un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pregătiți-vă cu un plan de acțiune pentru cutremurul cel mare

26 Sep 2016  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Articol scris în septembrie 2016. Still good. Este pe homepage doar astăzi.

Imediat după cutremurul recent, mai mulți oameni au sunat la 112 întrebând dacă ar fi cazul să iasă sau nu din casă. M-a uimit asta. Cum ar putea să știe cei de la telefon ce să faci, mai ales că fiecare oraș din România resimte altfel intensitatea cutremurului?

Aceste apeluri sunt de fapt o expresie a panicii și a întoarcerii spre o voce ce poartă autoritate, cu speranța că aceasta le va spune ce trebuie făcut. Realitatea este că sunt atât de multe posibile scenarii încât tu trebuie să judeci singur care-i cel mai bun curs de urmat în cazul unui cutremur, bazat pe ce vezi în jurul tău. În plus, în cazul unui seism major cei de la 112 ar trebui să preia alt gen de apeluri, nu astfel de întrebări.

Ceea ce trebuie să faceți, fiecare dintre voi împreună cu familia voastră, este un plan de acțiune în caz de cutremur. Nu trebuie să fie perfect, dar măcar vă dă o idee despre pașii de urmat și vă antrenează mintea pentru a împiedica panica. Cam din același motiv se fac și exerciții de evacuare în caz de incendiu prin companii; angajaților li se imprimă în minte un plan cu câteva bune practici pentru a preîntâmpina panica.

Așa că nu pretind că indicațiile de mai jos sunt cele mai bune, dar sunt un punct de pornire pentru ceva ce trebuie să adaptați situației voastre. Nu vă așteptați să vă ajute autoritățile cu ceva, n-au un istoric foarte bun legat de gestionarea crizelor.

STABILIȚI UNDE VĂ ADĂPOSTIȚI ÎN CASĂ

Vorbesc despre un cutremur mare, acela pe care-l așteptăm ca pe un dezastru adevărat, de minim 7 grade și un minut durată. În propria voastră casă, stabiliți cine se duce în camera copiilor pentru a-i lua de acolo, că probabil sunt speriați și panicați; nu are rost să vă loviți amândoi prin uși făcând simultan asta.

Apoi, gândiți-vă din timp unde vă adăpostiți. Nu sub un tablou, nu lângă un dulap ce-ar putea cădea. Locuri bune sunt sub masa din bucătărie, lângă sau sub pat (așa numitul triunghi al vieții, adică un mobilier mare și rezistent care vă va proteja de căderea altor obiecte), sub o grindă solidă. Peretele meu de la sufragerie are cam 40 de centimetri grosime, în ușă acolo aș sta, dacă nu sub masă.

Nu părăsiți casa în timpul cutremurului. Aceasta este o recomandare mereu prezentă în sfaturile specialiștilor. Întâi pentru că probabil nu vă veți putea ține pe picioare, apoi pentru că scările sunt cel mai periculos loc unde ați putea fi (după lift, desigur). Singura excepție este pentru cei care stau la casă sau la parter și pot ieși în mai puțin de 10 secunde în aer liber, caz în care ar fi bine să se depărteze pentru a nu le cădea vreun ghiveci sau aer condiționat în cap.

cutremur

CE SĂ LUAȚI CU VOI DIN CASĂ

Luați cu voi telefonul mobil, portofelul cu acte și carduri și bani și cheile de la mașină. În mod normal, acestea ar trebui să se găsească în același loc. Mașina, dacă aveți, e foarte importantă, că aveți unde să vă adăpostiți și să dormiți măcar o noapte. Nu de alta, dar cutremurul ar putea avea loc vara în mijlocul zilei sau iarna în mijlocul nopții, când e viscol afară; plăcilor tectonice nu le pasă.

Dacă aveți animale de companie, încercați să le luați. Câinele vine singur, pisicile se vor speria de toată agitația voastră și trebuie găsite și puse într-o cușcă. Pare complicat, e decizia voastră dacă faceți asta.

Încercați să vă păstrați sângele rece și să mai faceți ceva înainte de a ieși pe ușă: opriți gazele, apa, caloriferele și curentul electric. Toți adulții din casă ar trebui să știe unde sunt robinetele și cum se operează. Cât despre curent electric, siguranța este de obicei deasupra ușii. Dacă vă prinde cutremurul cu tocana pe foc, nu vreți să vă ia foc apartamentul pentru că ați lăsat-o acolo atunci când ați plecat afară. Plus că diverse țevi se pot fisura, așa că mai bine opriți tot ce poate fi oprit.

STABILIȚI UN PUNCT DE ÎNTÂLNIRE

După un cutremur așa de mare, telefonia mobilă nu va fi funcțională din cauza pierderilor de infrastructură și suprasolicitării. Mai degrabă v-aș sfătui să trimiteți mesaje SMS cu “sunt bine” sau chiar unele de date, cu speranța că un mic pachet se transmite mai ușor decât un întreg apel.

Oricum ar fi, stabiliți un punct de întâlnire cu familia. Cel mai bun este unul pe lângă casă, dar într-un spațiu mare și ferit: un loc de joacă între blocuri, o piață mai mare, curtea școlii din cartier. Un loc unde toți membrii familiei să știe să vină și să aștepte până se strâng cu toții. Poate că aveți copilul singur acasă în acele momente; trebuie să știe unde să meargă.

Dacă toată lumea e plecată de acasă (părinții la muncă, copiii la școală), atunci cred că cel mai bun loc de întâlnire va fi la școală. Dacă sunteți părinți, probabil că acolo veți converge oricum, deci e un loc bun de așteptat până se reunește toată familia.

cutremur_japonia_1

DE CE SĂ VĂ FERIȚI

Nu luați liftul.

Dacă la întoarcerea în bloc miroase a gaze, cereți imediat intervenția autorităților. Cineva trebuie să închidă gazele pentru întreg blocul, de obicei din subsol.

În primele momente, nu stați în mijlocul străzii. Vor fi destui nebuni gonind spre casele lor, pot apărea accidente nefericite.

Nu luați metroul. Oricum acesta va fi închis după un cutremur mare, dar în caz că nu se întâmplă asta, feriți-vă de el. Chiar și o bucată de tavan căzut pe șine îl poate bloca ore întregi, nu vreți să fiți prinși acolo. Dacă apare o panică generală și toată lumea, de la colegi de muncă la taximetriști și șoferi RATB își părăsește postul și aleargă fiecare la casa lui, mergeți pe jos spre casă, chiar dacă va dura multă vreme.

CÂTEVA MĂSURI PREVENTIVE

După cum spuneam mai sus, toți cei din casă trebuie să știe de unde pot fi închise gazele și apa de la chiuvete și calorifere. Asigurați-vă că robinetele sunt funcționale și pot fi întoarse ușor (dacă le testați de două ori pe an este suficient).

Update: Uitați o idee pentru o trusă de urgență.

Puteți ține în mașină o lanternă (eu am una fără baterii, care se încarcă pe loc cu un resort), o sticlă de apă (exceptând vremurile caniculare de vară, o sticlă ține multe luni în mașină) și încărcător pentru telefonul mobil, dacă nu aveți deja. Adăugați și o pătură. Dacă aveți nevoie de medicamente (sau părinții au), o rezervă pusă în mașină poate fi de mare ajutor. Nu vă așteptați ca farmaciile să fie deschise a doua zi.

Eu pun mereu portofelul și ce bani cash găsesc prin buzunare în același loc, împreună cu ceasul. Telefonul este și el de obicei în același loc. E un obicei bun de format, la o adică le iau pe toate deodată și plec. În contrast, Matilda le caută mereu prin casă și prin 15 poșete diferite pe ale ei.

Prindeți bine mobila de perete. Eu am un dulap prins și în perete, dar unul nu, deși instrucțiunile cereau și asta. Nu cred că ar cădea la cutremur, dar vedem atunci. Între timp, asigurați bine prin casă tot ce-ar putea cădea.

Cel mai important lucru mi se pare educarea copiilor. Chiar nu vreți, în acele prime ore de după cutremur, să vă întrebați pe unde or fi. Învățați-i bine de tot unde să vă aștepte, cu cine pot merge în altă parte, să nu fugă de la școală, să nu plece de capul lor spre casă șamd. Discuția asta trebuie să o aveți și cu o eventuală bonă.

cutremur_italia

  26 comentarii

 1. probabil de la cutremurul ala mare vom pleca cu masinuta zburatoare sau ne vor salva androizii, ca Institutul National de Fizica a Pamantului a anuntat ca va fi zgaltaiala cam intre 2040-2060.

    (Citează)

  • Asa a stabilit super comisia? Mai crede cineva in acuratetea previziunilor institutilui? Ei incearca, probabil cu intentie buna, dar…

     (Citează)

  • Eu cred că e o chestiune de câțiva ani. Oricum, în 2040 România nu va arăta foarte diferit, ci doar vor fi mai multe clădiri cu bulină.

     (Citează)

 2. Deci cu Matilda nu e de stat la cutremur… ca nu e organizata.

    (Citează)

 3. Ca sa scapi de stresul cu inchisul gazului/aragazului, monteaza o electrovalva cu rearmare manuala (adica pozitia normala INCHIS), cand opresti curentul se inchide si gazul ;). Stiu, majoritatea electrovalvelor din comert sunt invers, ca alea nu consuma corent…..

    (Citează)

 4. Giovani:
  probabil de la cutremurul ala mare vom pleca cu masinuta zburatoare sau ne vor salva androizii, ca Institutul National de Fizica a Pamantului a anuntat ca va fi zgaltaiala cam intre 2040-2060.

  Bullshit. Nu exista nicaieri tehnologia care permite prezicerea cutremurelor, si nici nu cred ca cineva de la INFP a zis o astfel de prostie (si daca a zis, sa-si dea demisia, ca nu are ce cauta). Stiim doar din observatii care e frecventa aproximativa la care se produc cutremure de o anumita intensitate in anumite zone seismice. La noi, pentru cutremure mari este de ~30 de ani.

  Si cutremure mai mici NU insemna ca se elibereaza energia si nu se mai produc cutremure mari. Asta e un urban myth, si ar trebui sa nu mai fie repetat.

  In rest, sa speram ca nu avem parte de un cutremur mare pana prin 2040, poate pana atunci consolidam si noi 25% din cladirile cu bulina din bucuresti.

    (Citează)

 5. Dupa un cutremur major, oricum liniile de telecomunicatie nu vor functiona.
  Sa stai sub masa de bucatarie nu e o decizie prea inspirata. Asa-zisul “triunghi al vietii” ar fi cea mai buna optiune. FYI: http://www.riscseismic.ro/harta

    (Citează)

  • La noi orice mic cutremur in timpul zilei se soldeaza cu liniile telefonice blocate pentru ca sunt persoane carora le place sa vorbeasca la telefon si cutremurul pare sa fie un bun prilej de discutie. Cred ca si daca va fi un cutremur de proportii mai mari cei care vor avea nevoie sa sune nu o vor putea face din motivul evocat mai sus. Ar trebui facuta o lista cu numere de telefoane ale celor de la SMURD, salvare, pompieri care sa fie prioritizate in caz de urgenta. La fel si cu apelurile la 112. In rest SMS-urile sunt suficiente pentru a spune un “Sunt OK”.

     (Citează)

  • În principiu, va fi ca de Revelion, cu toată lumea sunând pe toată lumea, doar că vor vorbi mai mult. Se mai adaugă și căderile de infrastructură.

     (Citează)

 6. Si eu am fost socat cand am citit pe facebook ca dupa cutremur lumea era in strada in pijamale. Asta inseamna ca habar nu avem ce sa facem in caz de cutremur si suntem complet varza.

  Sunt bune sfaturile, eu voiam doar sa accentuez partea cu prinsul mobilelor in perete – este atat, atat de important sa prinzi mobilele in perete, incat o spun peste tot unde am ocazia.

  De exemplu eu am o biblioteca foarte mare si foarte ingusta (are 25 cm latime, e doar pentru carti, si inalta pana in tavan plus lunga de 4 metri).

  Ei, a trebuit eu sa le spun montatorilor sa mi-o fixeze in perete. “Garantam noi ca nu cade la cutremur, domnu'”. Tot nu mi-au prins-o decat cu 1 singur surub, dar dupa aia am mai pus eu inca 3.

  Dar mobilele nu trebuie prinse doar pentru cutremur. Mobilele trebuie prinse de perete mai ales daca aveti copii mici. De exemplu multa mobila de la Ikea are indicatii de prindere in perete dar sunt convins ca 99% din oameni nu le prind in perete, ca sunt destepti ca mine.

  O banala comoda de 1.5 metri inaltime a fost rasturnata de fiica-mea pentru ca a deschis toate sertarele, ceea ce a facut ca centrul de greutate sa se deplseze in fata asa ca comoda a cazut la pamant. Nu s-a intamplat nimic pentru ca ea era deja destul de mare incat sa se fereasca, dar alea 5 secunde de cand am auzit zgomotul pana am ajuns in camera nu le doresc nimanui.

  De asemenea nu puneti vazele de flori nefolosite pe dulapuri sau la inaltime.
  In caz de cutremur cad primele si acum depinde cine se afla sub ele: voi sau copiii vostri.

    (Citează)

  • Comoda nu cumva era aia Malmo sau Memo de au retras-o curând peste tot în lume din acest motiv?

   La bibliotecă nu m-am gândit, sper că a mea ține, că a fost mega-scumpă și are și diverse obiecte în ea. E și greu de prins, că spatele e un simplu placaj de obicei. Trebuie puse niște colțare pe spate și prinse unde nu se văd.

     (Citează)

  • nu, comoda este Aspelund cu 3 sertare – vad ca nu o mai au in oferta

   biblioteca o prinzi cu elemente din alea care se folosesc la corpurile suspendate de bucatarie – este un coltar de metal cu surub pe o latura si gauri de holz-suruburi pe cealalta

   dai gaura prin placaj in perete pentru diblu iar ancorarea de biblioteca se face la 90 de grade de unul din peretii bibliotecii care e perpendicular pe zid

   daca pui niste carti in fata nu stie nimeni unde e prinderea, daca nu aceste coltare au un element de acoperire din plastic la care se poate alege culoarea

     (Citează)

 7. a, si vedeti ca teoria cu “triangle of life” e cam prostie.
  de altfel primul rand din wikipedia zice asa:

  “he Triangle of Life is a controversial theory about how to survive a major earthquake, typically promoted via viral emails.”

  pare un fel de internet knowledge nu foarte diferit de anti-vaccinism in sensul ca stiu unii de pe net mai bine decat organismele care cu asta se ocupa.

  chestia e ca studiile arata ca cele mai frecvente raniri in timpul cutremurelor se intampla din cauza obiectelor care cad sau zboara, pentru ca nu la toate cutremurele se darama cladiri, ba din contra, la cele mai multe nu.

  asa ca “drop, hold and cover”, nu triangle of life.

    (Citează)

 8. Imi place cum, dupa fiecare cutremur (simtit), televiziunile si scribii din online scot de la naftalina aceleasi imagini din ’77. Amplificand teama, publicul devine captiv iar audientele posturilor tv cresc direct proportional. Rezultatul: “CUTREMURUL ÎN AUDIENȚE. Posturile de știri, audiențe de 2-3 ori peste medie dimineața. România TV, cea mai urmărită” (Pagina de media).

  #cutremur #panica #ratings #makeitrain

    (Citează)

 9. Gimli al meu a dormit pe rupte in timpul cutremurului, l-a durut undeva pe langa coada.

    (Citează)

 10. nu sunt tevi de gaze la subsol. toate sunt pe-afara.

  eu am pereti din rigips, n-ajuta foarte mult sa prind sifonierul in el.

    (Citează)

 11. Ca sa vedeti cat de mult conteaza sangele rece in astfel de situatii, pe mine nu m-a trezit cutremurul ci zgomotele facute de vecinul de sus in disperare de a iesi cat mai repede din casa. Si da, este foarte bine sa ai in masina o mica rezerva de lucruri esentiale pentru a putea supravietui macar 1 zi. Cu apa insa este o problema atat vara cat si iarna; destul de greu sa pastrezi in masina o sticla de apa.

    (Citează)

 12. Pt un moment credeam ca ai scris despre vreun program al lui Ciolos care sa ajute in caz de cutremur, cu exceptia calmarii isteriilor. Ah, mereu ingenuu..

    (Citează)

 13. Da, si ar mai fi ceva: nu uitati sa terminati de citit si ultimul capitol din Razboi si Pace. De unde atata???

    (Citează)

 14. Teoria triunghiului vietii si astfel de masuri ar trebui prezentate in scoli. Educarea tinerilor joaca un rol foarte important, iar statul sub tocul usii in cazul unui cutremur nu este cea mai buna optiune.

    (Citează)

  • Am vorbit cu ai mei despre ce trebuie să facem în caz de cutremur, locul unde să ne adăpostim. Dar noi stam la etajul 4 in 4, nu prea ne pasă ce acte să luăm la noi, oricum nu ajungem jos.
   Cred că într-un minut, cat durează cutremurul sunt șanse mai mari să ne urcăm pe bloc, chiar o să fac un exercițiu cu ai mei.

   Actele sunt într-un rucsac, pe hol, banii, pe card, 20 litri benzina in beci. Provizii pentru două săptămâni avem la 25 km de oraș într-o căsuță de vacanță, offgrid. Încălzire cu lemne, apă din fântână etc.

   Eu având 4 cursuri de prim ajutor făcute, probabil o să mă întorc cu o lopată să sap prin dărâmături.

     (Citează)

 15. Eu si prietenul (inginer proiectant cu mare frica de cutremur, fiindca stie prea multe povesti) oriunde ne mutam ducem cu noi un birou facut anume pentru protectie la cutremur, care ar rezista si in caz de prabusire a blocului, si sub care avem cam tot ce ne-ar trebui sa supravietuim cateva zile. A fost un compromis de fapt ca sa putem locui in centru, nu ca in blocurile noi se simtea mai in siguranta.

  Incercam sa il si comercializam (http://www.mobifort.net) dar e incredibil de mic interesul. Pot intelege intr-un fel, si eu inainte credeam ca tocul usii e un loc unde sa fii in siguranta si am avut noroc cu el ca e mai realist si a fost dispus sa investeasca intr-o solutie. Acum insa cand aud recomandarile ISU si MAI cu tocul usii ma infurii fiindca nu ofera de fapt nicio protectie, orice cladire se poate prabusi, baza e doar in noroc.

    (Citează)

  • Și, cum merge afacerea? Things are shaking up?

     (Citează)

  • Frumoasa povestea de marketing, chapeau, de la Filantropica nu am fost impresionat.

   Nu sunt inginer structurist, dar un decupaj dreptunghiular nu face din tocul usii cel mai sigur loc in caz de cutremur.

     (Citează)

  • În general construcțiile se proiectează să reziste la cutremur până sunt evacuate, eu personal nu cred că e util un spațiu de tip refugiu. Problema nu e doar că îți cade construcția în cap, ci se pot declanșa incendii din cauza instalațiilor. La clădirile înalte incendiul de după seism poate duce la cedarea structurii, chiar dacă aceasta a rămas în picioare inițial.
   Mi se pare mai important ca oamenilor să li se dezvolte un instinct de supraviețuire (prin educare) și implementarea unor proceduri specifice decât să cauți locuri în care să te ascunzi. Poate fi mai important să știi ce e primul ajutor sau cum să încerci să ieși din clădire decât să te baricadezi pe undeva.

   @Gaelex: Golurile din pereți sunt în general întărite cu buiandrugi sau stâlpi și grinzi, sau bordate la elementele prefabricate din beton armat. La construcțiile mai mici din zidările nu ai stâlpi fix lângă ușă, dar sunt toate șansele să ai sâmburi în apropierea golului de ușă și centură deasupra. De asta se spune să te duci acolo, pentru că golurile sunt cam ca o ramă. Plus că acolo sunt șanse mai mici să-ți cadă tavanul în cap sau vreo piesă grea de mobilier pe tine. De foarte multe ori te rănesc lucrurile mai mici la care nu te gândești, nu cedarea structurii clădirii.

     (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus