un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nimic nu multumeste o natie de carcotasi

25 Nov 2009  ·

GÂNDURI  ·

1 comentariu

În Capital apare un interviu cu Mihai Voiculescu, unul dintre cei care a contribuit foarte mult la maparea României în Google Maps. Când am început să lucrez eu în Google Map Maker (instrumentul cu care se creează hărţile din Google Maps) dădeam în orice zonă a Bucureştiului peste editările “Cartografului”, iar culmea e că, aşa cum precizează chiar el în articol, a lucrat în principal alte oraşe, gen Târgu-Jiu. L-aţi văzut şi pe aici, comentând în posturile mele despre Maps şi îl puteţi găsi pe blogul ITbox.

Comentariile de la articolul din Capital sunt însă elocvente pentru a vedea câţi oameni inutili au acces pe net. Jos pălăria pentru cei câţiva care au spus “bravo Mihai, mulţumim!”. Restul însă au de comentat numai tâmpenii din care reiese clar că nici măcar nu ştiu despre ce muncă e vorba şi cum se face ea. De exemplu e unul care se întreabă de unde a avut datele GPS, de la fraierii care chiar muncesc pe teren cu GPS-ul în mână? Nu, drumurile din Maps se trasează peste cele fotografiate din satelit. Nu-ţi trebuie date GPS, totul e mult mai simplu. Alţii tot dau exemple gen norc.ro, salutbucuresti.ro/harta/ sau OpenStreetMap. Da, foarte bune, dar eu pe telefon am integrat Google Maps şi Google Latitude (şi pe Android şi pe Windows Mobile), aşa că am nevoie ca harta să fie pe Google, nu pe alt site. Un alt comentator se plânge ca românii fac pe gratis munca, în timp ce “o hartă o româniei actualizată şi completă costă câteva milioane de euroi. ca apoi să fie vândută pentru fiecare dispozitiv de tip igo cu 30 euro/buc“. În primul rând, o hartă actualizată şi completă a României, precum cea făcută de SunCart şi inclusă pe iGO, costă 3000 euro/lună dacă vrei acces la ea, nu milioane de euroi. Poate 100.000 de euro dacă o iei direct. În al doilea rând, Google o oferă gratis pe cea făcută de aceşti utilizatori. Nu cere bani pe ea, ba chiar oferă gratis şi navigaţie şi în ţările civilizate actualizare în timp real pentru trafic sau blocaje de drum.

Aşa e la noi. Dacă cineva face o treabă pe gratis, eventual pentru unii care au bani, gen Google, atunci e fraier. Sau hoţ. A vrut să-i ajute pe alţii fără să câştige nimic? Cum să facă un român aşa ceva? “vindeţi-vă pe gratis timpul fiindcă în acest fel, apple va vinde mai multe iphone-uri cu google maps integrat“. Eu mi-am vândut timpul fără să-mi pese că Apple va vinde mai mult (chiar sper să o facă, viaţa ar fi mai uşoară dacă toţi ar avea un smartphone în buzunar): eu mi-am desenat cartierul, altcineva pe-al lui, Mihai pe-al său, iar zilele trecute am navigat folosind Google Maps pe telefon de la Răzoare la ieşirea spre Alexandria, iar apoi de pe Lacul Tei până la Piaţa Dorobanţi, uitându-mă pe hartă pe ce străduţe e sens unic şi pe unde să o iau ca să ajung direct la destinaţie. Astea sunt nişte românisme, să profiţi de un serviciu gratis, dar apoi să râzi şi să-i numeşti fraieri pe cei ce l-au făcut pentru tine.

    1 comentariu

  1. Eu rămân rece când citesc comentarii de genul. Am devenit imun la idioţi care comentează pe marginea unui subiect despre care ştiu foarte puţine. E foarte uşor să iţi dai cu părerea, dar ca să faci …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus