un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Educatie cu bastonul

27 May 2009  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

O teorie de-a mea spune că unele probleme curente ale societăţii nu pot fi rezolvate prin educaţie şi vorba frumoasă, ci prin amenzi şi legi mai dure. Mă refer la chestii precum strânsul gunoaielor după ce pleci de la un grătar făcut în natură, vandalizarea oraşului, şofatul corect prin trafic, etc.

De la sine

Unele ţin doar de educaţie. Dacă eşti crescut în spiritul igienei, al ordinii şi conştientizezi câtă muncă este necesară pentru a face o curăţenie în casă, probabil că nu vei arunca nici prin oraş gunoaiele pe stradă sau mucurile de ţigară pe jos, chit că sunt biodegradabile. Când pleci de la “iarbă verde” nu e chiar aşa greu să îndeşi sticlele goale şi pungile de chipsuri într-o sacoşă pe care să o arunci la un coş de gunoi. La fel îţi vei educa şi copii, iar alţii îşi vor corecta şi ei apucăturile prin puterea exemplului tău. Cred că e suficientă atingerea unei “mase critice”, când chiar oamenii vor reacţiona atunci când vor vedea un comportament inadecvat în jurul lor. Dacă 9 oameni îşi strâng gunoaiele după ce mănâncă un grătar, dar al 10-lea nu, sper să se ajungă la un moment când acei 9 îi vor atrage atenţia ultimului şi îl vor obliga să strângă şi el.

Forţat

Din păcate pentru multe alte chestii e nevoie de legi mai stricte şi de penalizări dure. Mă uitam recent la ProMotor unde era prezentată o maşină electrică şi mă gândeam că mi-ar plăcea să am şi eu una. Să nu poluez deloc, ce mişto ar fi! Aer mai curat, praf mai puţin. Aiurea! Dacă eu îmi iau o maşină nepoluantă, nu se schimbă nimic. Mai sunt alte 1.299.999 de maşini în Bucureşti, toate scuipând noxe pe eşapament, iar majorității posesorilor nu le pasă de acest lucru. N-am auzit pe nimeni să se gândească, atunci când aleg sau visează o maşină nouă, la cât de poluantă este, ci toată lumea e interesată de putere, viteză şi confort propriu. Că scoate sau nu fum ca un dragon supărat e nesemnificativ. Această problemă, a poluării, nu se poate corecta sperând că oamenii se vor orienta singuri spre maşini electrice, ci prin legi clare şi eventual dure. Ai peste o anumită cifră de noxe pe kilometru? Nu mai ai voie să mergi cu această maşină. Legi precise, teste, amenzi, şi s-ar îmbunătăţi situaţia. Principiul acesta al legilor şi amenzilor merge în foarte multe cazuri:

  • O grămadă de oameni se consideră prea buni pentru a strânge rahatul lăsat de câinii lor pe trotuare, iar noi restul trebuie să facem slalom printre ei ziua.
  • Dacă eu semnalizez în trafic la schimbarea direcţiei, nu blochez intersecţia şi nici nu parchez aiurea, nu înseamnă că alţii vor fi impresionaţi şi îmi vor urma exemplul. Amendă scrie pe ei, altfel nu au motive să-şi schimbe comportamentul.
  • Ai luat ţeapă pe la vreun magazin sau nu sunt respectate regulile din comerţ? Fă-le reclamaţie, nu sta să înghiţi. Din bun-simţ nu va renunţa nimeni la profit.

Lista poate continua. Foarte multe lucruri ar fi mai plăcute în viaţă dacă ar exista legi bune şi cine să le aplice.

    9 comentarii

  1. Dupa ce am avut ocazia sa vad vreo 2 tari vest-europene si nivelul civilizatiei la care s-a ajuns, in care se vede clar ca aceasta educatie a curatului, frumosului, a fost construita in timp, nu pot ajunge decat la concluzia ca religia a avut multe de spus in educarea omului.

    Aici nu ma refer la credinta in Dumnezeu, ci la modul in care clericii catolici conduceau tarile vestice si modul in care se asigurau ca adeptii catolicismului respecta regulile, uneori cu adevarat exagerate, impuse de “cei de sus”, diferenta intre ortodoxism si catalocism fiind enorma, cel putin acum.

    Poate gandesc eu prea departe, dar cred ca in trecut, pana spre anii ’80, religia a avut un rol foarte important in fiecare stat, cu atat mai mult cu cat este dezvoltat.

    PS tot incerc de vreo 10 min sa ma gandesc la o tara in care religia ortodoxa este predominanta si este printre marile puteri mondiale, dar nu am nicio sansa. mexic nu se pune

      (Citează)

  2. Eu nu cred ca are vreo treaba cu religia ci mai degraba cu ce zice nwradu. Amenzi. Mari. In Michigan unde stau acum i-au ridicat uni prieten masina. 700 $ si masina era la nici 1 km. Pai la o amenda cat salariul unora pe 2 saptamani nu parchezi nici sa te pice cu ceara. Bine ca pe aici ai si unde parca. Eu mi-am luat o amenda saptamana trecuta pentru facut aiurea la stanga 120 $. In Paris daca te parchezi ca vaca gasesti masina la vreo 30 de km, si te si costa cateva sute de EURO.
    Si mai am un exemplu de un olandez venit in Ro, care la inceput dadea ture in jurul cladirii 30 de minute pana parca regulamentar. 6 luni mai tarziu scuipa seminte pe geam cu restul de angajati. Asta ultima in Ro :).

      (Citează)

  3. Religie ortodoxa, mare putere – Rusia.
    Tot pe subiectul lui Geo, noi suntem asa cum suntem datorita in principal combinatiei nefericite intre latini si otomani. Daca te uiti atent toate populatiile latine au cam acelasi comportament atat in mediul privat cat si in societate.

    Pentru a se impune acest sistem de amenzi ar trebui adusi oameni din tari fie anglo-saxone fie asiatice care sa fie pusi la conducerea acestor organisme. Degeaba avem legi si contraventii pt incalcarea lor daca cei care le aplica sunt tot romani.

      (Citează)

  4. nu mai stiu care angajasera japonezi peste tot in conducere, sa le faca legi, sa le aplice… au dus-o bine pana au zis ca “Gata, de-aici putem si noi”…

    in rest sunt foarte de acord, ai calcat pe bec, juma de salariu. Bine chestiile astea nu se pot aplica unde e coruptie. Noi, romanii, nu mai avem nici o sansa, tre sa angajam pe cineva. Altfel…

      (Citează)

  5. E vorba de lege si mai ales de aplicarea ei . Legi sunt la noi o gramada dar putine bune iar alea care sunt bune , nu se aplica . Rezultatul il vedeti zilnic.
    Eu cred ca in lumea in care traim nu putem schimba nimic fara frica .Omul e miscat de 2 “lucruri” , propriul interes si frica . Geo are dreptate , intr-un timp religia a fost o metoda de a manipula masele (prin frica , frica de Dumnezeu) pe timpuri durata de viata era foarte scurta iar din cauza inculturii raiul si iadul erau foarte apropriate de oameni dar credinta s-a pierdut cu timpul . Cruciadele s-au dus sub pretextul “God’s will” , acum nu mai merge.
    E nevoie din punctul meu de vedere de o noua ordine .
    Raman stupefiat cand vad tari din Occident care au droguri legalizate si sunt altele in momentul de fata care sustin ca populatia doreste acelasi lucru . Pai daca este “democratie – puterea poporului” sa fie pentru lucruri bune nu tampenii. Nici libertatea asta nu e atat de grozava daca se ajunge la un nivel prea ridicat (la noi e exemplul cel mai bun) . Pe timpul comunismului cand te oprea “militia” pe strada , avea cumva cineva tupeul sa ridice macar tonul ? eu asta intreb (ca se faceau abuzuri, de acord , in orice tara se fac )
    Dau exemplu clar de ordine impusa prin forta . Poate ati auzit de Iordania . Daca in Iordania furi si esti prins iti este taiata mana stanga prima data , urmand dreapta daca se va mai repeta. Rezultatul – nu exista magazin inchis cu lacat .
    As prefera sa traiesc in o tara cu astfel de legi. Sperante pentru “democratie ” in viitor nu exista la cum se “misca” lumea.

      (Citează)

  6. Arthur – da, Rusia e putere mare, dar nivelul de trai este foarte scazut. Diferenta dintre cei bogati si cei saraci este uriasa si civilizatia in sine este foarte scazuta.

      (Citează)

  7. Cred ca cele mai bune exemple le-a dat Combo. Scurt si la obiect. Fara taieri de maini si alte barbarii din acestea: amenzi mari si impuse, nu ca la noi unde le poti amana sau poti face recurs ani intregi. Zicea Mircea Badea de un roman cu zeci de procese penale deschise pentru ca a condus toata viata fara permis auto, dar nu patise nimic si conducea in continuare ilegal. Legea junglei.

    Nu cred ca religia a avut vreo legatura. Tarile vestice au ajuns puternice pentru ca nu le-au rasuflat turcii in ceafa, pentru ca au avut mai multe resurse si iesire la mare si colonii si populatie mai mare cu care au cucerit noi teritoriu. Si au avut voita sa aibe mai multe. Boierii lor au construit palate si orase mari, ai nostri erau fericiti sa bage in ei cate un porc cu mamaliga in fiecare seara, la lumina unei lumanari. Mai degraba in Orient religia lor a impus legi drastice.

    Mai degraba cred ca e o problema a vremurilor contemporane. Noi am trecut de la a nu avea nimic (inainte de Revolutie) la un parvenitism rapid. De lucrurile construite de vechiul regim nu ne pasa, pentru ca le asociem cu raul de atunci. Ce se face acum se face cu mult furt, fara munca adevarata si deci nu le apreciem si nu vrem sa le respectam.

      (Citează)

  8. El: povestind despre marlanii de la noi care fac mizerie si despre cum e in alte tari “Bai nene, sa vezi ce misto e la nemti, si ce curatenie, nu vezi un muc de tigara pe jos si au si niste amenzi …”, nu termina bine de vorbit, trage ultimul fum si arunca tigara pe jos, pe strada.
    Eu: “Pai si aici de ce arunci pe jos? …”
    El: “Eh….” si ridica din umeri in cel mai pur stil romanesc,

    Nici macar nu a mai catadicsit sa scoata scuza clasica “pai domne, daca nu sunt cosuri de gunoi…”

    Caz real si mi s-a intamplat de doua ori, cu persoane diferite, ambii oameni copti, gospodari, cu neveste si copii, oameni care teoretic ar fi stalpii societatii, modele pentru noi, puletii astia de ne dam cu parerea pe bloguri.

      (Citează)

  9. @Geo: mi-am adus aminte ca te vedeam pe Twitter vorbind de Amsterdam si Bruxelles. Cand am fost in Amsterdam, in toiul noptii in Cartierul Rosu, ma asteptam sa dau peste drogati, betivi vomitand, scandaluri si dubiosi. Am gasit o curatenie impecabila, ordine si disciplina desi politia nu intra pe acolo, nu te deranja nimeni, nu facea nimeni scandal, negrii care vindeau cocaina si extasy te intrebau politicosi daca vrei si tu. Nu mirosea nicaeri a urina, nu plutea nici o hartie sau sticla pe apa canalelor din oras.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus