un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Părerea mea despre iPad Mini și celelalte noutăți Apple

24 Oct 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

Update: prețuri la eMAG

  • iPad Mini – începe de la 1649 lei.
  • iPad 4 – începe de la 2469 lei, sub numele oficial de “iPad cu Ecran Retina”. Îl recunoaşteţi mai uşor după procesorul A6x, nu A5x ca pe cel vechi.
  • iPad 3 – tableta lansată în martie a fost redenumită în “iPad generaţia a 3-a”. Începe de la 2199 lei, dar mai bine daţi 300 de lei în plus pe iPad 4, merită diferenţa.

Original:
Cred că ştiţi deja cu toţii ce-a lansat şi anunţat Apple ieri seară, aşa că să vă spun şi părerea mea subiectivă.

iPad Mini
Micuţa tabletă a fost cum mă aşteptam. 7,9 inci, 1024 x 768 pixeli, posibilitate de 3G şi 4G, disponibilă şi în România tot pe 2 noiembrie, preţ 329 dolari în varianta cea mai ieftină, subţire de 7 milimetri şi ceva, foarte uşoară la 300 de grame.

Acum câteva luni eram convins că iPad Mini va fi prima mea tabletă Apple. Vreau una micuţă de 7 inci (hai, merge şi 8), ca să o ţin bine cu o mână şi să-mi intre în borsetă. iOS are programe multe şi nu suferă de dificultatea pe care o au producătorii de tablete Android în a face update-uri de soft, care apar foarte greu.

Totuşi, ieri, văzându-mă cu iPad Mini lansat şi “concretizat”, ceva s-a schimbat. 1024 x 768 pixeli? Cam puţin. Între timp a apărut Nexus 7, o tabletă excelentă şi fără probleme de update la cel mai nou Android, iar rezoluţia ei este de 1280 x 800 pixeli. Poate să zică Apple orice vrea despre ecranul lor cu 35% mai mare (adevărat, având în vedere că-i de 7,9 inci în loc de 7,0 inci şi că-i 4:3 în loc de 16:10), dar rezoluţia contează. Rezoluţia dictează cât dintr-un site încape pe un ecran, cât de mari sunt butoanele de la FIFA 2012, cât de micuţ şi bine finisat este textul şi cum se văd imaginile.

În plus, mă aşteptam să coste sub 300 de dolari. Rezoluţia, preţul precum şi faptul că deja am aplicaţiile mele ştiute pe Android m-ar face acum să mă îndrept spre un Nexus 7. Aştept să văd iPad Mini cu ochii mei pentru a lua o decizie finală.

iPad… 4? Patru?!? Asta da surpriză, mai ales pentru cei care tocmai şi-au luat generaţia a treia, lansată în martie.
Ca un exemplu, eMAG încă vinde iPad 2 cu 1799 lei, iPad 3 cu 2199 lei, iar pe 2 noiembrie trebuie să apară şi iPad 4 în ofertă, deoarece România este pe lista ţărilor incluse în acest val. Poate vedem un iPad 2 în lichidare de stoc pe la Black Friday, iar de Crăciun un iPad 3 la preţ mult redus.

iPad 4 este mai degrabă un facelift hardware, un “3S” dacă ar fi să mă iau după moda inventată de Apple. Aduce un procesor mai rapid, conectorul micuţ Lightning, o cameră frontală mai bună şi cam atât.
Am văzut pe Twitter mesaje supărate de la utilizatori care spuneau “abia mi-am luat iPad 3 de câteva luni… ce faci acum?” Nimic. Nu eşti obligat să-ţi cumperi iPad 4. Fiind mai degrabă un upgrade hardware, aş spune că iPad 4 se adresează celor care acum sunt posesori de generaţia 1 sau 2, nu de 3. Cei cu iPad 3 pot sări această generaţie nouă.

MacBook Pro de 13 inci cu rezoluţia 2560 x 1600 pixeli! Mereu mi-am dorit un laptop cu această rezoluţie pe un ecran mic!

Sunt curios dacă ochelarii de vedere şi microscopul sunt incluşi în preţ sau, în stilul Apple, trebuie să plăteşti 29 de dolari pentru unii (cu rama albă, desigur).
Serios acum, ce faci cu această rezoluţie? Dincolo de editat imagini, la ce mai este utilă? Faci split screen cu trei programe în acelaşi timp, fiecare având loc suficient pentru a afişa normal informaţiile? Editezi în acelaşi timp 3 pagini A4, una lângă alta? Poţi face astea, dar nu-i capabil creierul să fie atent la toate.
De când 1920 x 1080 nu mai este suficient?

La Mac Mini şi iMac nu mă pronunţ, nu utilizez, nu-mi pasă.

Voi ce-ați alege, iPad Mini sau Google Nexus 7?

foto via The Verge.

Update ulterior:

Orange anunță că în următoarele săptămâni va aduce iPad mini și a patra generație de iPad în România. Orange va oferi noile modele iPad împreună cu mai multe abonamente atractive pentru internet mobil care vor permite clienților să se conecteze la rețeaua de date mobile H+, cu viteze de până la 43,2 Mbps.

    25 comentarii

  1. Poate Galaxy Tab 2 de 10 inci, e doar putin mai scump decat Nexus 7. Ma intereseaza la o tableta sa o pot conecta la un TV cu HDMI.

      (Citează)

  2. careva’să’zică, o densitate mai mare de pixeli e ok la o tabletă dar nu e ok la un laptop!?! hmm…

      (Citează)

  3. Hai mah, ca esti ciudos… mai ales pe ochelarii aia de vedere cu rama alba :)

      (Citează)

  4. Nexus 7, dar varianta 3G, asta cand apare. In legatura cu rezolutia la MacBook e intradevar prea mare ca si pretul :). In schimb imi place noul iMac, nu lam vazut live, dar in poze arata bine si e foarte subtire

      (Citează)

  5. Am ales deja Nexus 7. :)

      (Citează)

  6. A se lua in calcul si faptul ca spatiul de lucru de pe Nexus e si mai mic in realitate, fiind folosite butoane (soft) direct pe ecranul acestuia.

      (Citează)

  7. In iOS nu rezolutia dicteaza cât dintr-un site încape pe un ecran si cât de mari sunt butoanele de la FIFA 2012, ci dimensiunea ecranului. Pentru ca sa functioneze toate aplicatiile din app store pe Ipad mini, fara nici o modificare din partea dezvoltatorilor, Apple avea de ales doar dintre 2 rezolutii: 1024 x 768 (la fel ca iPad 2) sau 2048 x 1538 (la fel ca iPad 3).

      (Citează)

  8. Treaba cu rezoluția gigantică de pe MacBook Pro de 13 inci este următoarea, părerea mea: pentru navigare web se va comporta ca o rezoluție de 1280×800, iar în cadrul sistemului de operare totul va apărea foarte clar. Scopul rezoluției este de a face pixelii imposibil de distins. Este un fel de echivalent hardware al Clear Type-ului. Ideea pe care au mers este aceaași ca la iPad 3.

      (Citează)

  9. Nexus 7 pentru ca nu imi place formatul 4:3 la tablete , iar imac-ul mi se pare oribil subtire pe margini si cu o cocoasa in dreptul piciorului .

      (Citează)

  10. Cred ca cei care-s obisnuiti cu Androidul, isi vor lua Nexus sau ce alte tablete mai sunt pe piata. E mai comod, stii softul, ai aplicatiile, etc. Cei care au deja un produs Apple, vor continua si ei pe aceeasi linie.
    Mi-as fi dorit ca cei de la Apple sa nu intre in cursa “mini”, dar daca asta a fost alegerea lor, fie. iPad Mini nu e nici cal, nici magar, nici pe sus si nici pe jos. Prefer o tableta mai mare, pentru comic book-urile mele frumoase. :)

      (Citează)

  11. Offtopic tip: nexus 7 nu mai e in oferta emag, deci reclama nu isi mare rostul.

    Ontopic: ipad mini e un ipad 2 mai mic, mult mai usor si putin mai ieftin. Pretul mare si specificatiile invechite au rolul de a nu canibaliza prea mult ipad-ul mare. Partea proasta e ca Apple nu prea are competitie, se vand prea putine tablete Android si pretul lor a luat-o la vale vertiginos. Apple are avantajul brand-ului, marketing-ului, calitatii hardware, numarului mare de aplicatii, continutului digital etc. N-are nevoie de un pret mic care ar fi chiar defavorabil, inlaturand pozitionarea premium. E pacat ca Samsung nu a reusit sa faca tablete la fel de populare ca telefoanele Galaxy.

    Macbook-ul cu retina are o rezolutie “falsa”, obtinuta prin dublarea pixelilor pe orizontala si verticala la fel ca la iphone 4 si ipad 3. Textul e la fel de mare si incape acelasi continut, acelasi numar de ferestre.

      (Citează)

  12. Cand am zis de reclama, ma refeream la cea din sidebar.

      (Citează)

  13. Eu am ales Samsung Galaxy Tap 7.7 si, mai ales dupa recentul update la Android 4.0 ICS, e foarte buna.

      (Citează)

  14. iPad mini va fi un entry-level pentru cei care nu stiu ce anume ar putea face cu o tableta. Cred ca asta e ratiunea principala a lui, nu aceea de a contracara miliardele de tablete Andoid. Sa aduca si mai multi adepti in cult, adica. Pentru cei care s-au prins de utilitatea tabletelor, iPad mini nu e o optiune, vor ramane utilizatori de iPad full-size.

    Dar iPad mini este intersant sub un alt aspect: ebooks. Si impactul in piata de ereaders. Fara sa intru in polemica ecran eInk vs. ecran Led, iPad nu era o optiune reala pentru citit carti – prea mare, prea greu, imposibil de folosit cu o singura mana (unless you are Chuck Norris). Dar totul se schimba cu iPad mini. O sa fie intersant de urmarit lupta dintre Amazon, Apple, B&N si Kobo pe piata de ebooks. Si chiar mai interesanta o sa fie evolutia pe piata de ereaders – in afara de cei care citesc mult, de ce ar vrea utilizatorul obisnuit sa mai cumpere un ereader cu eInk? Sau, de ce ar da 200 de dolari pe o tableta gen Nook sau Fire (modelul de 7 inch) care-ti limiteaza drastic experienta de utilizare a unei tablete?

    Cat despre restul, salivez deja la iMac. Ah, da, si la noul monitor Apple care-l va urma negresit. Probabil pe la inceputul anului viitor, cand se vor mai linisti comenzile la noul iMac. Ca utilizator de iPad2, inca nu simt nevoia de iPad4, cu tot cu procesorul si ecranul retina. Dar eu folosesc tableta doar pentru browsing si citit reviste si ziare. Nu stiu cum o fi in cazul celor care o folosesc pentru jocuri sau alte nebunii.

      (Citează)

  15. @Pechinezu
    sa ne spui cum citesti un CD/DVD pe noul iMac.
    Da, stiu, probabil va fi disponibil un DVD extern la numai 199$, dar parca pierzi din farmecul ala ce-l ai cu un monitor pe birou, o tastatura si un mouse, fara cabluri, fara nimic altceva. Se pare ca Apple devin cam confuzi in ultimul timp.

      (Citează)

  16. Ca un cititor inrait ce sint pot spune ca actualmete ai nevoie atat de e-reader cu e-ink cat si de o tableta pentru a citi cam tot ce iti pica in mana. Insa probabil ca in curand cele doua vor fuziona si va rezulta o versiune imbuntatita a asteia:

    http://reviews.cnet.com/8301-33198_7-57329355-286/kyobo-mirasol-color-e-reader-debuts-in-korea/

      (Citează)

  17. Daca te decizi la nexus 7 uite aici o husa din care iti poti alege:
    http://www.coby.ro/huse-google-nexus-7/

      (Citează)

  18. @sabotor
    Am un Blu-ray extern. Cumparat doar pentru rip de discuri, nu pentru instalat chestii.
    Dar ca idee, ultima oara cand am instalat ceva de pe un disc fizic pe iMac (am un model din 2009, care are unitate DVD) a fost in 2010, cand a fost lansat ultimul Mac OSX pe disc, Snow Leopard.
    Asta cu “n-are CD/DVD” e din ciclul “n-are flash si nici port USB, n-o sa cumpere nimeni iPad”.

    @mirceasz
    Daca esti cititor inrait, desigur ca ai nevoie de ecran eInk. Tocmai de aceea am zis “in afara de cei care”. E de vazut daca tehnologia respectiva o sa evolueze in asa fel inca sa tina pasul cu ecranele Led. Deocamdata e si scumpa si departe dpdv a calitatii imaginii. Si mi se pare ca citisem pe undeva ca cei de la Qualcomm au renuntat / intentionau sa renunte la Mirasol.

      (Citează)

  19. inca nu am ales, dar voi alege aproape sigur nexus 7. tot datorita rezolutiei.

      (Citează)

  20. Radu, sa nu exageram cu rezolutia la MacBook Pro 13 Retina. Cand s-a bagat Full HD pe 11.6 inch toata lumea a ridicat in slavi. Acum nu mai e ok? Si eu am criticat rezolutiile acestea, dar apoi am vazut si partile utile, faptul ca sistemul de operare a fost adaptat etc.

    Plus ca ai o claritate muuult mai buna a imaginii! Vezi si tabletele cu rezolutii asemanatoare!

      (Citează)

  21. @Pechinezu
    mai, daca tu nu instalezi, nu inseamna ca nimeni nu instaleaza nimic de pe dvd. sau nu-i musai sa instaleze, unii mai inchiriaza cate un film – vine pe dvd/blu-ray. Cumperi un film… la fel. Ah, da, o sa-mi zici ca tu ai iTunes, etc. Bine. Am inteles.

      (Citează)

  22. @ sabotor
    Apple face scule de cacat, scumpe si pentru retardati. Am inteles si eu, relax.
    Dar auzi tu, soro, cica E-Boda o sa lanseze un all-in-one PC, cu Windows 8, touchscreen, full HD, doua unitati DVD (una pentru stangaci, cealalta pentru dreptaci), plus unitate de discheta pentru raportarile la Fisc!!!

      (Citează)

  23. @sabotor, iti dau eu un stick de 32 gb sa tragi filme pe el :-p

      (Citează)

  24. Pechinezu, poate aia e parerea ta, eu n-am sustinut aşa ceva. Nu ştiu de unde ostilitatea asta din moment ce, cu exceptia unei glumite, n-am facut misto de apple sau de cei ce le cumpăra produsele.
    Hai să explic încă o dată: iMac-ul e un calculator cu un design deosebit, all-in-one, fara cabluri, fara nimic. Dar când ai designul asta si-l strici cu o unitate dvd externa doar pentru a mai reduce grosimea iMac-ului cu numai 5mm, e o tâmpenie. De vândut o să se vândă ca şi până acum – 6-7% din piată.

      (Citează)

  25. @”Serios acum, ce faci cu această rezoluţie? Dincolo de editat imagini, la ce mai este utilă? Faci split screen cu trei programe în acelaşi timp, fiecare având loc suficient pentru a afişa normal informaţiile? Editezi în acelaşi timp 3 pagini A4, una lângă alta? Poţi face astea, dar nu-i capabil creierul să fie atent la toate.
    De când 1920 x 1080 nu mai este suficient?”

    …. nu sunt fan al comapniei… dar intre noi fie vorba… astfel de produse nu sunt pentru oameni care traiesc in Romania si isi achizitioneaza laptopuri ca sa se joace. fara suparare… poate sa faca multe chestii care nu pot fi facute chiar pe orice gadget…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus