un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La sfarsit de Steaua Pandorei

4 Jul 2009  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Am citit în ultimele două săptămâni cărţile Pandora’s Star şi Judas Unchained, ambele volume alcătuind o saga SF scrisă de Peter Hamilton. De mult n-am mai citit cu aşa plăcere o carte science-fiction. Povestea are loc peste câteva sute de ani, într-un univers în care omenirea a colonizat o bună parte din galaxie folosindu-se de călătoria instantanee prin porţi stelare, ceva asemănător serialului Stargate. În momentul în care cercetează două sisteme solare îndepărtate, ce sunt încercuite de sfere Dyson, eliberează din greşeală rasa extraterestră ce era închisă pe acele planete, o rasă ce avea ca unic scop exterminarea oricărei alte forme de viaţă. Un mare război începe, iar acţiunea se desfăşoară pe trei planuri: invazia extraterestră despre care vorbeam, apoi un grup rebel ce susţinea că omenirea este influenţată de o entitate extraterestră ce complota din umbra pentru a ne distruge şi încercările poliţiei de a captura aceşti rebeli şi nu în ultimul rând călătoria unui personaj prin diverse lumi extraterestre, încercând să afle mai multe despre invadatorii misterioşi.

Cartea are multe personaje iar cele trei fire epice se îmbină frumos spre un final în care toţi se vor reuni pentru a distruge inamicii comuni. Mi-au plăcut şi ideile din carte, călătoria instantanee prin porţi, implanturile purtate de fiecare om, ce îi permiteau o să fie conectat permanent la Internet, televiziune şi alte forme de comunicaţie, precum şi să-şi stocheze amintirile în memorii externe, nemurirea făcută posibilă prin întinerirea corpului şi clonarea celor ce mureau pentru ca apoi trupurile să fie umplute cu amintirile stocate, clasa politică ce era controlată de membri ai familiilor foarte bogate și alianțele lor. Sunt multe idei bune, personajele sunt credibile iar acţiunea e mereu interesantă. Cartea are talentul de a te face să vrei să citeşti şi următorul capitol.

Se găseşte la editura Tritonic sub numele de Steaua Pandorei, vreo 4 volume. Atenţie, dacă vreţi să citiţi mai multe detalii pe Wikipedia, fiţi avertizaţi că acolo sunt spoilere mari care pot strica farmecul cărţii şi al misterelor din ea. Nu intraţi acolo, veţi regreta apoi.

    10 comentarii

  1. acum tocmai dadeam comanda pe amazon la a doua carte din “void trilogy” continuarea la steaua pandorei

      (Citează)

  2. Ma apuc si eu de Void Trilogy, desi subiectul pare cam neatragator si al treilea volum apare in 2011, pana cand uit ce am citit aici.

      (Citează)

  3. Dan Simmons – Hyperion ai citit? Am terminat ieri Lord of light si vreau sa ma apuc de Hyperion sau Steaua Pandorei… Ce sa aleg? :p

      (Citează)

  4. N-am citit asa ca nu te pot ajuta. Steaua Pandorei mi-a placut mult, dar nu stiu cum se compara cu Hyperion.

    Cum ti s-a parut Lord of Light? Eu l-am inteles bine abia la a doua citire, cand deja stiam personajele si ce urmarea fiecare si am inteles mai bine primele capitole care la prima citire erau cam misterioase.

      (Citează)

  5. Da, o a doua recitire ar merita sa intelegi mai bine personajele insa am avut un hint de la inceput cu ordinea capitolelor, altfel n-as fi inteles nimic din cap 2 :p

    Ce nu-mi place la Zelazny e ca punctul culminant e prea scurt. Construieste intriga in detalii iar finalul dureaza cat o propozitie.

    P.S. M-am apucat de Hyperion. Urmeaza Steaua Pandorei din care am doar vol1.

      (Citează)

  6. Asa face mereu Zelazny, concluzia o pune in cateva pagini maxim. Cred ca a fost genul de autor interesat mai degraba de cum s-a ajuns acolo, nu de finalitate si ce se intampla dupa. Sa citesti seria Amber, incepand cu primul volum Noua Printi in Amber, este o poveste extraordinara iar personajele sunt foarte misto.

      (Citează)

  7. Sunt la cartea 7 din seria Amber dar fac pauza si citesc si altceva. :)

      (Citează)

  8. am citit discutia si ma tot intreb care mi-a placut mai putin, steaua pandorei sau hyperion… si nu-mi dau seama, ca amandoua m-au obosit :D totusi cred ca hyperion (volumul 1 adica, fall of… e mai naspa) e mai interesant, cel putin luat pe bucatele, decat pandora in care e un singur fir narativ care chiar m-a prins – ala care are cele mai putine pagini, evident.

    oarecum ontopic: http://www.nesfa.org/press/Books/Zelazny-Project.html
    eu salivez, o sa le iau pe toate 6 in decembrie ca sa economisesc la taxele postale…

      (Citează)

  9. am terminat prima parte (din cele 6) din Hyperion si mi-am dat seama cat de mult imi plac cartile in care sunt descoperite si analizate rase noi (vezi Bikura in Hyperion si Piggies in Speaker for the Dead). Asa ca daca mai stiti si alte carti in genul acesta, pls enlighten me :D

    @Jen: December (but no promises) :p Poate-mi imprumuti si mie unul dintre volume cand iti vor fi livrate. Vroiam sa ma ofer sa iti aduc din Londra ( plec in 2 saptamani) primele volume insa m-am uitat pe amazon.co.uk si pretul e prohibitiv.

      (Citează)

  10. Și mie mi-au plăcut „Steaua Pandorei” și „Hyperion” – plus că au anumite concepte similare, ca de ex. civilizația interstelară conectată strâns de găuri de vierme. Apropo de asta, sunt curios dacă și cât s-a inspirat Hamilton de la Dan Simmons :)
    Însă continuările – trilogia Void și Endymion – au fost cam dezamăgitoare…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus