un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Oh noes! Dispare Luna!

4 Feb 2009  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Criză economică mondială se face simţită şi pe Lună, care intră la apă. De când am auzit despre ce va fi ştirea de la ProTV am simţit că în seara aceasta voi râde bine. Nu m-am înşelat. Ştirea e aici, şi chiar dacă nu merge bine filmul, textul e suficient.

Astronomii elevetieni susţin că în 40 de ani, diametrul Lunii s-a micşorat cu aproape 200 de kilometri. Şi pornind de la acesta observaţie, în acest ritm, Luna ar putea chiar să dispară de pe cer în doar câteva sute de ani.

Cum o să dispară? O să se micşoreze până când va fi cât un bob de mazăre? N-am verificat, dar bănuiesc că Luna nu e umplută cu aer, ca să se dezumfle ca un balon. Conform aceluiaşi raţionament, dacă un copil creste de la naştere şi până la 15 ani cam de la 30 de cm până la 180 de cm, păi înseamnă că la 75 de ani va avea cam 9 metri înălţime. S-o mai micşora şi Luna, dar poate se opreşte şi ea un pic, că oboseşte. Noroc cu astronomii români care salvează ziua:

Astronomii români resping ipoteza dispariţiei Lunii şi vin cu o variantă cel puţin la fel de interesantă: Lună, de fapt, nu se micşorează, ci se îndepărtează de Terra.

Aha! Asta era! De fapt se depărtează Luna de Pământ! Ceea ce mă face să cred că elveţienii îi măsurau diametrul cu o riglă de plastic, ţinută la ochi. “Cât are bă Luna azi? 2 centimetri şi 3 milimetri, şefu, cu ochiul drept şi rigla sprijinită de nas! Bă eşti nebun? Păi acum 40 de ani avea 2 cm şi 4 mm! S-a micşorat lună! Nous sommes fini!“. La care un român le spune zeflemitor “buei, nu vă pricepeţi deloc, s-a depărtat Luna şi de asta pare mai mică“. OK, Luna chiar se depărtează de noi cu câţiva centimetri pe an, asta e, dar cum să crezi că diferenţa de 200km în diametru, dacă există cu adevărat, vine din faptul că elveţienii nu şi-au dat seama de faptul că pleacă Lună la plimbare prin cosmos? N-or fi nici aia cei mai proști de pe planeta asta.

Un lucru mai puţin cunoscut este că sub atracţia Lunii, pământul se deformează. La nivelul României, de exemplu, noi ne ridicăm şi coborâm în fiecare zi cu 3 metri, cu tot cu Pământ, fără să ne dăm seama.

Ehm, nu. Măsurătoarea asta e la fel de precisă precum cea cu diametrul, probabil. Sunt curios de unde au luat datele “la nivelul României”. Aşa cum marea se ridică atunci când Luna este deasupra ei şi apare fluxul şi refluxul, aceeaşi forţă face ca şi pământul, crusta terestră, să se ridice un pic. Dar nu 3 metri, ci maxim 0,5 metri. Fenomenul se numeşte Earth Tide în engleză.

Ce mai e de remarcat la această ştire? Seriozitatea cu care o spune Esca, deşi eu cred că cineva şi-a bătut joc de ei şi “elveţienii” nu au existat niciodată. O fi altă ştire luată de pe Onion. Comentariul lăsat pe site de numita Solomon Lavinia face însă toţi banii:

Nu mă surprinde deloc această ştire..dar totuşi mă înfioară!Dacă luna pierde din volum..pierde dimensiuni,efectele sunt cu adevărat terifiante!dar să sperăm că va fi bine şi la un moment dat aceste lucruri se vor remedia..!

Nu o surprinde ştirea. Se aştepta ca Luna să se micşoreze, se gândea zilnic la asta, deşi gândul o înfioară! Dacă o femeie pierde din volum, e de bine. Dacă pierde Luna din volum, efectele sunt terifiante, dar să sperăm că aceste lucruri se vor remedia. Mi-o și închipui pe sărmana fata, frecându-și mâinile de disperare și bătându-și căpșorul cu astfel de probleme existențiale. Da Lavinia, vor construi o pompă gigantică cu care vor umfla la loc Luna. Sau dacă se va depărta suficient de mult, vor face o paletă gigantică de ping-pong cu care să o aducă înapoi pe orbita potrivită.

Alte titluri de ştiri senzaţionale de pe site-ul ProTV:
Două arme, găsite în casă în care a locuit Gorbunov – omul era închis pentru jaf şi apoi a dispărut din penitenciar. Acum e suspect de două crime şi jaf armat. În mod total surprinzător, la el acasă n-au fost găsiți iepuraşi roz şi goblenuri creație proprie, ci arme.
Un actor o acuză pe Magda Ciumac că şi-a înscenat singura răpirea – doar unul? eu credeam că toată ţara o acuză de acest lucru.
A sărit un gard şi a ajuns la puşcărie – aţi ghicit, sărise chiar gardul penitenciarului. Dacă ar fi sărit gardul unei livezi, ajungea între meri. Unde e ştirea?

    6 comentarii

  1. Asta e stire? Nu stiu daca e de ras sau de plans ca unii pot fi asa prosti.

    Ca partea cu astronomii elvetieni e o inventie tind sa cred si eu. Faptul ca Luna se indeparteaza putin cate putin de Pamant era cunoscut de mult. Pe tema asta stiu si de un documentar Discovery de cativa ani buni – If We Had No Moon.

      (Citează)

  2. Ce sa faci, astia-s “jurnalistii” romani. Daca nu e vreunu’ care sa le spuna ce sa scrie si ce sa laude, sunt pierduti, nu sunt in stare sa gandeasca, iar logica lor e subreda. Era pe undeva un articol cu un englez ce-si construise in curte o barca lunga de 900 de metrii.

      (Citează)

  3. Cateodata ma intreb care mai e rostul rubricii de comentarii de pe site-urile de stiri sau cele ale ziarelor. Mi se pare ca acolo se aduna toti refulatii, dementii si imbecilii din internetul romanesc.
    Ma gandeam sa fac un experiment: sa bag un post despre masini care sa contina neaparat cuvintele Logan, Germania, Golf 4 TDI din 2000, BMW second hand. Pe urma sa-l spamez nitel pe gogule si sa astept. Cred ca ar fi fost cel mai vizionat si comentat post al meu ever. Si o sursa inepuizabila de distractie.

      (Citează)

  4. intr.un cuvant vine sfarsitul lumii :))

      (Citează)

  5. ba frate io nu mai cred nimik ..sasa peste cateva sute de ani noi no sa mai traim :)) asa ca..stati linistiti..si dati mai multe informatii ca sa va creada cineva ;)

      (Citează)

  6. Bestial omule:))…am ras cu lacrimi:))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus