un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Canon 600D

17 Mar 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

600D este cel mai nou DSLR din gama entry-level/medium-level de la Canon. A fost adus prima oară în România de către magazinul Koyos.ro şi de acolo a ajuns şi la mine pentru un mic review. Spun mic nu pentru că n-aş vrea să scriu pagini după pagini, ci pentru că o săptămână nu este un timp suficient pentru a testa un DSLR şi a-i cunoaşte adevărata valoare. Nici măcar o lună n-ar fi suficient. O părere foarte elocventă despre un DSLR eu consider că se poate forma doar după luni de zile de utilizare şi după mii de cadre trase, multe dintre ele în situaţii neobişnuite.

Aşadar, să purcedem la un review despre cum e aparatul şi ce poate face. Să vedem dacă e bun în tot ce îşi propune sau are vreo hibă ascunsă, vreo decizie ilogică de design care îţi va scoate peri albi în utilizarea de zi cu zi.

Câteva specificații: senzor APS-C de 18 megapixeli, ISO 6400 cu extindere la 12.800, procesor DIGIC IV, ecran de 3 inci cu unghi variabil, compatibilitate cu obiective EF și EF-S.

PACHETUL
Eu am avut kit-ul cu obiectiv 18-55mm. Pe biroul meu a fost teleportată prin curier o cutie aproape cubică ce conţine aparatul, obiectivul (fără parasolar), o curea lată pentru ţinut la gât, un acumulator şi un încărcător, un cablu de date şi unul video. Mai era şi un manual înăuntru, dar nu l-am răsfoit, ca să văd cât de repede mă obişnuiesc cu un nou aparat. Nu are înăuntru nici card, aşa că achiziţionaţi separat unul de calitate.

CONSTRUCŢIE
Aşa cum vă spuneam atunci când am primit 600D-ul, construcţia mi se pare foarte bună. Cu siguranţă este mai bun decât gama entry-level de la Pentax atunci când vine vorba de soliditate şi calitatea materialelor. Plasticul pare mai solid, grip-ul se simte bine în mâna dreaptă, butoanele se învârt ceva mai greu şi nu au joc. Pare un aparat din acela sovietic, solid şi făcut să ţină ani în şir, dar sovietic în sensul bun al cuvântului.


Ecranul de 3 inci este foarte bun. DPI mare, negru intens, este în sfârşit o unealtă potrivită pentru a vedea fotografiile realizate, o unealtă pe care poţi să-ţi dai seama dacă imaginea respectivă e bună sau nu. În plus, e rabatabil, poate fi răsucit în sus, jos sau lateral pentru a face fotografii (pe live view) din unghiuri mai greoaie (de exemplu peste capetele oamenilor la o adunare sau la un auto-portret). Cel mai mare avantaj vine din faptul că poţi întoarce ecranul cu faţa spre aparat şi astfel e protejat de zgârieturi sau de frecarea cu haina atunci când îl porţi la gât.

Butoanele de pe spate nu prea mi-au plăcut. Sunt prea multe şi dispuse peste tot, dar nu sunt foarte uşor de înţeles pentru un începător, cel puţin nu dacă nu citeşti şi manualul.

Flash-ul este la fel ca la orice alt aparat de acest tip: suficient cât să faci nişte fotografii la lumină proastă, dar nu la distanţă mare. Toţi conectorii sunt ascunşi sub cauciucuri de protecţie, dar acestea nu stau prea bine fixate, ci trebuie îndesate bine de tot la locul lor, cel puţin până se tocesc un pic. Conectorul este un mini-USB clasic, din fericire. Ca greutate aparatul este uşor, deşi eu am avut doar obiectivul 18-55mm din kit ca să-l cuplez pe el.


Acumulatorul este unul dedicat, Canon nedorind să facă pasul spre utilizarea celor AA. Eu am făcut 391 de fotografii şi câteva filme în decurs de o săptămână şi acumulatorul nu dădea semne că s-ar termina. Nici încărcarea iniţială n-a durat mult. Aş zice că după ce cumperi unul de rezervă, ca să-l ai la tine în cazul în care eşti în centrul Parisului în vizită şi ţi se termină cel din aparat, eşti asigurat până când ai ocazia să-l reîncarci pe primul.

FOTOGRAFIERE
În primul rând, focalizarea se face foarte rapid şi eficient. Culmea este că mi s-a părut că face focalizarea mult mai rapid atunci când e setat să o facă automat pe toate punctele posibile decât atunci când îl forţez să focalizeze doar pe punctul central, pentru că aşa îmi place să fac atunci când sunt în aglomeraţie şi vreau să focalizez pe ceva anume.

Fotografia se face imediat. Practic focalizarea plus fotografierea durează din ce în ce mai puţin la aparatele moderne şi 600D nu face excepţie. Eu am fost foarte mulţumit de rapiditatea lui. Fotografiile ies realiste, în culori plăcute şi nu mi s-au părut suplimentar săturate. Aş vrea să scriu mai multe aici, dar nu am ce. E un DSLR, e de ultimă generaţie, face fotografii foarte bune şi de calitate bună. Îmi place şi stabilizatorul optic din obiectiv, deoarece din cele aproape 400 de cadre trase n-am nici unul mişcat.

Se vede că se acordă ceva atenţie şi începătorilor. 600D nu este doar un DSLR mai ieftin decât altele din gama Canon, ci chiar un entry-level în sensul complet al cuvântului, fiind gândit ca un aparat pentru începătorii în ale DSLR-urilor. Modul Auto e chiar auto, face aparatul toată treaba. Există şi un mod C.A. pe care poţi influenţa setările aparatului indicând ce fel de scenă vrei să fotografiezi, cât de defocusat vrei să fie planul îndepărtat şi alte asemenea lucruri.

Nu mă omor după meniurile de pe Canon. Mi s-au părut greoaie şi e nevoie de multe apăsări pentru a schimba unele setări. Sunt un pic neintuitive şi îţi trebuie vreo săptămână să te obişnuieşti cu ele dacă nu ai mai utilizat Canon-uri până acum. La început mereu apăsam alte butoane sau uitam că o anume setare are buton separat în altă parte pe aparat.

FILMAREA
600D filmează Full HD la 24 sau 25 fps. În timpul filmului faci zoom manual, iar focalizarea se face din butonul de shutter, deşi uneori durează un pic şi îţi strică filmul. Calitatea este foarte bună pentru un aparat foto. Am pus mai multe clipuri pe net şi am scris mai pe larg aici.

CE-I RĂU
Ce nu-mi place este că flash-ul se declanşează automat pe prea multe moduri. Asta înseamnă că apeşi pe jumătate butonul de declanşare, aparatul îşi face setările şi ridică automat flash-ul, ceea ce eu nu vreau. La Pentax e simplu. Dacă flashul este coborât, aparatul calculează automat setările ştiind că nu voi folosi flashul. Dacă îl ridic eu, manual, aparatul calculează setările luând în considerare faptul că va declanşa flash-ul. Aş vrea să fac la fel şi la Canon, dar adevărul este că pe Auto, Portret, Macro şi o grămadă de alte moduri automate aparatul decide singur dacă ridică sau nu flashul. Dacă vrei să lucrezi aşa cum v-am prezentat eu mai sus, foloseşti P sau M, dar mi se pare cam prea idiot-proof toată treaba aceasta.

De asemenea, aparatul nu are un mod Sv, adică Sensitivity Priority. Asta înseamnă că-i reglez eu ISO-ul dorit şi aparatul îşi găseşte singur celelalte setări. Eu folosesc asta când fotografiez diverse produse venite la review, punând aparatul pe ISO 100 şi nepăsându-mi de timpul imens de expunere deoarece folosesc un trepied. Nu e un mare inconvenient, căci poţi folosi orice alt mod pe care poţi forţa ISO-ul la valoarea pe care o vrei tu, dar acelaşi lucru ar fi valabil şi pentru Tv şi Av. Dacă acestea există, de ce nu şi Sv-ul?

Problema apare la zgomotul de pe imagine, unde Canon nu a făcut modificări majore. La ISO 6400 zgomotul e zgomot, vizibil şi mereu acolo, ca prietena nesuferită a fetei pe care încerci să o vrăjeşti (ok, nu mă pricep la metafore de liceeni; prea bătrân). Nu am văzut diferenţe faţă de alte aparate Canon, aşa că ştiţi la ce să vă aşteptaţi.

Sunetul de declanşare este prea tare şi mai înalt, ceea ce înseamnă că nu prea poţi face fotografii pe furiş, că te aude lumea. Da, ştiu, nu e un motiv real să nu-mi placă aparatul, dar trebuie să-i găsesc şi ceva de rău, că nu e nimic perfect.

CONCLUZIE
Un aparat bun, solid şi cu o calitate foarte bună a imaginilor. E o nouă generaţie în gama entry spre medium-level şi nu aveţi motive să vă feriţi de el dacă vreţi să mergeţi pe brandul Canon. N-are nimic rău în afară de chestii subiective de-ale mele sau alte probleme pe care orice DSLR din această categorie le are, iar în plus face şi filme foarte bune.

Îl găsiți pe koyos.ro in următoarele variante:

Mai jos sunt fotografii făcute cu 600D. Pentru fotografii cu aparatul în sine citiți primul post.

    13 comentarii

  1. AV si TV se folosesc pentru ca schimba cum iese poza. SV este o aberatie…

      (Citează)

  2. cateva observatii:

    – modul “Sv” se cheama “P” la Canon, cred ca asta e ceea ce cauti
    – modurile automate (full auto, portrait, etc) sunt gandite sa fie idiot proof, de aceea ridica blitzul automat (dar doar daca lumina este insuficienta ca sa nu-ti iasa poza nemiscata) – daca nu-ti place, foloseste modurile manuale (M, P, Av, Tv, …) pe care le foloseste orice utilizator trecut de primii pasi de initiere

      (Citează)

    • Nu, modul P este un auto pe care poti schimba mai multe setari. Il au toate.

      Ce nu-mi place e ca uneori ridica flash-ul desi lumina este foarte buna pentru o poza. Sa creasca ISO-ul, ca de aia imi iau aparat scump cu senzor de calitate. Adica baga flash-ul in interior bine luminat sau pe la ora 17 cand e destula lumina afara pt o fotografie de ISO 800.

        (Citează)

  3. Treaba cu Sv nu prea o inteleg nici eu, desi poate sunt incepator in ale fotografiei si de-asta.
    Din moment ce ai modul Tv, nu vad utilitatea modului Sv, avand in vedere ca poti obtine aceeasi expunere (cel putin in teorie) daca scazi viteza shutter-speed-ului si cresti valoarea ISO si invers – cu cat ISO e mai mare, cu atat shutter speed-ul poate fi mai mic (mai rapid).
    Repet, sunt incepator deci orice explicatie cu privire la acest lucru e binevenita.

      (Citează)

  4. Radu, are ISO sub 100 ? Cat e ISO maxim (stiu cum e cu zgomotul) dar is curios pana unde l-au dus la modelul 600.

      (Citează)

  5. adrian: iti zic eu – nu exista

    setarile de tv sunt facute pentru a prinde/a nu prinde miscarea
    setarile de av sunt facute pentru a te juca cu DOF-ul

    probabil sunt aparate care au bagat si jucaria aia cu iso-ul. Dar e inutila sau, cel putin, necontrolabila

      (Citează)

    • Exista trei elemente care contribuie la cat de luminoasa este o imagine.

      Timpul de expunere (il poti impune pe modul Tv) – e vorba de cat timp e lasata lumina sa ajunga in senzor. Mai mult timp, mai multa lumina intra in aparat.
      Apertura (o poti impune pe modul Av) – e ca pupila la ochi si decide cat de mare e deschiderea (gaura, daca vrei) din aparat prin care lumina ajunge la senzor. Daca deschiderea e mare, ajunge mai multa lumina la senzor decat in cazul opus, ca are pe unde intra. Un efect secundar al aperturii, care are legatura cu fizica propagarii luminii, zice ca la o deschidere mare fundalul este defocusat, iar la o deschidere mica (cand intra mai putina lumina) fundalul este foarte clar.

      E ca un robinet. Timpul de expunere descrie cat de mult timp tii robinetul deschis. Apertura descrie cat de deschis este, ca in functie de asta intr-o secunda poti lasa un suvoi de apa sau o picatura.

      Al treilea elemente este ISO-ul, care se refera la amplificarea semnalului ce ajunge pe senzor. Daca ISO-ul e mare, atunci si amplificarea este mai mare si deci imaginea este mai luminoasa. Ca orice amplificator, apare zgomot nedorit, in cazul imaginilor zgomotul fiind acei purici enervanti care distrug detaliile.

      Prin urmare, cat de luminoasa iese o fotografie depinde de cei trei facturi. Cat timp lasi lumina sa intre in aparat, cat de mare e deschiderea prin care intra lumina in tot acel timp si cat de mult este apoi amplificat semnalul din senzor. Pe modurile Tv, Av sau Sv poti bloca una din cele trei valori, dar celelalte doua sunt alese de aparat. De exemplu vrei ca toata imaginea sa fie limpede si atunci mergi pe Av si alegi o apertura cat mai mica. Aparatul calculeaza automat ce timp de expunere iti alege si ce ISO.

      Modul Sv imi este util atunci cand imi pasa doar ca imaginea sa fie fara zgomot. Aleg ISO 100 si nu-mi pasa daca aparatul imi impune atunci un timp de expunere mai mare (pt ca mai multa lumina sa ajunga pe senzor inca de la inceput, din moment ce amplificarea ulterioara e foarte mica), pt ca folosesc trepiedul si deci imaginea nu iese miscata, nu-mi pasa nici ce apertura alege, pentru ca fundalul nu e important.

      Fotografia de mai jos e facuta la ISO 100 de exemplu si nu are deloc zgomot in ea, desi e noapte.
      https://www.nwradu.ro/wp-content/uploads/2011/01/IMGP9190.jpg

      Iti recomand sa citesti pe Wikipedia despre DSLR-uri, modul de functionare al oglinzii, explicatia aperturii si a adancimii de camp si a timpului de expunere. Sunt explicate destul de ok acolo.

      @Mihai: ISO intre 100 si 6400, cu posibilitatea unui high-ISO de 12800, dar nu stiu exact ce presupune acest mod si cum obtine dublarea amplificarii. Aparatele high-end urca la ISO-uri mai mari, dar alea oricum au senzori care la ISO 6400 nu au zgomotul acestuia. Sub 100 nu cred ca mai coboara vreun DSLR. Pentax-ul meu in mod default incepea de la ISO 200, a trebuit sa-l setez eu din meniu sa accepte si ISO 100.

        (Citează)

  6. pe av si tv iti setezi tu iso-ul. Dece ti-ar trebui un mod separat?

      (Citează)

  7. @radu la poza din comentariu, ai folosit trepiedu :P sau ai pus camera pe capota masinii :)

      (Citează)

  8. “Ce nu-mi place este că flash-ul se declanşează automat pe prea multe moduri. Asta înseamnă că apeşi pe jumătate butonul de declanşare, aparatul îşi face setările şi ridică automat flash-ul, ceea ce eu nu vreau.” – well, ar trebui să aibă un mod separat „noflash” care e identic cu A, doar că nu pornește blitz-ul. cred că-l văd și în poze, e un simbol de fulger tăiat. sau poți să folosești P, unde blitz-ul se declanșează doar prin butonul dedicat de pe stânga.

    cât despre sensitivity priority… personal n-am auzit niciodată de vreo cameră să aibă așa ceva separat și nici de vreun client care să ceară așa ceva – și am auzit destui, pentru că am lucrat într-un call-center :)

      (Citează)

  9. totul este foarte corect dar nu stiu cum sa seteaza pentru filmare la cateva secunde mi se opreste filmarea automat.

      (Citează)

  10. totul este foarte corect dar nu stiu cum sa seteaza pentru filmare la cateva secunde mi se opreste filmarea automat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus