un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu te poți feri de nebunia aleatoare

13 Dec 2017  ·

GÂNDURI  ·

54 comentarii

Astăzi dimineață am fost uluit să aud că sinuciderea de la metrou a fost, de fapt, o crimă aleatoare, fără sens, un ghinion teribil.

O femeie de 36 de ani a împins în fața metroului o altă femeie de 25 de ani. Victima, care era și însărcinată, a murit pe loc. Cele două nu se cunoșteau.

Mai mult, femeia de 36 de ani, care a fost arestată ulterior, încercase în aceeași seară să omoare o altă femeie. S-a întâmplat în jurul orei 20:00 la stația Costin Georgian, n-a reușit, potențiala victimă de acolo a făcut reclamație la poliție. Vreo oră mai târziu, la stația Dristor 1, avea însă să reușească.

De ce? Nu știe nimeni, probabil era nebună și voia să experimenteze senzația de a ucide sau avea o fantezie cu a împinge pe cineva pe șine, indiferent de consecințe. Consecințele, acum, vor fi o pedeapsă de închisoare de câțiva ani, probabil cu ieșire după ceva timp pe motiv de probleme de sănătate sau, de ce nu, legea lui Toader privind condițiile din penitenciar.

Cum spuneam acum ceva vreme, viața este foarte fragilă, foarte efemeră. Trăiți-o la maxim în fiecare zi, stabiliți-vă clar niște priorități, bucurați-vă de fiecare moment.

Am mai auzit de astfel de cazuri, dar de obicei la străini. Poate vă mai amintiți de lunetistul din Washington, acum niște ani, sau de alt caz în care o tânără de 16 ani a chemat un UBER la întâmplare și a omorât șoferul acestuia, fără să dea vreodată o explicație. Creierul se defectează pe căi nebănuite.

Între timp, la metrou, nu mai stați pe marginea peronului. Eu nu stau niciodată și nu pentru că mă tem de nebuni, ci de oameni neatenți sau copii grăbiți care te-ar putea îmbrânci pe acolo. Ceva mai în spate e mult mai bine. Din același motiv nu stau nici pe marginea bordurii  la trecerea de pietoni și nici nu fac ca ăștia de la Șincai să mă avânt spre axul drumului ca Mircea la Rovine. Un metru mai în spate e la fel de bine și mult mai relaxant.

Apreciez reacția poliției în acest caz, care imediat ce-a auzit că e vorba de o crimă a difuzat fotografia femeii și a trimis agenți în stațiile de metrou pentru a împiedica alte asemenea incidente. Totuși, sunt curios ce-au făcut în legătură cu apelul de la ora 20, dacă s-au uitat și atunci pe camere pentru a concluziona că cineva chiar a făcut o tentativă de crimă și dacă au luat măsuri încă de atunci.

Femeia încercase un gest similar în staţia Costin Georgian, cu puţin timp în urmă. Conform Poliţiei, cea care a fost prima ţinta agresiunii a făcut reclamaţie în jurul orei 20:00.

Cazul acesta ar trebui discutat mai mult și sper să nu dispară în știrile despre înmormântarea regală. Este cazul unei discuții mai ample despre nebuni, identificarea lor, responsabilitatea familiei, medicație, spitalizare, monitorizare șamd.

    54 comentarii

  1. To the Jebel!

      (Citează)

  2. Tru. Interesanta comparatia totusi cu statele unite.

    Acolo un nebun hotarat, tre sa fii hotarat sa incerci de 2 ori, poate face pagube incomparabil mai mari.

      (Citează)

    • Nu mai stiu dc in US sau UK dar o tipa la injughiat pe partenerul de pe Tinder si a fost lasata libera fara nici o pedeapsa. Tipul a scapat fara rani grave doar pt ca a fost idioata si a luat un cutit de unt. Doar pt ca cineva e nebun nu e o scuza dar scuze se gasesc mereu pt femeile care fac infractiuni si trebuie sa incetam cu compatimirea lor. Pana nu incetam justificarea faptelor urate sau chiar criminale ale femeilor lucrurile vor fi din ce in ce mai rele.

        (Citează)

  3. Ambele agresate erau din dolj, deci bolnava, cred ca le cunostea …

      (Citează)

  4. Nu neaparat doar pentru nebuni ca femeia asta dar pentru a preveni caderi din cauza aglomeratiei / sinucideri o solutie poate fi cea a metrourilor automate, care au usi + panouri de protectie pe peroane.

    Am vazut solutia asta si intr-o statie din Barcelona(sau sa fi fost Roma, oricum nu era tren fara mecanic) unde era inghesuiala mare.

      (Citează)

    • In Barcelona exista ce zici tu dar doar pe linia de metrou noua ce duce catre aeroport tocmai pentru ca trenul este fara conductor.

        (Citează)

    • Și în Paris există, dar tot doar la linia fără conductor. Nu e așa relevant. Dacă vrei să omori pe cineva, îl poți arunca și pe bulevard în fața autobuzului. Nu te poți păzi peste tot.

        (Citează)

  5. E verificata treaba cu faptul ca victima era gravida? Imi pare a fake news..

      (Citează)

  6. asta cu traitul la maximum in fiecare zi…e ca si comunismul…buna in teorie
    Marcel Proust a realizat mai tarziu in viata ca anii in care s-a lafait si s-a distrat la maximum au fost ani pierduti, nu l-au facut sa evolueze cu absolut nimic, ba din contra.

      (Citează)

    • Don Giovani, sa traiesti la maxim nu inseamna sa o arzi ca Dan Bilzerian zi de zi.

        (Citează)

    • da ce sa fac, sa numar bani? fac febra musculara la degete. sa merg la munca?…

        (Citează)

    • eu am facut febra la antebrat. e si asta o fericire

        (Citează)

    • Alin.c:
      Don Giovani, sa traiesti la maxim nu inseamna sa o arzi ca Dan Bilzerian zi de zi.

      Exact. Mă refer să nu stai la muncă până adormi, să lași timp și de familie, hobby-uri, să-ți îndeplinești fanteziile, să pleci în concediu mișto acum, nu la anul șamd.

      E vorba de a nu uita că muncești pentru a trăi, nu invers.

        (Citează)

    • cam totul e relativ…eu stiu oameni care, daca nu muncesc dau in depresie, am cunostinta din top 300 care nu se poate bucura de concedii ca nu face bani, dar cand e la birou radiaza de bucurie dupa cate un deal.

        (Citează)

    • Giovani:
      cam totul e relativ…eu stiu oameni care, daca nu muncesc dau in depresie, am cunostinta din top 300 care nu se poate bucura de concedii ca nu face bani, dar cand e la birou radiaza de bucurie dupa cate un deal.

      Fiecare cu metoda lor de a “trăi”. Dar poate au și ei o familie ce-ar vrea să meargă mai des în câte un concediu.

        (Citează)

  7. Bobita Carnaval

    13/12/2017 la 12:01 PM

    …”Cum spuneam acum ceva vreme, viața este foarte fragilă, foarte efemeră. Trăiți-o la maxim în fiecare zi, stabiliți-vă clar niște priorități, bucurați-vă de fiecare moment.”

    nw, DA!
    Articolele tale si Guerrilla ce mai deschid minti in tara asta, ca in rest….

      (Citează)

  8. In stire scria ca victima ar fi reusit sa se ridice dar a fost impinsa inapoi in fata trenului.

    Peroanele sunt construite in asa fel incat sa te poti refugia sub ele daca esti in pericol sa fi lovit de tren. Din pacate existenta acestui “buzunar” nu e cunoscuta de majoritatea calatorilor.

    Ar trebui ca in toate statiile pe peretele din fata peronului sa existe afise care sa anunte existenta acestui refugiu in caz de urgenta.

      (Citează)

    • Existenta celui refugiu trebuie promovata masiv…

        (Citează)

    • solutia, mai simpla in opinia mea, ar fi ca trenurile sa franeze inainte de iesirea din tunel si sa intre in statie cu viteza mica. Nu vad cum s-ar mai putea intampla asemenea chestii. S-ar pierde, e drept, cateva secunde (adunate, poate 10 – 15 minute pe toata ruta), dar n-ar mai muri nimeni, eu nici nu stiu de ce nu se procedeaza asa. Degeaba ai spatiu sub peron. La viteza cu care iese trenul din tunel, daca esti aproape, acolo, nu ai timp de reactie suficient sa te refugiezi in acel spatiu.

        (Citează)

    • cata_nv:
      solutia, mai simpla in opinia mea, ar fi ca trenurile sa franeze inainte de iesirea din tunel si sa intre in statie cu viteza mica. Nu vad cum s-ar mai putea intampla asemenea chestii.S-ar pierde,e drept,cateva secunde (adunate,poate 10 – 15minute pe toata ruta), dar n-ar mai muri nimeni,eu nici nu stiu de ce nu se procedeaza asa.Degeaba ai spatiu sub peron.La viteza cu care iese trenul din tunel, daca esti aproape,acolo,nu ai timp de reactie suficient sa te refugiezi in acel spatiu.

      Sunt de aceeași părere.

        (Citează)

    • Pai sa le scriem sa mearga mai incet la iesirea din tunel !
      contact@metrorex.ro

        (Citează)

  9. Acea femeie avea probleme serioase cu capul, se poate vedea de pe contul personal de facebook. Problema se pune de ce nu era internata undeva si daca mai sunt alti nebuni ca ea ce umbla acum pe strada. Daca se adevereste ca are probleme psihice nu va face puscarie ci va fi internata la nebuni.

      (Citează)

    • Poți te rog să lași un link către contul de fb? Să știu, de exemplu, dacă trebuie să mă îndepărtez de marginea peronului dacă o văd la metrou pe Olivia Steer.

        (Citează)

    • M-am uitat putin la postarile ei de pe FB. E clar ca femeia e dusa cu capul. Cine stie prin ce abuzuri a trecut, ce copilarie o fi avut. Clar, e caz de ospiciu.

        (Citează)

  10. din pacate mi se pare ca e o degradare pe zi ce trece a tesutului social. Tot mai multi nebuni pe strada, saracie si lipsa de sens.

    Radu eu cred ca poti elimina chiar si nebunia aleatoare, prin civilizatie in sensul larg al cuvantului. Daca fiecare are job, rost in viata, etc. Au existat f multe comunitati in care nu era nevoie sa iti incui usa de la casa, de exemplu.

    La noi e naspa. Plus sila fata de cei de la guvern, care comit numai silnicii fata de opozitie, si pun viitorul tarii in pericol, de 2 ani zero investitii in infrastructura.

      (Citează)

    • Și țările civilizate au nebunii lor, care fac tâmpenii. Vezi mass shootings-urile din SUA și, dacă vrei o țară civilizată din Europa, pe cel din Norvegia, deși, ce-i drept, e printre puținele exemple de așa ceva.

        (Citează)

  11. Ar trebui sa urmăriți serialul Mindhunters.

      (Citează)

  12. nu am mai fost de mult prin bucuresti, dar intre si eu, in caz ca ai nervii tari si ramai culcat intre sine, scapi ?

      (Citează)

    • Da. Acolo e un spatiu de o jumatate de metru.

        (Citează)

    • S-ar părea că există un spațiu sub peron, lângă tren cum ar fi, dar cine garantează că e peste tot?

      Plus că, dacă te împinge cineva, te împinge cu 3 secunde înainte să ajungă trenul la poziția ta.

        (Citează)

    • Daca nu ai automatismul format, nu ai nicio sansa. Altfel, culcat intre sine, si scapi. Sau te asezi mereu la capatul opus al peronului fata de locul unde intra trenul in statie.

        (Citează)

  13. fix la 20:00 eram in statie la Dristor si atunci soseau Pompierii/Smurd/politie. Evenimentul s-a intamplat inainte de ora 20.

      (Citează)

  14. fix la posibilitatea sa fie impins cineva pe sine din greseala ma gandeam acum cateva saptamani in timp ce priveam cat de aproape sta lumea de marginea peronului.
    sincer, ma mir ca accidente de genul nu se intampla, ca n-am auzit de vreunul pana acum.

      (Citează)

  15. Mai bine memento mori decât carpe diem.

      (Citează)

  16. Am citit ca a stat o perioada intr-un spital psihiatric prin Spania sau Portugalia. Mama ei a declarat ca a fost abuzata de femei cat a locuit in strainatate.

      (Citează)

    • Asa cum am zis, e usor sa judeci un om mai ales cand nu stii ce trecut are acea persoana. Sigur, asta nu scuza faptele femeii, dar nici sa te apuci sa o faci in toate felurile si sa-i doresti moartea asa cum se grabesc sa scrie unii prin online.

        (Citează)

  17. Pentru astfel de nebune ar trebui introdusa pedeapsa cu moartea. Ca sa curatam societatea de astfel de gunoaie.

      (Citează)

  18. Gaelex:
    Pentru astfel de nebune ar trebui introdusa pedeapsa cu moartea. Ca sa curatam societatea de astfel de gunoaie.

    Nu orice moarte, ci moarte identica ! Atunci orice idiot se va gandi de doua ori daca sa mai omoare pe cineva. Legea talionului cu alte cuvinte.

    In alta ordine de idei, imi pare ca metroul intra prea cu viteza in statii. N-ar fi rau o perioda sa intre cu viteza mai mica, “la limita evitarii oricarui pericol” cum spune Politia. Macar o perioada, asa ar descuraja si sinucigasii.

      (Citează)

    • noi, societatea umana, vrem (sau macar pretindem ca vrem) sa fundamentam justitia pe altceva decat pe legea talionului.

      eu chiar sunt curios daca voi ganditi un pic cand scoateti asemenea perle sau pur si simplu vorbeste gura fara voi si ce iese aia e.

      hai sa va explic cum ar functiona o justitie bazata pe legea talionului in ziua de azi.
      – ti-a lovit unul masina in parcare, i-o lovesti si tu si gata, sunteti “square”; masina ta e in continuare lovita

      – ti-a omorat unul un membru al familiei – pac, ii omori si tu unul;

      – ti-a furat unul portofelul in autobuz? astepti sa-l prinda politia, apoi ii furi si tu portofelul (nu e clar daca ii ceri portofelul tau inapoi mai intai)

      – a primit juniorul un pumn in nas la gradi de la un coleg?
      il tii pe coleg sa-i dea juniorul un pumn inapoi in nas
      nimereste in ochi?

      ok, atunci legea talionului spune ca in continuare trebuie sa-l loveasca fix in nas, insa si celalalt are dreptul sa-i dea inapoi pumnul in ochi.

      si tot asa.

      deci repet: voi ganditi cand scrieti basinile astea sau doar le scapati pe tastarura fara nici un control din partea cortexului cerebral?!

        (Citează)

  19. Scuze, am postat la un alt articol. Reiterez: Oare cand va introduce Metrorex un sistem de securitate precum: https://www.digitalsecuritymagazine.com/wp-content/uploads/2013/10/Bosch-Security-Metro-Milan-1.jpg ?? Ca dezaxati precum Magdalena Serban sa nu mai faca noi victime?

      (Citează)

    • Sistemul ala e contra sinucigasilor, din cate stiu eu. Am vazut si la Londra.

        (Citează)

    • Super sistemul, insa cred ca sunt costuri destul de mari.

        (Citează)

    • Sistemul ala e bun impotriva sinucigasilor, dar mai are avantajul ca se poate forma o coada de asteptare in dreptul portilor, asa incat se va intra in metrou in ordinea sosirii, iar nu dupa cat de puternice iti sunt coatele. Am vazut asta tot la Londra, si mi s-a parut foarte civilizat, numai ca trebuie ca peronul sa fie destul de spatios ca sa acomodeze toate cozile formate, ceea ce la Victoriei, de exemplu, n-ar fi posibil.

        (Citează)

  20. Se pare că nu era însărcinată, spun colegi de muncă.

      (Citează)

  21. A împins ambele victime in momentul in care metroul ajungea in stație, cu intenția de a le ucide. Din păcate, decizia și lipsa de fermitate in aplicarea legii au permis individei sa ducă la capăt o crima.

    Ar trebui anchetați in primul rând cei care i-au dat drumul!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus