un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Comunicarea guvern-populație

15 Mar 2012  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

După câte discuţii şi articole am văzut pe seama emisiunii lui Gâdea cu Mihai Răzvan Ungureanu, înţeleg că am ratat un show pe cinste. Aşa trebuie să fi fost atunci când părerea unanimă este că Gâdea a fost umilit “în propria casă”. E tare MRU, nu poate nega nimeni asta, și nu m-ar mira să îl aștepte o carieră asemănătoare cu a lui Putin, cu care seamănă mult.

Eu m-am gândit însă la altceva. Atunci când am auzit de această emisiune, a doua zi după difuzarea ei, primul meu gând n-a fost ce şi cum s-a discutat, ci “huh?!? De când merge premierul la o astfel de emisiune?!?”.

Atunci mi-am dat seama ce mare greşeală făcea Boc şi de fapt întreg cabinetul acestuia. Greşeală şi a preşedintelui Băsescu, reparată doar recent. Nu dialogau cu poporul. Nu ieşeau în faţă, la televizor, să discute cu un moderator, să le fie puse întrebările ce ne dorim cu toţii să le auzim puse şi să răspundă la ele, convingător sau nu.

Indiferent de cum este postul Antena 3 şi de cine-l controlează, adevărul este că o mare parte din populaţie se uită la acest canal. Şi o altă mare parte se uită la Realitatea, alt post boicotat de cei de la putere. În practică, această mare parte din populaţie este separată de conducătorii ţării pentru că aşa au decis cândva aceştia, că nu-și mai bat capul cu apărutul în faţa publicului, probabil pentru că au ajuns la putere nu în urma unui vot, ci pentru că au sânge albastru şi li se cuvine.

O astfel de greşeală este mereu taxata ulterior în sondaje şi voturi. Dacă tu, ca ministru, apari la televizor doar intrând şi ieşind din limuzine şi dând interviuri la mişto pe holurile palatelor sau în declarații citite de pe foaie, atunci să nu te mire apoi că îţi scade partidul în sondaje.

Momentul de uimire a fost declanşat de prezenţa lui Băsescu la ProTV, săptămâna trecută, când s-a dus ca fulgerul vestea “preşedintele a vorbit cu reporterii! I-au fost puse întrebări şi a şi răspuns la ele!”, deşi, gândind logic, omul este preşedintele ales al ţării şi ar trebui să facă mai des acest lucru, să dea “raportul” în faţa publicului. Chiar Băsescu o propusese, la fiecare 3 luni în Piaţa Universităţii, nu? Momentul de uimire a continuat cu MRU la Antena 3.

Faptul că dai de un moderator ca Gâdea sau, mai rău, Dana Grecu, n-ar trebui să fie o piedică. Rezişti, te laşi înjurat, bagi şi tu în mă-sa, răspunzi la obiect, faci show, dar pe total apari în faţa publicului şi te explici, nu doar trăieşti în lumea ta de sus, separat de cei ce te-au pus acolo. Nu degeaba a dispărut aristocraţia.

    8 comentarii

  1. Nu se duc nu ca nu vor ci ca nu sunt invitati. E foarte usor sa il acuzi pe unu de fel de fel de fapte, doar din vorbe, fara dovezi clare, dar e mult mai greu cand acel om sta in fata ta si iti raspunde la obiect.
    Plus ca, am vazut destule cazuri in care era o stire de genul: “se scumpeste hartia igienica din cauza ca nu mai sunt copaci!”. Venea ministrul mediului si explica ca de fapt hartia nu se scumpeste si copaci se planteaza in fiecare zi. Deci totul fusese explicat. La urmatorul jurnal de stiri ce vad: “se scumpeste hartia igienica din cazuza ca nu mai sunt copaci!”. Adica desi se explicase ca nu e o problema, sau ca problema s-a rezolvat, ei o tineau una si buna ca exista acea problema.
    Ar mai fi si calitatea reporterilor. Nu ca ministrii sau secretarii de stat sunt niste oameni super destepti, dar sa fie macar in stare sa puna o intrebare concreta, concisa si documentata.

      (Citează)

    • @NetulLiber: pai vezi, chiar tu dai exemplu de cat de benefica este prezenta la televizor. Ai auzit de la ministru ca se planteaza copaci, asa ca urmatoare oara cand ai auzit la stiri aceeasi minciuna repetata, ai stiut ca e de fapt vina televiziunii, nu a ministrului.

      Eu din cate stiu invitatii se faceau, doar ca nu mergeau astia. Nu e nici o televiziune care sa nu-l fi vrut pe Boc acolo, ca inseamna rating si scandal. Uite cate zile se dezbate dupa un singur interviu MRU sau TB.

      @enzo: e discutabil, poate ca oamenii care merg la vot nu prea se uita la TVR. Sau nu conteaza, daca 10% se uita la A3, mergi si acolo, nu doar la TVR.

        (Citează)

  2. Comunicare aia se putea face foarte bine la TVR ca doar e televiziune de stat. A3, Realitatea, OTV, etc, sunt niste mizerii. Dezinformeaza, induc in eroare, manipuleaza. Mare pacat ca nu avem un CNA mai incisiv.
    Guvernul Boc a fost unul de sacrificiu, se stia ca or sa cada in cap si oricum dialogul nu era punctul forte al piticului atomic.
    Ceea ce vedem noi la TV e un spectacol, jocurile adevarate nu se fac pe ecrane.

      (Citează)

  3. @NetuLiber, esti dezinformat , erau invitati dar aveau (si au ordin) de partid sa nu se duca la Antena 3.
    MRU si Basescu “se zice” ca sunt apolitici.

      (Citează)

  4. @enzo: Televiziunea Publica nu este instrumentul de PR al Guvernului sau al Presedintelui. Chiar daca e de stat ar trebui sa fie echidistanta (ceea ce nu a reusit decat de putine ori de cand exista ea).

      (Citează)

  5. @radu – normal ca e benfic sa apari si sa explici oamenilor ce se intampla. Insa nu poti sa participi la fiecare emisiune pentru ca se presupune ca esti ministru si mai trebuie sa si muncesti. Dar daca nu vezi si ‘raspunsul’ autoritatilor (care poate fi pe un segment orar cand esti la munca) si in continuare vezi seara la stiri acelasi lucru cu nu stiu ce abuz sau greseala, iti intra in cap ca asa este. Se discuta despre acel interviu, ca si-a luat-o gadea de la prim, nu despre ce s-a discutat acolo, cu ce informatii am ramas dupa sau ce ne asteapta in viitor.
    @alex – nu stiu cu ce te ocupi, dar sa spunem ca vinzi saltele [ca tot am urmarit o reclama la dormeo ce a tinut minute intregi] si esti invitat la o televiziune sa spui cum sunt fabricate. Explici, toata lumea pare multumita. Peste 2 zile e stire ca arcurile ies prin material. Te duci din nou, spui ca ele ies doar daca sunt puse invers si doar la greutati extreme. Totul rezolvat. Dupa 2 zile astia zic din nou ca iar ies arcurile. Tu explici. Si iar si iar acelasi lucru. Dupa o perioada ti se face lehamite sa te duci sa spui aceleasi lucruri, seful iti spune ca pierzi timpul aiurea si renunti. Apoi aia de la tv baga placa ca nu mai vrei sa onorezi invitatiile ca stii ca ies arcurile si ca nu ai ce sa mai zici.

      (Citează)

  6. Eu nu discutam ce prezinta posturile de stiri, dar PDL-ul si-a asumat public ca membrii sai de partid nu au ce cauta la Antena 3. Eu la Antena 3 atat am auzit, ca cei de la PDL refuza sa mai vina la postul lor(legat de absenta lor de la post ca in rest oricum zic ce vor).

    Ca la TV se bat mult campii nu neg, de asta nici nu ma uit.
    Oricum in momentul asta in Romania nu exista post de stiri cu adevarat echidistant, care sa prezinte evenimente obiectiv, plus ca acum cativa ani cand se infiintase Realitatea TV si la scurt timp Antena 3 aproximativ 70-80% din timpul de emisie era atribuit stirilor, acum sunt 30% stiri si 70% talkshow-uri in care se bat campii pe anumite probleme puerile gen s-a plimbat Udrea cu bicicleta, dar uita sa faca investigatii cu adevarat jurnalistice si sa arate cu cat au fost umflate anumite contracte publice. Ca Boc da la coasa, Udrea se plimba cu bicicleta sau Mazare se duce in Brazilia chiar nu ma intereseaza, in schimb cu cat au fost umflate anumite contracte, dar prezentat punctual si obiectiv ar fi interesant.

      (Citează)

  7. Evident ca ar fi interesante. Doar ca pentru a avea astfel de anchete iti trebuie oameni dedicati si platiti pe masura eforturilor depuse. Dar cand le dai niste bucatele de covrig (ca banuiesc ca aia mici ce lucreaza in presa nu sunt miliardari) tot ce pot face este sa ia ce apare pe mediafax si sa puna intrebari stupide.
    Parca digi24 incearca altceva, dar ne-am obisnuit cu rahaturile celorlalte televiziuni incat parca atunci cand se discuta lucruri altfel ce pot fi interesante, ne pierdem rabdarea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus