un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Opriți limbajul de lemn al autorităților

5 Dec 2012  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Știrile despre o explozie recentă la CET Sud, ceva cu o acumulare de gaze, spuneau că s-a constituit o comisie de anchetă pentru a investiga incidentul.

Anchetatorii, s-a spus în comunicatul oficial, au două piste:

  1. defecțiune tehnică
  2. eroare umană

Acum vin și eu și întreb: dar ar mai putea fi și alte posibilități? Normal că ori s-a defectat ceva ori angajații n-au procedat corect în ceea ce făceau.

Care ar putea fi o altă ipoteză a anchetei? Intervenție extraterestră? Voodoo? S-a luptat Voldemort cu Harry Potter în zonă? Culmea este că, deși nu pare la o primă vedere, ar putea fi alte cauze din lumea reală.

Exprimările oficiale sunt prea formale și asta strică. S-ar fi putut spune “anchetatorii cercetează dacă e vorba de un accident sau o defecțiune, dar exclud posibilitatea unui sabotaj sau a terorismului”. Sună mai uman, mai informativ, că doar e treaba jurnaliștilor să preia o informație seacă și să o transforme în material digerabil de către public.

Mă lovesc de această problemă deseori. La parada de 1 decembrie s-au acordat câteva medalii și s-au crescut în grad militar drapelele unor unități de luptă (sau ceva așa). Vocea din difuzoare a citit sec deciziile respective, o înșiruire plictisitoare de “prin decizia președintelui României, în baza articolului 5 aliniatul f din legea 203/2003 privind statutul… se acordă…”

Eu voiam să știu meritele respectivelor unități, ce-au făcut special, acțiunile lor, când și unde s-au remarcat printr-un serviciu bun al patriei, nu articolul și legea în baza căreia le sunt recunoscute meritele. Legile sunt pentru juriști și pentru documentația oficială, marele public vrea povestea din spatele avansării. Sau poate nici nu știe că o vrea, dar dacă i s-ar prezenta într-un format digerabil ar deveni interesați de ea.

Un alt exemplu este cu medicii care vorbesc despre starea unor răniți aduși la spital. “Are o traumă subcutanată la nivelul extemității cefalice”… spune frate că e lovit la cap, că e mai ușor de înțeles! “Plagă prin străpungere la nivelul falangelor membrului superior drept” – i-a intrat cuțitul în mâna dreapta! “Pacientul este stabil hemodinamic”. De câte ori aud știrile, simt că-mi trebuie un dicționar medical aproape. Cred că medicii simt nevoia să se dea mari cu termenii meseriei lor de câte ori este o cameră video în preajmă, doar ca să le arate altora ce cuvinte șmechere știu ei pentru “îl doare la șale”.

    3 comentarii

  1. Anchetatorii se exprima foarte bine. Ei nu trebuie sa lase loc de nicio interpretare pentru a evita celebrele “vicii de procedura”. Ca in ultima vreme prin “jurnalism” se intelege copy-paste la raspunsul dat de cel intervievat la intrebarea “Cum comentati […]?” asta e altceva. La faza cu armata e simplu: reminiscente comuniste. Medicii isi fac jobul si dau explicatii pe limba lor. Spitalul ar trebui sa aiba un PR care sa dea toate interviurile si orice detalii ce privesc activitatea spitalului.

      (Citează)

  2. Radule – primele 2 parti sunt de acord cu tine , la partea cu medicii nu ai dreptate ! Nu se dau mari ca nu au nimic de castigat , ei pur si simplu iti ofera diagnosticul brut . Doctorul intrebat nu e obligat sa ofere explicatia lesne (populara) tuturor telespectatorilor media , ci poate doar familiei (daca o solicita) , insa cum noi suntem niste oameni elevati (in general evoluati) nu ar trebui sa criticam . Si eu cand ii explic unui doctor tehnic retelistica si voIP , explic la un nivel ridicat . Atunci cand sunt rugat sa “traduc” , (fara probleme explic ca mai e nevoie d`un cablu , o mufa , un rut`ar) :D dar daca sunt intrebat explic la nivel “corect”

      (Citează)

  3. incearca si tu sa bagatelizezi niste termeni din electronica sa vezi cum iti suna in cap propozitiile. cred ca aiurea, pentru tine care cunosti despre ce e vorba. asa e si pentru doctori si pentru alti specialisti.

    la jurnalisti nu merita sa comentam, 99% din ei sunt mononeuronali.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus