un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două ciudățenii de la știri

9 May 2012  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Nu ştiu dacă aţi observat diferenţa, dar cei de la CNN nu au un scroll bar propriu-zis cu ştiri, adică nu curg de la dreapta la stânga cuvintele, ci se afişează direct câte o propoziţie întreagă. Asta îi sileşte să formuleze pe scurt o ştire în atâtea cuvinte câte încap pe lungimea unui ecran şi de obicei reuşesc acest lucru.

Citeam mai demult o ştire pe burtiera unei televiziuni româneşti de ştiri: “Formația Bologna a învins cu scorul 3-2 (2-0) echipa Genoa în etapa XVII a campionatului italian de fotbal”. Lungă rău, sunt peste 100 de caractere, e nevoie de vreo 3 ecrane pentru a afişa acest întreg text.

Ar fi putut fi reformulată cu un mult mai concis “Bologna 3-2 (2-0) Genoa – etapa XVII Italia”. Mult mai scurt, nu? Un jurnalist deştept sau poate un regizor de transmisiune sau un editor de ştiri s-ar prinde ca cei interesaţi de scorul dintre Bologna şi Genoa ştiu deja ce reprezintă aceste nume şi unde, aşa că ar fi mers şi un simplu “Bologna învinge Genoa cu 3-2 (2-0)”.

Toată teoria transmisiunilor de informaţii se referă la a găsi modalităţi de a trimite mai departe un mesaj prin cât mai puţine caractere. Desigur, acolo este vorba de benzi de frecvenţă, timpi de emisie şi rată de biţi, dar stilul concis şi exprimarea eficienta se pot regăsi oriunde.

A doua ştire care m-a distrat a fost una văzută acum câteva zile şi care spunea că “jumătate dintre români câştigă sub salariul mediu pe economie”. Era spusă pe un ton alarmant, în sensul că jumătate dintre români trăiesc prost.

Mă gândeam amuzat că asta înseamnă media în definiţia ei de concept matematic din orice domeniu de aplicare. Că vorbim de salarii, note şcolare, număr de locuitori sau orice altceva, dacă ceva are media X atunci înseamnă că jumătate dintre elemente au valoare mai mare decât X şi jumătate au valoare mai mică de X.

Altfel spus, poate fi salariul mediu în România şi 13 miliarde de lei pe lună, jumătate dintre români ar câştiga tot sub această sumă, iar jumătate peste ea, că aşa iese o valoare medie. Ştirea adevărată ar fi fost cât este salariul mediu şi ce poţi face cu el sau, mai avansat, cat este varianța, adică ce depărtare față de medie au valorile care au dus la calcularea ei.

    6 comentarii

  1. Media nu presupune că jumătate din elemente se situează sub medie, iar cealaltă jumătate peste! Se poate face o medie între n elemente dintre care (n-1) să ia valoarea maximă a intervalului de evaluare (să zicem x), iar unul singur valoarea minimă, să zicem 1. Media va fi deci [x(n-1)+1]/n, care va fi un număr clar mai mic decât x, de unde rezultă că (n-1) elemente se plasează peste medie, şi nu n/2 cum ar rezulta din afirmaţia ta. q.e.d :P

    În altă ordine de idei, tot legat de medie, o definitie mai “băbească”: dacă eu azi am mâncat două porţii de mâncare şi tu niciuna, se numeşte că în medie amândoi suntem sătui. :)

      (Citează)

    • @seba18: pentru statistica pe multe esantioane aproape mereu ajungi cu jumatate sub, jumatate peste. Sa nu crezi acum ca cei de la televizor au fost exacti cand au zis “jumatate dintre romani”, in sensul ca fix 10.168.522 de romani au salariul asa.

        (Citează)

  2. confunzi media cu mediana

      (Citează)

  3. Ai zbarcit-o la aia cu media.

      (Citează)

  4. scroll bar-ul ala de care vorbesti se numeste CRAWL, iar daca este pe verticala se numeste ROLL.
    La noi toti s-au OTV-izat. Inainte era doar un crawl afisat, dar dupa un timp toti au mai vrut unul, au mai pus un breaking news…
    Cel mai mult mi-a placut de cei de la digi24 care au pus push up crawll..si chiar te face sa fii atent la informatiile de pe ecran(apoi au preluat b1 si antena3)…

      (Citează)

  5. Intr-adevar, nwradu a confudat media cu mediana; aici insa probabil media si mediana sunt apropiate (“needs verification” cum ar zice wikipedia), dar esenta este alta: stirea este alarmista desi ea nu spune nimic nou. Foamea de adrenalina in presa duce la aberatii. Si tonul face muzica acum, iar consumatorul final nu stiu cat discerne astfel de subtilitati.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus