un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La capatul Internetului

5 Feb 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Latitude in BucurestiAm citit ieri despre Google Latitude şi mi s-a părut foarte mişto. Ştiam ideea dinainte, există şi alte servicii care o pun în aplicare, dar unul făcut de Google ar fi mult mai popular. Pe scurt, îţi instalezi pe telefonul mobil softul lor şi apoi prietenii tăi pot vedea cam pe unde te afli, deoarece telefonul comunică automat către Google poziţia ta. De exemplu mergi într-un mall şi vezi pe telefon că unul dintre contactele tale este tot acolo. Sau că este la două străzi distanţă şi îl poţi sună ca să mâncaţi ceva împreună. Sau aştepţi pe cineva şi poţi urmări pe ecranul telefonului cam pe unde este acum şi cât mai are până ajunge la tine. Da, bună ideea şi văd că tot felul de site-uri s-au entuziasmat când Google a facut anunțul.

Din păcate în România Google Maps este egal cu zero. Bucureștiul nu are nici o stradă în hărţile lor şi prin urmare acest serviciu ne este complet inutil (după cum se vede în imaginea din stânga, față de orașele care au hărți precum în filmul de prezentare). Tot în lumea a 3-a suntem, la capătul îndepărtat al Internetului şi al serviciilor moderne. Nu ştiu de ce întârzie atât de mult Google cu adăugarea Bucureştiului în harta lor online, pentru că ar avea numai de profitat. Prin comparaţie, Yahoo Maps are Bucureştiul foarte bine trasat, dar nu ai ce face cu el. Nu au nici un soft gen Latitude, nu au un Yahoo Maps pentru mobile.

Localizarea se face prin turnurile GSM şi 3G, aşa cum scriam de Google Maps for Mobile aici. Nu ştiu dacă foloseşte şi GPS-ul, în cazul în care telefonul tău dispune de unul. Probabil că da. Atunci când mi-am dat seama că o hartă precisă nu există, am renunţat să mai instalez Latitude şi să-l testez chiar eu.

Apropo de localizarea prin turnurile GSM, de obicei Google Maps mă prinde cu o precizie între 1500 şi 5000 de metri. În Plaza Mall am avut surpriza să-mi spună că locaţia mea are o precizie de 80 de metri. Am trecut pe vederea din satelit şi mă arata exact unde eram, în partea de nord a mall-ului la intrarea de lângă Starbucks. 80 de metri e tare de tot.

    4 comentarii

  1. am anticipat chestia asta de vreo 10 ani deja :). ziceam atunci in interminabilele discutii la bere ca va veni vremea in care daca ii dai acces unuia o sa poata sa vada unde te afli in momentul in care vorbesti cu el[eu vizam atunci triangularea antenelor gsm din apropiere].

    alte profetii: posibilitatea ca adaugand o parola dupa numar sa poti sa accesezi telefonul altuia, sunand prin el sau preluand diverse informatii, in functie de nivelul de acces sau prin telefon sa-ti verifici starea usilor/ferestrelor/robinete/etc printr`o interogare cu sms.

      (Citează)

  2. Tin sa te contrazic intr-un singur punct. Exista Yahoo Maps pentru mobil. De fapt e un software numit Yahoo! Go care cuprinde si Maps. Eu il folosesc pe Symbian dar se poate instala si pe mobilele fara Symbian.

      (Citează)

  3. Am vrut si eu sa-l pun pe Touch HD, mai mult ca sa vad ce interfata are cu Flickr. Mi-a spus ca nu recunoaste telefonul si n-a vrut sa se instaleze. Sa si-l bage in fund, din partea mea.

      (Citează)

  4. m.live.com ai incercat ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus