un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review HP TopShop M275, multifuncționala cu scanner 3D

2 Jul 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Să vă spun câteva cuvinte despre un multifuncţional HP lansat acum câteva săptămâni şi pe piaţa noastră şi dotat cu o funcţie interesantă şi inedită: scanner 3D. Aparatul se numeşte TopShot M275 şi este o multifuncţională home and small office completă, A4 laser color cu wireless, ePrint şi tot ce-i trebuie la bord.

Nu vă gândiţi la scanner 3D ca la ceva ce produce imagini deplasate ca pe televizoarele 3D şi ai apoi nevoie de ochelari speciali pentru a le vedea. Nu, mai degrabă denumirea se referă la faptul că poţi scana orice obiect deoarece M275 face scanarea prin fotografierea tăviţei de deasupra imprimantei cu ajutorul acelui braţ ridicat ca o macara.

Ştiţi scannerele normale, tip flatbed, unde obiectul scanat trebuie “strivit” cu capacul scannerului în timp ce senzorul se mişcă sub obiect şi-l iluminează. Acel capac îţi limitează puternic şi tipul obiectelor pe care le poţi scana, de obicei doar la foi de hârtie, chiar şi o carte mai groasă fiind dificil de scanat pentru că intră lumină în scanner atunci când capacul nu-l izolează bine din cauza grosimii cărţii respective.

M275 schimbă asta. Ridici braţul, ceri scanarea, multifuncţionala face automat vreo 3-4 fotografii cu obiectivul de pe braţ, iluminând obiectul de sub el din trei unghiuri diferite. Poate că totul este mai clar din clipul de mai jos, filmat de mine cu scannerul în acţiune.

Am scanat, după cum puteţi vedea acolo, briceagul meu. Nu doar deschis, ci şi cu cleştele în sus, adică având vreo 10 cm înălţime. Şi apoi am scanat şi un Nokia Lumia 800 albastru din preajmă, un set de pixuri colorate şi la final DSLR-ul meu.

Desigur, scanează fără probleme hârtii, dar acum le pui cu textul în sus şi nu le mai astupi cu nimic. Din păcate nu are şi feeder, dar puţine modele SOHO au aşa ceva. Poți scana mult mai ușor cărți pentru că le pui cu paginile în sus, faci click în calculator, dai pagina, faci iar click, dai pagina și tot așa…

Ca imprimantă, M275 nu m-a dezamăgit prin nimic. Este un model laser, aşa că tipăreşte rapid, iar încălzirea iniţială durează doar câteva secunde. Am printat câteva fotografii pe A4 şi au ieşit foarte bine, culorile fiind reproduse întocmai ca pe ecran. Dacă aş fi avut şi hârtie fotografică la dispoziţie probabil le-aş fi putut transforma în mici tablouri de pus pe perete.

În interiorul imprimantei se găsesc 4 tonere obişnuite (negru, cyan, magenta, galben), iar hârtia se pune într-o tavă de la partea de jos a imprimantei, fiind apoi scoasă, după imprimare, în zona de sus. Cam aşa funcţionează majoritatea imprimantelor acum, fiind un avantaj faţă de cele vechi unde aveai nevoie de spațiu şi în spatele lor, pe unde se introducea hârtia.

Pentru partea de multifuncţional deştept, M275 are un ecran color în partea din stânga cu care poţi controla majoritatea setărilor şi a operaţiunilor imprimantei, inclusiv, după ce ai configurat totul, să porneşti scanarea direct din ea, nu din calculator.

Desigur, mai simplu este să conectezi prin intermediul acestui ecran imprimantă la reţeaua wireless a casei sau biroului (are şi port cablat RJ-45 şi conexiune USB, dacă ţi-e mai simplu aşa), iar odată ce i s-a alocat un IP, să o accesezi din browserul calculatorului şi să o configurezi mult mai rapid folosind mouse-ul şi tastatura în locul micuțului ecran tactil.

Meniul acesta este disponibil şi în limba română, făcând configurarea accesibilă şi celor mai puţin ştiutori în ale imprimantelor. Pentru anumite setări, precum “Scan to folder” sau “Scan to email” este necesară o configurare avansată a reţelei, că trebuie să-i spui imprimantei unde în calculatorul tău și cu ce user poate accesa un folder sau, respectiv, trebuie să-i aloci o adresă de email de pe domeniul tău şi să-i spui adresele de SMTP.

Meniul online îţi spune starea cartuşelor şi poţi vedea şi printa rapoarte amănunțite despre dispozitiv, o poţi configura în detaliu, poţi regla scanarea către unul sau mai multe foldere şi poţi configura serviciile Web HP, dintre care cel mai notabil este ePrint. Acesta îi alocă imprimantei o adresă de email, iar orice document primit pe acea adresă va fi automat printat. Avantajele sunt ca astfel poţi printa de pe orice calculator (inclusiv când nu eşti acasă, poate eşti în străinătate şi trimiţi familiei o fotografie), de pe telefonul mobil şi de pe alte dispozitive, iar imprimarea poate fi securizată prin adăugarea unor adrese de încredere şi eventual parole.

Mi-a plăcut şi mai mult tab-ul HP Smart Install din interfaţa web. HP a avut (şi probabil încă are) probleme cu drivere mari şi uneori dificil de găsit pe un site oficial complicat, care-ţi cere uneori nu doar să ştii modelul imprimantei, acel TopShot M275, ci codul ei intern, de exemplu CF040A în acest caz. Smart Install rezolvă asta mult mai simplu pentru că imprimanta ştie de unde să-şi ia automat cel mai nou driver pentru sistemul tău de operare. Eu am testat-o şi pe USB şi cu această funcţie imprimanta a găsit automat driverul pe net, l-a instalat şi singura mea intervenţie a fost să o conectez prin USB atunci când mi-a cerut-o.

În concluzie, M275 este o multifuncţională bună pentru seria home and small office, cu destule funcţii utile implementate în ea şi cu acel scanner 3D inedit. Dacă vreţi să auziţi şi nişte dezavantaje, eu am identificat trei la număr:

  • nu are un card reader sau port USB ca să poţi printa documente şi fotografii direct de pe un stick sau card de memorie.
  • tehnologia scannerului “top shot” este nouă şi încă nu a ajuns la calitatea celei “flatbed”, chiar dacă-ţi permite să scanezi mult mai multe obiecte.
  • preţul este pe măsură unei noi tehnologii.

La al doilea punct mă refer la faptul că te bazezi totuşi că imprimanta identifică fără probleme distanţa de focalizare şi culorile obiectului, chiar dacă în cameră ai lumini colorate (flash-ul ei propriu ar trebui să le estompeze). Calitatea nu este la fel de mare ca la “flatbed-uri”, adică se duce doar la 300 dpi, dar sunt sigur că alte generaţii vor îmbunătăţi masiv acest aspect.

O găsiţi la eMAG:
Multifunctional laser color HP LaserJet Pro TopShot M275, A4, Wireless– 1.599 lei

    7 comentarii

  1. Inteleg ca scanul ăla nu l-ai pus pe blog dar sper macar ca ai sters urmele de banana de pe scanner.

      (Citează)

  2. Sa nu confundam mersul pe jos see you mersul see you bicicleta… Un scaner 3D este see you totul alt fel de aparat. Acesta produce in urma scanarii un nor de puncte 3D ce inmagazineaza informatia reala despre obiect.
    Vezi: http://www.scanare3d.com/index.php/ro/ce-este-scanarea-3d.

      (Citează)

  3. Sa nu confundam mersul pe jos see you mersul see you bicicleta… Un scaner 3D este see you totul alt fel de aparat. Acesta produce in urma scanarii un nor de puncte 3D ce inmagazineaza informatia reala despre obiect.
    Vezi: http://www.scanare3d.com/index.php/ro/ce-este-scanarea-3d.

      (Citează)

  4. Sa nu confundam mersul pe jos see you mersul see you bicicleta… Un scaner 3D este see you totul alt fel de aparat. Acesta produce in urma scanarii un nor de puncte 3D ce inmagazineaza informatia reala despre obiect.
    Vezi: http://www.scanare3d.com/index.php/ro/ce-este-scanarea-3d.

      (Citează)

  5. Eu tot caut o multifunctionala laser pentru tata care sa fie destul de economica la toner si sa aibe o aplicatia pt ipad ca sa poata sa dea print dar nu gasesc ceva cat de cat acceptabil la pret toate sar de 1000 ron .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus