un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Iar am mers cu metroul…

6 Sep 2006  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

… iar mi-au dat subiecte de scris. Am mers pe M1 de data asta. Pe linia spre gara, in metrourile alea vechi, au aparut afisaje cu LED-uri, cum sunt in unele trolee. Arata data, ora, statia urmatoare. Evident ca nu mergeau bine, eram la Piata Unirii si afisajul spunea ca urmatoarea statie e Semanatoarea. Am ajuns la concluzia ca transportul in comun in Bucuresti este un mister total pt oricine nu e din oras. Explica-i cuiva din provincie cum e faza cu statia Eroilor si pe ce peron trebuie sa stea ca sa schimbe metroul spre directia dorita, si se uita la tine ca broasca la bariera. Dar unui strain, care nici macar nu intelege nimic din “urmeaza statia cutare cu peronul pe stanga“, harti nu sunt deloc in unele vagoane sau statii, afisajele cu LED-uri indica aiurea… Am mers si eu cu metroul in strainatate si pe astea ma bazam, pe harta liniilor, pe afisaje, pe uitat pe geam in statie sa vad cum se cheama. La noi e cam labirint.

Si la intoarcere am venit cu metroul dinspre Militari si in statia Eroilor stiti cum e, se dau toti jos din el si trec pe peronul opus ca sa continue calatoria cu metroul care vine de la gara. Metroul de la gara era deja la peron, cu usile deschise, si ne astepta. Cu toate acestea, mereu jumatate din calatorii din metroul din Militari alearga cei 5 metri dintre peroane, sa se urce grabiti in metroul care ne asteapta. De ce alergati? E clar ca metroul ala sta si ne asteapta pe noi, nu va inchide usile chiar atunci, ca sa ne grabim sa-l prindem, scaune libere oricum nu sunt… Un mister la fel de mare ca si cel despre existenta extraterestrilor.

    8 comentarii

  1. trist dar adevarat

      (Citează)

  2. am mers si eu cu metroul, tot pe linia aia ca asa ajung la Romana si am vazut minunatele afisaze care nu arata nimic bine, nici ora. Inutile. Ma uitam in vagon, era jalnic, grafitiuri peste tot, nu mai erau hartile alea. Pai decat sa bage bani in ceva inutil, nu mai bine curatau grafitiul sau faceau hartile alea ca pe vremuri?

    Si alta chestie care ma enerveaza sunt ecranele color din statii, de la UTI cata spaga or fi dat aia ca sa monteze monitoarele alea acolo? Alea vechi alb-negru ce aveau? Nu se vedea la fel de bine?

    Vad ca sunt trenuri cu cate 4 vagoane doar pentru ca au nu stiu ce pb cu firma care le intretine. pai nu mai bine intretineau vagoanele ca sa fie nr normal, decat sa bage toate prostiile alea inutile?

      (Citează)

  3. Eu sunt din Bucuresti si inca ma pierd prin metrou… La Eroilor, la Dristor, tot felul de locuri d-astea in care trebuie sa schimbi si nu e clar pe unde trebuie s-o iei…

      (Citează)

  4. La straini e si mai ciudat. Noi avem 3 linii mari, statiile sunt una dupa alta, e destul de simplu totul. In strainatate unele metrouri merg doar in anumite statii, unele sunt in regim de expres, au cate 10 linii diferite in oras…

    Am mers in alte tari cu metroul si pot zice ca al nostru este peste media europeana. In Roma am mers cu vreo 5 trenuri si toate erau pline de grafitti de la un cap la altul. In statii mirosea a urina, era praf si murdarie peste tot. Dar aia au un trilion de turisti pe zi, si e normal sa nu faca fata. E mai urat la ei, dar la partea de administratie sunt la eficienta maxima. Harti, afisaje, informatii, trenuri care vin la minut. La noi nici macar nu scrie nicaieri la ce ora circula ultimul tren.

    Apropo de ecrane: ochiul vede mult mai bine detaliile pe un afisaj alb-negru. Totusi pt metrouri cred ca e mai bine color, ca sa vada aia prin contrastul dintre culori daca s-au inchis usile sau nu. Culmea, credeam ca acum ca sunt 3 monitoare in statie, macar pe linia aia noua cu trenuri suedeze sa afle “soferul” daca s-au inchis usile doar din afisaje si indicatoare de bord, dar tot se uita…

      (Citează)

  5. Vai ce chestie tare am vazut azi in metrou. Cum pleaca trenul din statia Universitate spre Piata Unirii, pe peretele stang al tunelului, au pus reclame. Mai exact reclama alb-negru la Prigat cu ala de incarca niste cutii. Reclamele sunt pe panouri cred, exact de dimensiunea usii de la metrou, si pe fiecare panou este cate un frame al reclamei. Privite din viteza metroului vezi animat totul… Smecherie.

      (Citează)

  6. e de vre-un an de zile shmecheria , a fost una de la Coca Cola care tinea mult si era color , f faina ;)

      (Citează)

  7. in State, pana si autobuzele au afisaje. culmea este alta… in fiecare statie poti urmarii un panou pe care sunt trecute numerele autobuzelor, ora exacta la care va fi in statia respectiva precum si exact locul unde se afla la momentul respectiv pe traseu.
    partea mai ciudata (pe care la noi nu o sa o vedeti in vecii vecilor) este ca este 100% exact… ce spune afisajul asha este. daca autobuzul nr 112 este trecut ca ajunge in statie la 10.43 atunci sa fi sigur ca va fi in statie la acea ora, nici un minut mai tarziu…
    nu-i iubesc prea tare pe americani dar la muuulte lucruri sunt cu 1000 de ani inaintea noastra.

      (Citează)

  8. Pai nu doar America e asa, ci si Europa. In Franta asa sunt toate statiile, cu tabel cu orele la care vin autobuzele, si se respecta la minut. Acum vreo 5 ani eram in Italia, in camp undeva la 30 de km de Venetia, se facea seara. O statie in mijlocul pustietatii, speram sa mai ajung cumva inapoi in oras pana sa inchida aia vaporetto (fusesem la un Carrefour la care te ducea si te inapoia autocar special, dar am stat prea mult si se terminase programul autocarului). Pe tabel scria ca la 8:36 vine autobuzul, eu speram sa vina pana in 9 macar :) La 8:36 a fost in statie. M-a lasat intr-un orasel intr-o statie pe care scria ca la 9:04 vine urmatorul, exact la acea ora a fost in statie. Bilete cumparam de la sofer, nu trebuie sa alergi dupa case de bilete ca la noi…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus