►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
10 august
O femeie de 55 de ani din Iași bolnavă de COVID a ajuns în stare gravă la ATI. Medicii spun că s-a tratat acasă cu antibiotice de teamă că o omoară spitalul cu oxigen. În urma testului rapid a reieșit că are COVID. Ulterior, medicii au stabilit că are afectare pulmonară 90 la sută. Nevaccinată, femeia a stat acasă cu tratament antibiotic timp de o săptămână, de teamă că o omoară în spital cu oxigen. (link)
18 iunie
Un bărbat din Neamț a ajuns cu insuficiență renală severă la spital după ce, timp de un an, a luat pastile antiinflamatorii preventiv anti-COVID. Bărbatul a luat timp de aproape un an paracetamol și algocalmin, fără recomandare medicală, pentru că așa credea că se protejează de infectarea cu COVID. Pacientul riscă să nu-și recupereze niciodată funcția renală și să rămână dependent de dializă. (link)
17 februarie
Un bărbat din Botoşani a murit după o supradoză de paracetamol. Acesta a încercat să se trateze singur, acasă, de COVID-19. Potrivit medicilor, bărbatul a ajuns zilele trecute în stare gravă la spital după ce a luat mai multe zile la rând câte două tablete de paracetamol la fiecare patru ore. Ficatul său a cedat iar medicii nu l-au mai putut salva. (link)
Oamenii aceștia sunt victimele propagandei și ai fake news-ului. Știu că majoritatea vor spune că este doar prostie, dar “prostia” legată de medicamentație proprie nu apare din senin în creierul cuiva, ci este rezultatul unui asalt de fake news, afirmații false și opinii nocive care acum, din cauza libertății oferite de Facebook, sunt pe toate gardurile. Și dacă nu știi cum funcționează algoritmii sau cărei voci dai crezare, cazi în orice capcană.
Pentru suferința sau decesul celor de mai sus sunt vinovați alături de virus și rușii și chinezii, care sunt principalii creatori de propagandă anti-vaccinare (unu, doi) și, la nivel mai larg, propagandă anti-autorități și anti-democrație pentru a scădea încrederea oamenilor în specialiștii de orice tip. De ce? Pentru că asta le convine în regimul lor politic.
Și mai sunt vinovați și toți cei care dau repeat vorbelor respective, care devin adepții lor fără să știe măcar că se întâmplă asta. Zvonuri, fake news, clasicele “sunt interese la mijloc”, “ne mint”, “dar de unde știm noi că este așa, să ne arate și nouă datele!”, “botniță” și altele.
Să nu uităm că la americani au murit două persoane după ce au băut înălbitor de rufe în ziua în care Trump a întrebat, serios sau în glumă, dacă nu se poate băga cumva prin vene niște substanță din asta.
Faptul că astfel de vorbe sunt deja numite “clasice” este dovada problemei. Se întâmplă în toată lumea. Este un fenomen global care va reveni la fiecare criză sau noutate. Poate ați uitat că pandemia începută prin februarie 2020 a tăiat curentul unor discuții foarte vehemente despre 5G sau chiar și buletine cu chip, incendieri de antene telecom șamd.
Următoarea mare schimbare la nivel național sau global va genera același tip de discuții. Asta este viața modernă. Facebook o fi un cancer al societății, dar este greu de eliminat și, în acest context, chiar inutil de eliminat. S-a deschis robinetul la socializare, la adunarea în grupuri care gândesc similar sau își validează reciproc opiniile, indiferent de felul lor. Dacă mâine cineva dă delete întregii rețele Facebook, va fi înlocuită rapid cu alta. Motivul este că tehnologia care oferă astfel de socializare a devenit banală și deci va face parte din viața noastră pe termen lung.
Sunt curios cum a luat femeia din Iași atâta vreme antibiotice. Se vând doar cu rețetă de la medic. Unele farmacii mai dau și pe sub mână, dar puține. Mă întreb dacă cineva cercetează treaba asta.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
40 comentarii
19/08/2021 la 6:40 AM
Te duci la medicul de familie, o mică șpagă și primești rețetă pe ce vrei. Hai că nu e greu.
Serios, se poate muri de paracetamol?! O fi trecut la efecte adverse?
Gaelex(Citează)
19/08/2021 la 7:42 AM
Se poate muri și dacă bei prea multa apa. Orice ne poate omorî dacă este consumat în exces.
Cineva(Citează)
19/08/2021 la 12:05 PM
Da, unele țări îl eliberează doar cu rețetă. Scrie mare în prospect că există o doză maximă zilnică. Dacă iei mai mult, riști insuficiențe hepatice sau renale serioase.
Adulţi:
Doza zilnică uzuală recomandată la adulţi este de 1 până la 2 comprimate de 500 mg, doză care se repetă dacă este necesar după 4-6 ore, fără a se depăşi 4 g paracetamol pe zi (adică 8 comprimate).
Doza maximă zilnică recomandată:
– Doza maximă zilnică de paracetamol nu trebuie să depăşească 4 g.
– Doza unică (administrată o dată) maximă este de 1 g (2 comprimate).
https://www.anm.ro/_/_PRO/pro_13157_16.04.20.pdf
nwradu(Citează)
19/08/2021 la 7:07 AM
Asa cum guvernul nostru si-a facut un calcul cinic si a decis ca e mai bine dpdv economic sa-i lasa sa moara pe cei bolnavi si pe cei in varsta, tot asa zic si eu ca astfel de oameni trebuie lasati sa-si dea in petec si eventual sa moara, pentru ca societatea nu are nimic de castigat de pe urma lor.
Selectie naturala! Amin
BGDN(Citează)
19/08/2021 la 12:07 PM
De unde știi asta? Poate copilul lor urma să fie noul Hagi sau orice altceva ce ți se pare ție că este important în societate.
Când zici din astea trebuie să te gândești întâi ce câștigă societatea de pe urma ta sau a celorlalți de aici. Pentru că dacă răspunsul este “îmi plătesc taxele, deci aia”, să știi că milioane de oameni ar putea spune despre tine că poți muri mâine, nu ești așa important pentru ei.
nwradu(Citează)
19/08/2021 la 7:09 AM
astia au crapat bagand in ei medicamente cu pumnul ca sa nu-i imbogateasca pe producatorii de vaccinuri!
doctorita aia pensionara din oradea se lauda ca a tratat mii de prosti cu antibiotice si n-a patit nimic.
pacat de ala cu dializa, face paguba in buget.
daddy(Citează)
19/08/2021 la 7:32 AM
Oamenii ăștia sunt victimele fakenews-urilor cat și al bâjbâielilor și neîncrederii in autorități.
Bughy(Citează)
19/08/2021 la 8:38 AM
Iasi, Neamt, Botosani…. Si ei vor autostrada si respect.
Boris(Citează)
19/08/2021 la 9:39 AM
E cerc vicios patroane, ei is prosti ca n-au autostrazi, tu nu le faci autostrazi ca is prosti.
add(Citează)
19/08/2021 la 10:18 AM
Daca doar o autostrada i-ar civiliza ar fi bine.
Dar probabil ca pana nu sunt demolate 90% din bisericile de prin zona, si agatat cate un popa sus pe stalp la fiecare intersectie mai mare si lasat acolo 3 luni ca luare-aminte, nu le poti scoate prostia din cap.
Boris(Citează)
19/08/2021 la 11:23 AM
Asa incepe. Cand creste economic o zona creste si educatia, se civilizeaza lumea.
add(Citează)
19/08/2021 la 12:10 PM
Autostrada poate însemna creștere economică, așa cum zice Add, și de la creșterea economică treci la venituri mai mari, grijă pentru sănătatea proprie, nutriție, tratament etc.
Facem pariu că din statistici rezultă că zonele fără autostradă au și mai puține abonamente la medici și fac mai puține analize anuale de sânge șamd? Nu-i legătură cu autostradă, dar lipsa ambelor are o cauză comună.
nwradu(Citează)
19/08/2021 la 1:06 PM
Da Radu facem pariu – Calarasi cred ca are cei mai multi km de autostrada din tara, Ialomita are autostrada aproape (practic pe toata lungimea ei). Mai sunt si Dambovita si Giurgiu.
E o vorba: Intai sa merite si apoi sa vrea.
Let me know, vs brasov – 0 km de autostrada.
Boris(Citează)
19/08/2021 la 8:07 PM
@Boris: nu zic că autostrada este tot ce contează. Dar când nu ai de oferit munte și turism și altele precum Brașovul, ajută și o autostradă, că poate se construiește o fabrică de pavele acum că marfa este ușor de transportat.
nwradu(Citează)
19/08/2021 la 10:04 AM
La astia e efectul propagandei, fake news-ului sau efectul neincrederii acumulate in timp in sistemul medical? Romania are una din cele mai mari mortalitati a pacinetilor covid care sunt la ATI, practic noi am incheiat valul 3 cu mortalitatea pe care o aveau alte state la inceputul valului 1.
Acum va vad pe toti ca va dati de ceasul mortii ca lumea nu are incredere in medici si nu se vaccineaza/merg la spital. Pai mai acum cativa ani, la Colectiv, nimeni nu avea incredere in medici. Au devenit extraordinari in doar cativa ani?
Matilda de ce nu naste la stat? Nu are incredere in “eroii din prima linie”?
alex(Citează)
19/08/2021 la 12:13 PM
Nu văd legătura între vaccin și încredere în sistemul medical român. Vaccinurile n-au fost făcute de medicii români, ei doar le injectează în braț, deci ce legătură are încrederea aici?
Matilda își permite să nască într-un loc cu condiții și mai bune. Nu are legătură cu încrederea în personalul medical (avem amândoi asta, de altfel), ci cu condițiile oferite în spitalizare, celule stem șamd.
Dacă-ți permiți Volkswagen, nu înseamnă automat că n-ai încredere în Dacia. Pur și simplu îți permiți ceva superior.
nwradu(Citează)
19/08/2021 la 12:49 PM
Pai la stirea cu femeia respectiva, se mentioneaza ca e nevaccinata. Cand poate problema cea mai mare e ca ea nu s-a dus la spital, de frica spitalului. Si mai mult ca sigur nu e din cauza fake news-ului din ultimii 2 ani. Si da, sunt oameni care nu se vaccineaza pentru ca nu au incredere in sistemul medical, cu totul. Daca te uiti la gradul de vaccinare (in UE cel putin), vei vedea ca stau foarte bine fix statele unde sistemul medical e destul de bine pus la punct.
Cati nu stim cel putin un caz care s-a dus in spital cu o problema si a iesit cu 2? Mai mult ca sigur chiar si daca citea doar sputnik de 2 ani, daca experienta anterioara (a ei sau a cunoscutilor) era buna legat de sistemul medical cand vedea ca se simte din ce in ce mai rau mergea la spital.
Iar raspunsul legat de alegerea unei retele private arata doar aroganta pe care o observ din ce in ce mai des la tine. Stilul Becali, daca imi permit sa imi indrept Maybachul cu ranga, de ce sa nu o fac.
alex(Citează)
19/08/2021 la 8:09 PM
Eh, bine, fii tu erou și naște la stat aproape pe aceiași bani, de fapt.
Mie nu mi-e rușine că îmi permit lucruri mai scumpe, că am muncit pentru banii pe care-i dau, nu au venit din cer. Munca asta îmi permite un stil de viață peste medie. Dacă ți se pare aroganță, e problema ta.
nwradu(Citează)
19/08/2021 la 10:09 AM
Lasa Radu ca si tu si multi ‘comentatori’ sunteti victime ale propagandei.
1) Va este frica de o boala la care ai sanse mult mai mari sa nu ai nimic decat sa ai ceva.
2) Chiar daca v-ati vaccinat tot cu frica stati, ‘in siguranta’, ‘izolati’.
Okochea(Citează)
19/08/2021 la 11:00 AM
O boală care deja a evoluat de câteva ori, devenind mai transmisibilă și mai rezistentă la vaccin și care se poate presupune că va evolua în continuare, cât timp există cretini care consideră că nu e o problemă?
La boala aia te referi?
Giani Mucea(Citează)
19/08/2021 la 11:24 AM
@GM
https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19#Prognosis
The severity of COVID-19 varies. The disease may take a mild course with few or no symptoms, resembling other common upper respiratory diseases such as the common cold. In 3–4% of cases (7.4% for those over age 65) symptoms are severe enough to cause hospitalization.
Deci ai sanse mult mai mari sa nu ai nimic decat sa ai ceva serios. Daca mai esti si vaccinat, de ce ti-ar mai fi frica?
Care parte nu o intelegi?
Okochea(Citează)
19/08/2021 la 11:57 AM
Ca vaccinat, nu îmi e frică să pățesc ceva dacă iau COVID. Nu în momentul ăsta cel puțin.
Dar ce nu înțelegi tu, deși ți-am spus explicit și nu e un concept greu de procesat, e că virusul evoluează constant atâta timp cât se răspândește. Asta înseamnă că există șanse destul de mari ca, în viitor, să devină mai agresiv, dacă răspândirea lui nu e oprită.
Acum eu, ca vaccinat, știu că virusul deja a evoluat încât să evite mai ușor vaccinul. Deci nu mă bagă în spital, dar pot să îl dau unui nevaccinat, că e plină România de idioți d-ăștia. Și așa eu, cu mâna mea, contribui la creșterea șanselor de a apărea o mutație care să facă vaccinul meu ineficient și să mă bage în spital, ca să nu mai vorbim de prelungirea crizei și efectele din societate și economie, societate în care trăiesc și eu și economie din care mănâncă și gura mea o măslină. Adică îmi dau singur cu tesla-n coaie, vorba poetului.
Dar bine, ce pot să zic, nu suntem aici pentru că populația analizează lucid o situație complexă și fluidă și ia cea mai bună decizie, nu?
Giani Mucea(Citează)
19/08/2021 la 12:18 PM
Mi se pare absolut normal. Majoritatea bolilor probabil se încadrează în situația descrisă de tine, puține au mortalitate de peste 50% din cei infectați.
Discuțiile astea au trecut prin aprilie 2020, noi am cam trecut peste. Vrei să-ți dau iar exemplul cu “într-o cutie de 100 de bomboane, 5 sunt otrăvite, ia și mănâncă dacă vrei”?
Mi se pare că am stat chiar fără frică, am călătorit unde am vrut, m-am distrat pe unde s-a putut. Am respectat în continuare legea privind purtarea măștii în interior, dar pentru că-i lege, nu pentru că mă tem de covid.
nwradu(Citează)
19/08/2021 la 10:50 AM
Radu, eu am citit acest articol la ora 10.45. Văzând comentariile unora doar până la această oră, îmi dau seama că țara asta nu are scăpare mulți ani de acum înainte. Si te asteptai ca un blog ca acesta sa fie urmărit de oameni mai ,,spălați,,. Socoteala e simplă, nu ai cu cine deși toți sunt specialiști în toate.
Felicitări, Radu pentru articol!
Adi(Citează)
19/08/2021 la 12:21 PM
Mulțumesc!
Dacă oamenii erau puși pe treabă, țara era acum ca Germania sau altele în care n-a avut loc vreo magie, ci doar au decis oamenii că vor să trăiască bine. România este mare și variată în afara bulei fiecăruia.
Eh, am văzut pe mulți spunând asta. Mulți au rămas cu această impresie din vremurile de început, când accesul la Internet și treaba cu blogurile era rezervată unui grup mai mic de oameni, care prin natura statutului de early adopter aveau și alte caracteristici privind opiniile diverse. Între timp toți românii au acces la Internet și acum situația este diverse, dar mai reprezentativă pentru țară.
nwradu(Citează)
19/08/2021 la 11:41 AM
1gr la 4 ore de paracetamol nu te omoara…acolo a fost altceva…
Cristian(Citează)
19/08/2021 la 11:54 AM
Serios? Doza maxima recomandata fiind de 3.000 mg/zi.
miluch(Citează)
19/08/2021 la 12:03 PM
Prospect paracetamol.
“Se impun precauţii în afecţiuni hepatice, incluzând hepatită virală (creşte riscul hepatotoxicităţii) şi în caz de insuficienţă renală gravă”
“Fără a se depăşi 8 comprimate Paracetamol (4g paracetamol) pentru 24 ore în tratamentul pe termen scurt”
Ce a luat acel om: “Din declarațiile familiei, bărbatul a luat paracetamol timp de patru zile, până să i se facă rău”.
O insuficienta hepatica, plus o “cura” de 6 grame de paracetamol timp de 4 zile pot duce la blocarea ficatului..
silicon_v(Citează)
19/08/2021 la 12:19 PM
Ce vrea să spună Cristian este că nu paracetamolul i-a făcut rău, ci insuficiența hepatică produsă de acesta. Guns dont kill people, bullets do.
nwradu(Citează)
19/08/2021 la 11:44 AM
In orasele mici iei fara reteta si Azitrox-ul, nu doar algocalmin. :)
Marius(Citează)
19/08/2021 la 12:22 PM
Nu mă mir, omul din farmacie vrea și el să vândă, că are un plan zilnic de îndeplinit pentru salariu.
nwradu(Citează)
19/08/2021 la 12:32 PM
RADU DE CE STERGI COMENTARII??
sa ti fie rusine
bogdan(Citează)
19/08/2021 la 7:07 PM
:))))))
That’s it. I’m getting popcorn 🍿.
Rox(Citează)
19/08/2021 la 8:11 PM
Pentru că vorbim ca între adulți, chiar dacă prin intermediul monitorului. Cu “hai jet” să începi discuțiile poate în alte grupuri.
nwradu(Citează)
19/08/2021 la 1:32 PM
Stiu multi care au preferat sa sufere acasa decat sa mearga la spital sa ia nosocomiale. Nu stiu ei neaparat ce sunt alea, dar stiu ca uneori mergi cu o boala la spital si iesti cu 2, sau iesi cu picioarele inainte. E perfect normal sa preferi sa stai acasa daca nu se agraveaza situatia, decat sa nimeresti la niste dezinfectant de la Hexi, niste angajati cinici, sau niste bacterii super-rezistente.
VasileT(Citează)
19/08/2021 la 2:59 PM
fumatul:
The study of more than 200,000 people, published this week in BMC medicine, found about 67 percent of smokers perished from smoking-related illness. That rate is higher than doctors previously estimated.
si fac pariu ca antevorbitorul nostru este printre cretinii care inca dau bani pe tigari.
bogdan(Citează)
19/08/2021 la 7:08 PM
mesaj pentru mimozele antivacciniste:
cunosc doua doamne care au ramas fara par de la covid si sunt dependente de peruca!
intervalul de varsta: 45-50 de ani.
daddy(Citează)
19/08/2021 la 8:12 PM
But why?
nwradu(Citează)
20/08/2021 la 7:26 PM
as putea raspunde cu bancul ala despre parul care paraseste capul, daca doamnele respective nu s-ar fi imbolnavit cu putin timp inainte de a avea acces la vaccin.
daddy(Citează)
20/08/2021 la 9:48 AM
Daca te duci la medicul de familie, oricat de prost si de spagar ar fi ala, isi va da seama ca e ceva in neregula cand ceri antibiotice atata timp si la un momentdat sigur te va lua la intrebari ca nu vrea sa mori.
Daca se poate muri de la paracetamol?
Haha, vezi cum apare indoiala clasica romaneasca?
Sigur ca poti muri, daca te supradozezi indelung distrugi ficat, rinichi, stomac. Fara ficat si fara ajutor medical te cureti de nu te vezi.
vladutz(Citează)