un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce faci când sună alarma de incendiu

9 Apr 2012  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Eram într-un mall din Constanța când a început să sune alarma de incendiu şi a sunat multe minute, timp în care n-a făcut nimeni nimic. Mă gândesc că oamenii ar trebui cumva educaţi ca în astfel de momente semnalul acustic înseamnă că trebuie să evacueze zona, urmând instrucţiunile şi semnele de pe pereţi.

Nu s-a alarmat nimeni. Sirenele tot sunau, dar mulţi credeau că este de fapt alarma anti-furt a vreunui magazin. Probabil că se merge pe principiul “până nu văd flăcările, nu ies”. Nici eu n-am ieşit, că-mi luasem de mâncat şi nu era să abandonez acolo aripioarele (dar m-am uitat unde e cea mai apropiată ieșire de urgență și am verificat că dă direct afară).

Totuşi, problema este un pic mai serioasă. Eu am recunoscut alarma de incendiu pentru că am mai lucrat cu sisteme de detecţie, dar era evident că majoritatea oamenilor habar n-aveau ce se aude. Ori, degeaba ai un sistem avansat de detecţie dacă nimeni nu ştie ce să facă atunci când o ameninţare este detectată.

De obicei o alarmă de incendiu într-un mall este un lucru grav. Costul evacuării unui mall este foarte mare din punct de vedere al vânzărilor afectate, deoarece oamenii odată daţi afară nu mai intră la loc în următoarele ore, pierzi din clienţii acelei zile şi poate chiar aceştia se duc şi ulterior în altă parte.

De obicei în mall-uri se recomandă montarea unor senzori de incendiu avansaţi, care să minimizeze şansa unei alarme false, iar centrala de incendiu se configurează pe un mod inteligent de lucru. De exemplu se poate da întâi o pre-alarmă, doar în dispeceratul de comandă al centrului comercial, astfel încât un lucrător să meargă repede la locul posibilului incendiu şi, dacă acesta este de mici dimensiuni sau doar fumegă ceva, să-l stingă fără să alerteze şi să evacueze publicul. Dacă în 10 minute nu s-a resetat centrala, aceasta trece la etapa doi şi declanşează o alarmă generală.

Alteori se poate merge pe strategii de tipul “double knock”, adică o dublă verificare. Dacă un senzor raportează un incendiu, se trimite doar o atenţionare. Dacă şi un al doilea senzor din aceeaşi zonă trece de pragul de alarmare, înseamnă că nu e vreo eroare în sistem şi se dă alarma. Important ar fi să ştie şi cumpărătorii ce să facă în astfel de situaţii.

    5 comentarii

  1. in Afi de exemplu, cand a inceput sa sune alarma s-au lasat niste perdele de material ignifug pe suport metalic, care au separat fiecare culoar in mai multe bucati ..

      (Citează)

  2. Cum suna alarm de incendiu?
    Ceva gen … whoop?

    http://www.funnysigns.net/files/fire-alarm-sounds-like-whoop-400×313.jpg

    Acum serios, aia din mall nu pot sa puna si o chestie cu voce umana care sa anunte ce se intampla? Cred ca speaker paging se numneste nimunea si face toti banii.

      (Citează)

  3. cred ca am prins 2 alarme false in afi fara ca nimeni sa schiteze vrun pic de panica sau ingrijorare.

      (Citează)

  4. Alarma de incendiu poate suna oricum, normativul romanesc I18 precizeaza doar ca sunetul trebuie sa fie continuu, chiar daca variaza ca frecventa si impune un nivel sonor minim.

    Semnalul audio de evacuare intra la o timp X dupa declasanrea sirenelor, timp care difera de scenariul de evacuare.

    Pe testate va spun ca nu iese nimeni afara nici macar in combinatia de semnale sonore + flash-uri luminoase + mesaj evacuare pe sistemul de sonorizare. Toata lumea continua cumparaturile, nu schiteaza nici un gest.

      (Citează)

  5. De fapt nu suntem neinformati in aspectul asta, in realitate suntem atat de bine informati incat ne pastram calmul in situtatii de criza. Ba mai mult, suntem atat de calmi incat ne continuam cumparaturile ca sa nu ii speriem pe cei din jur. Excelenta abordare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus