un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fuji X-E1: pentru cunoscători

5 Dec 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

fuji_x_e1_mirrorless_03Am fost ieri la lansarea celui mai interesant aparat mirrorless văzut în ultima perioadă: Fuji X-E1.

X-E1 este un aparat clar gândit pentru cei ce știu ce scenă au în față și cum vor să o surprindă. Nu mai există o rotiță care să treacă aparatul pe modul Auto, ușor de utilizat pentru orice începător, pe P, Av, Tv, M sau scene speciale, toate acestea lipsind cu totul. Pe Fuji X-E1 rotița principală, din partea de sus, reglează timpul de expunere, cea secundară compensarea expunerii, iar diafragma o modifici din inelul de pe obiectiv.
fuji_x_e1_mirrorless_04fuji_x_e1_mirrorless_05

Pe spatele aparatului se găsesc câteva butoane similar gândite pentru cei ce știu cum funcționează un aparat foto: moduri de declanșare, moduri de focalizare, blocarea expunerii, iar un buton multifuncțional ți-l poti regla pentru a modifica valoarea ISO. Este un aparat “no bull-shit”, ca să zic așa.

Aspectul este asemănător cu vechile aparate pe film, subțire și lat, cu partea de sus argintie și acea senzație vintage, de “mecanic”. Are vizor electronic, flash integrat și patină pentru unul extern.

Mai mult, Fuji a echipat aparatul cu un sistem propriu de senzor numit X-Trans. Spre deosebire de matricile Bayer întâlnite pe majoritatea aparatelor, cel X-Trans are sub-pixeli din toate cele trei culori pe orice verticală sau orizontală, după cum puteți vedea din schema de mai jos, ceea ce ajută la o capturare corectă a detaliilor și culorilor și dispariția efectului Moire. Cum nimic nu-i perfect, alăturarea a 4 subpixeli verzi duce la o sensibilitate crescută pentru anumite culori.
fuji_x_e1_mirrorless_02fuji_x_e1_mirrorless_06fuji_x_e1_mirrorless_07

Alex Conu, fotograful care l-a testat mai multe zile înainte de lansare, l-a lăudat pentru design, greutatea redusă, ergonomie în utilizare, senzorul de o bună calitate, obiectivul de kit 18-55 de o calitate excelentă, zgomotul redus și gama dinamică largă. Părțile negative ar fi, în opinia mea, faptul că dacă faci o fotografie utilizând vizorul electronic, atunci vizualizarea ei imediat după fotografiere o faci tot pe vizorul electronic, nu pe ecranul mare de pe spate, ceea ce mie mi se pare o mare problemă.

Prețul e de speriat: 4399 lei pentru body, 6199 lei pentru kitul 18-55mm, asta în condițiile în care X-E1 este gândit ca alternativa mai ieftină de la Fuji X-Pro1, care costă 6199 lei doar body-ul. Există și un adaptor ce-ți permite să utilizezi și tot felul de obiective de la alți producători.

    2 comentarii

  1. ce nu inteleg eu este de ce au pus parasolarul ala din plastic cand au lucrat atat de atent la restul (body+obiectiv).
    ceva de genul asta http://www.rockycameras.com/ekmps/shops/rockcameras/images/pentax-takumar-28mm-metal-lens-hood-5.99-24188-p%5Bekm%5D500x375%5Bekm%5D.jpg era mai potrivit…
    in rest suna bine, cu toate avantajele si dezavantele unui mirrorless, sa speram ca nu o sa aiba probleme vazute la ultimele modele fuji (sferele luminoase).

      (Citează)

  2. Dar pe obiectiv nu iti spune ce diafragma ai setata?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus