un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Miller, Urquell, Efes, St Stefanus și alte beri sunt distribuite oficial de SABMiller

7 Aug 2015  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

bere_millerVă spuneam prin alte articole că am văzut tot mai des Grolsch Weizen în magazinele noastre. Zilele trecute admiram în Carrefour Mega Mall un fel de insulă făcută din beri Miller și Efes și mă gândeam de ce așa o promovare, eu având impresia că astfel de beri sunt aduse punctual de către magazine, pe canale proprii.

Ei bine, nu sunt. SABMiller (Ursus, Timișoreana, Grolsch etc) a anunțat recent că mai multe beri fac parte din portofoliul lor de import și le vor distribui cu tot mai mare spor pe piață. Berile sunt:

Miller Genuine Draft – o bere clasică americană, prezentă aproape peste tot la ei și foarte populară. V-am spus că inclusiv la ambasada SUA de 4 iulie s-a băut Miller.

Pilsner Urquell – cea mai celebră bere cehă, prima bere pils din lume și una dintre cele mai bună de pe piață. Eu o știu de mult, cred că pentru prima oară am cumpărat-o din Kaufland pe vremea când s-a deschis primul magazin, dar mă bucur că este prezentă în magazine pe canale oficiale.

Efes Pilsner și Efes Draft – beri turcești bune. Efes se bea la noi încă de după Revoluție, probabil adusă pe atunci direct din Turcia. Mi se pare că s-a și produs în țara noastră într-o vreme.

Grolsch Weizen – varianta albă de Grolsch, făcută din grâu. Am băut-o prima oară în Olanda, acum doi ani.

St. Stefanus – o bere “de abație” și probabil cea mai interesantă dintre toate pentru că vine cu poveste. Se produce în Belgia încă din 1295, se fermentează și în sticlă și pe fiecare găsești scris data îmbutelierii și cam ce gust va avea în funcție de câte luni au trecut de atunci. Din păcate, este și singura bere din listă care momentan se găsește doar în rețeaua horeca, dar probabil o veți găsi și prin magazinele specializate.

Evenimentul de lansare a fost cu poveste, fiecare bere fiind prezentată ca un vin, analizându-i-se textura, spuma, buchetul, aroma și after-taste-ul. Eu… o să spun că-i bere – beți-o rece și încercați cât mai multe de pe piață, ca să le știți pe toate. Eu, de exemplu, aș bea numai Urquell, deși prețul ei este pe seama unei beri de import și atunci cumpăr mult mai des Timișoreana.

beri_noi_sabmiller

Apropo, i-am întrebat pe cei de la Ursus despre concertul Robbie Williams și ce-a fost acolo. Mi-au spus că li s-a dat harta cu punctele de vânzare a berilor cu 2-3 zile înainte de concert și și-au dat și ei seama că sunt insuficiente, dar nu mai aveau ce face. Post concert, însă, au făcut o ședință de urgentă și au decis să dea câte un bax de Ursus gratuit tuturor participanților de la concert care vor solicita unul, iar până acum 4000 de cereri au fost înregistrate și 1500 de baxuri deja livrate prin curier.

În rest, însă, au făcut exact ce ziceam aici că ar trebui să facă sponsorii: să pună la punct o listă clară de cerințe pentru organizatori, fără de care să nu mai accepte să sponsorizeze anumite evenimente. Este imaginea lor și nu pot lăsa totul în grija organizatorului. Din ce-am înțeles, la Untold n-au mai fost probleme.

 

    28 comentarii

  1. Era o vorba demult cum ca berea nu se bea rece, tocmai pentru a-i simti gustul etc….

      (Citează)

    • Aha, aşa este. Egiptenii, ăia antici şi deştepţi, sorbeau berea cu paiul şi o consumau la temperatura camerei (30-40 de grade). Egiptenii, da? Ăia care au construit piramide, sfincși şi prima fabrică Whiskas. De ce beau berea caldă şi cu paiul?
      Ca să îi simtă gustul. Ca să simtă energia orzului. Ca să…
      Nu, acum serios. Habar n-aveau să o filtreze şi nu aveau frigidere.

        (Citează)

  2. Interesante beri. In alta ordine de idei, stie cineva de ce nu se mai gaseste Timisoreana bruna prin magazine?

    Bine ca aduc alte beri, si asta bruna nu o mai gasesc. Sau cel putin nu o mai gasesc in Tg.Mures :D

    Le-am dat un mail celor de la Timisoreana dar nu s-au obosit sa raspunda.

      (Citează)

  3. Hm, Radu band Timisoreana. There’s an image.

      (Citează)

  4. E oribila Miller.

      (Citează)

  5. Cea mai proasta bere care am baut in viata mea: Miller. Nu am baut Bud Light, posibil ca aia sa fie si mai proasta. Pana si astea romanesti ieftine sunt mai bune decat Miller.

      (Citează)

  6. Exista vreo bere mai jegoasa decat Timisoreana? Este cred cea mai proasta si dezgusatoare bere pe care am baut-o eu vreodata.

    OK, experienta mea este intrucatva limitata, dar totusi Timisoreana este memorabila prin mizeria gustului sau.

    Tuborg, Heineken, Ursus sunt la cativa ani lumina de ea. Pana si berea ieftina brand propriu Mega Image este mai potabila.

      (Citează)

  7. E o problema cu berile astea. In general sunt bune, clar peste ce se produce la noi.

    Dar sunt din import. Din umila mea experienta factorul numarul 1 ca o bere sa fie buna e prospetimea. Berea nu e ca vinul sau palinca. Trebuie bauta proaspata.

    Degeaba berea era minunata la data producerii, daca eu o beau dupa 8 luni, luni in care a stat prin depozite si camioane, poate si la 30-40 de grade Celsius. Asta e povestea aproape a oricarei beri la doze, de exemplu.

    E musai sa se verifice macar data de expirare, ca prea putini o dau pe aia de fabricatie. Pentru berea la doza durata standard de expirare e un an. Pentru berile cu lamaie, siroape si alte chestii, durata de expirare e de 6 luni.

    Inca mai sap pentru berile la sticla, sa ma dumiresc.

      (Citează)

  8. La Pilsner Urquell verifica sa vezi daca nu cumva e imbuteliata prin Polonia. In Plzen au o anumita cota de apa pe care o pot extrage din pamant, asa ca SAB Miller, intr-un pur spirit corporatist au decis ca pot s-o faca si altundeva, cu alta apa, ca doar brandul o sa vanda cu spor.

    Si e mare smecherie cu apa din care e facuta berea – Pilsner Urquell (aia imbuteliata in Plzen) e bazica, in parte si datorita apei.

      (Citează)

    • Idem EFES. Atentie in magazine, verificati de unde vine lotul. Acum ceva vreme am crezut ca beau o bere EFES stricata (gust / miros neobisnuit), dar de fapt era produsa in R.Moldova (fabrica EVMB) si inafara de ambalajul identic si pret la raft nu avea nimic in comun cu originalul.

      PS: pe langa hypermarket-uri, EFES turcesc il puteti gasi in hala noua Obor, la etaj e un magazinas cu bauturi de import.

        (Citează)

  9. din lista de mai sus am testat Grolsch Weizen (apare din cand in cand la Lidl) si cred ca e un weizen prost si in afara de pret nu are nimic in comun cu berile de import de genul asta (eu sunt fan maisel’s weiss)

      (Citează)

  10. silicon_v:
    E o problema cu berile astea. In general sunt bune, clar peste ce se produce la noi.

    Dar sunt din import. Din umila mea experienta factorul numarul 1 ca o bere sa fie buna e prospetimea. Berea nu e ca vinul sau palinca. Trebuie bauta proaspata.

    Degeaba berea era minunata la data producerii, daca eu o beau dupa 8 luni, luni in care a stat prin depozite si camioane, poate si la 30-40 de grade Celsius. Asta e povestea aproape a oricarei beri la doze, de exemplu.

    E musai sa se verifice macar data de expirare, ca prea putini o dau pe aia de fabricatie. Pentru berea la doza durata standard de expirare e un an. Pentru berile cu lamaie, siroape si alte chestii, durata de expirare e de 6 luni.

    Inca mai sap pentru berile la sticla, sa ma dumiresc.

    Stii ca berile, dupa ce-s fermentate in butoaie de inox, trebuie sa stea 2-3 luni in butoaiele alea in care le distribuie, ca sa se “aseze” – cel putin asa spunea un mester berar destul de faimos in Cehia? Asa ca au destul timp sa fie distribuite in orice parte a lumii.

      (Citează)

  11. Sabotor: sa ca SAB Miller, intr-un pur spirit corporatist au decis ca pot s-o faca si altundeva, cu alta apa, ca doar brandul o sa vanda cu spor.

    Si e mare smecherie cu apa din care e facuta berea – Pilsner Urquell (aia imbuteliata in Plzen) e bazica, in parte si datorita apei.

    Pentru cine a intrat vreodata in contact cu fabricantii de bere, astea sunt povesti. Prin fabricant de bere, ma gandesc la multinationale, nu la mici artizani. Apa este tratata, curatata, ultraviolata etc astfel incat sa fie in fiecare zi si peste tot, indiferent de locatie, la fel. Exista bucle de reglaj pentru orice. Daca reteta spune ca trebuie sa fie mai bazică, tehnologii o prelucreaza mai bazica.

    Daca ti se pare ca berea cu aceeasi marca este diferita de la tara la tara, este pentru ca s-a gandit careva de la marketing sa modifice reteta, pentru ca in tara X gustul publicului este cu precadere pentru acea aroma, nu ca “asa ne iese noua”.

    Acum vreo 10 ani discutam cu niste ingineri respnsabili cu calitatea de la Bergenbier Blaj si ei se laudau ca Bergenbierul lor facut la Blaj are alt gust decat Berbenbierul facut in alte fabrici din Romania si ca clientul apreciaza asta si nici prin cap nu le trecea sa controleze mai bine procesul de fabricatie. Acum, fabrica aia de la Blaj e de mult inchisa.

      (Citează)

    • pai coane, cel putin la Pilsner, e diferenta intre aia din polonia si aia facuta la Plzen. Pe testate.

        (Citează)

    • Nu am zis ca nu sunt diferente, dar ele nu sunt cauzate de hazard.

        (Citează)

    • *si nu e vorba de reteta. Se lauda ca folosesc aceeasi reteta si acelasi malt pentru cea produsa in polonia (care nu e dedicata unei anumite piete, gasesti chiar si in cehia Pilsner Urquell produs in Polonia).

        (Citează)

    • Stii ca si Coca Cola are gust diferit la tara la tara, nu?

      Lauda cu acelasi malt/reteta tot marketing e.

        (Citează)

    • ok, dar care ideea cum ca modifica reteta in functie de tara in care o produc. O vand si-n Cehia.

        (Citează)

    • Presupun ca nu ajunge planificat.

      Oricum, la nivelul unei corporatii ca SAB, sa nu le iasa produsul la fel din doua fabrici, daca asta intentioneaza, e greu de crezut.

      Printre primele lucruri pe care l-au facut in Romania la fabricile Ursus a fost sa rezolve problema apei, sa nu fie diferente intre Ursus/Timisoreana facute la Buzau si alea facute la Timisoara.

        (Citează)

    • Ce-i drept, in Romania au rezolvat-o. Nu mai e diferenta intre Timisoareana si Ursus. Pacat, imi placea Timisoreana “aia veche”.

      Cat despre Pilsner Urquell, diferenta e sesizabila in gustul putin diferit si mahmureala de a 2-a zi.

        (Citează)

  12. Paulaner este cea mai buna pentru mine. Prețul de 7.5 lei o face prohibitiva.

      (Citează)

  13. Dau un bax de whatever cui imi zice unde pot gasi in Romania Dos Equis sau Smithwicks

      (Citează)

  14. Luci:
    Paulaner este cea mai buna pentru mine. Prețul de 7.5 lei o face prohibitiva.

    Pentru ca este de import. In Germania la raft la supermarket costa 1 EUR.

      (Citează)

  15. Eu am auzit de Pilsner de pe vremea cand incercam sa prind sticle venind din cer ca sa dezbrac femei. Frumoasa copilarie.

      (Citează)

  16. Sa vedeti berea Skol, care e aproape bere “nationala”in Brazilia, ce gust are. Parca e indoita cu apa. Nu mai spun de Amstelul baut la ei. E una din cele mai proaste beri baute vreodata, ever.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus