un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Telefoane închiriate de la operator

21 Nov 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

samsung_galaxy_note_ii_01_manaÎmi place o idee implementata de Vodafone în Marea Britanie: închirierea telefonului. Plătești lunar o rată și ai ce telefon vrei tu; când te saturi de el, îl dai înapoi și închiriezi un alt telefon. Bineînteles că rata este și în funcție de modelul pe care-l vrei.

Avantajul este că ai mereu cel mai performant telefon. Nu te mai deranjează faptul că ți-ai cumpărat unul și dupa 3 luni o altă firmă a lansat un model și mai performant sau faptul că s-a lansat Android 4.2 și tu încă n-ai primit 4.1 de la producător. Poate că vrei să încerci noul iPhone vreo două luni sau Windows Phone 8.

Acesta este sistemul perfect pentru telefoane. Clientul are mereu telefonul pe care și-l dorește, iar dacă-l pierde sau îi este furat nu-l impactează la buzunar. Să zicem că pierzi un telefon de 500 de euro după doar 3 luni, timp în care ai plătit 120 de euro pe rate. Asta e toată pierderea ta, nu prețul complet.

Operatorul câștigă pentru că vinde același telefon de mai multe ori, anul acesta ție, anul următor, când tu iei altul, ajunge la altul pentru o rată mai mică (nu mai este model de ultimă oră, dar fiecare cu ce-și permite) și apoi la altul; dacă este furat, operatorul are tot interesul să-l gasească sau măcar să-l blocheze după IMEI.

Ar fi mișto să se implementeze și la noi un astfel de sistem. Sigur, ar fi haos în statisticile despre câte telefoane s-au vândut, dar mă gândesc în primul rând la mine și pe mine m-ar avantaja. Sigur, trebuie făcut un calcul. Probabil că plătești mai mult pe un an sau pe doi ani decât dacă ți-ai cumpăra de la început acel telefon, cu toți banii jos, dar pentru asta ar trebui să ai o sumă mare la început, în loc de una mică alocată lunar acestui scop, dar dacă toți ar avea așa ceva, băncile și firmele de leasing n-ar mai exista.

sursa: Android Authority

    8 comentarii

  1. Prespun ca dupa fiecare folosire trece printr-un proces de “refurbished” altceva nu as lua un telefon care a mai trecut prin sapte maini.

      (Citează)

  2. *altfel

      (Citează)

  3. Esti sigur ca daca un client il pierde sau i se fura nu va trebui sa mai plateasca nimic ?
    Eu vad aici o problema pentru ca oricine il poate da disparut/furat/pierdut dar poate sa il vanda la atlcineva pe piata neagra sau chiar el sa il foloseasca in continuare fara sa plateasca chiria lui.
    Exista ceva sisteme de siguranta prin care vodafone sau alt operator blocheaza accesul telefonului la retele in cazul in care este delcarat furat ?

      (Citează)

  4. “Să zicem că pierzi un telefon de 500 de euro după doar 3 luni, timp în care ai plătit 120 de euro pe rate. Asta e toată pierderea ta, nu prețul complet.”

    Sunt sigur ca e specificat pe undeva ca il vei plati in caz de pierdere / furt.

      (Citează)

  5. Nu pot să nu-mi pun o întrebare răutăcioasă. Poate funcționa un astfel de sistem fără introducerea unui blacklist al terminalelor furate după codul IMEI.

    Că la noi sistemul nu se poate introduce…

      (Citează)

  6. Nu o sa vedeti la noi asa ceva implementat niciodata. Suntem mult prea in spate fata de restul… si o tara plina de cocalari…

      (Citează)

  7. Chiria ar trebui sa fie pe doi ani mai mica decat valoarea telefonului. Altfel as prefera sa-mi cumpar unul cu banii jos, dar sa recuperez 30-40% din valoare dupa doi ani cand il vand ca sa-mi cumpar un model nou. Am zis doi ani ca o medie, unii schimba telefoanele la 6 luni-1 an, altii le tin pana crapa de tot.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus