un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Camerele video de supraveghere a traficului măsoară și viteza în Republica Moldova

30 Jun 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

În Republica Moldova camerele video de supraveghere a traficului vor calcula și viteza medie a autovehiculelor și se vor emite amenzi pe baza acestor date.

Funcționarea unei camere video sub formă de “radar” face parte din soluții ceva mai complexe regăsite de obicei sub denumirea “video analytics”, adică analiză de imagini, analiză ce devine tot mai simplu de făcut acum că găsim procesoare tot mai rapide în camere sau putere de calcul mare în cloud. Analiza video este folosită pentru multe aplicații, de la a număra câte persoane trec printr-un loc, câte mașini trec pe fiecare bandă și până la detecția de pachete suspecte într-o stație de metrou șamd.

Eu am văzut mai multe și cele mai avansate mi s-au părut întotdeauna cele dezvoltate de companii israeliene, ceea ce nu m-a mirat, având în vedere nevoia de securitate de acolo. Încă de acum 10 ani erau foarte complexe, de exemplu trăgeai o linie pe o imagine și softul te alerta doar dacă cineva o trecea, soluție utilizată pentru a filma gardul unei ambasade, însă alarma se dădea doar dacă cineva îl și sărea, nu doar dacă se plimbau oameni pe trotuarul din fața clădirii.

Calculul vitezei se face la fel. Se aleg două puncte pe imaginea filmată și sistemul detectează cât timp îi ia unei mașini să parcurgă distanța dintre cele ele. În prealabil cineva s-a dus pe teren și a măsurat precis distanța fizică dintre punctele alese. Viteza rezultă din simplul calcul distanță reală/timp aflat din video.

Sigur că pot apărea erori, precum mașini care schimbă banda sau care cotesc undeva pe acolo, dar pentru asta probabil că un operator uman se uită rapid la clipul video pe baza căruia se dă amenda, verifică dacă numărul autovehiculului este corect recunoscut de sistem și validează amenda.

Pe termen lung, asta va face radarele fixe inutile. Acelea pot fi detectate, plus că reprezintă un sistem suplimentar ce trebuie instalat, plătit, omologat și periodic verificat. Camera video capătă astfel rol dual.

Toate acestea se întâmplă în Republica Moldova în anumite localități. În România eu nu știu să existe încă vreo cameră video ce determină omologat viteza autovehiculelor, dar asta nu înseamnă că n-ar putea fi ușor instalat un astfel de software și pentru ele. Probabil că mai multe probleme ar apărea la camerele video mobile din București, unde capacitatea lor de a se roti și de a face zoom înseamnă că trebuie atent calibrate împreună cu unghiul și distanța focală pentru a calcula viteza, dar n-ar fi exclus. Din ce știu acum, nici o cameră nu este omologată pentru a recunoaște viteza, nici măcar pentru a da amenzi pe baza unor fapte surprinse de ele (de exemplu dacă filmează o mașină trecând pe roșu), fiind nevoie de ceva modificări în lege și în regulamentul de aplicare a ei pentru asta. De asta mă enervează că toți raportează camerele video din oraș ca speedcams în Waze, deși acestea n-au vreo legătură cu viteza.

Toate camerele video fixe ar putea deveni radare în viitor, crescând numărul lor la câteva mii. Moldovenii sunt ceva mai avansați decât noi la capitolul informatizare, acolo afli prin SMS că ai luat amendă în trafic, de exemplu.

Apropo de analiză video și audio, recitiți despre soluția de iluminat public inteligent dezvoltată de AnyComm și Qualcomm și apoi despre recunoașterea rapidă a scenelor din soluția Qualcomm pentru aplicații foto.
speedcam_shutterstock_122584288

sursa: Autostrada.md. Sursa foto: speed camera de pe Shutterstock.

    22 comentarii

  1. Radarele fixe si astfel de camere sunt cele mai poarste idei posibile. Ar trebui sa fie folosite pentru a prevenii accidentele, sa ne amintim de acum cativa ani cand existau camerele fixe la intrare in sate, orase si de la 130-180 km/h lumea frana la 50 km/h. Sunt de acord sa fie folosite pentru fluientizarea si supravegherea traficului .
    Radule daca iti spun ca in magazin de bijuterii poti sa vezi un inel de cand intra in magazin pana la vanzare .

      (Citează)

  2. Ai fost la Chișinău, Radu?

      (Citează)

  3. Cred ca omologarea unui astfel de sistem e mai dificila (nu imposibila, doar mai complicata – probabil trebuie vectorizari, calculate unghiuri etc etc).

    Citeam mai demult ca se pot folosi camere obisnuite pentru determinarea vitezei medii pe un anumit tronson, care e suficient de buna pentru a stabili daca s-a depasit sau nu viteza legala. Practic, ai camere care iti inregistreaza numarul masinii (aceleasi care se folosesc acum si pentru verificarea taxei de drum) si daca la t0 numarul XYZ e inregistrat de prima camera iar apoi la t1 acelasi numar XYZ e inregistrat de o a doua camera aflata la o distanta D fixa fata de prima (ex. 2 km), atunci viteza medie pe tronsonul respectiv este D/(t1-t0). Mai exact, daca o camera te-a inregistrat la o anumita ora si cealalta la numai 1 minut dupa, asta inseamna ca in aia 2 km ai mers cu o medie de 120km/h, chiar daca in dreptul camerelor ai incetinit la doar cu 50km/h. Si pentru asta nu e nevoie de radare, lasere si alte procesari de imagine avansate. Sigur, poti sa fentezi si sistemul asta – bagi tare dupa prima camera si dupa aia tragi pe dreapta cateva minute inainte de urmatoarea camera, ca sa iti iasa o medie buna :-)

    Citisem ca au vrut sa faca asa ceva cu sistemul lansat cu tam-tam acum cativa ani pe DN1 (sunt astfel de camere in cascada de la Otopeni pana spre Ploiesti), nu stiu insa cat de functional este. Undeva s-au cheltuit niste bani frumosi, tin minte reportajele din centrul de monitorizare dotat cu echipamente de top.

      (Citează)

  4. Din principiu, omologarea unui software este mult mai complicata. De aia, chiar daca majoritatea functiilor efectuate de aparatele de masura moderne sunt tot software (efectuate de un microcontroller care ruleaza un anumit program), se merge pe ideea de black box: asta e dispozitivul, astea sunt butoanele, intotdeauna va avea acelasi hardware si nimeni nu poate interveni asupra lui fara sa rupa sigiliul.

      (Citează)

  5. astfel de sisteme rapesc orice placere ai avea de a conduce , dupa ce ca drumurile sunt sub orice critica ….. dar vorba aia “Cand esti mort, nu stii ca esti mort! E greu doar pentru ceilalti…la fel si cand esti prost!” si pe principiul asta functioneaza peste 90% din populatia romaniei

      (Citează)

  6. Domnilor, ce stiti despre camerele montate intre podul de la Fetesti si Cernavoda?
    Sunt doar pentru verificarea platii taxei de pod?

    Sper sa nu ne faca o surpriza si sa masoare si viteza.

      (Citează)

  7. masoara si viteza cele de la cernavoda, dar trimit amenzile acasa doar soferilor de bg, ot, ph, tr si bineinteles, cocalarilor care depasesc limita de viteza.

      (Citează)

  8. Acum vre-o 6 – 7 ani am configurat niste camere IP Vivotek si aveau aceasta functie de a uploada pe un ftp un filmulet de 500KB si/sau de a trimite mail cu 5 cadre facute la interval de 3 secunde atunci cand miscarea dintr-o zona setata manual depasea o valoarea de sensibilitate specificata. Asta tehnologie este veche si cred ca mai toate camerele IP facute de firme cat de cat ok au aceasta functie.
    Totodata nu cred ca o camera normala poate fi folosita pentru a masura viteza cu o buna precizie, intrucat e nevoie hardware cu latente mici, software-ul nu stie sa priveasca imaginea per ansablu asa cum facem noi ci analizeaza pixelii, iar fiecare senzor are latente variabile pe diferite culori.

      (Citează)

  9. Roxana:
    Ai fost la Chișinău, Radu?

    Nu, nu mi se pare o prioritate.

      (Citează)

  10. petrescs: Cred ca omologarea unui astfel de sistem e mai dificila (nu imposibila, doar mai complicata – probabil trebuie vectorizari, calculate unghiuri etc etc).

    nashu_mare:
    Din principiu, omologarea unui software este mult mai complicata. De aia, chiar daca majoritatea functiilor efectuate de aparatele de masura moderne sunt tot software (efectuate de un microcontroller care ruleaza un anumit program), se merge pe ideea de black box: asta e dispozitivul, astea sunt butoanele, intotdeauna va avea acelasi hardware si nimeni nu poate interveni asupra lui fara sa rupa sigiliul.

    Nu văd de ce ar fi. Autorizația de model se dă explicând cum funcționează sistemul șamd.

    Testarea fiecărei instalări în parte se face cu un etalon, nu? Vine BRML-ul cu radarul lor mobil, măsoară viteza unei mașini, camera video măsoară și ea viteza aceleiași mașini, se compară rezultatele. Dacă eroarea de mai mică de 1-3% sau cât zice norma, e bun.

    Acum depinde dacă ei au o procedură pentru verificarea unei camere. De exemplu s-ar putea pune problema ce se întâmplă dacă mașina are culoarea șoselei, dacă oprește, dacă…

    În practică, probabil că se măsoară pe o distanță de vreo 30 de metri, deci nu pot apărea așa multe probleme.

    Problema cred că ține la procedura de omologare, care trebuie să fie adecvată acestor noi tehnologii, și atât.

      (Citează)

  11. Problema este de integritate a sistemului. Teoretic pe un pc poți instala o mulțime de aplicații, software-ul poate fi modificat de catre utilizator etc.

      (Citează)

  12. petrescs: Citisem ca au vrut sa faca asa ceva cu sistemul lansat cu tam-tam acum cativa ani pe DN1 (sunt astfel de camere in cascada de la Otopeni pana spre Ploiesti), nu stiu insa cat de functional este.

    Eu știu că acelea sunt pe bază de bucle inductive, iar numărul este recunoscut doar pentru a ști cui să trimită amenda.

    Se poate afla viteza și din recunoașterea plăcuței, da, dar este mai complicat. Ambele camere trebuie să recunoască același număr, iar probleme apar mereu în funcție de cum bate lumina, faruri aprinse șamd. Cei de pe DN1 s-au chinuit o grămadă până au găsit o cameră și un iluminator IR care să fie suficient de bine calibrate și să reacționeze suficient rapid astfel încât să se adapteze farurilor. Nu vrei să iluminezi prea tare scena, că “arzi” numărul, ai un contre-jour puternic de la farurile mașinii șamd. APoi fă asta bine la 30, 80 și 180 de km/h, eventual în noapte.

    Eu mă uit la intrarea în mall, unde parcarea îți scrie numărul pe tichet, că de cele mai multe ori mi-l greșește. Iar acolo avem situația ideală, mașina se oprește, camera este la 2 metri distanță, lumina e bună.

      (Citează)

  13. Marius M:
    Acum vre-o 6 – 7 ani am configurat niste camere IP Vivotek si aveau aceasta functie de a uploada pe un ftp un filmulet de 500KB si/sau de a trimite mail cu 5 cadre facute la interval de 3 secunde atunci cand miscarea dintr-o zona setata manual depasea o valoarea de sensibilitate specificata. Asta tehnologie este veche si cred ca mai toate camerele IP facute de firme cat de cat ok au aceasta functie.
    Totodata nu cred ca o camera normala poate fi folosita pentru a masura viteza cu o buna precizie, intrucat e nevoie hardware cu latente mici, software-ul nu stie sa priveasca imaginea per ansablu asa cum facem noi ci analizeaza pixelii, iar fiecare senzor are latente variabile pe diferite culori.

    Vivotek-ul e ok, dar pentru trafic se utilizează diverse alte camere ceva mai adecvat, cu gamă dinamică la luminozitate șamd.

    În plus, nu camera trebuie să facă musai analiza, ea trebuie doar să filmeze bine. Software-ul din calculator face analiza asta, care trebuie să fie la nivel de pixel. Detecția de mișcare în cameră se face de obicei pe blocuri mai mari, dar este și ea foarte precisă, că practic calculează o autocorelație între două cadre.

      (Citează)

  14. nwradu: Nu, nu mi se pare o prioritate.

    Nici nu e, nu ai pierdut mare lucru.

    Dar te rog sa nu mai faci afirmatii de genul “moldovenii sunt ceva mai avansați decât noi” daca te referi la informatizare, tochitura cu mamaliguta si ou deasupra, vinuri bune, femei frumoase sau orice altceva pana nu vezi cu ochii tai Moldova.

    Am fost de mai multe ori si iti spun cu mana pe inima ca nu sunt cu nimic mai avansati decat noi. Nu neg ca suntem la coada Europei, bulgarii deja sunt mai avansati decat noi, dar moldovenii NU SUNT. :)

      (Citează)

  15. Roxana: Am fost de mai multe ori si iti spun cu mana pe inima ca nu sunt cu nimic mai avansati decat noi. Nu neg ca suntem la coada Europei, bulgarii deja sunt mai avansati decat noi, dar moldovenii NU SUNT. :)

    Ai văzut ce sistem funcțional de e-guvernare au? https://www.nwradu.ro/2014/12/e-trafic-si-guvernare-electronica-in-moldova/

      (Citează)

  16. nwradu: Nu, nu mi se pare o prioritate.

    Pai da, intr-o zi faci bagajul, in alta il desfaci… Dureaza cam o saptamana.

      (Citează)

  17. Pentru ca in Moldova se poate si se vrea iar in Romania nu.

      (Citează)

  18. nwradu: Ai văzut ce sistem funcțional de e-guvernare au? https://www.nwradu.ro/2014/12/e-trafic-si-guvernare-electronica-in-moldova/

    Performant și funcțional.

    După logica asta, în România ultimul corupt a putrezit în închisoare de mult. Azi am auzit cuvântul “bribe” în engleză, l-am tradus cu google translate și mi-a dat “șpagă”, care dracu’ mai știa ce înseamnă. Am căutat în dicționarul de arhaisme și am aflat.

    Vezi tu, asta înseamnă să ai un sistem anti-corupție funcțional.

      (Citează)

  19. mircea (primul)

    01/07/2015 la 6:04 AM

    Asta lipsea, sa merg cu 130 pe autostrada si cu 60 in localitate, de parca altceva mai bun de facut nu am. Ca sa nu mai zic ca s-a dovedit stiintific ca deplasarea la viteze mari te tine mai alert si mai atent la ce se intampla.

      (Citează)

  20. am citit aici intr un comment ca legislatia din Ro nu permite amplasarea acestor camere de supraveghere ? De ce ?si in care legislatie ?

      (Citează)

  21. pai si ce nu se gasesc de cumparat gata omologate ?Aia din Anglia de unde le cumpara ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus