un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O mică incursiune pe bătrânele huburi

8 Apr 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

huburi_1Am intrat recent pe huburi, căutând un fișier anume, după o pauză de cel puțin 2 ani de la ultima vizită care a fost la fel de scurtă. Ce mai bate vântul acum pe acolo!

Din toate huburile pe care le aveam în lista de favorite, o moștenire de acum 6-8 ani când erau cea mai populară metodă de sharing, doar două s-au mai deschis. Restul erau picate sau poate mutate pe alte adrese și am avut dificultăți mari în a găsi o listă funcțională de huburi.

Surpriza cea mai mare a fost pragul de sharing. În anii de glorie, pe huburile mari intrai cu minim 10 GB, chiar 30 sau 50 GB puși la share. Acum, cel mai mare hub găsit de mine cerea minim 1 GB. Iar prin cel mai mare înțeleg că erau online aproape 600 de utilizatori, pe când altele se zbăteau pe la 200-300 de oameni online.

Ironic, se dovedește că huburile sunt în contratimp. Au fost vremurile în care banda dată de ISP era mică și toți încercau să găsească oameni din orașul și rețeaua lor, că de asta ne chema [RO][BUC][RDS]Mircică pe toți. Trăgeam cu 10-30 kB/sec, ne ofticam să găsim sloturi libere, dispărea sursa înainte să finalizezi un download, îți dădea lumea disconnect ca să nu le mănânci banda. Hard-diskurile erau mai mici, dar cu toate acestea se cereau share-uri mari.

Iar acum, când avem spațiu și bandă și peering cu toată lumea, nu mai stă nimeni pe huburi. Știți cum s-a transferat un fișier de 12 MB? Instantaneu. A trebui să verific că s-a luat, că n-am apucat să văd transferul în timpul realizării sale.

Și a doua ironie, deși serverele sunt mai bune și utilizatorii mai puțini, prostia încă este la ea acasă: trebuia să aștept două minute între căutări. Dacă greșești o literă și cauți ceva ce nu are cum să existe, îți bagi unghia în gât și 120 de secunde te uiți de pomană la calculator.
huburi_2

    7 comentarii

  1. Asta era cel mai enervant lucru pe huburi, limita pentru search, daca vroiai sa cauti mai multe chestii, ramaneai 30 de minute pe acolo pana gaseai ceva. Era greu sa aduci useri, tin minte ca si eu am folosit verlihub si YnHub, si mi-a luat ceva sa am 750-800 useri constant.

      (Citează)

  2. dormeam cu trivia, ma trezeam cu trivia intr-o perioada:D

      (Citează)

  3. De cand cu site-urile cu seriale si cu articolele inflamate despre incursiunile politiei pe hub-uri, lumea s-a reorientat.

      (Citează)

  4. Si Henri a avut 6 neveste… zic si io

      (Citează)

  5. tocmai ca huburile erau bune pentru a gasi oameni cu care ai peering bun, acum chiar cauti pe torrenti si tragi imediat ce ai nevoie.

      (Citează)

  6. Partea buna cu acest tip de sharing era ca puteai sa vezi ce are de oferit fiecare utilizator. Poate ca nu aveai idei pe moment dar gaseai ceva interesant ulterior. Un film porno, o melodie, o poza sexy cu bunica langa soba de teracota etc.

      (Citează)

  7. Ce poti sa scrii gresit la “Sorina se fufe cu Iordache”? Si, ti-am zis, iti fac eu rost de el. Dar mie ce-mi iese la faza asta?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus