un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Blogging optimist

3 Aug 2015  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

În acest al patrulea episod despre blogging tema pe care am ales să o abordez este ceea ce eu numesc blogging optimist, adică scrisul despre lucruri cu valență pozitivă, despre experiențe plăcute, nu supărătoare, despre ceea ce-ți îmbunătățește viața, nu despre ce te-a frustrat.

În fond, cititul blogurilor încă are un dublu rol, de informare și de destindere. Ziarele, de exemplu, au diverse rubrici în care afli doar de catastrofe, lucruri care merg prost, violuri, crime, nedreptăți șamd, o adevărată colecție “de ora 5”. Blogurile n-ar trebui să facă asta, măcar pentru a prezenta o alternativă la cele de mai sus, dacă nu și din alte motive.

Nu zic că n-ai avea voie să povestești o experiență nasoală sau să scrii despre o tragedie. Ca și în cazul mâncatului de slănină, important este să nu exagerezi cu asta; este părerea mea personală că nimeni nu dorește în mod prioritar să se încarce cu energie negativă citind bloguri și deci nu vă recomand să oferiți acest tip de conținut prea des.

Cum spuneam, uneori este greu de evitat această abordare. Se întâmplă și lucruri rele. E chiar mai jos un astfel de articol, așa s-a nimerit astăzi, și nu-i singurul din această perioadă. Mă refer însă și la predispoziția unor bloggeri de a prezenta numai experiențe negative. Când îi citești pe ei ai impresia că la magazine sunt trași în piept, la restaurant întotdeauna mâncarea este proastă, curierul mereu întârzie și aduce coletele lovite, toate produsele lor se strică (iar la garanție se întârzie cu lunile și tot defect se întoarce), cazarea e proastă, operatorul telefonic nu dă faliment mai repede, așteaptă cu interes ca orice nou serviciu să se dovedească o prostie tipic, sunt trădați de toată lumea, șeful îi urăște, colegii le joacă feste, promovează incompetenta care sigur e amanta directorului și în general tot felul de entități mici sau mari, fără nici o legătură directă cu ei, conspiră pentru a le face viața mizerabilă.

Iar ei povestesc toate acestea, zi după zi, articol după articol, încât citind un astfel de site ajungi să pleci deprimat și speriat de lumea în care trăiești. Aud cum încă un brand te-a dezamăgit, cum încă un lucru s-a dovedit “românesc”, cum nimic nu merge bine și, cel mai important, el sau ea se așteptau că așă va fi! Poate că respectivul sau respectiva suferă însă de mania persecuției, face din țânțar armăsar în orice privință, nu știe să facă un compromis sau să realizeze că viață nu-i perfectă sau că nu a plătit pentru perfecțiune sau că se întâmplă și lucruri rele.

Ah, iar când se întâmplă ceva rău poți trata asta cu înjurături, morți, carne în frigider și clasicul “e clar, îi paște falimentul” sau cu umor, un exemplu perfect fiind dat de mine aici. Sau aici.

Mai bine povestești ceva pentru a genera un zâmbet sau pentru a oferi un feedback într-un mod rezonabil și politicos, ceea ce va însemna și că va fi ascultat, decât să folosești blogul drept loc unde să-ți verși toate frustrările privind viața. Nu de alta, dar doar îi vei deprima și pe alții și, în plus, nu-i o metodă sănătoasă de a face pași spre rezolvarea acelor probleme.

pahar_plin_shutterstock_217413124_ll

sursa foto: Glass Half Full de pe Shutterstock.

    13 comentarii

  1. Transmite-i asta si lui visurat..

      (Citează)

  2. Da, este foarte adevărat, din fericire stilul tău este predominant pozitiv, probabil pt a rămîne aşa trebuie să mai reduci din politică (un articol politic e aproape mereu negativ ) – ceea ce e şi acum destul de ok, scrii puţin despre politică… şi din concluziile negative cum a fost cea recentă că aripa de avion găsită nu va servi la absolut nimic…

      (Citează)

  3. Hmm, visurat, zoso, arhi…

      (Citează)

    • Și zoso.ro a prins și prinde foarte bine! E plin de comentarii și traficul e mare! E poate cel mai renumit blogger și are majoritar cum zici cu articole negative.

        (Citează)

  4. Paharul ala e mai mult de jumatate gol

      (Citează)

    • Unde mai pui ca si fundul paharului e gros, sa te insele vizual… E clar, acolo e mai putin de 20% continut :D

        (Citează)

  5. De ce vrei sa o oprimi pe Simona Tache?

      (Citează)

  6. De dragul argumentului insa exista o gramada de studii facute de businessuri serioase de media, si nu azi de ieri, care indica interesul, interactiunea si o audienta mult mai mare a publicului pentru stiri cu conotatii negative.

    E una din premisele de la care a plecat Sarbu atunci cand a inventat stirile de la ora 5, de exemplu si este o explicatie a unui trafic mai mare pe frustrari si injuraturi, atat pe bloguri cat si pe facebook si asa mai departe.

    Nu e mai putin adevarat ca depinde si de ce iti propui overall, ca si blogger, daca iti pasa de felul in care te vad ceilalti si iti pot lua parerea in considerare – poti sa fii perceput ca frustratul ala care mereu nu intelege nimci, are ghinion in viata si arunca mereu cu rahat sau un personaj echilibrat care argumenteaza ceea ce scrie si observa.

    Si btw exista intotdeauna optiunea de a scrie intr-o maniera constructiva si despre o experienta negativa.

      (Citează)

    • dragos: De dragul argumentului insa exista o gramada de studii facute de businessuri serioase de media, si nu azi de ieri, care indica interesul, interactiunea si o audienta mult mai mare a publicului pentru stiri cu conotatii negative.
      E una din premisele de la care a plecat Sarbu atunci cand a inventat stirile de la ora 5, de exemplu si este o explicatie a unui trafic mai mare pe frustrari si injuraturi, atat pe bloguri cat si pe facebook si asa mai departe.

      Știu, de asta și îndemnul meu spre bloguri mai optimiste.

      E ușor să obții trafic din înjurături, necazuri, scandaluri și alte din astea. Nu aduce însă nimic bun cititorilor, doar îi deprimă.

        (Citează)

  7. Bloggeri este niste tristi.
    Daca citesti 100 de bloguri, observi ca in mai mult de jumatate sunt prezentate intamplari sau ganduri triste.
    Sondajul asta, elimina bloguri ce urmeaza o anumita nisa (it,apps, intelegi ce vreau sa spun)

      (Citează)

  8. Un blogger, inainte de toate, ar trebui sa fie un exemplu pentru cei pe care si-i doreste alaturi in online si in offline. El poate refuza ipocrizia, spre deosebire de asa zisii jurnalisti constransi prin contract sa se comporte conform cerintelor pietii.

    Astfel, ne tragem unii pe altii pe drumul omeniei.

      (Citează)

  9. Într-adevăr, poți oferi un feedback la fel de bine vorbind frumos și constructiv, nu numai înjurând. Share.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus