un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Robotica modernă mă sperie un pic (mai mult)

14 Feb 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Acum vreun an sau doi circula pe net un clip în care o persoană dărâma foarte ușor un robot, împingându-l cu un băț. Robotul părea un tolomac ce putea fi doborât de o adiere de vânt, dar eu am văzut în clip și capacitatea acestuia de a se ridica de la sol înapoi în poziția de funcționare, ceea ce părea impresionant.

Ce-a mai făcut compania Boston Dynamics între timp? Păi… asta:

Robotul din clip se numește Spot Mini și ce reușește să facă mi se pare impresionant. Observați și modul natural în care se mișcă, felul în care arcuiește și înalță picioarele în mod diferit atunci când se apropie ușor de ușă sau modul în care o ține proptită pentru a muta brațul în poziția în care este mai ușor să o împingă, nu să tragă de ea.

Totuși, impresionant? Un copil de 2 ani face același lucru, uneori și o pisică.

Da, impresionant! Este dificil să programezi așa ceva și să înveți robotul să opereze nu doar ușa ta, ci orice ușă. Gândiți-vă la sutele de aplicații posibile.

Acum niÈ™te ani am lucrat la un robot de dezamorsare bombe (robot EOD – Explosive Ordonance Disposal). Robotul acesta EOD arăta ca unul tipic pe care l-aÈ›i văzut prin filme, adică avea È™enile pentru deplasarea pe orice teren È™i chiar pentru urcat scări, un braÈ› mobil cu camere È™i senzori, control de la distanță È™amd.

Avea și o trusă de scule pentru acel braț, cu unelte interschimbabile de la distanță, iar printre ele era și un fel de flex. De ce? Pentru că bomba poate fi după o ușă sau într-o mașină, iar roboții tradiționali taie prin obstacolul din fața lor pentru a ajunge la ea, nu trag de portiere și nu deschid politicos ușa celor din jurul lor, precum Spot Mini.

Boston Dynamics are mulți roboți în portofoliu, inclusiv Atlas, unul biped ce arată ca un om gras ce merge ciudat.

 

Gândiți-vă numai la potențialul lor ca agenți de pază. Pot străbate orice tip de teren, pot fi dotați cu camere de termoviziune și microfoane sensibile, se ridică dacă au călcat strâmb, reacționează imediat, nu pot fi doborâți ușor. Pot patrula inclusiv zone cu diverse tipuri de uși, după cum se pare. Închipuiți-vă un grup de roboți patrulând, să zicem, o zonă portuară pe un traseu aparent aleator făcut după cine știe ce algoritm de acoperire eficientă a terenului, cățărându-se la întâmplare pe containere sau obstacole

Pot cerceta bombe, pot intra în clădiri șubrede pentru a găsi victime (ok, dronele zburătoare pot fi mai utile acolo), pot transporta greutăți mari pe teren accidentat, alături de un pluton de soldați, precum făceau caii sau măgarii în vremurile de altădată.

Mai pot purta și arme, ceea ce ar ridica mari probleme. Cum te lupți cu așa ceva? Din acest motiv atâtea voci cer interzicerea roboților de luptă înainte ca aceștia să devină o realitate. Nu pentru că s-ar răscula cândva împotriva noastră, ci pentru că războaiele purtate cu așa ceva devin impersonale, limitate doar de capacitatea de producție (care poate fi de sute de unități pe oră). Civilii n-ar avea șanse, zonele de luptă ar fi distruse complet, părțile combatante n-ar simți pierderea de vieți omenești caracteristică unui război.

Boston Dynamics a fost înființată în 1992 ca un spin-off din Massachusetts Institute of Technology. Da, a fost înființată de universitatea MIT, care cercetează și astfel de lucruri; comparați cu activitatea universităților noastre și veți vedea încă o dată de ce România este unde este. Compania fost cumpărată în 2013 de către grupul Google. Nu știu ce a făcut Google cu ea, dar în 2017 a vândut-o japonezilor de la SoftBank, care fac investiții în astfel de companii de tehnologie de ultimă oră (tot ei au și o parte din UBER, dacă țineți minte din știrile zilei).

Găsiți aici mai multe clipuri. Cine știe ce vom vedea în clipurilor lor video peste 5 ani, când comunicația 5G va permite transmisia cu latență mică a datelor spre servere performante pentru analiză rapidă a unor situații complexe, iar procesarea la distanță va face robotul mai mic și mai ușor, ceea ce-l va face mai agil și mai puternic, iar autonomia îi va fi crescută de baterii moderne.

Sunt entuziasmat de reușitele tehnologice și în același timp speriat de unde se poate ajunge în acest domeniu. Dacă aș avea bani, însă, aș investi în Boston Dynamics.

    21 comentarii

  1. Eu dacă aș avea bani aș falimenta Boston Dynamics . Mi se pare mai safe și mai românesc .

      (Citează)

  2. Black Mirror S4 E5 – Metalhead

      (Citează)

  3. Acum intrebarea mea e daca pisica aia galbena a gasit singura solutia pentru deschiderea usii (AI) sau miscarile au fost programate. Ca daca AI-ul a gasit singur solutia, recunosc ca e o chestie mai de speriat decat backflip-ul facut de umanoid.
    Mie backflip-ul ala mi se pare ca anunta o revolutie in computing, pentru simplul fapt ca cei mai multi oameni nu pot sa faca un backflip iar calculul aterizarii mi se pare extrem de complex.

      (Citează)

    • AI-urile nu pot găsi singure soluÈ›ii de acest tip. Cineva i-a programat ce înseamnă o clanță, cum se acÈ›ionează È™i cum trebuie È›inută uÈ™a.

        (Citează)

  4. firea i-ar interzice, ca nu au dispecerat.

      (Citează)

  5. Ucidă-l toaca!

      (Citează)

  6. Creepy indeed sa intalnesti asa ceva pe strada, programat pentru lupta.
    Dar s-ar putea sa fie complet depasiti daca filmuletul de mai jos devine realitate – o arma mult mai ieftina si mai eficienta.
    https://youtu.be/TlO2gcs1YvM
    (mai puteti cauta si “Intel Team in Flight”, o demonstratie mini-drone swarm pregatita pentru deschiderea Olimpiadei de iarna, nu au putut reface demonstratia live din cauza vremii, e filmata in decembrie trecut)

      (Citează)

  7. Tot n-ai inteles de ce se cere interzicerea robotilor de lupta..
    Ar fi foarte bine daca robotii s-ar lupta intre ei sa nu mai murim noi insa adevaratele pericole sunt urmatoarele:
    – o eroare de program sa faca acesti roboti sa distruga oameni la intamplare
    – un fanatic sa ia in control un numar de astfel de roboti si sa ucida cu ei
    Inchipuiti-va ca in locul cretinului din Las Vegas care tragea din camera de hotel ar fi fost cativa roboti controlati remote..

      (Citează)

    • Pentru cine are răbdare: Caprica È™i apoi Battlestar Galactica.
      E suficient.

        (Citează)

    • Nu cred că acestea sunt riscuri reale. PoÈ›i implementa mecanisme de distrugere de la distanță.

      Riscul este ca un conflict să nu se termine, iar zona în care este purtat să fie complet distrusă, incluzând aici civili și orașe.

      Altfel, când moare și soldatul tău, la un moment dat te mai oprești, că ai milioane de familii îndurerate în țară. Vezi războiul din Vietnam, de exemplu.

        (Citează)

  8. Felul in care deschide usa aia si o tine deschisa cand trece prin ea este spine-chilling. Deus Ex si toate celelalte.

      (Citează)

  9. Ascundeti clipurile in care sunt impinsi cu batu’ sau loviti cu picioarele. Daca le vad robotii cand se desteapta, ne vor omori pe toti.

      (Citează)

  10. mai avem totuși o șansă :))
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=21&v=9-mwXX0Tn2Y

      (Citează)

  11. Ideea cu imitatul animalelor la picioare si mers este “pentru efect”.
    Robotii viitorului nu se vor deplasa pe picioare.

    Asa cum erau in Imperiul Contra-Ataca acele Imperial Walkers care abia se miscau, daca le puneau senile mergeau mult mai rapid:
    https://i.ytimg.com/vi/3acC49W3yQk/maxresdefault.jpg

      (Citează)

    • Filmul ăla e făcut în 1980 sau 1983 parcă, È™i-a închipuit È™i omul ce a putut. Șenilele sunt eficiente, dar nu în orice situaÈ›ie. ÃŽn clădiri te-ai putea descurca mai bine cu picioare în multe situaÈ›ii, doar că programarea picioarelor È™i a accelerometrelor de poziÈ›ie era mai dificilă în trecut.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus