:

  • 20.696 pagini x 200 de imagini în categoria Abstract, adică peste 4 milioane de imagini.
  • 1.945 pagini x 200 de imagini în categoria Editorial
  • 16.268 pagini x 200 de imagini în categoria Industrie
  • 15.820 pagini x 200 de imagini în categoria Oameni

Fotografiile sunt făcute de fotografi profesioniști, care câștigă o mică sumă de câte ori cineva descarcă imaginea lor. Ca rezoluție, am întâlnit fotografii de 12, 16, 20,3 și chiar 22,6 megapixeli, adică 5760 x 3840 pixeli. Era o fotografie bună pentru site-ul unui salon de înfrumusețare, cu o femeie căreia i se făcea o injecție cosmetică. Sunt sigur că sunt unele și mai mari.

Totuși, puterea site-ului nu mi s-a părut a sta în răsfoirea acelor categorii, deoarece sunt prea mare, ci în cuvintele cheie de la fiecare imagine și în căutarea bine pusă la punct. Mai jos sunt câteva căutări de-ale mele, practic primele lucruri la care m-am putut gândi, și am primit foarte multe rezultate bune:

  • “watches” – 76.008 imagini cu ceasuri și mecanisme, că-mi plac rotițele dințate
  • “steak” – imagini cu bucăți de carne
  • “petanque” – 196 de fotografii cu acest sport
  • “nutella” – 178 imagini
  • “prostitutes” – 68 imagini
  • “jumping people” – 17.839 imagini cu oameni sărind de bucurie, cu parașuta etc

(În retrospectivă, nu e semn bun că m-am uitat după mâncare, ciocolată și prostituate :D)

dreamstime_stock_images_10

Dacă te uiți prin rezultate și le selectezi suplimentar, e imposibil să nu găsești ce vrei. Ai nevoie de o fotografie cu o domnișoară drăguță din Orientul Mijlociu vorbind la telefon? Sunt câteva zeci cu aceeași fată, în diverse poziții, pentru a o alege pe cea care ți se potrivește cel mai mult site-ului sau broșurii tale, la 21 megapixeli. Eu am căutat o imagine “happy people” și am găsit una fix cum îmi doream, mai lată ca să fie tocmai bună de un facebook cover. Am mai căutat una cu “discount” și am găsit ceva cu multe culori și etichete de reducere, cum îmi doream.

Dreamstime vinde imaginile în pachete de un anumit număr de imagini sau ca abonament pe o perioadă cu o limită de download/zi. Pe site-ul lor scrie că au 4,5 milioane de utilizatori înregistrați, peste 130.000 de fotografi ce urcă imagini și că sunt numărul 3 mondial în domeniul stock photos. De ce să-i alegeți pe ei în locul numărului 1 sau 2 mondial? Mie mi-a scris un român și au birouri de marketing și development în București, deci într-un fel ați susține și niște oameni din țara noastră.

    3 comentarii

  1. Dreamstime.com e opera unui român, Serban Enache. http://www.arenabiz.ro/interviu-cu-fondatorul-dreamstime-un-succes-international-made-in-romania/

    Colaborez cu ei de câțiva ani buni, atuul lor principal e că e printre primele site-uri de stock care au început vânzarea de imagini “la bucată”, spre deosebire de concurență care vindea abonament de x fotografii/zi.

    Eu îi îndemn pe toți care vor să folosească fotografii stock să apeleze la ei că au prețuri bune cu varietate acceptabilă. Nu mi se par chiar de locul 3 mondial, dar sunt în primii 5-6.

      (Citează)

  2. Ciprian Pardău

    08/04/2013 la 2:00 PM

    Chiar dacă nu este cel mai bun site de acest gen la nivel mondial, mie îmi place. Cred că undeva prin mai 2012 am cumpărat câteva imagini care mi se păreau potrivite pentru un proiect de final de clasă de liceu. Nu le-am cumpărat prin contul meu, ci prin intermediul unui prieten. E o afacere să dai pe o fotografie nici măcar un leu, decât să foloseşti una de pe G Images.

      (Citează)

  3. Cred ca imi fac si eu un cont la ei pentru acele momente in care “la naiba, imi trebuie o poza cu un eskimos pe placa de surf in maxim 5 minute” !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus