un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Apocalipsa a venit deja și are loc în mintea noastră

23 Jan 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Ieri, la MAI, au fost 8 ore de dezbateri cu scandal pe tema noilor buletine cu cip integrat, că din 2021 vom avea buletine de forma unui card bancar. A fost un prilej pentru ca tot felul de români rămași în Evul Mediu să se dea în stambă.

Participanții au arătat cam așa:

Un domn a cerut următoarele:

„– Să ni se spună de către domniile voastre dacă în actuala carte de identitate există o microantenă de tip GPS care emite un semnal datorită căruia posesorul cărții de identitate electronice poate fi localizat sau nu prin satelit oriunde pe glob și la orice oră.”

Ca explicație simplă, sateliții GPS doar transmit ora exactă. Receptoarele GPS din telefoane, dacă recepționează acest semnal, își dau seama unde se află pe glob calculând cât timp i-a luat semnalului de la satelit să ajungă la ele. Ca să calculeze această poziție, au nevoie de baterie, de antene GPS tunate pe frecvența satelitului, de procesor pentru decodarea semnalului și calculele necesare și de un ecran pe care sa afișeze rezultatul.

Ca să și spună cuiva unde te găsești după aceste calcule, au nevoie și de conexiune la Internet, adică un modem 4G și o cartelă SIM în el. Aparatele nu emit nimic către sateliții GPS, că n-au ce și cum.

Nu zic că oamenii ar trebui să știe cum funcționează sistemul GPS nici măcar la nivelul simplu explicat mai sus. Băi, dar bunul simț, logica aia elementară ar trebui să-ți spună că un card bancar nu poate emite spre satelit! Că nu te poate urmări cineva doar pentru că îl ai în buzunar!

Pun pariu că domnul care a întrebat toate acestea nu are însă nici o problemă cu telefonul propriu, aflat probabil în buzunar, telefon mai mult decât capabil de a-l urmări peste tot.

O altă doamnă, despre care Digi24 spune că s-a învoit de la muncă pentru a participa la dezbatere, a spus următoarele:

„– Actuala lege în dezbatere ne propune să alegem între două rele, între două tipuri de închisori. Primul dintre cele două rele se referă la varianta electronică întrucât întruchipează visul tuturor dictatorilor de a deține un control total asupra supușilor.”

Ceaușescu nu avea buletine cu cip și nici GPS, dar totuși a deținut controlul total pentru vreo 35 de ani. Nu m-ar mira ca respectiva doamnă, care după voce părea că l-a prins la putere, să-l și regrete, că pe vremea aia doar aveau toți casă și serviciu, nu era nelegiuirea de acum.

N-am aflat care este al doilea rău. Nu a fost inclus în reportaj.

Respectiva doamnă a continuat apoi, spunând:

„– Pe plan religios, ni se pune în pericol însăși mântuirea, prin faptul că numele de botez este asociat cu număr al cărui semn este 666.”

Însăși mântuirea! Doamna respectivă trăiește cu teama că nu se va mântui și că nu va merge în rai pentru că statul a forțat-o să dețină un buletin. Și ce înseamnă “număr al cărui semn este 666”? Nici nu cred că vreau să aflu, prefer să păstrez neuronii pentru ceva mai util.

O fi ca la Chrome:

Nu pot decât să-l felicit pe directorul Evidenței Populației pentru puterea de a rezista la 8 ore de astfel de întrebări.

Aștia sunt oamenii. Știu că la astfel de dezbateri se duc ce mai nebuni dintre ei, că restul doar sunt încântați că vor avea un buletin care încape în orice portofel și că va ține loc de card de sănătate sau, de cele mai multe ori, chiar nu le pasă de astfel de lucruri. Dar unii români sunt ca aceștia îngrijorați că li se pune în pericol mântuirea!

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) a organizat o dezbatere împotriva implementării tehnologiei 5G. Nu știu cum o dezbatere poate fi împotriva a ceva. Aia nu mai este dezbatere.

N-am urmărit nici ce s-a zis, că nu-mi pasă. Eu la școală am învățat să calculez cât mă iradiază o antenă în funcție de puterea ei și distanța la care se află (o să scriu formula cândva), nu m-am informat despre astfel de chestiuni din Revista Fenomenelor Paranormale sau site-uri obscure finanțate de ruși.

Dezbaterea lor a arătat însă ca mai jos. Niște oameni au “dezbătut împotriva 5G” în fața a ceea ce pare a fi un total de 5 femei în vârstă, toate cu căciulă pe cap, că probabil era curent în sală. Aceasta este dimensiunea reală a bulei respective. Mult scandal pe net, că-i gratuit și, mai ales dacă nu ai ce face acasă, măcar simți că aparții unei comunități, unui grup cu care ai ce vorbi.

Personal sunt uimit că o astfel de dezbatere a fost organizată de studenți, adică persoane tinere, care au la dispoziție atâtea mijloace de informare și capacitatea de a înțelege mai rapid astfel de tehnologii noi. A fost și găzduită de amfiteatrul unei facultăți, care prin definiție este un loc al cunoașterii, al științei, unde se pregătesc specialiști de înaltă calificare într-un domeniu.

N-am nimic cu studenții respectivi și faptul că-i unește credința creștin-ortodoxă. Bravo lor, este o religie frumoasă în învățămintele sale, cu mesaje ce te îndeamnă să faci bine, să-ți ajuți aproapele, să fii milos șamd. Vreau doar să zic că, dacă trebuie să lupți pentru ceva în România, pot fi găsite mult mai multe cauze sociale concrete, palpabile, din care să-ți ajuți aproapele și să faci bine cuiva. Transmisiunile digitale și caracteristicile antenelor dipol sunt la alte capitole.

Mă tem că, atunci când va veni Apocalipsa, ea nu va trece omenirea prin foc. O va trece prin prostie, că-i cea mai sigură metodă pentru ca civilizația să involueze și să moară de la sine. Cei patru călăreți vor fi probabil Ignoranță, Analfabetism funcțional, Paranoia și Dezinformare.

    34 comentarii

  1. “Problema cartii de identitate nu este una de natura teologica, ci administrativa. Este vorba despre ‘identitatea’ noastra de tip cetatenesc, nu despre identitatea noastra adanca, spirituala, religioasa. Asa cum au anuntat autoritatile, ‘se va crea si posibilittea de a avea o carte de identitate simpla pentru cetatenii care nu vor carte de identitate cu cip”.
    (comunicat BOR)

      (Citează)

  2. Ptiui drace… De asta am trecut eu la Opera, am simtit eu ca la Chrome e ceva necurat.

    Asta cu buletinele abia o astept, mai ales daca ne scapa si de cardul de sanatate.

      (Citează)

    • Bine ai făcut cumetre că samavolnic mâncãtoriu de ram mai este aista.

        (Citează)

    • De cardurile de sănătate nu o să scăpăm prea curând. La cât de prost este sistemul, dacă încerci să îl interconectezi cu un alt sistem care va fi făcut pe genunchi, cu siguranță vor pica amândouă.

        (Citează)

    • Razvan C:
      Ptiui drace… De asta am trecut eu la Opera, am simtit eu ca la Chrome e ceva necurat.

      Asta cu buletinele abia o astept, mai ales daca ne scapa si de cardul de sanatate.

      Browser company Opera ($778M market cap) is running a predatory loans business in Africa and India, according to Hindenburg Research; the Oslo-based company sold to a Chinese investor group before its 2018 IPO; the group’s largest investor, now Opera’s CEO, previously led a US-listed Chinese lending business that faced allegations of fraud; Opera reportedly uses bait-and-switch tactics to issue loans with interest rates up to 876 percent

        (Citează)

    • Opera folosește același engine cu Chrome de câțiva ani.
      Dacă vrei ceva mai secure folosește Firefox.

        (Citează)

  3. Am vazut cu toti CSI si stim ca urmarirea prin satelit a unui echipament cat gamalia de la ac este posibila, la fel ca zoom-ul care face dintr-un pixel o imagine 4k, repetabil la infinit. De ce dezinformezi oamenii?

    Pe alta parte, ma sperie un pic ideea de a avea un single-point-of-failure in relatia cu statul (CI, card de sanatate, permais de conducere) pentru ca banuiesc, la fel ca tine, cu cine vor face implementarea sistemului si care vor fi cerintele “de business” pentru atribuirea licitatiei.

      (Citează)

  4. @nwradu: cetin zice că România e țara unde nici Apocalipsa nu vine și tu vrei acum să-l contrazici? 🤣🤣🤣
    Această “dezbatere” (a se citi inculți dând din gură degeaba) arată că la unele capitole România e-n plin Ev Mediu. Io zic că e “bine”… 🤣🤣🤣

      (Citează)

  5. Nimeni nu realizeaza ca astia voteaza? Asta daca va mirati de ce suntem unde suntem de zeci de ani incoace.

      (Citează)

    • Bai, sa dea drumul la cărțile astea noi cât cardul ca sunt satul sa caut portofele în care sa încapă namila de buletin actual.

        (Citează)

  6. Luditi au fost si vor mai fi,
    Mai sunt inca roze mai sunt,
    Roses are red, poems are hard,
    Bacon, bacon, bacon…

      (Citează)

  7. Cătălin Tănase

    23/01/2020 la 8:10 AM

    Și să nu uităm: CARD este DRAC scris invers

      (Citează)

  8. mai lasa-ma bro cu duma asta.
    oriunde in lume ai oameni cu idei fanteziste (dilai), focus pe ce trebuie, nu ca tanti mita viseaza ea urmarire prin gps cand merge la biserica.

    Cartus:
    Nimeni nu realizeaza ca astia voteaza? Asta daca va mirati de ce suntem unde suntem de zeci de ani incoace.

      (Citează)

  9. Oamenii astia nu stiu ca daca tii buletinul cu GPS intr-o punga de chips-uri de la Mega Image, satelitii nu te pot repera? Izolarea pungii blocheaza semnalul.

      (Citează)

  10. E un mic sambure de adevar si in ideile lor. Cum a fost in filmul Casa del papel. Profesorul care a renuntat la actul de identitate inainte de digitalizare si a devenit o fantoma, pentru ca statul nu mai avea nicio data despre el. Nu chip, amprenta evidenta sociala…acea persoana nu exista. Nu sunt de acord totusi cu acest tip de oameni pot fi periculosi pentru societate, dar pot sa le respect dorinta de a nu plasa informatii personale nicaieri. Asta inseamna ca nu trebuie nici sa vrei sa te bucuri de tehnologia de azi. Eu unul abia astept un buletin care sa ia locul cardului de sanatate, al celui bancar si chiar sa pot fi localizat (daca se poate) pentru ca toate astea imi usureaza viata din ziua de azi. Trebuie doar un sistem prin care cei care utilizeaza aceste date sa nu le utilizeze decat in situatii bine definite si doar in interesul direct al acelei persoane.

      (Citează)

  11. Io zic că-i mai bun trendu’ suedez: cip implantat sub piele pe post carte de identitate, card de sănătate, card bancar, permis auto, card Catena, abonament Netflix etc.
    Sau mai bine ne autentificăm cu ADN-ul (cît de greu o fi pui deștu’ muiat în salivă pe un scaner)
    Nu văd nici o problema că “niște baieți” vor ști ce aromă au prezervativele cumpărate în delegație, banca îmi va da credit cu dobînda proporțională cu riscul de AVC, BigBrother îmi va calcula ” scorul de cetătean” mai precis decît Partidul Comunist Chinez. Bine că vor mai exista alegeri libere , genCambridge Analytica, și anonimitate pe NET.

      (Citează)

  12. Da, daaaar… E vorba aici și de cantitate. Câți sunt în alte țări și câți avem noi comparativ cu oameni educați.

    Mihnea:
    mai lasa-ma bro cu duma asta.
    oriunde in lume ai oameni cu idei fanteziste (dilai), focus pe ce trebuie, nu ca tanti mita viseaza ea urmarire prin gps cand merge la biserica.

      (Citează)

  13. Aceste cuvinte “ne doare”, caci ele adevar graiesc. Finalul articolului este “apocaliptic”. Educatie, Educatie, Educatie….scandeaza poporul !

      (Citează)

  14. Ceasusescu a fost sef peste Romania numai 24 de ani, nu 35.
    Alea 5 femei de la dezbaterea contra 5G ma duc la gandul la 5 puncte G. Doar n-o sa stie studentii la teologie cu ce se mananca.

      (Citează)

  15. Te doare mintea. Totuşi nu se sesizează nimeni să le facă un control la bibilică ?

      (Citează)

  16. partea ironica este ca societatea chiar se indreapta spre supraveghere completa si este inevitabil.
    dar evident, nu din motivele pe care le zic sarmanii astia.

    in alta ordine de idei, calitatea unei dezbateri este data de calitatea celor prezenti acolo – tu, Radule, nu ai participat, desi e pe felia ta de expertiza, asa ca nu prea are sens sa comentezi.

      (Citează)

  17. “Băi, dar bunul simț, logica aia elementară ar trebui să-ți spună că un card bancar nu poate emite spre satelit! Că nu te poate urmări cineva doar pentru că îl ai în buzunar!”

    Ei dar tu nu ai vazut in filme cum se localizeaza spionii cu aparate cat un bob de orez?
    Am vazut eu in seria James Bond, nu stii tu…

    Si te gandesti la invatatura aia “iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac”…
    Este deopotriva si religioasa dar si de natura sa reclame nivelul redus al multora…

    Concluzia este ca “vai de … nostru”

      (Citează)

  18. Oamenii aia sunt liberi sa gandeasca si sa emita ce idei vor ei.

    problema apare daca autoritatile ii baga in seama si aduc modificari sau nu dupa ideile acelor oameni, proiectelor in curs. In cazul de fata, aceste noi buletine.

      (Citează)

  19. Am inteles ca vor si 2 amprente. Alea pentru ce le trebuie?

      (Citează)

  20. sa te poata urmarii serviciile secrete, sa nu ti poti face linistit mendrele de outlaw.
    e bine?

    Cezar:
    Am inteles ca vor si 2 amprente. Alea pentru ce le trebuie?

      (Citează)

    • Mihnea:
      sa te poata urmarii serviciile secrete, sa nu ti poti face linistit mendrele de outlaw.
      e bine?

      De ce trebuie ca cineva sa fie automat un infractor, daca e impotriva unui abuz de putere prin care oamenii sunt tratati aprioric ca niste raufacatori?

      Cazul Dinca, drogurile de pe malul marii pierdute pe plaja, cazul “Droguri pentru VIP-uri” si altele nu sunt indeajunse sa arate ca epoletii sunt mana-n mana cu infractorii reali?! Iar pe noi sa ne tina ca dobitoacele intr-un tarc supravegheat 24/7?!?

      Mihnea esti atat de prost tampit dobitoc degenerat batut in cap?

        (Citează)

  21. că restul doar sunt încântați că vor avea un buletin care încape în orice portofel

    N-au aflat ca se poate si fara cip? Sau romanilor sa li se ofere ultimatumuri mascate drept alegeri?
    In afara de politic, pare-se ca multi defenestrabili n-au nicio problema (in realirate) sa fie furati/abuzati pe fata…

    și că va ține loc de card de sănătate sau, de cele mai multe ori, chiar nu le pasă de astfel de lucruri.

    Ca nu le pasa de securismul permeabil, asta demonstreaza educatia lor de romani miserupisti/criptosecuristi/criptocomunisti.
    Ca nu le pasa fiindca e din cauza convenientei, asta demonstreaza ca nu au avut nimic impotriva cardului de sanatate atunci cand s-a implementat si, deci, s-au cheltuit foarte multi bani. Ajunge.

    Nu pot sa nu remarc daca este sau nu o discreditare stohastica voalata (cu sau fara complicitatea borului), in care cineva sa fie impotriva securismului (in acelasi mod cum eram si pe vremea impuscatului), sa li se faca asocieri involuntare & bascalioase, de tipul: “Daca esti impotriva chestiei asteia, esti ca nebunii aia.”

    Momentan, am numarat trei bloguri in legatura cu asta.
    Cat a fost bugetul?

      (Citează)

  22. Oare ce încerci să spui? Că te-ai murdărit de neologisme pe care nici nu le prea înțelegi și ai uitat că o comunicare de orice fel ar trebui să aibă un sens.

    „…pare-se ca multi defenestrabili n-au nicio problema (in realirate) sa fie furati/abuzati pe fata…“

    A defenestra înseamnă a arunca ceva pe fereastră. Presupun că prin „defenestrabil“ ai vrut să spui „cineva bun de aruncat pe fereastră“. Nu-mi dau seama cum ar putea fi o persoană încadrată în acea categorie și după ce criterii; dar mai ales scapă puterii mele de înțelegere motivul pentru care unei asemenea persoane și nu alteia ar trebui să-i pese de un eventual furt sau abuz comis asupra sa. Și despre ce abuz e vorba? Faptul că în sfârșit vom avea un act de identitate modern e un abuz?
    Mai departe:

    ”Nu pot sa nu remarc daca este sau nu o discreditare stohastica voalata (cu sau fara complicitatea borului), in care cineva sa fie impotriva securismului (in acelasi mod cum eram si pe vremea impuscatului), sa li se faca asocieri involuntare & bascalioase, de tipul: “Daca esti impotriva chestiei asteia, esti ca nebunii aia.”

    ”Nu poți să nu remarci” înseamnă că ești, cumva, obligat să remarci. Adică un lucru este evident. Deci ești obligat să remarci faptul evident că ”dacă este sau nu o discreditare”. Păi este, sau nu este? Ce ai remarcat de fapt?

    Stohastic înseamnă întâmplător. Cum poate fi ceva întâmplător și ”voalat” (ceea ce sugerează intenționalitate) în același timp?

    Ce ai vrut să transmiți cu acest comentariu? Că ești împotriva noului format de buletin? Puteai să spui asta și fără să te pierzi în fraze alambicate, încercând să dai greutate non-argumentelor pozând într-o persoană cultă prin folosirea unor cuvinte mai puțin uzitate, al căror sens este evident că-ți scapă.

      (Citează)

  23. Pentru cunoscatori sa stiti, pe viitor, cum sa identificati dronele online (ale serviciilor secrete, corporate, politic, PR; depinde de cazul situatiei).

    Derutarea sau alterarea mesajului (“obfuscation”), aplicat anticipat – sa nu zic a priori – face parte din metodologia dezinformarii, de contaminare, altoire & discreditare.

    Punctele slabe care demasca dronele online, cu ordin pe misiune/de zi pe unitate, se remarca prin forma si felul scrisului:
    · de alterare a intelesului (a comentariului) criticului;
    · de contaminarea criticii sa nu fie intersectionata (raspandita) de alti oameni (cititori);
    · de discreditarea criticului prin agatarea de conjuncturi/nonsensuri care n-au nicio legatura cu intelesul & mesajul criticii, incercand sa va oboseasca prin justificarea voastra mai mult decat trebuie la pseudocriticile lor impotriva voastra (e drona – dronelor nu le pasa de ceva in legatura cu tintele lor, ca de-aia sunt “drone”, sa va faca sa pierdeti timpul cu ele);
    · insulte voalate & sub forma de critica – adica, drona nu zice “Esti tampit” (ca nu da bine la alti cititori) dar o da pe aratura (flanc) prin remarci care sa te insulte indirect & sa te delegitimizeze pentru alti cititori;
    · altoire a intelesului mesajului prin insinuari sau modificari grosso modo (sa-ti puna vorbe-n gura, “gaslighting”);

    Exemple la ultimele trei puncte: “Ce încerci să zici? Te-ai mototolit de cuvinte pe care nu le înțelegi?”, “Prin X tu vrei să spui de fapt Y“, “Despre ce vorbesti?”, “Vrei sa le fie viata oamenilor mai rea/buna?”, “Ce vrei sa spui cu asta?”, “Cutare (cuvant) inseamna Cutare (alt cuvant).”, “Cum pot fi doua chestii in acelasi loc/timp?”, “Daca voiai sa spui X Y, puteai sa nu mai te lungesti asa, incercand sa pari credibil.”, si asa mai departe.

    Fiindca mesajul (critica) este despre securism, dronele serviciilor fac valva. Daca era despre altceva, dronele angajate faceau valva de acel altceva din sfera aia.
    Important e sa retineti ca nu exista coincidente, cand scrieti mesaje de critica si va treziti cu cate o drona sau cateva.

    Asa stiti cum sa identificati dronele online.

      (Citează)

  24. Ești dovada vie că Radu a avut perfectă dreptate în ultimul său paragraf. Și în titlu.

      (Citează)

  25. Cătălin Tănase:
    Și să nu uităm: CARD este DRAC scris invers

    Da! de asta nu folosește lumea cardul de salariu si nu și cumpără dinala de călătorie STB!

      (Citează)

  26. Stii ce nu inteleg eu? Cine ii tot invita pe astia la Ministerul de Interne ca sa dezbata oportunitatea unui card cu cip, fara cip, etc? De ce trebuie sa aud in spatiul public, pe o televiziune nationala, ca niste feudali pot sa puna bete-n roate unui astfel de proiect? Pe mine, sau pe oamenii normali in general nu-i intreaba nimeni nimic, dar pentru toti dezaxatii atia este mereu cineva care le pune microfonul in fata si face o conferinta de presa, o dezbatere cu ministerele, etc.

      (Citează)

  27. Eu în Chrome văd și 6, dar și 9, așa că mai mult pare o partidă fierbinte în trei (dacă tot căutăm înțelesuri ascunse). :)
    Este normal ca acești oameni să fie din ce în ce mai vocali, televiziunile fac emisiuni de maximă audiență despre vrăjitoarea X sau Y sau interlopul Z (milionar în euro, dar analfabet și care nu a muncit o oră în viața lui și nu a plătit un leu impozit), prostituate de lux analfabete care sunt vizitate acasă pentru a-și arăta Vuitoanele… :)
    V-ați uitat vreodată la emisiuni de genul “Acces direct” (de exemplu)?
    Eu am avut curiozitatea să o fac, chiar de mai multe ori și mi se pare că la poartă ar trebui să fie poliția (având câtușele pregătite) și cei de la spitalul de nebuni, foarte mulți dintre invitați putând fi încadrați în cele 2 categorii. A, am uitat de ANAF, care ar trebui să aibă acolo un reprezentant.
    Nu vedeți în ce țară trăim? În aceste condiții, este normal ce se întâmplă, nu mai fiți mirați.

      (Citează)

  28. Acum 2.000 de ani romanii din marele imperiu roman aveau cărți de identitate cu cipuri deci nu înțeleg care este problema. De asemenea, turcii aveau astfel de docomente „cipuite” chiar și înainte de Marea Schismă, deci iarăși nu văd care este problema. Iar amu sîntem îndemnați să NU acceptăm noile cărț de identitate?! Nu cumva asta este mai degrabă o incitare de răzmeliță?! Sau te pomenești că pe cipurile din buletine este înregistrat și gradu’ de religiozitate a fiecăruia și deci dacă se prezintă careva care să facă vro donație mai generoasă, atunci trabuie scanat să i se vadă dacă este cu adevărat credincios sau numa sare cu banu doar ca să i se ierte păcatele. Nu înțeleg de ce se cramponează la niște chestii absolut normal. Păi la cărțile de credit nu aveți cip ? În telefoanele mobile nu sînt cipuri ? Consider că a fi împotriva cipurilor din buletine nu este altceva decît o total nejustificată lipsă de cunoaștere și o lipsa de voință de a înțelege lumea modernă. Hai atunci mai bine să ne întoarcem la sapa de lemn și la opinci !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus