un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O curiozitate despre batatoare

11 Aug 2011  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Din ciclul “ce se făcea înainte de Revoluţie şi acum nu se mai face – Ceauşescu salvatorul nostru”, am şi eu o curiozitate. În ultimii 20 de ani s-au mai montat bătătoare de covoare? Prin bătătoare nu înţeleg unealtă cu care loveşti covorul până îl omori, ci acel cadru metalic pe care arunci covorul înainte de a-l lovi brutal.

Fiecare bloc avea câte unul, fiind folosite şi de copii pentru “la mălai”, atârnat, mers pe bară sau ca băncuţă de stat şi povestit, dacă avea şi o bară suplimentară mai la înălţimea şezutului. În timp multe au dispărut, scoase din pământ de noi construcţii, garaje sau pur şi simplu date la fier vechi. Se mai montează altele? În sarcina cui intră, în al cui buget şi în ce evidență sunt ele? Care este acum metoda acceptată de a bate un covor?

    17 comentarii

  1. Stiu de un caz in Brasov in care locatarii au facut cerere la primarie si li s-a montat in spatele blocului (intr-o zona mai retrasa asa, pe deal pe Răcădău) bătător din asta.

      (Citează)

  2. Se montează. De regulă unul din bloc mai meșter dotat cu aparat de sudură, un picamer, un târnăcop și ceva ciment se ocupă de treabă ajutat de încă vreo 2-3 vecini.

      (Citează)

  3. La mine şi-au montat unii mai inimoşi singuri, nu cred că au cerut voie de la primărie. Chestia e ca îl pot folosi doar ei pt. că bara transversală, de sus e demontabilă, adica îşi fac treaba, o scot (bara, adică :)) şi o bagă în uscător (o cameră de la parter unde-şi usucă boarfele cei fără balcon). Aşa că e bine să fii prieten cu posesorii de bătător :), sau eventual, faci şi tu unul şi faci un mic biznis, vorba ceea, dai la tot cartieru’ pe o berică, ceva.

      (Citează)

  4. De aia nu mai joaca puradeii din ziua de azi diri-diri.

      (Citează)

  5. din cate stiu, UE nu ne mai da voie sa avem asa ceva, covoarele se duc la spalatorie la curatat, dupa ei :)

      (Citează)

  6. Aici, langa mine, e sunt 2 blocuri ANL construite prin 2003 care aveau batator.
    Evident ca dupa 2 ani a disparut. Acum au ramas doar gaurile in beton cu partea metalica inferioara la nivelul trotuarului.

      (Citează)

  7. in Cehia, peste tot printre blocuri vezi batatoare si/sau uscatoare de rufe, adica sfori sa-ti pui rufele la uscat afara, da si sunt folosite.

      (Citează)

  8. acum de ce mai trebuie cand ai aspirator de mii de wati putere care scoate si stinghia de parchet de sub covor cand il dai la maxim? inteleg inainte cand dadeai cu matura ca luai doar superficial stratul de deasupra….

      (Citează)

  9. La mine e si chiar l-am folosit sa bat covoare, da parca tot la spalatorie e mai fain.

      (Citează)

  10. Eu nu o sa bat niciodata covoare.

      (Citează)

  11. Eu sunt sărac, n-am covoare în casă.

      (Citează)

  12. Batutul covoarelor sau spalatul lor in zapada mi se par reminiscente comuniste.Si incomode.

      (Citează)

  13. @ioana nu stiu in ce oras esti, dar asa cum ai spus tu, aici in Brno unde sunt eu e plin de asa ceva :)

      (Citează)

  14. Probabil se merge mai nou pe principiul: nu bate covoarele, pentru ca le doare… Trebuiesc ocrotite si covoarele astea, nu?

      (Citează)

  15. Cu intarziere, dar na. In Timisoara,acu vreo 2-3 ani, asociatia de locatari din blocul unde stau a primit somatie de la politia comunitara sa se demonteze respectiva bara, altfel 2000 lei amenda. Nu s-a demontat, impartit amenda venita la toate ap si dupa aia ne-au lasat in pace. Bara tot acolo e, nu prea mai bate nimeni covoare pe ea, dar macar copii se joaca si se distreaza cu/pe/peste/sub/in jurul ei. Mai dau si eu cu piciorul in minge cand vin de la garaj si la bara se joaca o “victorie”= portar neutru-2-3 max 4 jucatori care incearca sa ii dribleze pe ailalti si sa dea gol.
    PS stiai ca nu ai voie sa iti atarni rufele la uscat in balcon?

      (Citează)

    • Nu stiam de balcon. De ce sa n-ai voie?

      Ma mira aia cu impartitul amenzii. Daca sunt 40 de apartamente pe scara, au acceptat sa dea fiecare 50 de lei doar ca sa pastreze o bara? Nu seamana cu blocul in care stau eu.

        (Citează)

  16. e o hotarare locala a primariei Timisoara sau consilului judetean, nu stiu exact, Stiu doar ca am primit pliante acas si ni s-a facut instructajul la o sedinta la care a fost prezent si comunitaru`. Ca cica :”nime nu vrea sa va vada budigaii atarnati si nici nu arata frumos. Si oricum, e lege, n-aveti ce face, eu doar va zic. Daca nu vreti, asta e, dar amenda sa stiti ca vine ca se fac controale si va pozeaza ce atarnati pe balcon” Am incheiat citatul.
    S-a impartit amenda pt ca la mine in scara sunt niste unii mai recalcitranti si care nu accepta ordine de la stat/politie etc asa ca au preferat sa se puna de acord si sa plateasca. La fel s-a intamplat cu gradinile din spatele blocului. Toti aveau 2-3 mp de pamant pe care puneau o rosie, un ardei etc. Vin comunitarii, iar ii dau cu amenda, astia iar platesc( inclusiv eu,n-aveam parcela ca n-am timp sa cultiv taranismul la oras la bloc, nu de alta, ca altfel cine stie; plus ca dorm linistit in loc sa ma pun cu pensionarii din bloc) si uite asa avem bara si gradinite cu legume de sezon la bloc, in ciuda legii si amendei.
    Chiar, la noi se poarta o chestie_ vin comunitarii anu` urmator, ca bah, amenda, ce-i cu astea aci. Adminu de scara si mai cativa- hai ma nene,ce naiba parca nu esti om, ca si anu trecut ne amendasi. Li se arata PV si chitanta de anul trecut si pleaca astia fara sa dea amenda sau ceva, dar cu amenintari: ba, aveti grija, ca acu am fost noi da` la anu nu se stie peste cine dati!
    Romania, mereu surprinzatoare :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus