un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cladiri 3D in Google Earth

29 May 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Poate erau de multă vreme în program şi nu le-am observat eu până acum. Însă am avut surpriza plăcută să găsesc în Google Earth destul de multe clădiri din Bucureşti construite tridimensional şi frumos texturate. Palatul Parlamentului şi Intercontinental-ul arată bine, e şi Monumentul Eroului Necunoscut, ba chiar şi Tribunalul de pe Bd Unirii. Şi în mod şi mai bizar, întreg cartierul Tineretului este făcut 3D. Am văzut că acum Google Earth scrie clar şi data la care a fost făcută fotografia din satelit, în cazul Bucureştiului fiind vorba de 8 mai 2007, deci are doi ani vechime. Culmea este că mai spre nordul oraşului, într-un sat, am văzut că fotografia era din 2 iunie 2008, chiar dacă nu avea aceeaşi rezoluţie de metri/pixel. Iar în continuare harta Bucureştiului nu este în Google Maps, aşa că servicii precum Latitude sunt tot în pom la noi. Yahoo are harta orasului, Microsoft o are, exact cei care au si software util pentru ea, adica Google, nu o implementează. Mă întreb dacă e din lipsă de interes sau din alte motive obiective. O fi cineva de la Google în România ca să poată răspunde la această întrebare?

Google Earth Piata Constitutiei

Google Earth Cartierul Tineretului

Când este însă vorba de imagini din perspectivă, Microsoft Live Maps e super-tare. Modul Bird’s Eye face toţi banii, precum observaţi în imaginile de mai jos, care se pot şi roti cu 90 de grade. Nu ştiu cum le-au făcut aşa, dar la blocul meu îmi pot recunoaşte inclusiv aparatul de aer condiţionat de la fereastră. Maşina din parcare deja e ceva banal.Porniţi de aici.

Microsoft Live Maps Cartierul Tineretului

Microsoft Live Maps Piata Constitutiei

Iar de norc.ro bănuiesc că mai ştie lumea. Ei au chiar fotografii făcute la noi pe stradă, aşa cum Google face în străinătate cu Street View. Poate mai puţini ştiu că Norc a făcut fotografii şi pe toate staţiunile de pe Valea Prahovei şi în celelalte oraşe importante ale României.

    4 comentarii

  1. E mișto Bird’s Eye din Live Maps, păcat că au făcut poze numai pentru București deocamdată.

      (Citează)

  2. si eu am inceput in ianuarie 2009 sa fac 3d buildings pt google earth am 50 parca pana acum, si mai urmeaza sa mai finalizez alte cateva sute in 2010, , si apropo acum ai harta noua pt buc, cluj,cta. Brasov si inca ceva facute in primavara vara 2009 si sunt mult mai clare

      (Citează)

  3. claudiubadita cum reusesti sa faci cladirile 3D? am incercat si eu, mi-am facut cont la google si cand sa aleg locatia (bucuresti) am primit un mesaj pe ecran de genu : locatia pe care ai ales-o nu este disponibila…

      (Citează)

  4. Salut la toata lume! As vrea sa construiesc si eu cladiri 3d in Google harti si nu pot! Cine ma ajuta si pe mine?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus