un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cam mare targetul de 96% pentru curieri

28 Sep 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

47 comentarii

Am vorbit cu un curier de la Sameday și m-a întristat. Curierul era nervos că până în acel moment livrase totul perfect, dar apoi la o singură scară de bloc n-a putut găsi doi destinatari.

Și l-am întrebat cum este situația și mi-a zis că, dacă livrează mai puțin de 96%, i se scad 40 de lei din venitul zilnic. Mi s-a părut foarte mult, iar 96% mi s-a părut un SLA foarte ridicat.

Am întrebat dacă este penalizat și când bifează în sistem că destinatarul nu a fost găsit, așa cum chiar s-a întâmplat. Cică da, pentru că destinatarul primește dimineață acel SMS că i se va livra comanda xyz și, dacă nu accesează din SMS un link ca să ceară amânare, se consideră că a fost avizat și curierul trebuie să-i dea coletul.

Înțeleg motivația din spatele sistemului. Dacă curierului îi este lene și n-are chef de muncă, nu poate să bifeze că nu te-a găsit la adresă și să plece acasă fără să încerce, că pierde bani. Sistemul îi penalizează însă și pe curierii de bună cuviință, iar 96% chiar este un prag înalt și sunt sigur că Genius le adaugă o presiune suplimentară. Normal ar fi ca firma de curierat să angajeze mai mulți oameni cu mai multe mașini, nu să-i biciuiască pe cei existenți pentru a produce mai mult.

Eu în general încerc să mă întâlnesc cu curierul dacă nu mă găsește acasă. Săptămânile trecute am fost mai greu de găsit, dar de obicei am întrebat curierul pe unde ne putem vedea în oraș ca să iau coletul. Discuția de mai sus a avut loc pe o străduță din cartier, unde ne-am întâlnit la vreo oră după ce m-a căutat el acasă, dar nu m-a găsit.

Mă gândeam însă să fac o șmecherie în viitor. Am un soi de debara pe scara blocului. Mă gândeam să pun acolo o cutie cu lacăt cu cod sau ceva de genul acesta și curierii să lasă acolo coletul pentru mine. Să-mi fac un fel de easybox personal, cum ar veni.

 

    47 comentarii

  1. Tare idea cu easybox-ul personal! La mine curierii stiu de obicei ca ma gasesc acasa si nici nu mai suna inainte. Unul dintre ei mi-a lasat pachetul in fata usii, Amazon style.

      (Citează)

  2. Buna ideea cu un easybox personal, dar nu crezi ca e un pic cam periculos? Ma refer la acele produse mai valoroase

      (Citează)

    • Eh, se întâmplă rar să nu fiu găsit. Pe cele valoroase nu le-aș direcționa acolo, dar pentru scutece și chestii mici de zi cu zi nu ar fi mare pierdere.

        (Citează)

  3. Problema e ca acel SMS e ultra-generic, zice ca primesti ceva azi intre 9 si 18. SMS-ul vine dimineata, cand eu cred ca urmeaza sa stau toata ziua acasa, deci nu vreau sa aman livrarea. Apoi pe la 12:00 intervine ceva si trebuie sa plec o ora, si fix atunci vine curierul (legile lui Murphy functioneaza perfect in cazurile astea).
    Solutia e tot la firma de curierat, sa planifice mai precis livrarile si sa te anunte din timp cu intervale de 2-3 ore, nu sa te sune curierul din fata blocului.

      (Citează)

  4. Cat stateam in Bucuresti, curierul in 90% din timp il lasa la portarul blocului. El era easy box-ul :))

    In Viena, unde locuiesc acum, Amazonul si oricine altcineva, ori il lasa in fata usii ori la un vecin. Cel mai des il lasa la vecini si tu primesti notificare “Coletul a fost luat de ap 10, Mr. Xulescu” Mi se pare f ok si asa.

      (Citează)

  5. pai si oare de ce s a ajuns aici?
    de la magariile pe care le faceau curierii!!

    acum ce frumos se poarta cand e sa piarda bani
    dar da, ar trebui si clientul penalizat. zis tutz, vine curierul, daca nu iei coletul trebuie sa mergi la capat de oras pt el. easy. sau platesti re-livrare

      (Citează)

    • Corect, poti sa penalizezi si clientul. Dar doar atunci cand ii oferi un interval de 2, maxim 3 ore. Nu poti sa ai pretentia ca un client sa astepte curierul de la 9 la 18 si sa nu plece nicaieri in intervalul acesta.

        (Citează)

  6. II pune bezos pe aia de la amazon sa faca pipi in punga ca sa nu plece de la banda, nu se lasa nici iulica mai prejos cu sclavetii lui

      (Citează)

  7. Ma surprinde ca au 96% pt ca nu am simtit atata “dorinta” de livrare :)) cel putin la Sameday ma suna cand e in fata blocului sau direct la interfon , doar baiatul de la Fan ma suna din timp …
    Perioada asta am incercat pe cat posibil sa evit contactul cu livratorii si ii rog sa lase coletul la usa , pin-ul il zic la telefon daca il cer, banuti le las pe clanta si daca nu am marunt ii rog sa imi schimbe ( cateodata si rest la 200 lei ) , prin metoda asta mai primesc si de la alti 3 vecini colete si totul a fost foarte lejer pana acum :) Poate fi o varianta in cazul in care nu sunteti acasa si aveti incredere in curieri + daca vecinii sunt ok, adica sa stea coletul in fata usii pana ajuneti acasa .

      (Citează)

  8. Butiulca Tudor

    28/09/2021 la 11:18 AM

    Silviu:
    Tare idea cu easybox-ul personal! La mine curierii stiu de obicei ca ma gasesc acasa si nici nu mai suna inainte. Unul dintre ei mi-a lasat pachetul in fata usii, Amazon style.

    eu deschid poarta de la distanta si imi lasa pe scari coletul si inchid poarta dupa ce pleaca curierul uitandu-ma pe camere :)

      (Citează)

    • Link-ul ăla cam da eroare, nu știu dacă ați încercat vreodată să menționați că nu sunteți acasă….

        (Citează)

  9. “Am un soi de debara pe scara blocului.”

    E a ta, personala, sau e a blocului si te gandesti s-o confisti tu, cum se intampla mai demult cu uscatoarele?

      (Citează)

  10. ce vorbesti? am ajusn sa le tinem apararea curierilor? da cand faceau magarii?
    sau cand vine mesajul ala tampit care spune ca veti primi pachetul intr 09.00-17.00?

      (Citează)

    • Eu mă înțeleg bine cu curierii mei. Par oameni muncitori. Diferă mult asta de la zonă la zonă. Omul face toată diferența pe teren.

        (Citează)

  11. sau cand suna ca sunt in fata blocului? sau mai rau, a usii?

      (Citează)

  12. nwradu:
    Eu mă înțeleg bine cu curierii mei. Par oameni muncitori. Diferă mult asta de la zonă la zonă. Omul face toată diferența pe teren.

    frate la mine pe strada au fost vreo 7-8; nici unul serios…
    parca i-a ales cineva…

      (Citează)

  13. E si vina firmei sameday. Daca nu “incape” coletul in easybox iti trimit un sms sa completezi adresa de livrare. Daca nu o completezi o sa ai surpriza sa te caute acasa . Nu poti anula livrarea(am sunat la emag), doar o poti refuza la livrare.

      (Citează)

  14. Cu siguranta solutia nu e ocuparea abuziva a spatiului comun si folositea in interes personal.

      (Citează)

  15. Cum zicea si Radu mai sus, conteaza omul.
    Curierul care se ocupa de zona mea e un om excelent si un profesionist.
    M-a ajutat de fiecare data, acuma doar ma suna si imi zice “zi-le si tu la copii sa iasa sa le dau coletul” cand nu sunt acasa.

    Imi cunoaste cainele, familia, e super de treaba, grijuliu si intelegator.

    As vrea sa va zic si cum il cheama, dar tare mi-e sa nu mi-l luati 😂😂😂

      (Citează)

  16. Este absolut cretin sistemul.de livrare intre 9 si 18, fara a preciza un interval realist, mai strans. Sigur ca nu pot sa iti indice la minut cand ajunge, dar pot sa dea un interval de 2-3 ore. Altfel, ce fac, astept o zi intreaga acasa sa vina curierul?

      (Citează)

  17. A ajuns iPad-ul?

      (Citează)

  18. SameDay: Ultima oara am primit sms, am tot asteptat sa vina la ora normala (pranz), dar a trebuit sa il sun si a venit pe la 18-19, timp in care toata ziua am stat cu ochii pe telefon (nici la dush nu te poti duce). Dupa ce coletul statuse 3 zile (sam, dum, luni) in depozitul local ne-atins…
    O sa cer alt curier de unde mai comand (si nu e emag), eu nu mai stau acasa 2 zile sa-si faca ei timp. Acum stiu si ca ii si “pedepsesc” daca cumva nu-s pe faza

      (Citează)

    • Și nu-i culmea că se întâmplă din astea deși acum știm că ei pierd bani? O fi nouă treaba asta cu banii, nu știu…

        (Citează)

    • Poate ca nu este nicio diferenta intre 96% si 50%. Adica stie deja ca nu resuseste sa atinga targetul de 96% si nu ii mai pasa daca intarzie jumatate dintre livrari.

        (Citează)

  19. Mi se pare foarte neobișnuit 96% in loc de 95%, care este imediat lângă și sună mult mai bine.

    Poate au pus așa intenționat ca să nu îl poate face curierii și să aibă firmele o economie.

      (Citează)

    • Dacă targhetu nu e realizabil și curierii pierd bani, își bagă ceva în el de Sameday și nu mai rămân acolo. Pentru că aleargă ca disperații să livreze și la final de auz dacă 2 inși nu au putut fi la domiciliu, vin cu bani de acasă.
      Sunt sigur că s-a ajuns la metodele ăstea pentru că și angajații sunt niște jeguri care nu își făceau treaba și ca să reducă din reclamații au pus oleacă paru pe ei.

        (Citează)

  20. De asta comand la easybox-ul aflat la 100m de apartament.
    Ma duc eu, cand am chef/timp/drum pe acolo si il ridic.

      (Citează)

  21. nwradu:
    Este acces liber. Acolo sunt contoarele electrice, are cam 1 mp.

    Pai nu cred ca ai dreptul sa pui lacat pe firida aia.

      (Citează)

  22. Poți să îți faci o cutie metalică cu clapetă în care să poată adăuga oricine colete și doar tu să le poți scoate. Pe principiul containerelor de îmbrăcăminte. Ceva în genul https://www.youtube.com/watch?v=GeK2u_O3ibo . Sunt și de cumpărat dacă le cauți cu Parcel Drop Box

      (Citează)

  23. Depinde f mult de curieri. La un moment dat era un baiat te suna de dimineata si iti spunea cam pe la cat ajunge si daca e ok. Foarte organizat.
    Acum stau la casa. Daca nu ma gaseste, intra in curte il lasa in fata usii si cam aia e :)

      (Citează)

  24. Kopa_Kopan: Pai nu cred ca ai dreptul sa pui lacat pe firida aia.

    Normal ca nu ai voie, vine EON-ul al interventie, il taie imediat.
    Sau vecinul de la 3, caruia i-a sarit siguranta generala sau are treaba cu sigurantele

      (Citează)

    • La multe blocuri si locuinte sunt montate lacate din constructie, ca sa nu iti opreasca nimeni curentul ca asa i s-a sculat.

      Cand eram copii, era distractia alora care nu era invitati la bairame sa scoata siguranta. Sau a vecinilor.

        (Citează)

  25. De obicei dacă trebuie sa plec de acasă, sun curierul și în foarte multe dați m-am întâlnit cu el în zonă. Curierii sunt arondați pe zone iar zonele pentru blocuri am observat ca nu sunt atât de mari.

    Cel putin băiatul de la Fan mi-a livrat mai mult de pe traseu decât la adresa :)

      (Citează)

  26. Dar de ce nu se poti sa faci un easybox ….pe bune ? Stiu ca se poate face asa ceva….prin asociatia de proprietari. Si mi se pare ca asociatia chiar primeste bani pentru asta.

      (Citează)

  27. Sorin:
    Problema e ca acel SMS e ultra-generic, zice ca primesti ceva azi intre 9 si 18. SMS-ul vine dimineata, cand eu cred ca urmeaza sa stau toata ziua acasa, deci nu vreau sa aman livrarea. Apoi pe la 12:00 intervine ceva si trebuie sa plec o ora, sifix atunci vine curierul (legile lui Murphy functioneaza perfect in cazurile astea).
    Solutia e tot la firma de curierat, sa planifice mai precis livrarile si sa te anunte din timp cu intervale de 2-3 ore, nu sa te sune curierul din fata blocului.

    Suna-ti curierul imediat ce primesti sms-ul si intreaba-l orientativ pe la ce ora ajunge in zona. In 100% din cazuri mi-au dat intervalul corect si daca din orice motiv nu am fost acasa cand a ajuns el l-am gasit 2-3 stradute mai incolo si dupa o ora. Solutii sunt trebuie doar sa colaboram mai ok, 5 minute pierdute la 20 de livrari sunt 100 de minute, aproape 1/4 dintr-o zi de lucru de 8-9 ore, e o diferenta masiva pt ei daca economisesc macar jumatate din timpul ala.

      (Citează)

  28. Sorin:
    Problema e ca acel SMS e ultra-generic, zice ca primesti ceva azi intre 9 si 18. SMS-ul vine dimineata, cand eu cred ca urmeaza sa stau toata ziua acasa, deci nu vreau sa aman livrarea. Apoi pe la 12:00 intervine ceva si trebuie sa plec o ora, sifix atunci vine curierul (legile lui Murphy functioneaza perfect in cazurile astea).
    Solutia e tot la firma de curierat, sa planifice mai precis livrarile si sa te anunte din timp cu intervale de 2-3 ore, nu sa te sune curierul din fata blocului.

    Exact, asta e problema ca sa nu fie rateuri.

      (Citează)

  29. Da’ era mișto când curierii sameday considerau de la sine putere că o adresă era incompletă, fără sa sune clientul? Hai sa nu mai plângem pentru decizii care îmbunătățesc un serviciu prost!

      (Citează)

  30. “Să-mi fac un fel de easybox personal, cum ar veni.”

    Asta nu este de fapt rolul…cutiei postale? :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus