un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Radiografiile

14 Apr 2008  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Că radiografiile sunt periculoase, cred că ştia toată lumea. O grămadă de electroni ce îţi străbat sau sunt opriţi de ţesuturile corpului nu pot să facă bine. ProTV a venit însă cu un reportaj (care evident nu e pe site în acest moment, deşi în timpul ştirii te tot invită să-ţi zici online părerea) care spune că o radiografie înseamnă cam o doză de 200 miliGray, o mamografie cam 100 mGy, o tomografie (care înseamnă de fapt o grămadă de radiografii făcută la diverse unghiuri şi îmbinate pentru a obţine o imagine tridimensională) tot spre 200 mGy, etc. Întrucât în România o grămadă de aparate sunt extrem de vechi, doza poate fi chiar mult mai mare (nu m-ar mira să fie dublă sau tripla, de fapt). Doză letală este de 5.000 mGy.

Am dat pe Wikipedia să văd cum se defineşte acest Gray (pentru curioşi, un Gray reprezintă un Joule de radiaţie absorbit de un kilogram de ţesut – sau un metru pătrat pe secundă pătrată, deşi e mai greu de conceput radiaţia în acest format -). În articol scrie însă că o radiografie abdominală aduce cam 1,4 mGy, o tomografie între 8 şi 30 mGy. Doză letală este dată pe la 10.000-20.000 mGy absorbiţi dintr-o dată.

Cine dă valoarea bună, având în vedere diferenţa de unul sau două ordine de mărime? Wikipedia citează o sursă pentru aceste valori. ProTV-ul nu zice de unde le are pe ale sale, dar teoretic reporterii îşi fac treaba mai bine când cercetează pentru un reportaj. Cine are dreptate? Să crezi orice reportaj de la televizor? Dacă mâine descoperă că s-au înşelat, vor menţiona acest lucru în ştirile viitoare?

    1 comentariu

  1. nu mai crede tot ce auzi la TV si nu iti face o radiografie daca nu este obligatoriu/vital ;)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus