un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

In spatele concluziilor OMS

1 Jun 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat ieri că acum consideră telefoanele mobile ca fiind cancerigene de aceeaşi natură ca şi plumbul, gazele de eşapament sau cloroformul. După un review al studiilor pe această temă, au anunţat că telefoanele mobile cresc riscul de a face cancer la cap, cifrele avansate fiind o creştere de 40% a riscului pentru cei ce vorbesc măcar 30 de minute pe zi.

OK, ce trebuie observat aici:

1. E vorba de o creştere cu 40% a riscului. Deci nu ai 40% şansă să faci cancer, ci ai cu 40% mai multe şanse. E o mare diferenţă în exprimare. Dacă fără telefon mobil şansa de a face cancer la cap este de 1 la 1000, cu telefon mobil ea devine 1,40 la 1000.

2. OMS-ul n-a făcut vreo cercetare nouă şi inovativă, ci a făcut un fel de statistică a cercetărilor făcute de alţii. Sunt precum cei care adună scorul review-urilor unui joc de pe 300 de alte site-uri şi te informează despre notă medie. Desigur, mă aştept ca OMS-ul să fi acceptat în statistica lor doar acele studii efectuate la modul serios, dar ideea este că nu există o cercetare nouă.

Acestea fiind spuse, există şi un lucru foarte îngrijorător. Cancerul la cap se dezvoltă şi apare într-un timp foarte lung, ceea ce înseamnă că este greu de evaluat. Eu m-am temut mereu de următorul scenariu SF: purtăm telefoanele mobile toată viaţa, pentru că le avem de pe la vreo 18 ani (eu, cel puţin) şi le vom avea veşnic în buzunare. Dacă undeva pe la 60 de ani descoperim toţi că studiile au subestimat efectul şi avem toţi cancer? Murim, o generaţie întreagă, înainte de vremea ei. Dacă descoperi că în codul genetic al copiilor tăi au apărut nişte modificări ireversibile şi aceştia nu se mai pot reproduce? Toţi oamenii expuşi la telefoane mobile nu mai pot avea copii şi nici copiii lor deja existenţi nu pot face alţii. S-a cam dus specia umană, pentru că ne-am baza doar pe cei care nu au avut deloc telefoane mobile, dar câţi sunt aceştia? Niște tărani din satele Chinei?

Pur şi simplu nu se poate elimina acest scenariu. Suntem primii care folosesc telefonul mobil din adolescenţă. Copiii ăştia de au acum 10 ani sunt primii care vor fi avut telefon mobil în buzunar şi la ureche încă din prima zi de şcoală, că aşa e modă acum. Situaţia e la fel peste tot, pentru că acum s-au dezvoltat telefoanele mobile. Nici o ţară nu e mai avansată, ca să poţi zice că alţii le folosesc deja de 50 de ani şi faptul că n-au nimic este o garanţie a faptului că vom fi şi noi ok.

Desigur, nu înseamnă că am putea să renunţăm la mobile, indiferent ce-ar fi ele.

Am mai scris anterior despre mecanismul antenelor: Explicația problemelor antenei de pe iPhone 4 și Cum să te protejezi (ultimul paragraf)

    3 comentarii

  1. Intelegerea mea fata de raportul OMS este urmatoarea: informatiile disponibile sunt insuficiente pentru a afirma ceva cu un grad ridicat de certitudine, dar sunt suficiente pentru a justifica o monitorizare atenta a asocierii dintre unele forme de cancer si utilizarea telefonului mobil.

      (Citează)

  2. Atata timp cat totul e folosit in masura, nu vad nici o problema. Si da, riscuri de a muri ai si cand iesi pe strada la o racoritoare.

      (Citează)

  3. – Sunt pe deplin deacord in legatura cu problema pe care o reprezinta lipsa de stuidii longitudinale.
    In plus, studiile efectuate pana acum aveau in vedere mai ales aparate GSM mai rudimentare.
    Mai nou smartphone-urile au UTMS, HDSPA, bluetooth, wi-fi, nfc la care se vor adauga probabil si altele…

    – Cercetarea stiintifica poate foarte bine sa fie si o menta-analiza. Ba chiar fara meta-analize ar fi deosebit de greu in orice domeniu. O meta-analiza noua e o cercetare stiintifica noua.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus