blog demisec cu note fine de tehnologie

Cum să primești notificări push pe telefon despre cutremure mari în România

Clock icon

6 Mar 2017

Tag icon

TEHNOLOGIE

Comments icon

39 comentarii

Cele 513 articole scrise în trecut despre cutremure probabil v-au arătat că fac tot posibilul să fiu avertizat din timp de sosirea lor. Efectele unui cutremur produs în Vrancea se resimt la București după vreo 25-30 de secunde, timp suficient ca un sistem de avertizare să dea alarma. Măcar știi ce urmează să se întâmple și nu te panichezi la fel de tare când începe să salte blocul.

Acum că Biziday a anunțat oficial că renunță la alerta de cutremur, poate vă interesează alte metode. Sunt tot felul de metode de a fi avertizat, de la a ține un tab deschis pe alerta.infp.ro la extensia de Chrome și poate alte servicii. Iată o alternativă care vă trimite mesaje push pe telefon, la fel ca Biziday..

La ultimul articol, mai mulți cititori mi-au spus despre existența unui canal pe Telegram unde cutremurele sunt anunțate automat prin notificări push, imediat ce sistemele computerizate din Vrancea sună alarma. Bună ideea; am investigat un pic totul și am instalat și eu totul. Între timp, acel canal de avertizare a fost preluat chiar oficial de INFP sau ceva de genul acesta.

Iată un mic ghid pentru a vă seta și voi totul.

Instalați Telegram și faceți-vă cont. Este un program foarte asemănător cu WhatsApp (login prin numărul de telefon), fiind folosit pentru că din start trimitea mesajele folosind o criptare puternică. Îl găsiți pentru Android sau pentru iPhone.

Dați click pe butonul de search din dreapta sus și scrieți @alertaCutremur. Selectați rezultatul cu acel nume (primul din lista mea, al doilea nu știu ce este).

Apăsați Join. Puteți vedea alertele din trecut.

Dați click pe numele canalului, în partea de sus a acelei ferestre, pentru a ajunge la meniurile de notificări. Aici vă sfătuiesc să puneți o notificare specială, un sunet unic și ușor de recunoscut, pentru acest canal, că altfel degeaba vă avertizează de cutremur dacă voi veți crede că a venit o notificare de la Facebook și nu ridicați telefonul în mână.


Recomandarea mea: Vibrate Long, Smart Notification 10/1 (adică 10 notificări pe minut, să sune mult, nu o singură dată), Priority max (ca să sune și dacă telefonul e pus pe vibrație sau pe do not disturb). Alegeți un sunet special, poate unul de aici, ceva violent pentru urechi și puternic ca intensitate.

Asta e tot legat de Telegram. Sunteți rezolvați.

Mai e ceva de configurat în telefon. Anumite telefoane, tot mai multe, integrează software ce trece în sleep aplicațiile rar folosite, astfel încât acestea nu pot trimite notificări imediat ce ar fi cazul, ci doar când deschideți voi ecranul. Dacă nu mă înșel, Android 7 chiar include o astfel de funcție. Samsung-ul meu are un progrămel care trece în sleep programele ce n-au fost folosite în ultimele trei zile, cum sigur s-ar întâmpla cu Telegram.

Prin urmare, intrați în ce astfel de program aveți și reglați-l să ignore Telegram. Eu am pus programul în lista de Unmonitored Apps.

Asta e tot.

La câteva zile după ce am făcut configurarea de mai sus, am primit mesaj pe canal că acesta devine unul oficial de alertă la cutremur. Nu știu ce înseamnă asta, poate are legătură cu INFP. Săptămâna trecută au făcut și teste de alerte și le-am primit cu succes; prima oară când a început să sune mi-a sărit pulsul în 150, că am recunoscut imediat sunetul.

În caz că vă întrebați, pe Telegram n-a venit nici o alertă atunci când Biziday a dat-o pe cea de 10 grade, bineînțeles. Cât despre alerta de 10 grade, m-am uitat la telefon, am văzut că scrie 10 grade la 10 kilometri adâncime și l-am pus la loc în buzunar, convins că e o eroare. Eu sunt dintre cei care s-a informat un pic despre scara de măsură a cutremurelor (cea Mw, folosită și de Institutul Național pentru Fizica Pământului) și știu că 10 grade ar însemna dispariția țării noastre, iar Vrancea nu-i capabilă de astfel de mișcări seismice.

INFP a făcut și o retrospectivă bună a cutremurelor din România, la 40 de ani de la cel din 1977. Merită citită. Eu, de exemplu, nu știam că la cutremurul din 1986 au murit 100 de oameni în Republica Moldova.

Bonus:

În București există în prezent (conform datelor Recensământului din 2011) peste 31.430 de clădiri (10% din nr. total) construite înainte de 1940 (din care peste 3.600 au înălțime medie și mare), fără nici o proiectare specific antiseismică; acestea au supravietuit cutremurelor din 1940 și 1977, dar nu este o garantie că o vor mai face și la cutremure viitoare.

  39 comentarii

 1. You’re welcome :)

    (Citează)

  • Un cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc marţi dimineaţă, în judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP)….instalata aplicatia asta…nicio notificare

     (Citează)

  • mihai:
   Un cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc marţi dimineaţă, în judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP)….instalata aplicatia asta…nicio notificare

   Te alerteaza de la 4,8 grade in sus.

     (Citează)

  • Câteva cutremure au loc în fiecare zi, de ce-ai vrea să te alerteze de toate? Mie și 4,8 mi se pare prea mic. Nu vreau să mă sperii noaptea, să alerg la telefon și să descopăr că e doar un 4,8.

     (Citează)

 2. Am downloadat un ringtone dar cand dau la setari la Telegram nu mi-l vede. In ce fisier trebuie sa-l bag oare ca sa mi-l vada telegram si sa-l pot pune ca ringtone?

    (Citează)

  • in Android 6 eu nu am reusit sa fac asta, ca voiam sa-mi pun un ton special pt o anumita aplicatie (alta decat telegram).
   la sunetul de telefon se poate, dar altfel nu stiu cum, cred ca e vorba de faptul ca incepand cu A5 sau A6 nu mai ai drepturi pe anumite directoare de sistem, cum sunt si cele unde se afla tonurile

     (Citează)

  • Il pui in folderul Notification din memoria interna a telefonului. Daca nu exitsa folderul il faci tu de mana. Ar trebui sa arate cam asa:

   /0/Notifications sau /root/Notifications sau /storage/emulated/0/Notifications.

     (Citează)

 3. Biziday este idiot din ce in ce mai des. Si Guran este un impotent care nu accepta idei ce nu ii apartin.

    (Citează)

 4. Merge să setezi magnitudinea de la care sa sune alarma? Că nu as vrea sa fiu trezit de alarma pt un cutremur de 3 grade, care ar trece neobservat, altfel.

    (Citează)

 5. sau poti sa umbli cu un acvariu la subrat…

    (Citează)

 6. La cautare @alertaCutremur apare doar grupul “alertacutremur_bot”, cu poza de profil logoul infp. S-a schimbat ceva in doua zile?

    (Citează)

 7. Biziday folosea direct avertizarea de la INFP (institutu…) dar era degeaba, daca institutu nu da avertizare nici aplicatiile astea nu dau. Si INFP da fail cu avertizarile, vai de ei

    (Citează)

 8. Am povestit mai demult cu tipul care a creat canalul de Telegram. L-a facut in timpul lui liber, ca asa s-a gandit el ca ar fi bine. Guess what? Aia de la Institutul de Fizica Pamantului au incercat sa-l inchida, deoarece datele de alerta nu sunt destinate publicului. Pana la urma au ajuns la o intelegere si au preluat chiar ei canalul.
  Eu asta n-o pricep: cum adica nu sunt destinate publicului? E vorba de siguranta populatiei care le plateste lor leafa si seismografele.
  La americani, statul e obligat sa puna la dispozitia publicului cam tot ce e realizat pe banii contribuabililor: inclusiv softurile folosite de NASA sunt disponibile pentru descarcare, o buna parte sunt open-source. Idem pozele realizate de Hubble, Curiosity etc. (bineinteles ca nu pozele facute de satelitii militari).

    (Citează)

 9. Instalat pe IOS si nu am buton de search…(((

    (Citează)

 10. Pe IOS e ciudat, nu poti personaliza notificarile (nu ai “customize” la notifications)

    (Citează)

 11. E buna ideea de avertizare atunci cand folosesti o aplicatie deja instalata sau un dispozitiv pe care deja il ai. Daca trebuie sa instalezi ceva nou sau sa pui baterii unui dipozitiv doar pentru ca o data la 40-50 de ani sa fie util, deja mai bine te supui riscului de a cobori cu scarile.

    (Citează)

 12. multumesc, am instalat si eu

    (Citează)

  • mie nu-mi apare nimic in telegram dupa ce am adaugat @alertaCutremur, e normal?
   nu ar trebui sa vad undeva canalele pe care le urmaresc?
   adica nu-mi dau seama daca urmaresc sau nu canalul

     (Citează)

  • ok, nu apasasem “Join”.
   problem solved.

     (Citează)

 13. @Radu, vezi ca pe iOS e ceva diferit la setarea canalului. Ai scris mai sus pentru Android:
  “Dați click pe butonul de search din dreapta sus și scrieți @alertaCutremur. Selectați rezultatul cu acel nume (primul din lista mea, al doilea nu știu ce este).”

  Eu a trebuit sa adaug chair pe al doilea “@alertacutremur_bot” si doar apoi am avut cum sa adaug @alertaCutremur dupa ce am aprobat Termenii si Conditiile.

  ;)

    (Citează)

 14. Pe un wp stie cineva cum se seteaza alerta de cutremur in Telegram?

    (Citează)

 15. În Android în partea de Settings -> Sound există Emergency broadcasts. Acolo există tot felul de parametri ca Show extreme threats, Show severe threats, Show AMBER alerts etc. La noi niciun operator nu le transmite? De ce este nevoie de o aplicație specială pentru avertizări de cutremure?
  În alt registru, n-am înțeles de ce a renunțat Biziday să mai transmită avertismentele de cutremure prin aplicație. Lăsând la o parte plângerile penale ale unor oameni dornici de afirmare (mai era nevoie? știm cu toții ce-i poate pielea), ce alte motive mai sunt?

    (Citează)

 16. Eu sunt utilizator al aplicatiei Telegram si o folosesc ca principala aplicatie de mesaje.
  Ma bucur ca ai facut-o cunoscuta, este peste ceea ce ofera whatsapp la ora actuala.

    (Citează)

 17. Insa se pare ca pentru a primi notificari cu 30s inainte de a ajunge unda seismica trebuie sa te abonezi la @alertacutremur_bot
  Insa nu inainte de a accepta conditiile canalului, si anume de a-ti pune datele tale (nume, telefon, mail) la dispozitia dezvoltatorului aplicatiei, un anume domn Sorin Botirla. Asta nu mi se pare tocmai ok..

    (Citează)

 18. Salut Radu,

  Pe iPhone procedura e puțin diferită, trebuie inițiat un chat cu @alertacutremur_bot, dată comanda “/alerta” în acest chat, vor fi afișați termenii și condițiile, și abia după acceptarea lor se poate intra în grupul @alertaCutremur. Dacă ajută, îți pot trimite screenshot-uri.

  De asemenea, după cum a remarcat și cineva mai sus, pe iPhone nu se pot personaliza notificările.

    (Citează)

 19. Un cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc marţi dimineaţă, în judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP)….instalata aplicatia asta…nicio notificare

    (Citează)

 20. n-a fost cutremur mare :-)

    (Citează)

 21. mihai:
  Un cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc marţi dimineaţă, în judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP)….instalata aplicatia asta…nicio notificare

  Scrie clar când intri ca doar la cutremure >=4.8. Tot timpul apar oameni care blamează fără ca citească măcar 2 rânduri înainte…

    (Citează)

 22. TI-a facut si Moise reclama :) https://www.youtube.com/watch?v=CcI5dY5Jheo minutul ~21:00

    (Citează)

 23. Ce au vrut ieri sa spuna cei de la alerta cutremure pe Telegram si ce trebuie sa faci la /alerta ? Eu nu m-am prins unde sa intru si ce sa fac.

    (Citează)

  • Nici eu nu m-am prins momentan, că botul acela pare inactiv.

   Din ce-mi dau seama, au luat un sistem funcțional și l-au stricat cu noi features. Revin cu detalii când apar.

     (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite.

sus