un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

In drumetie la Bookfest

21 Jun 2009  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

Am fost sâmbătă pe la târgul de carte Bookfest, la Romexpo. Intrarea gratuită e un semn că le-a mai venit mintea la cap, că nu poţi să chemi lumea să cumpere cărţi şi le ceri şi taxa de intrare. Târgul se ţinea în vreo 4 pavilioane, dar doar primele două erau cu adevărat interesante pentru publicul larg. Acolo erau editurile cu multe cărţi şi titluri interesante, acolo era aglomeraţia mare şi standurile frumos amenajate. În celelalte pavilioane erau editurile mici şi cele de nişă.

Am văzut mai puţine titluri care să mă intereseze decât la Gaudeamus-ul din noiembrie. Poate şi o consecinţă a crizei e faptul că eram mult mai puţin dispus să cumpăr ceva. M-au atras, culmea, nişte cărţi de bucate. Erau la editura Noi câteva cărţi mici, una cu burgeri şi grill, alta de mâncăruri de zi cu zi, alta de prăjituri, toate cu ingrediente banale, chestii pe care le găseşti cu uşurinţă. 25 de lei fiecare, reduse la 20 pe perioada târgului. Nasol este faptul că erau în engleză, mai ales acestea pentru gospodine ar trebui traduse în română.

O editură avea întreaga gamă a cărţilor scrise de Dr. John Gray, care a devenit celebru prin titlul “Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt din Iad” şi dându-şi seama că e o vacă bună de muls, a mai scos vreo 10 cărţi cu titlul făcut după formula “barbați-femei-Venus-Marti-verb-locație”. Mi-a plăcut şi cartea Străzi, pieţe, case din vechiul Bucureşti, dar din păcate e tipărită pe hârtie proastă şi are fotografii mici. Un album de calitate cu acelaşi subiect ar fi fost chiar interesant.

Mă gândeam că pentru cărţi ar trebui aplicat pe scară largă sistemul buyback, cu câteva excepţii. De exemplu mi se pare inutil să ţin în bibliotecă o grămadă de cărţi (aşa cum am acum). Mai bine expun diverse suveniruri şi amintiri luate din ţările străine sau tot felul de alte obiecte dragi mie. Dar cărţi de ce? Să mă laud că vai câte am citit, atunci când vine cineva în vizită şi le vede? Nu-mi pasă de acest aspect. Odată citită o carte, de obicei nu o reciteşti, decât în cazul unor titluri excepţionale. Aşa că ce rost are să o păstrezi? Ar fi mai bine să o poţi vinde mai departe, sau înapoia editurii şi luă alta în schimb sau orice altceva. Cărţile trebuie rulate, nu păstrate ca să acumuleze praf. “Schimb de cărți” e un început bun. Singurele pe care într-adevăr le-aş păstra în bibliotecă ar fi albumele acelea scumpe, cu imagini de bună calitate, precum au cei de la Taschen pe toate subiectele posibile. Le știți, e plin la Sala Dalles de ele, sau în Diverta. Pe acelea poate chiar le-ai mai scoate din bibliotecă atunci când bei o cafea şi ai chef să te mai uiţi pe câteva castele din Bavaria, sau să mai vezi nişte tablouri din 1001 Picturi Celebre, sau să te uiţi pe aranjamentele din 100 Grădini de vis şi alte astfel de titluri. Păcat că sunt cele mai scumpe, dar le-aş lua pe toate dacă aş putea.

În alte ştiri, impulsionat de Bookfest, m-am apucat să citesc Steaua Pandorei de Peter Hamilton. Un SF în două volume cu extratereştri, nave, sfere Dyson şi războaie, acţiune ce pare interesantă din descriere. Până acum am ajuns la un sfert din carte şi încă n-au construit nava, ba chiar am impresia că nici n-au fost introduse toate personajele :|

    2 comentarii

  1. Pe okazii.ro se practica revanzarea cartilor, ceva similar cu amazon (sunt putine titluri la care chiar exista licitatie, de regula lumea pune pret de buyout si-atat). Cat despre Steaua Pandorei si Judas Unchained, recomand cu caldura! Un SF de calitate.

      (Citează)

  2. Eu mi-am luat Hyperionul, Semne bune, antologia SF de la Millenium si inca vreo 4 carti de la Nemira Nautilus. Am de acum ceva timp si vol 1 din Steaua Pandorei si daca-mi va placea, voi lua si urmatoarele. Astept recenzia volumului 1 :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus