un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum descurajezi plata cu cardul și refuzi încasarea în avans

22 Feb 2012  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Mi-am cumpărat ieri de pe tu.ro un tricou. 39 de lei. Faza tare a venit în momentul în care a trebuit să plătesc şi transportul.

Dacă acceptam să plătesc numerar ramburs, transportul mă costa 4 lei. Dacă plăteam cu cardul, online, transportul mă costa 9 lei. E total ilogic.

În mod normal, magazinul ar trebui să încurajeze plăţile online, nu să le taxeze suplimentar. Este în interesul lor ca banii mei să le intre în cont încă din momentul comenzii, nu după cine ştie câte zile când mă găseşte curierul la adresa de livrare. E mult mai simplu, mai curat, să faci încasarea direct în cont decât cash de la curier şi să lucrezi suplimentar pentru depunerea banilor în bancă. Și GeCad, ePayments, Romcard si Mastercard ar trebui să încurajeze același lucru.

O fi din cauza curierului? Nu cred. Pentru curieri este mult mai simplu şi mai rapid ca marfa mea să fie deja plătită. Ei vin la locaţie, îmi dau coletul, primesc o semnătură. Dacă nu sunt acolo, curierul poate lăsa altcuiva coletul, pe când dacă n-ar fi deja plătit ar trebui să contez pe cineva că are şi e dispus să dea banii potriviţi pentru mine. Curierul nu mai căra nici bani şi nici chitanţe la el.

Şi totuşi, pentru că am ales să plătesc cu cardul am dat 5 lei în plus…

    25 comentarii

  1. Stai sa vezi cand iti cumperi bilete de avion de pe net si platesti o taxa de 5-10euro sau mai mult pentru ca platesti cu cardul. Uneori fac diferenta intre visa, visa electronic (gratuit uneori), mastercard.

      (Citează)

  2. Eh, zagrcitii de la noi nu vor sa plateasca comisioanele unei plati cu cardul. Sau daca tot platesc, au ei grija sa incaseze niste bani de la tine, ca sa fie ok…

      (Citează)

  3. Si eu am observat ce zice Ioana mai sus. Intamplarea face ca eu ma ocup de cumparat bilete de avion pentru ai mei si pentru cunoscuti tocmai pentru ca la banalul meu Visa Electron nu mi s-au cerut niciodata bani in plus.

      (Citează)

  4. Sabotor, mi se pare ca atunci cand se plateste ramburs, plateste si vanzatorul ceva comision.

      (Citează)

  5. se intampla si la altii. sunt tone de restaurante in Paris cu 15 Eur minim la plata cu cardul. in acelasi timp sunt magazine cu minim de 0,10 Eur. in schimb la magazinele online plata ramburs este un concept inexistent. card / paypal / virament / cec prin posta (dar fff rar)

      (Citează)

  6. aahhaahha, e extrem de enervant sa nu poti sa editezi prostia scrisa cu 10 secunde mai devreme. am uitat sa scri tocmai ideea principala, ca multe linii aeriene te taxeaza si in Franta pt plata cu cardul, mai ales cele low-cost.

      (Citează)

  7. Stefan, ai uitat de supermarketurile din Franta unde ca sa platesti cu cardul trebuie sa cumperi de minim 5 euro parca, sa plateti cu cecul, minim 15euro.

    Era sa uit de siteurile de gen opodo et co, tot pentru cumparat bilete de avion, care iti trantesc niste taxe de tratare a dosarului (dupa parerea ema ca sa foloseasca ei Worldspan sau Amadeus), de vreo 45 de euro, de ti se taie cheful de cumparat bilete.

      (Citează)

  8. @ioane: depinde de supermarket. eu in Paris nu am vazut pana acum minim 5 eur, in general e intre 0,10-1,00 Eur. cu restaurantele si magazinele mici e mai greu.
    da, opodo e imputit, de aia il folosesc ca motor de cautare (sau liligo, much better) si apoi ma duc si cumpar direct de la compania respectiva.

      (Citează)

  9. taxa de boier.

      (Citează)

  10. E vorba doar de comisioanele foarte mari care se percep la plata cu cardul, prin POS sau online. Stiu ca la GeCad (ePayment) era vorba de undeva in jur de 4 euro / tranzactie + un procent din valoarea cumparaturii. La asemenea comisioane, e si normal sa fie precauti…

      (Citează)

    • Eu m-am simtit nasol platind cu cardul 0,1 euro pe android market cand au fost niste reduceri la diverse programe acum ceva vreme. Dar am platit.

      In apararea tu.ro, ieri la pranz am dat comanda, azi la pranz mi-a fost livrata.

        (Citează)

  11. Da, am observat si eu ca la cumparaturile din market-ul android nu exista conditionari de genul, si nici comisioane nu se percep. Si s-ar putea sa spun prostii, dar acolo tranzactiile cred ca se fac direct prin Google Wallet, deci totul se desfasoara in bucataria proprie daca e asa…

      (Citează)

  12. Salut,

    Da, e din cauza comisioanelor percepute de Gecad. Si preferam sa tinem costul de transport / plata separat de produs, adica daca vii sa il iei de la noi nu platesti nimic in plus…

    Noi am pastrat plata cu card strict pentru imagine ;) comisioanele sunt mari, e foarte putin folosita, are taxa lunara indiferent de cat e folosita si in plus intra si banii dupa 30 de zile de la gecad in contul nostru…

    Rambursul la curier e solutia preferata de mai toata lumea.

    Dan

    PS. si la Android sunt multe comisioane, doar ca Google are un volum mult mai mare ca Romania, de exemplu, cred ca discuta altfel cu Visa ;)

      (Citează)

    • @Ion: eu platesc mereu prin card ca sa nu trebuiasca sa am bani cash cand apare curierul. Dovada astazi, cand a semnat altcineva coletul pentru mine deoarece nu trebuia platit nimic. Inclusiv de cateva ori am luat de la eMAG din acest motiv desi la alte magazine era mai ieftin, dar nu aveau plata online.

      Mie mi se pare ca platile online sunt viitorul, indiferent de suma. Nu mai sunt alternative in afara de Gecad?

        (Citează)

  13. toate cele de mai sus sunt valide. Mai adaug că poate si curierul are comisioane diferite. Caz cert e la Cargus, unde la plata cash a serviciului la preluare colet, sunt reduceri si de vreo 30%, de la 23 la 17 lei.

    Dacă tu plătești cu cardul, e posibil ca și curierul să primească banii conform contract, la X zile (?!).

      (Citează)

  14. notă: după ce am trimis comentariul meu, mi-a apărut si cel al lui Ion Dan Marius

      (Citează)

  15. paypal anyone?

      (Citează)

    • Prea complicat :P Majoritatea magazinelor prefera solutia simpla, gen “ridici de la noi produsul sau plata ramburs” si apoi se mira de ce este eMAG lider de piata, desi ei au preturi mai bune si bunavointa si de toate.

      Tara noastra este caracterizata de un puternic curent de “eu vand produsul X, daca-l vrei vino sa-l iei cum iti zic eu si cum am eu chef”. Nimeni nu merge pe ideea “eu iti ofer o solutie la o problema”, chiar daca problema inseamna trio-ul nevoia de un produs, modul de plata si modul de transport.

        (Citează)

  16. RAZVAN GABRIEL

    22/02/2012 la 10:53 PM

    Salut,

    Incearca si tricourile http://www.bumbac100.ro/ mi se par mult mai reusite si am vazut cum sunt facute,eu am 3 si sunt foarte multumit de ele.

      (Citează)

  17. Comisioanele percepute de procesatori sunt uriase, desi domnii de la agentiile lor de marketing ne spun ca sunt in aceleasi valori ca si la vest-europeni.

    Ideea este ca in cele mai multe cazuri, banii nu intra instant in contul firmei la care faci comanda, ci la 3-7-15-30 zile de la data la care faci plata. Desigur, pentru 3-7 zile comisioanele sunt URIASE iar la 30 zile sunt doar mari.

    Pana una alta, bancile si procesatorii se incapataneaza sa tina sus comisioanele si nu stiu de ce, si nici nu vreau sa stiu de ce.

    Daca magazinul online e mare, costul de ramburs poate fi de doar 1% din comanda, fata de acel uzual 3-4%(poate chiar mai mult daca esti micut) dupa toate comisioanele percepute de procesator & banca. De asemenea, se prea poate intampla ca de la curier sa ai banii foarte repede (1 sapt.), deci iarasi avantaj curierat.

    Procentajul de plati online cu cardul in Romania pentru magazine online din cate stiu eu e INFIM iar magazinele online nu au absolut niciun interes sa promoveze platile cu cardul atata timp cat le afecteaza adaosurile.
    Pana una alta, vorba aia, sa bage Visa bani si bugete de promovare pentru plata impozitului cu cardul, plata pe care o fac 0.00001% din beneficiari fata de o piata incomparabil mai mare a magazinelor online. Nu inteleg ce e in capul lor, dar singurii care pierd sunt ei.

      (Citează)

  18. uite ca mai sunt si cazuri in care este incurajata plata cu cardul: http://www.fashiondays.ro/images/locale/ro/card-free-shipping.png

      (Citează)

  19. am observat si eu aceasi problema cand am luat de la noumax.ro produse apple . Am fost rugat sa achit cash sau OP deoarece la plata cu cardul ei pierdeau un comision din suma si ii dezavantaja. Pentru mine care avea online banking a fost usor sa fac OP fix din banii de pe card dar totusi e mult mai usor sa completezi online cardul si sa faci plata cu el direct. Cum zici si tu , pacat ca nu se incurajeaza :(

      (Citează)

  20. Si cand te gandesti cati bani ajung la Visa sau Mastercard, ca ei sunt cei care au emis cardul …

      (Citează)

  21. @Seba18 FashionDays dupa cum ai vazut vinde articole vestimentare de designer. Acel site are un alt target decat tu.ro . Oferind produse de lux, clientii se asteapta la transport gratuit si alte artifici de marketing caracteristice acestui tip de comert. Transport este gratuit pe acel site pentru ca este inclus in pretul produselor.

    @nwradu Si IKEA prefera sa te duci tu la ei sa iti transporti singur mobila si nu e magazin de la noi. Nu e corect sa comparam modele de business diferite (ce treaba au merele(comerciantii mici) cu perele(EMAG))? Cand o sa ajunga tu.ro de marimea emag sunt sigur ca o sa ofere si ei transport gratuit.

      (Citează)

  22. Incepand cu aprilie 2012 transportul pentru comenzile platite cu cardul pe http://www.bumbac100.ro sunt gratuite in toata Romania, indiferent de valoarea comenzii. :) Deci, se poate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus