un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Situația tristă a avertizărilor digitale la cutremur

7 Mar 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

39 de ani și 3 zile au trecut de la cutremurul din 1977. V-am spus părerea mea, cred că urmează unul mare și nu putem face altceva decât să așteptăm să vedem ce pică și pe unde. Supraviețuirea în astfel de situații este o chestiune și de noroc: poți locui în cel mai nou și sigur bloc, dacă te prinde cutremurul la metrou și-ți cade o sticlă uriașă în cap.

Lăsând acestea la o parte, să mai facem o recapitulare a situației triste a protecției “digitale” la cutremur, pentru că există așa ceva. Sau, în find, veți vedea că în România nu prea există, dar ar putea exista.

APLICAȚIA “ALERTĂ CUTREMUR VRANCEA”

V-am mai spus despre ea. Aplicația se bazează pe faptul că undele seismice ale unui cutremur produs în Vrancea ajung în București după vreo 34 de secunde, așa că, imediat ce un cutremur este detectat de seismografele din Vrancea, aplicația trimite o notificare push cu tot cu alertă sonoră abonaților la serviciu. Simplu și eficient, folosind la maxim tehnologia modernă de push notification (mult mai rapide decât un SMS).

În teorie, ai cam 10-20 de secunde pentru a afla că vine un cutremur de peste 5 grade. Nu-i mult, n-ai timp să fugi în bunker, dar măcar nu te mai sperii, ai timp să-ți iei familia de mână și să te pui sub o grindă, să te duci în mijlocul străzii dacă te-a prins în stradă șamd. Cred în continuare că cel mai important avantaj este că nu te mai sperii și că știi de pe ecranul telefonului cât de mare va fi cutremurul pe care-l vei simți peste câteva secunde.

Serviciul este funcțional de câțiva ani și costă 10 euro pe lună. Clienții confirmau că au primit avertizările în timp util, prin urmare este și verificată. V-am scris atunci de serviciu și discuțiile au fost tipic românești, “să se dea gratis” (că tot zicea Cismaru), “cum adică îndrăznesc să facă bani dintr-un serviciu ce-ar putea salva oameni” șamd, de parcă nu exact serviciile cele mai utile aduc și cel mai rapid bani.

De ce nu merge? Ba probabil că încă merge, dar numai pe iPhone. O versiune de Android este așteptată de vreo 4 ani și n-a mai apărut.

Site-ul oficial este neactualizat din 2011. Încă scrie acolo “în curând disponibil în Android Market”, deși Google i-a schimbat denumirea în Google Play în martie 2012. Link-ul către versiunea iOS a aplicației nu este funcțional. Eu n-am încredere într-o companie care nu a mai actualizat de 5 ani site-ul oficial, nu cât să-i plătesc 10 euro pe lună nici dacă aș avea iPhone, asta în caz că au ținut pasul cu versiunile de iOS.

Am vorbit cred că prin 2011 cu un reprezentant al companiei, la o conferință, și-mi spunea că nu țin musai să o dezvolte și să câștige un număr mare de clienți. Important este să asigure un serviciu funcțional unui număr rezonabil, chiar mic, de clienți plătitori, deoarece dacă exagerezi cu vânzarea și serverele nu fac față numărului crescut de clienți, la primul cutremur de 5 grade unde alerta le vine prea târziu aceștia vor închide abonamentele, că serviciul nu se va dovedi util.

O teorie bună. Între timp, serverele sunt ieftine, cloud-ul a venit tare peste noi, operatorii telecom au o rețea mult mai bună și să livrezi notificări push către mulți clienți chiar nu mai este o problemă.

Și știți de ce-i păcat? Serviciul era chiar bun, bine gândit, simplu, eficient și rezolva o problemă reală. Zeci de programe de antreprenoriat s-ar bate pentru astfel de idei. Putea fi ușor extins și către instituții publice (un “iPhone” per școală, conectat la o sirenă de alarmare, putea rezolva toată școala cu un singur abonament) și, în fine, scalat pe măsură ce baza de clienți crește. Gândiți-vă că 1.000 de plătitori aduc 10.000 de euro pe lună, ceea ce pare a asigura un profit bunicel.

SEMAFORUL SEISMIC OFICIAL AL INFP

Institutul Național de Fizica Pământului a făcut diverse upgrade-uri site-ului lor și arată tot mai modern. Pagina principală oferă acces rapid la multe informații, există o pagină separată pentru seisme și observați și posibilitatea de a lăsa feedback celor mai puternice, poți vedea chiar și datele de la seismografe, deși nu poți înțelege nimic de acolo.

Și apoi există alerta.infp.ro, o pagină încă în testare open beta și unde puteți vedea un semafor verde și un fel de seismograf digital. Care-i ideea?

infp_semafor_cutremur

Simplu: în caz de cutremur, semaforul respectiv se va face roșu, iar pagina respectivă va genera un sunet puternic în browserul tău. Seismograful digital va “tremura” conform datelor înregistrate, iar titlul paginii va fi schimbat în “alertă cutremur”. Dacă totul se face suficient de rapid, ai 25-30 de secunde până când cutremurul va fi apoi simțit în București, deci timp suficient să zici ceva pe Facebook și să te bagi sub birou.

Adică în mare ideea de avertizare este aceeași, doar că un site web nu este cea mai bună idee. Eu ce să fac acum, să stau cu acea pagină deschisă permanent și să mă uit la respectivul “semafor” așteptând să devină HAL 9000? Când se dă alarma și începe vreun sunet, să caut întâi ce tab îmi bagă o reclamă sau ce clip YouTube a început fără voia mea, înainte să mă gândesc că ar putea fi alerta la cutremur?

Nu de alta, dar nu știe nimeni cum va suna acea alertă. Nu este nici o posibilitate în pagină de a auzi de test acel sunet doar ca să poți să-l recunoști ulterior.

Cineva a creat și o extensie de Chrome care ia datele din această pagină și, teoretic, îți dă alerta indiferent dacă o ai deschisă sau nu. Trebuie doar să rulezi Chrome și extensia respectivă. Spun “în teorie” pentru că nici aici nu există un buton de “simulează cutremur”, ca să vezi și tu cum va suna o alertă sau dacă extensia este funcțională.


În concluzie, avem tehnologia să alertăm Bucureștiul cu vreo 30 de secunde înainte de un cutremur. Pentru alte orașe mai îndepărtate de Vrancea timpul crește, de exemplu Timișoara este la vreo 90 de secunde la “viteza cutremurului” de Vrancea.

Din păcate, tehnologia nu este implementată pentru a avea și avertizări simple și eficiente. Avem o aplicație veche, poate funcțională, poate nu, disponibilă doar pe iPhone. Avem datele puse la dispoziție de INFP în mod gratuit și pe care oricine le-ar putea implementa într-o aplicație de push notification și alerte la volum maxim, dar nu s-a făcut nici asta. Nici contra-cost, măcar, deși eu aș plăti pentru serviciu.

    26 comentarii

  1. Asta e ca în bancul ăla … teoretic avem 3000 EUR, practic avem trei curve.

      (Citează)

  2. Ceea ce se intampla la noi este fix ce s-a intamplat in Haiti inainte de cutremurul de acum cativa ani: datorita unei perioade mai mari fara seisme majore, a intervenit fenomenul de “uitare”. Lumea a inceput sa se gandeasca, tot mai mult, ca nu se va mai intampla nimic, ca au scapat de cutremure. Pana cand au realizat ca nu au scapat.
    Buzau, Ploiesti, Braila, Galati, Iasi si Bucuresti sunt orase care vor resimti din plin efectele undelor P si S in cazul unui cutremur major, indiferent de adancimea epicentrului sau orientarea acestuia (oricum la valori de peste 7R nu prea mai conteaza).
    Ori daca tinem cont de istorie/statistica si ne aducem aminte de “marele cutremur” din 1802 (7,9R, resimtit timp de 2,5 minute de la Moscova la Istanbul) … nu exista cladiri civile in Romania care sa ofere garantie 100% ca nu vor suferi cel putin avarii majore. Marea majoritate oricum se vor prabusi ca niste castele de nisip.
    Revenind la supararea ta, chiar daca maine ar aparea o companie noua, tanara, cu oameni dedicati, mentalitatea legata de cutremure din Romania este inca trecuta la “secret de stat” si “hai mai bine sa nu vorbim prea mult ca panicam populatia” si odata ce te-ai duce sa iti amplasezi senzorii in zona Gura Teghii – Nereju (unde se petrec cam toate cutremurele din zona Vrancea) s-ar putea sa fii convins de catre altcineva ca ar fi mai bine sa iti mai vezi si de ale tale.
    Numai bine.

      (Citează)

    • Locul unde se produce “prabusirea” in adancime se numeste focar.
      O “raza” a Pamantului care trece prin focar intersecteaza suprafata Pamantului in epicentru.
      Cu definitia magnitudinii e mai complicat asa ca ma opresc aici.

        (Citează)

  3. exact George. Avem de toate in teorie. Dar fara gluma, as plati o astfel de aplicatie.

      (Citează)

  4. Buna treaba facuta de INFP. Sunt convins ca s-au gandit sa puna la dispozitia celor interesati si un API. Iar cu aglomerarea serverului n-ar fi o problema, daca s-ar organiza cumva similar cu stratum-urile serverelor de timp (ntp). Administratiile locale ar avea acces direct la serverul INFP, (de ex. pentru a activa automat sirenele locale) si la randul lor ar deveni sursa pentru nivelul urmator – ex. pentru oricine e interesat sa isi faca acasa, sau la firma, o mica aplicatie de alarmare. Raspberry pi a ajuns la v3 si cred ca e mai mult decat potent sa duca asa ceva. Ca sa nu zic ca operatorii de telefonie mobila ar putea trimite direct un flash sms care are prioritate maxima?

      (Citează)

  5. Aplicația pentru Chrome a funcționat acum ceva vreme, am auzit și alerta dar era o problema, nu se mai oprea. Acum văd că încă mai afișaza cutremurele de peste 4 grade dar nu am mai auzit alarma și nici nu am mai văzut vreo notificare în browser.

    Păcat.

      (Citează)

  6. Nu stii tu 2 programatori? Unul s-o faca pe Andoid, unul pe IOS, si gata, pe langa blogger iti faci un mic startup. Ce se strica la cutremur repara Zoso cu firma lui de bricolaj.

      (Citează)

  7. 10€ e exagerat. E vorbă, mai bine faci puţini bani de la mulţi decât mulţi bani de la nimeni.

      (Citează)

  8. Timișoara este la vreo 90 de secunde la “viteza cutremurului” de Vrancea.

    Insa pentru Timisoara chiar nu conteaza.

      (Citează)

  9. Eu țin permanent deschis în browser tabul cu alerta INFP și am instalat și add-on-ul. La cutremurul de săptămâna trecută m-a avertizat cu vreo 20 de secunde înainte. Aveam sunetul oprit așa că n-am idee dacă a început să zbiere, știu doar că m-a mutat Chrome-ul instant în tabul INFP și mi-a afișat mesaj cum că urmează cutremur de peste 4 grade.

      (Citează)

  10. Situația nu e deloc așa simplă cum o descrii. In cazul funcționării unui astfel de sistem panica ar putea crea mai multe victime decât cutremurul în sine. Când o astfel de alarmă ar suna într-un loc unde se află o masă mare de oameni (săli de spectacole, teatru, cinema, amfiteatre, săli de clasă, hale cu lucrători etc.) toată lumea s-ar grăbi să iasă afară, imaginează-ți ce busculadă s-ar crea. La un cutremur de 6 grade nu cad multe clădiri, dar ar putea fi mai mulți morți de la busculadele astfel create. Personal nu as fi de acord ca școala în care învață copilul meu să fie dotată cu așa ceva. Probabilitatea de a fi călcat în picioare de cei din clasele mai mari este mult prea mare.
    Uite o situație similară: am văzut un documentar cu un avion ce a luat foc pe pistă și au decedat un număr însemnat de persoane. La ancheta care urmează apare întrebarea de ce nu au avut timp să evacueze avionul, teoretic era timp suficient de la deschiderea ușilor până la propagarea extinsă a incendiului. Se repetă simulări de evacuare pe respectivul model de avion și ies aceiași timpi de evacuare, cei care teoretic ar fi salvat toți pasagerii. Se repetă exercițiile de evacuare introducând un element nou: promisiunea că primii care ies din avion vor primii premii în bani. Probabil îți imaginezi ce a urmat: o busculadă ce a făcut ca timpul de evacuare să crească enorm.
    Un sistem de alarmare la cutremur am auzit că ar fi la centrala atomică de la Cernavodă. Acolo se justifică, în 30-40 de secunde poți începe manevre de siguranță, de închidere a reactoarelor. la fel ar mai putea fi locuri unde să fie utilă o alarmare din timp, cum ar fi distribuția de gaze sau trenurile de viteză (dacă le-am avea).

      (Citează)

  11. Sunetul de alerta este:
    http://alerta.infp.ro/sound/sunet.mp3

    Ca sa stim cum se aude.

      (Citează)

  12. Un roman a inventat o capsula anti seisimica individuala: http://www.cariereonline.ro/articol/capsula-vietii-inventata-si-comercializata-de-un-roman

    Daca capsula ar fi realizata in serie, costul ei ar scadea considerabil de la cei 2600 euro, atat cat a costat productia ei initiala. Cred ca e o solutie mult mai buna decat avertizarile anti cutremur.

      (Citează)

  13. Radu, am gasit in pagina asta cu modalitatile de alertare si o optiune de subscribe valabila doar in reteaua Telekom si am impresia ca este gratuit (sms tarifat normal).

    Linkul e asta: http://ews.infp.ro/programe.php#

    Poate cineva confirma ?

      (Citează)

  14. Se pare ca avem si aplicatie android, nu doar extensie chrome. Nu stiu cat e de functionala, o sa vad in timp, tocmai am instalat-o. Cand o descard pe telefon o salveaza cu extensia txt, trebuie redenumita in apk si apoi instalata.

    http://alerta.infp.ro/infp.apk

      (Citează)

    • Am instalat-o eu si din cand in cand primesti o notificare ca nu s-a putut conecta la server, deci pare ca nu prea merge.

        (Citează)

    • La fel si la mine, zice periodic ca nu s-a putut conecta, in schimb afiseaza o lista de cutremure trecute, ultimul din 7 martie.

        (Citează)

  15. GO:
    Un sistem de alarmare la cutremur am auzit că ar fi la centrala atomică de la Cernavodă. Acolo se justifică, în 30-40 de secunde poți începe manevre de siguranță, de închidere a reactoarelor. la fel ar mai putea fi locuri unde să fie utilă o alarmare din timp, cum ar fi distribuția de gaze sau trenurile de viteză (dacă le-am avea).

    Institutiile statului (politia, politia de frontiera, armata, institutiile locale si nationale) si serviciile importante precum gazele naturale, curentul electric, trenurile, si asa mai departe beneficiaza de sistemul/serviciile TETRA care alerteaza in timp real.
    Din pacate aceste servicii nu sunt disponibile pentru populatia larga.

      (Citează)

  16. Iar insiri tampenii?!

    NU te bagi sub grinda, aia poate ceda, cade pe tine si te-a omorat pe loc.
    NU te bagi sub birou, cade tavanul, face praf biroul si pe tine cu el.
    NU te duci in mijlocul strazi, balansul blocurilor va arunca bolavanii fix acolo.
    Ramane sa spui ca trebuie sa te duci sub tocul usii, ca sa fii sigur ca te vor gasi ghilotinat dupa.

    In schimb te arunci LANGA pat, LANGA birou, LANGA o masina parcata. Pentru ca daca pica ceva iti vor crea un spatiu in care scapi de impact si ai sanse mai mari sa supravietuiesti.

      (Citează)

  17. Dude, cutremur ca in ’77 nu va veni prea curand, asa ca chill

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus