un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cât de prost să fii ca să traduci farse drept știri reale?

7 Jan 2015  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Nu-mi dau seama ce-i cu avalanșa asta de știri false chipurile anunțate de NASA, pe care ziare și televiziuni românești le iau drept bune și le dau în articole.

PROSTIE MARE

Adică, 1 la mână, cât de prost să fii? Tu, cel care scrii acel articol, cât de prost ești?! Chiar atât de idiot să fii încât să nu miroși deloc o poantă? Chiar atât de automatizat în a scrie zeci de articole pe zi încât le traduci fără nici cel mai mic discernământ?

Nu trebuie să fii astronom sau fizician ca să cunoști una-alta despre planete. E suficient să ai un pic de intuiție, să ai 8-12 clase și gata, ceva trebuie să ți se pare suficient de bizar încât să cauți mai multe informații pe net.

Iată două exemple. În cel mai recent, NASA cică anunță că pe 4 ianuarie Pluto se va alinia cu Jupiter și forța lor gravitațională combinată va anula gravitația Pământului, așa că pentru o vreme vom pluti în imponderabilitate.

Vă dați seama cât de prost trebuie să fii ca să crezi asta? Nici nu mai are rost să zic de argumente logice precum faptul că Pluto este mic cât Luna noastră sau că oare ce s-ar întâmpla dacă s-ar alinia Jupiter chiar cu Soarele.

Poanta asta, pe care Antena 1 și Nasul.tv o dau drept bună, a fost inventată pe 1 aprilie 1976 în Anglia. La fel face și Antena 3, care apoi o repară modificând articolul pentru a spune că este o farsă.

Pe lângă aceste site-uri care cică au pretenția să fie mari televiziuni cu milioane de telespectatori, au mai luat țeapă multe alte site-uri mici de știri.

Mai devreme de asta, acum câteva luni, NASA cică anunța că la final de decembrie va veni o furtună solară masivă și vom rămâne fără electricitate pentru mai multe zile. Aici au luat țeapă Realitatea, Evenimentul Zilei, Libertatea, Antena 3 și România TV, pe lângă mulți alții.

Te aștepți ca cei care fac știrile să le verifice întâi măcar la un nivel de bază. Citești asta pe un site, pe al doilea, poate chiar o crezi.

Eu n-am văzut pe nimeni care să le creadă. Ăștia titrează “știrea care a bulversat pe toată lumea”, dar eu nu văd decât oameni râzând de prostia respectivilor redactori.

POATE NU E PROSTIE

Poate nu e prostie, ci e făcută cu intenție. O astfel de știre prinde multe share-uri, unii o cred, alții le explică de ce e falsă, site-ul face mai multe afișări decât în alte cazuri. Poate că este o politică conștientă de a genera astfel de idioțenii.

Dar chiar și așa, tu, ca redactor, cum naiba dai ochii cu oamenii pe stradă? Cu rudele? Cum le arăți, când ești întrebat la ce lucrezi, astfel de articole? Ești mândru sau mândră de ele? Le vei trece în CV? Asta ți-ai dorit să faci în viață?

SITE-URILE DE ȘTIRI FALSE AU SUCCES

Noi citim și râdem pe Times New Roman, dar știu cu toții că e un site cu știri false și poante bune.

Problema este că există mult mai multe astfel de site-uri în limba engleză. Multe arată ca orice alt site legitim, făcute la modul serios, iar într-un colț mic sau în pagina About scrie că este site de satire și știri false.

Astfel de mici indicatoare sunt ușor de trecut cu vederea de redactorii copy-paste de pe site-urile ziarelor și televiziunilor românești. În fond, dacă aceșți redactori sunt atât de proști încât să creadă că vom fi în imponderabilitate, probabil că n-ar sesiza problema nici dacă s-ar scrie “farsă” la fiecare două cuvinte.

Iar dacă astfel de știri sunt traduse cu intenție, atunci este și mai trist. Asta a ajuns mass-media românească? Acesta este viitorul ei, să traducă știri fără număr de pe site-urile de farse și apoi, prinși cu minciuna, să le modifice în “din fericire, totul era o farsă”?

    8 comentarii

  1. Acum doi ani am întrebat dacă este vreun jurnalist mândru de ceea ce face. N-am primit nici un răspuns concludent :)

      (Citează)

  2. Este vorba doar de a strange cat mai multe afisari pentru a castiga cat mai multi bani din reclamele CPM. Pentru ei nu mai conteaza cat de mult sunt huliti de catre cititori atata timp cat fac bani. Oricum ziarele nu mai sunt cumparate, deci ii doare fix in pix de renume. Le este de ajuns ca fac bani din afisarile “viralelor”…

      (Citează)

  3. Masmedia in romania pentru mine cel putin este inexistenta !

      (Citează)

  4. Bai, chiar ma gândeam mai demult sa fac un add-on de browser (si un backend cu crowsourcing) care sa înlocuiască automat titlurile linkurilor. De exemplu, dacă inițial ai avea “ȘOC! Nu vei ghici niciodată ce a pățit Bianca Dragusanu la alimentara!”, programul ar consulta backend-ul, ar găsi articolul (după link) deja citit de cineva, si l-ar înlocui automat cu “Rahat cu perja, cică Bianca a cumpărat pâine”.

    In loc de AdBlock Plus, StupidBlock Plus :)))

      (Citează)

  5. sa te vad eu cand o sa te chinui sa te prinzi de crengile copacilor daca le mai consideri prostii

      (Citează)

  6. SI pe de alta parte azi-noapte chiar a fost ditai mai meteoritul pe cer, si asta nu apare decat pe siteuri obscure. E chiar dubios cum functioneaza presa in romania.

      (Citează)

  7. @Pacepa: uite aici ceva similar, open source.
    http://downworthy.snipe.net/

      (Citează)

  8. @Boris au scris si cei de la Descopera despre asta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus